Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 43
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Sob Maj 05, 2012 12:02 pm   Chlorella Pyrenoidosa - Idealna równowaga twojego organizmu  

Chlorella Pyrenoidosa - Idealna równowaga twojego organizmu





Ten maleńki, jednokomórkowy glon zawiera niemal wszystkie potrzebne naszym organizmom składniki odżywcze. Ma wyjątkową gamę komponentów: niezbędne aminokwasy, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, liczne cenne witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Pod względem zawartości chlorofilu żadna roślina zielona nie może się równać z chlorellą.
W tym mikroskopijnym organizmie zamknięta jest niezwykła energia biologiczna. Dzięki właściwościom łączenia i usuwania toksyn z organizmu, jest cennym elementem diety w profilaktyce wielu cywilizacyjnych chorób.




Co to jest chlorella?
Na naszej planecie w morzach i wodach słodkich żyje łącznie około 23000 rodzajów alg. Większość ich istnieje od zamierzchłych czasów. Skamieniałości pochodzące z ery prekambryjskiej dowodzą że chlorella istnieje już od ponad 2500 milionów lat.
W przeciwieństwie do Japonii i Chin chlorella była prawie nieznana w Europie. Dopiero w połowie XX wieku pojawiły się pierwsze opracowania naukowe na jej temat. Od tego czasu wiedza o niezwykłych właściwościach chlorelli znacznie się wzbogaciła.

Jak rośnie chlorella?
Niewielkie ilości chlorelli umieszczane są w butelkach z płynnym roztworem składników odżywczych.
Po pierwszym podziale komórek są one przenoszone na zewnątrz do stawów hodowlanych z bogatą zawartością składników odżywczych na 7-12 dni. Następną fazą jest przelewanie do kolejnych coraz większych stawów. Po odfiltrowaniu suszy się ją do postaci proszku. Zanim uzyskany proszek zostanie zamieniony w produkt końcowy (tabletki, ekstrakty, napoje, batoniki) jest poddawany rygorystycznym badaniom jakości.





Tylko taki proces gwarantuje higienę oraz naturalność namnażania zielonej algi chlorelli. Reżim produkcyjny absolutnie zabrania używania jakichkolwiek chemicznych środków ochrony czy nawozów. Tabletkowanie chlorelli jest przeprowadzane bez użycia żadnych dodatków przez wysokiej klasy specjalistów. Zatem tabletka chlorelli nie zawiera nic poza Chlorellą Pyroneidosą w jej najczystszej postaci.

Chlorella wyłapuje substancje toksyczne
Chlorella pochłania substancje toksyczne oraz bakterie chorobotwórcze z niezwykłą wręcz szybkością.
Ta bardzo użyteczna właściwość dla organizmu ludzkiego może być problemem w naturalnych zbiornikach wodnych, jeśli hodowla nie podlega kontroli. Przyciągając rozmaite toksyny chlorella zmniejsza tym samym swą przydatność dla ludzi jako środka odtruwającego. Innymi słowy, gdyby komórki chlorelli zaabsorbowały już jakieś toksyny zanim zostały z nich wyprodukowane tabletki, wartość tych produktów z punktu widzenia detoksykacji organizmu ludzkiego mogłaby być niewielka. Dlatego należy zwrócić baczną uwagę, aby nabywany przez nas produkt posiadał międzynarodowe znaki jakości, gwarantujące najwyższą czystość, a tym samym przynosił korzyści dla naszego organizmu.



Wszelkie wysiłki zmierzające do produkcji chlorelli w warunkach naturalnych kończyły się niepowodzeniem. To znaczy jakość uzyskanego produktu była bardzo niska. Niemożliwą jest bowiem rzeczą zabezpieczenie jeziora przed dostępem bakterii, jak również utrzymanie w nim prawidłowego pH. Nawet pomimo ścisłego reżimu produkcyjnego i nieustannej kontroli jest możliwe wykrycie śladowych ilości metali ciężkich w produktach otrzymywanych z chlorelli. Ponieważ chlorella chłonie toksyny ze swego otoczenia jak gąbka, ciężko sobie wyobrazić otrzymanie w 100% pozbawionego zanieczyszczeń produktu. Tak więc produkcja odbywa się w sztucznych, specjalnie do tego celu zaprojektowanych zbiornikach. Gwarantuje to znakomitą jakość produktu.




