Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
kleju45 

SOGI: 1796

MASTER
mistrz patelni :D


Pomógł: 11 razy
Wiek: 39
Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 1801
Skąd: Podkarpacie
  Wysłany: Czw Lis 20, 2008 9:37 am   Zioła i ich dzialanie - krotko i na temat  

BEZ CZARNY
Lecznicze działanie mają zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu.
Picie naparu pomaga przy grypie, kaszlu, przeziębieniach, chronicznych
zapaleniach i nieżytach dróg oddechowych. Mocny napar z kwiatu bzu
z dodatkiem rumianku i anyżu można stosować do inhalacji przy kaszlu
oraz zapaleniu oskrzeli.

POKRZYWA
odtruwa i dodaje energii
Mówi się, że pokrzywa „czyści krew". Rozpuszcza szkodliwe produkty
przemiany materii, pobudza nerki do wydalania wody. Zwiększa także
poziom hemoglobiny, dlatego zalecana jest przy anemii.

NAGIETEK
goi skaleczenia
Ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwgrzybicze.
Dlatego napary z nagietka skutecznie przyspieszają gojenie się ran,
łagodzą stany zapalne błon śluzowych. Nagietek stosuje się również
zewnętrznie - do płukania jamy ustnej, gardła, w stanach zapalnych,
a także do irygacji pochwy oraz do przemywania oczu w zapaleniu
spojówek. Bardzo dobrze działają maści oraz odwary kwiatu nagietka
przykładane na skórę w postaci okładów ' i kompresów. Przynoszą ulgę
przy owrzodzeniu żylaków, trudno gojących się ranach, liszajach,
wypryskach i wykwitach skórnych.

LAWENDA LEKARSKA
odpręża i koi nerwy
I ej cudowny aromat sprawia, że jest wykorzystywana
do produkcji kosmetyków. Ale zapach lawendy ma również
działanie lecznicze. Pachnąca poduszeczka wypełniona suszoną
lawendą ukoi skołatane nerwy i zapewni dobry sen. To nie jedyna
zaleta tego ziela. Herbatki z lawendy działają moczopędnie, rozkurczowo
i przeciwbakteryjnie, pomagają również w dolegliwościach reumatycznych.

SKRZYP
wzmacnia włosy i paznokcie
Dzięki dużej zawartości krzemionki wzmacnia układ kostny,
przeciwdziałając osteoporozie. Regularne picie herbatek
ze skrzypu sprawia, że paznokcie stają się twarde i błyszczące.
Odwary z ziela i paznokcie można też stosować do mycia gotowy
przy wypadaniu włosów i łupieżu.

RUMIANEK
Herbatkę rumiankową podaje się dzieciom przy wzdęciach i kolce jelitowej.
Dorosłym rumianek pomaga w nieżytach żołądka i jelit, w stanach zapalnych
wątroby i pęcherzyka żółciowego. Warto go również pić przy przewlekłym
zapaleniu nerek i pęcherza. Stosowany zewnętrznie jest niezastąpiony
w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, do przemywań i kompresów
przy owrzodzeniach skóry, odleżynach, hemoroidach.

RŻEŻUCHA
W tym ziółku znajdziemy prawie wszystkie składniki, które są ważne dla utrzymania dobrego zdrowia. Obfituje ona w witaminy: A, B, C, PP, K i E. W rzeżusze znajdziemy również dużo soli mineralnych, żelaza, magnezu, chromu oraz wapń i siarkę. Możemy ją wykorzystywać do leczenia dolegliwości. Możemy ją stosować jako dodatek do: sałatek, masła,twarożku oraz zup.
_________________
"Trenuj ponad ból,
śmierć będzie twoim jedynym wybawieniem."
J. Weider
 
 
   
kleju45 

SOGI: 1796

MASTER
mistrz patelni :D


Pomógł: 11 razy
Wiek: 39
Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 1801
Skąd: Podkarpacie
  Wysłany: Czw Lis 20, 2008 11:16 am     

c.d.

KARDAMON
To bylina o grubym, rozgałęzionym kłączu, z którego wyrasta kilka liści tworzących rodzaj łodygi. Rośnie dziko w wiecznie zielonych lasach Indii i na Sri Lance. Przyprawą są ciemnobrązowe, niewielkie nasiona zebrane po 15-20 w owalnych owocach. Kardamon ma ostry, korzenny, słodki i piekący smak oraz cytrynowo-imbirowy zapach. Zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i pobudza apetyt. Działa wzmacniająco na żołądek. Niegdyś tłuczonym kardamonem leczono siniaki. Kardamonem można przyprawiać pierniki, marcepany, desery i sałatki owocowe, słodkie sosy i likiery. Doskonałe są pomarańcze posypane tą przyprawą. Nadaje się do zup, zwłaszcza grochowej, potraw mięsnych (np. gulaszu wołowego, cielęcego risotto, potrawki z kurczaka, pasztetów) oraz dań rybnych. Nadaje świeży smak dyni, marchwi, szarlotce. Skandynawowie używają kardamonu do pasztecików, Hindusi przyprawiają nim curry i rozmaite ciastka, a Arabowie kawę.