Jak działa chlorella?

Reguluje pracę jelit
Zaparcia to coraz częstsza dolegliwość związana z rozwojem cywilizacji. Używanie tradycyjnych środków przeczyszczających nie rozwiązuje problemu i po dłuższym czasie może doprowadzić do poważnych schorzeń przewodu pokarmowego. Chlorella stosowana jako codzienne uzupełnienie diety przywraca prawidłowy transport jelitowy i regeneruje przyjazną florę bakteryjną na całej długości przewodu pokarmowego. Wypróżnienia staja się częstsze i regularne. W Stanach Zjednoczonych nazwano Chlorellę wielkim regulatorem, ponieważ równoważy wszelkie odchylenia organizmu od normy. Interesującym zjawiskiem jest równa skuteczność działania Chlorelli w przypadku zaparć oraz biegunek.



Oczyszcza organizm

W dzisiejszych czasach główną przyczyną wielu przewlekłych chorób są toksyny, metale ciężkie pochodzące z zanieczyszczonego środowiska oraz konserwanty.
Chlorella poprzez swoją unikalną budowę komórkową nieodwracalnie wiąże je i usuwa z organizmu. Ponadto uszczelniając ścianki jelit zapobiega wtórnym zatruciom czyli przenikaniu składu stolca do krwiobiegu. W sytuacjach szczególnego nasilenia uwalniania się toksyn z tkanek organizmu takich jak: post, intensywne odchudzanie, głodówka czy wizyta w saunie, Chlorella jest niezastąpiona. Absorbując toksyczne związki zapobiega przeciążeniu nerek i wątroby.



Buduje odporność
Stres, zanieczyszczenie środowiska, antybiotyki powodują osłabienie naturalnych funkcji obronnych organizmu. Chlorella w odróżnieniu od antybiotyków niszczy jedynie bakterie patogenne, wspomagając jednocześnie wzrost i rozprzestrzenianie się przyjaznej flory bakteryjnej. CGF (tzw. czynnik wzrostu chlorelli) pobudza produkcję makrofagów, które odpowiedzialne są za pochłanianie i niszczenie szkodliwych substancji, komórek nowotworowych, bakterii i wirusów.

Dlatego Chlorella jest szczególnie cenna w okresie jesienno-zimowym jako środek w profilaktyce przeciwgrypowej.
Jest pomocna w schorzeniach takich jak reumatyzm, artretyzm, cukrzyca, zaburzenia ciśnienia, trawienia i wchłaniania, jak również w wirusowych i bakteryjnych infekcjach, grzybicach oraz alergiach.

Odmładza organizm
W Japonii będącej największym konsumentem Chlorelli średnia wieku jest najwyższa na świecie. Chlorella przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek oraz DNA. Zapobiega przedostawaniu się szkodliwych substancji do krwiobiegu.
Chlorella bogata jest w biologicznie czynne substancje o charakterze antyoksydacyjnym. Chronią one komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników powodujących przedwczesne starzenie się organizmu. Chlorella zapobiega chorobom serca, skóry, arteriosklerozie oraz zaćmie. Znaczna zawartość ksantofilu przeciwdziała pogarszaniu się wzroku.