GAŁKA MUSZKATOŁOWA
Przyprawą są ususzone szarobrązowe owalne nasiona tropikalnego drzewa
muszkatołowca korzennego, pochodzącego z Indonezji, oraz okalająca je
czerwona strzępiasta osnówka, nazywana kwiatem muszkatołowym.
Chociaż gałka wydaje się bardzo twarda, da się ją pokroić w plasterki
- wtedy widać liczne brązowe żyłki zawierające aromatyczny olejek.
Gałkę sprzedaje się w całości lub sproszkowaną, osnówkę - zazwyczaj
zmieloną. Gałka ma zapach korzenny, smak słodkawo--gorzki. Kwiat
muszkatołowy jest jaśniejszy i bardziej pikantny niż gałka, dlatego
trzeba używać go ostrożniej. Zarówno gałka, jak i kwiat zawierają dużą
ilość lotnego olejku, do 40 proc. tłuszczu, skrobię, pektyny, barwniki i mirystycynę,
która ma właściwości narkotyczne. Dlatego przyprawę należy używać z umiarem.
W Indiach dodaje się ją do tabaki. W medycynie ludowej stosowano ją jako lek
na reumatyzm, wzdęcia, zapalenie oskrzeli.

SZAFRAN
Nazywany krokusem uprawnym, z wyglądu przypomina krokus dziko rosnący.
Wywodzi się z Azji Mniejszej i z Indii. Dziś uprawiany jest w wielu krajach śródziemnomorskich.
Przyprawą jest pomarańczowe znamię słupka, które ręcznie wycina się i suszy. Z 80-100 tyś.
kwiatów uzyskuje się tylko 1 kg szafranu, dlatego przyprawa ta jest bardzo droga. Ma słaby
aromat i gorzkawy korzenny smak. Użyty w małej ilości wzmacnia żołądek i przyspiesza trawienie.
W farmacji stosowany jest do przygotowywania wywarów, nalewek, ekstraktów i kropli do oczu.

ANYŻ
To suszone owoce wiecznie zielonego drzewa uprawianego w krajach tropikalnych.
Mają kształt niezwykle dekoracyjnych gwiazdek (stąd nazwa przyprawy), silny anyżkowy
zapach i korzenno-słodkawy smak. Przyprawa sprzedawana
jest w całości lub zmielona. Korzystny wpływ badianu na organizm przypisuje się zawartemu
w owocach przyjemnie pachnącemu olejkowi lotnemu, żywicom, taninom i cukrom. Działa rozkurczowo, moczo-pędnie oraz pobudza trawienie.

MIĘTA
niezastąpiona przy niestrawności
Zawiera olejek eteryczny, który nie tylko nadaje jej intensywny
zapach, ale również pobudza układ trawienny do wydzielania soków
i poprawia apetyt. Napar z mięty pomaga przy bólach brzucha,
wzdęciach i kolce jelitowej. By wzmocnić jego działanie, można
miętę zaparzać razem z rumiankiem. Mięta ma też działanie
orzeźwiające, daje przyjemne uczucie chłodu, łatwo zaspokaja
pragnienie.

FIOŁEK TRÓJBARWNY
leczy trądzik, oczyszcza organizm z toksyn
Regularne picie naparu z fiołka trójbarwnego (bratka)
pomaga przy tłustej cerze, wypryskach i trądziku.
Herbatka wspomaga oczyszczanie organizmu. Zioło stosuje się
też do okładów i kąpieli. Zapewnia gładką cerę.

SZAŁWIA
pomaga przy zapaleniu gardła i jamy ustnej
Słynie ze swoich właściwości odkażających, przeciwzapalnych i przeciwpotnych.
Płukanki z szałwii stosuje się przy anginie i aftach. Zioło to wchodzi w skład
antyperspirantów. Szałwia polepsza też apetyt i wzmaga trawienie. Działa
przeciwskurczowo i żółciopednie, dlatego zaleca sieją szczególnie jako przyprawę
do mięs.

ŚWIETLIK
ukoi zmęczone oczy
Medycyna ludowa już bardzo dawno uznała świetlik lekarski za jedno
z najskuteczniejszych ziół uzdrawiających oczy. Kompresy przyrządzone
z naparu tej rośliny złagodzą pieczenie oczu zmęczonych czytaniem,
oglądaniem telewizji, pracą przy komputerze czy podrażnionych
przez ostre słońce lub światło. Żele zawierające świetlik lub napary
pomogą również przy zapaleniu spojówek spowodowanym przez kurz,
dym, pyłki roślin. Wyciągi ze świetlika lekarskiego leczą także jęczmień na oku.
Ostrożność przy stosowaniu świetlika muszą jednak zachować alergicy,
zwłaszcza jeśli przyczyną podrażnienia oczu jest uczulenie. Wtedy lepiej
unikać również innych ziołowych preparatów do oczu.