Poprawia kondycję psychiczną i fizyczną
Przyjmujący Chlorellę zauważają zwiększenie swych możliwości fizycznych i intelektualnych. Następuje poprawa pamięci oraz zdolności do koncentracji. Dzieje się tak na skutek wzajemnie wzmacniającego się oddziaływania takich substancji jak CGF (Czynnik Wzrostu Chlorelli), witamin z grupy B i chlorofilu. Kwasy nukleinowe zawarte w CGF stymulują energię i siły życiowe. Chlorofil sprzyja produkcji czerwonych krwinek, zapewniając optymalne dotlenienie. W lepiej zaopatrzonych w tlen i składniki odżywcze komórkach nasila się metabolizm. Skutkuje to zwiększeniem energii życiowej oraz motywacji do działania.

Dlatego rozpocznij swoją kurację Chlorellą już teraz.

Najlepiej zacznij od małych dawek stopniowo je zwiększając, aby zharmonizować się z Chlorellą i wyczuć swoje własne zapotrzebowanie. Zarówno wielkość dawki jak i czas trwania kuracji jest rzeczą bardzo indywidualną. Przeciętnie powinien trwać około trzech miesięcy. Kuracje Chlorellą należy powtarzać przynajmniej raz w roku. Zadbaj również o prawidłową, bogata w błonnik dietę. Znajdź chwilę na relaks i obcowanie z naturą, bo tam tkwi sedno zdrowia i dobrego samopoczucia.

Chlorella ma niezwykłą zdolność do eliminowania z organizmu zanieczyszczeń, szczególnie metali ciężkich, jak również organicznych środków czyszczących, środków owadobójczych, nawozów i wielu innych cywilizacyjnych zanieczyszczeń.

Zdolności odtruwające chlorelli zauważono już wiele lat temu, wówczas to badacze zaczęli przyglądać się baczniej jej strukturze komórkowej. Otóż błona komórkowa chlorelli składa się z trzech warstw ochronnych bardzo odpornych na czynniki zewnętrzne. Warstwy te są podstawą oczyszczających właściwości chlorelli. Najgrubsza jak i średnia błona komórkowa wiążą toksyczne substancje. Składają się one z mikrowłókien celulozowych, które formują bardzo ustrukturyzowaną sieć, w której metale ciężkie zostają uwięzione, jak w pajęczynie. Ponadto średnia błona komórkowa chlorelli zawiera sporopollein - substancję która nierozerwalnie łączy toksyczne materiały.

Także proteiny, z których składa się alga są bardzo skuteczne w wiązaniu metali ciężkich. Chlorella może absorbować ogromną ich ilość. A w naszym przewodzie pokarmowym nie brakuje przeróżnych zanieczyszczeń pochodzących od chemii rolnej czy skażenia środowiska. Naukowcy naliczyli około 200 przeróżnych zanieczyszczeń, które dostają się codziennie do naszego przewodu pokarmowego.
W krajach uprzemysłowionych niemożliwa jest ucieczka od tych zanieczyszczeń.


Chlorella a nowotwory

Rak - przekleństwo ludzkości
W ciągu ostatnich kilku lat został dokonany znaczny postęp w leczeniu raka. Dziś przyczyny choroby mogą być wskazane z większą precyzją. Dlatego chcąc zapobiec wystąpieniu raka, kładzie się nacisk na dietę ubogą w tłuszcze, natomiast bogatą w świeże owoce i warzywa. Ponadto jest powszechnie wiadome, że toksyczne substancje leżą u podstaw tworzenia się raka; procent chorych na raka płuc jest oczywiście większy u palaczy papierosów.
Układ immunologiczny chroni organizm przed zanieczyszczeniami oraz inwazją obcych organizmów, takich jak bakterie i wirusy. Niszczenie zarazków i neutralizacja toksyn zachodzi przy udziale krwinek białych: limfocytów B pochodzących ze szpiku kostnego, limfocytów T z grasicy, które zwalczają wirusy, oraz makrofagów, odpowiedzialnych za fagocytozę (pochłanianie i niszczenie) szkodliwych substancji i komórek nowotworowych.

Jednym ze sposobów walki z nowotworem jest stymulacja produkcji makrofagów. Interferon, substancja wytwarzana przez komórki immunologiczne, pobudza produkcję makrofagów i dlatego ma silne działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe, a chlorella jest znanym czynnikiem pobudzającym wytwarzanie interferonu. Stwierdzono, że zastrzyki z chlorelli stymulują układ odpornościowy i odtruwają krew w ciągu 72 godzin.
Wykazano, że glikoproteina wyodrębniona z chlorelli ma działanie przeciwnowotworowe w przypadkach mięsaka 180 (rodzaj nowotworu, który atakuje mięśnie i kości).




Chlorella chroni
Z pewnością spożywanie chlorelli pomnaża efekty zdrowego odżywiania. Ponadto liczba ludzi chorych na raka jest niższa w Azji niż w Europie. Azjatycka kuchnia jest bogatsza w algi i włókna. W samej tylko Japonii konsumuje się ponad dwa tysiące ton chlorelli rocznie.

Chlorella ma dwie właściwości mobilizujące organizm do odpierania ataka nowotworu:
- wzmaga naturalny proces oczyszczania organizmu
- wspomaga obronę immunologiczną poprzez zwiększenie produkcji interferonu

Chemioterapia i radioterapia
Radioterapia czy chemioterapia mają na celu zniszczenie nowotworu, ale jednocześnie zatruwają organizm. Dlatego zalecane jest równoczesne przyjmowanie chlorelli od 5 do 6 gram codziennie podczas okresu tych terapii. Radioterapia, chemioterapia czy jakiekolwiek operacje nie powinny powstrzymać od dalszego przyjmowania chlorelli! Wręcz przeciwnie, właśnie w tym okresie zaleca się zwiększenie dawki do 10 gram dziennie.


Odkrycia naukowe
Liczne badania naukowe testowały wpływ chlorelli na leczenie raka.
W badaniach przeprowadzony na Uniwersytecie Virginia (USA) w 1990 roku, pacjenci cierpiący na nowotwór mózgu zostali poddani leczeniu chlorellą. Pomimo zaawansowanego stanu choroby, wszyscy oni zauważyli znaczną poprawę, rzadziej chorując oraz łapiąc różne infekcje. Dwa lata później 30% z poddanych próbie pacjentów nadal żyła.

Przykłady:
 Dr K. Steenblock, amerykański lekarz, leczył lekarza cierpiącego na raka gruczołu limfatycznego. Po sześciu tygodniach brania chlorelli (27 gram dziennie) hemogram pacjenta wykazał znaczną poprawę. Wiele badań dowiodło, że chlorella posiada właściwości anty-nowotworowe i wydłuża średnią życia.
 Mężczyzna w wieku 60 lat przeszedł operację raka prostaty. Operacja, jak i klasyczne metody leczenia były dobrze tolerowane z dzienną sześciogramową dawką chlorelli. Pacjent od czasu do czasu przyjmował również duże dawki chlorelli (20 i więcej gram). Ucieszył się niezmiernie, gdy po sześciu miesiącach dowiedział się, że jego zdrowie wróciło do normy.


WAŻNE
Chlorella nie jest lekiem na raka! Tym niemniej, pomaga lepiej znosić intensywne leczenie, jak również stanowi doskonały środek wspomagający.




_________________
 
 
       
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 43
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Sob Maj 05, 2012 12:09 pm     

Artykuły prasowe o Chlorelli

Chlorella - alga z przeszłością i z przyszłością




W tym mikroskopijnym organizmie zamknięta jest niezwykła energia biologiczna.

Z Elżbietą Sikorską - specjalistką do spraw żywienia - rozmawia Agnieszka Olędzka.

- Ten niezwykły, zielony glon o nazwie chlorella przetrwał w środowisku wodnym zadziwiająco długo, bo co najmniej dwa i pół miliarda lat. Przez wieki zajmował ważną pozycję w jadłospisie Azjatów. Obecnie w Japonii spożycie chlorelli sięga 200 tysięcy ton rocznie i przewyższa czosnek oraz żeń-szeń. Jest ona na tamtym rynku najpopularniejszym suplementem leczniczym. Obecnie zdobywa rynek europejski. Co sprawia, że jest tak popularna?
Nazwa chlorelli wywodzi się z łaciny i oznacza świeżą, drobną zieleń. Swój ciemnozielony kolor zawdzięcza chlorella dużej zawartości chlorofilu - najwyższej u poznanych dotychczas roślin. Ten maleńki, jednokomórkowy organizm widzialny jest jedynie przez mikroskop.
- Poza zdumiewającą ilością składników odżywczych takich jak minerały, witaminy i aminokwasy posiada elementy, które odpowiadają za wzmocnienie systemu immunologicznego, poprawę pamięci, koncentracji oraz eliminację toksyn z organizmu. Jest niezwykle pomocna w schorzeniach chronicznych, takich jak reumatyzm, artretyzm, cukrzyca, zaburzenia ciśnienia, trawienia i wchłaniania, jak również w wirusowych i bakteryjnych infekcjach oraz grzybicach.

- Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa...
- ...i jest znakomitym, a jednocześnie niskokalorycznym źródłem tej witaminy. Także pod względem zawartości chlorofilu żadna roślina zielona nie może się równać z chlorellą. Przewyższa ona aż 50 razy lucernę, która jest najbogatszym, obecnie znanym, źródłem chlorofilu. Chlorofil odgrywa ważną rolę w leczeniu niedokrwistości.
Odkryto także, że chlorella ma silne działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe - pobudzając wytwarzanie interferonu w organizmie. Zawiera też ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych. Jest, na przykład, bogatym źródłem karotenu (prowitaminy A), który usuwa uszkodzenia skóry powstałe w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego, wzmacnia wzrok i zapobiega rozwojowi raka płuc. Ponadto występują w niej znaczące ilości żelaza, jodu, cynku i kobaltu. Ma tyle różnorodnych składników odżywczych, że można ją również bezpiecznie stosować w trakcie różnych diet lub postu jak i w celu pozbycia się nadwagi.

- Można więc bezpiecznie poodchudzać się z chlorellą, nie obawiając się anemii i niedoborów w organizmie. Czy ta super-alga ma jakieś szkodliwe działanie?
- Ma, i to bardzo, ale... dla bakterii i wirusów, które dostaną się do naszego organizmu. Chlorellin zawarty w chlorelli, działa jak naturalny antybiotyk. I - co ma ogromne znaczenie - w przeciwieństwie do aptecznych antybiotyków, zwalcza on bakterie patogenne, bez wprowadzania zmian w przyjaznej florze jelitowej. Syntetyczne antybiotyki często pociągają za sobą niepożądane skutki, ponieważ atakują z równą siłą pożyteczne jak i szkodliwe bakterie. Natomiast chlorella nie tylko nie niszczy dobrych bakterii, ale też powoduje, że, na przykład: Lactobacillus, najbardziej pożądana w jelitach bakteria, namnaża się cztery razy szybciej. Można więc powiedzieć, że chlorella działa na florę jelitową jak probiotyk sprzyjając wzrostowi potrzebnych mikroorganizmów.



- Komu można byłoby polecić dietę z chlorellą?
JAK DZIAŁA CHLORELLA?
wzmacnia żołądkowo-jelitową błonę śluzową - naturalną barierę ochronną przeciwko szkodliwym substancjom
wiąże takie trucizny jak ciężkie metale (na przykład rtęć z amalgamatów czy kadm z papierosów itd.), jak również rozpuszczalniki, pestycydy, PCB itp.
stymuluje tworzenie specjalnych substancji produkowanych przez organizm, które powstrzymują infekcje
wycisza pobudzenie systemu obronnego organizmu, zapobiega destrukcji spowodowanej przez własne przeciwciała (reakcja autoimmunologiczna)
dostarcza organizmowi cennych substancji takich jak aminokwasy, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe
stymuluje pracę makrofagów - komórek odpowiedzialnych za obronę organizmu przeciwko czynnikom patogennym
- Wszystkim od niemowlaka po staruszka, a w szczególności tym, którzy cierpią na jakiekolwiek niedobory w organizmie, co przy dzisiejszej diecie opartej na wysoko przetworzonych i wyprodukowanych z udziałem chemii rolnej produktów dotyka większości naszego społeczeństwa. Szczególnie polecam wszystkim tym, którzy często zapadają na infekcje, cierpią na zmęczenie i nerwowość. Warto również wspomnieć o tym, że chlorella jest skuteczna w walce z nadciśnieniem. W wielu przypadkach problemy z wysokim ciśnieniem znikają po kilkumiesięcznym stosowaniu chlorelli. Przynosi także ulgę w chronicznych zaparciach i wzdęciach u około 85 procent badanych osób.

- Czy osobom zdrowym też można polecić chlorellę?
- Tak, chociażby ze względu na niezwykłą zdolność chlorelli do eliminowania z organizmu zanieczyszczeń, szczególnie metali ciężkich, jak również organicznych środków czyszczących, środków owadobójczych, nawozów i wielu innych cywilizacyjnych toksyn . Błona komórkowa chlorelli nierozerwalnie wiąże toksyczne substancje z przewodu pokarmowego, dzięki czemu mogą one być wydalane z naszego organizmu. Można to dobroczynne działanie zaobserwować na podstawie badań nad kacem. Otóż okazuje się, że w 96 procent przypadków, testowani mogli uniknąć uczucia kaca po zażyciu 4 do 5 gram chlorelli przed spożyciem alkoholu.

- Czyli, jeśli zjemy lub wypijemy coś, co czujemy, że może nam zaszkodzić, dobrze byłoby podbudować się chlorellą?
- Tak, bowiem chlorella - jak już mówiłam - może zaabsorbować ogromną ilość różnych zanieczyszczeń. A w naszym przewodzie pokarmowym na pewno ich nie brakuje. Naukowcy naliczyli około 200 przeróżnych zanieczyszczeń, które dostają się codziennie do naszego przewodu pokarmowego. W krajach uprzemysłowionych ucieczka od nich jest niemożliwa.

- Czy można przedawkować chlorellę?
- Jedzenie przez długi czas kopiastych porcji najzdrowszej dla nas marchewki trzy razy dziennie też może spowodować tzw. przedawkowanie. W innym kontekście przedawkowanie chlorelli nie jest możliwe.

- Czy dzieci i kobiety w ciąży lub w okresie karmienia piersią mogą zażywać chlorellę?
- Tak! Chlorella wspiera prawidłowy wzrost i rozwój dzieci, a także w przypadku ciężarnych i karmiących ma bardzo sprzyjający wpływ na rozwój dziecka. Także alergicy bardzo dobrze tolerują chlorellę. Nie spotkałam się w literaturze medycznej z opisanym nietolerancji, czy wystąpienia alergii na chlorellę. Poza tym, tabletki chlorelli są suplementem całkowicie naturalnym, w 100 procentach złożonych z tego składnika, bez żadnych chemicznych poprawiaczy smaku czy zapachu, wypełniaczy, czy też lepiszczy.

- Zbliża się sezon grypowy, czy chlorella może nam pomóc w przetrwaniu w zdrowiu?
- Tak. Liczne badania dowiodły, że zażywanie chlorelli w codziennej dawce 2 gram, znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę. A gdy już zachorujemy, w przypadku infekcji wirusowej, bezskuteczne jest branie antybiotyków, które działają przecież przeciwko bakteriom, a nie wirusom. Ponadto, przy okazji niszczą wiele pożytecznych i niezbędnych organizmowi szczepów. Antybiotyki mogą być efektywne w przypadku infekcji o podłożu bakteryjnym. Chlorella natomiast wspiera system obronny naszego organizmu przy produkcji takich substancji jak interferon, który pomaga w walce z wirusami. Odtruwa też z toksyn wytwarzanych przez wirusy. No i wzmacnia poprzez zawarte w niej mikroelementy i witaminy. Dzięki tym trzem właściwościom pomaga organizmowi zareagować na inwazję wirusa grypy.




Zrównoważona dieta, bogata w odżywcze składniki jest pierwszym niezbędnym elementem na drodze do zdrowia i wspaniałej formy. Ale też nie sposób przecenić roli chlorelli, jako dodatku bilansującego dietę. Tym sposobem siedem milionów Japończyków w myśl wschodniej mądrości mówiące, że zdrowie można uzyskać poprzez pokarm, spożywa chlorellę niemal codziennie.
Chlorella może być używana jako rodzaj przyprawy. W Azji gama produktów opartych na chlorelli jest niezmiernie bogata: makarony i ciastka wzbogacone chlorellą są niezwykle cenione za ich wartości odżywcze. Ponadto w sklepach można nabyć wzbogacony chlorellą miód i nektar. W Stanach Zjednoczonych tzw. biodrinki na bazie chlorelli robią oszałamiającą karierę. Także dzieciom smakują potrawy, do których dodawana jest chlorella.

Zielone puree ziemniaczane
Zawsze zaskakuję swoich najmłodszych gości właśnie tym daniem!
Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 łyżka stołowa masła lub oleju tłoczonego na zimno, sól, pieprz, 2 do 4 gram chlorelli. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupin. Dodać tłuszcz i ugnieść to wszystko dopóki masa nie stanie się kremowa. Dodać chlorelli, soli i pieprzu.

Chlorellowy dressing do sałatek
Idealny do sałatek, szczególnie tych z ogórków, pomidorów, papryki, awokado.
Składniki: 100 ml oleju słonecznikowego, 50 ml oliwy z oliwek, 2 do 4 łyżek stołowych oleju z dyni, 2 do 3 łyżek stołowych octu winnego (można też zastąpić cytryną), 2 ząbki czosnku (zgniecione), sól, pieprz, 2 gramy chlorelli. Zmieszać wszystkie składniki, najlepiej trzepaczką. Dobrze jest na jakiś czas przed podaniem odstawić dressing do zmacerowania.

Chlorella pesto
(na 500 lub 800 gram spaghetti).
Składniki: 4 do 5 ząbków czosnku, 1 łyżka stołowa ziarenek słonecznika, 100 ml oliwy z oliwek, 25 gram liści bazylii, 3 świeże pomidory, 1 pełna łyżeczka od herbaty soli, szczypta białego pieprzu, 4 do 5 gram chlorelli. Zgnieć czosnek i ziarna słonecznika w jedną masę. Zmieszać z 2 łyżkami stołowymi oliwy, najlepiej na zimno tłoczonej, posiekaną bazylią, aż do momentu, gdy całość nabierze jednolitego wyglądu. Dodać pozostały olej, chlorellę i znowu wymieszać. Obrać pomidory, pokroić drobno i dorzuć do pasty. Polać nią ugotowany makaron.

Odświeżający napój energetyczny
Doskonały na poprawienie koncentracji, również dla dwojga. Jeżeli czujesz się zmęczona/ny albo po prostu potrzebujesz orzeźwienia, ten napój na nowo przywróci ci dobrą kondycję!
Składniki: 100 ml różowego soku grejpfrutowego, 2 banany, 4 do 6 kostek lodu, 2 gramy chlorelli. Wszystkie składniki wrzucić do miksera. Dobrze zmieszać, po czym wlać napój do szklanek. Można przyozdobić plasterkiem cytryny.
Smacznego.
_________________
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,24 sekundy. Zapytań do SQL: 8