MELISA
łagodzi stres, pomaga zasnąć
lMelisa jest ziołem zbawiennym dla 'kobiet. Przyrządzona
z jej liści herbatka pomoże, gdy jesteś przemęczona,
zdenerwowana i masz problemy z zasypianiem. Oprócz
tego melisa łagodzi bóle głowy, bóle menstruacyjne
i pomaga przy zespole przewlekłego zmęczenia.
_________________
"Trenuj ponad ból,
śmierć będzie twoim jedynym wybawieniem."
J. Weider
 
 
   
kleju45 

SOGI: 1796

MASTER
mistrz patelni :D


Pomógł: 11 razy
Wiek: 39
Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 1801
Skąd: Podkarpacie
  Wysłany: Czw Lis 20, 2008 11:17 am     

informacje pozbierane na necie ;)
_________________
"Trenuj ponad ból,
śmierć będzie twoim jedynym wybawieniem."
J. Weider
 
 
   
SpAiro_

SOGI: -8664

MASTER
OF HARDCORE


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 2891
Skąd: Obecnie IRL
  Wysłany: Wto Lut 10, 2009 2:19 pm     

To ja może jeszcze dodam coś o ziółkach, a konkretnie o herbatkach, bo się do nich ostatnio przekonałem :wink:

HERBATA CZARNA I JEJ WŁAŚCIWOŚCI:


* Budzi nas do życia.

* Zawiera kofeinę (teinę), poprawia zdolność myślenia, rankiem budzi do życia.

* Przy dolegliwościach żołądkowych można traktować ją jak lekarstwo, wspomaga bowiem trawienie i hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym.

* Kilka filiżanek tego napoju dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca


* Przeciwdziała powstawaniu zakrzepów i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami.


* Skuteczna jest w walce z próchnicą, bo zawiera dość dużo fluoru.


* Może zmniejszyć wchłanianie białka i niektórych minerałów ze względu na dużą zawartość garbników, ale wystarczy dodać cytrynę lub trochę mleka by ograniczyć ich działanie


HERBATA BIAŁA:


* zawiera dużo witaminy C oraz kofeiny, która intensywnie pobudza i orzeźwia. Ma działanie orzeźwiające, ale także, co niezwykle istotne, wspomaga koncentrację. Polecana jest szczególnie na lato dla tych, którzy w upały muszą pracować intelektualnie. Wielu poleca ją także zamiast kawy. Jest o wiele zdrowsza, a również silnie pobudza. Jest również środkiem, który redukuje napięcie i stresy

* posiada najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne (zmniejsza ryzyko powstawania zmian nowotworowych w komórkach) ze wszystkich znanych herbat, trzy razy większe niż zielona herbata. Dlatego poleca się ją przede wszystkim tym osobom, które mogą być obciążone genetycznie chorobą nowotworową

* zawiera polifenole, chroniące organizm przed atakiem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu. Biała herbata zawiera aż 47% polifenoli , to znacznie wiecej niż zielona, która ma ich 20%. Jedna filiżanka białej herbaty zawiera tyle polifenoili, ile 12 szklanek soku pomarańczowego. Dlatego nazywana jest często „eliksirem młodości”.

HERBATA CZERWONA:

Herbata Pu-erh zawiera najwięcej związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeiny (teiny), manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych, i białka. Choć smak tej herbaty może być nieco przykry i drażniący, to herbata ta jest niezmiernie korzystna dla organizmu człowieka.

* Skutecznie walczy z nadwagą (zwana zabójcą tłuszczu)
* Obniża poziom cholesterolu
* Pomaga w koncentracji
* Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe
* Hamuje zmiany miażdżycowe
* Poprawia pamięć
* Reguluje przemiany materii
* Wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją
* Zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy
* Przyspiesza trawienie alkoholu
* Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję
* Reguluje działanie układu pokarmowego
* Ma właściwości moczopędne
* Obniża ciśnienie
* Wzmacnia organizm.

HERBATA ZIELONA:

Właściwości lecznicze zielonej herbaty wykorzystywane są w medycynie chińskiej i japońskiej już od wieków. Dowiedziono, że zawiera ona m.in. witaminy A, B, B2, C oraz wiele minerałów i mikroelementów. Naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu oraz z Instytutu Biologii Farmaceutycznej we Freiburgu potwierdzają, że składniki odkryte w zielonej herbacie umożliwiają skuteczną walkę z nękającymi nas dolegliwościami.

Lista dobroczynnego działania zielonej herbaty na nasz organizm jest dość długa. Japończycy wymieniają aż 61 dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny, np.:

* chroni przed zawałem serca,
* łagodnie stymuluje krążenie,
* zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych,
* obniża poziom cholesterolu,
* zmniejsza ryzyko zachorowań na raka,
* wzmacnia zęby i kości,
* reguluje procesy trawienne.

Japońscy naukowcy wierzą także, że w zielonej herbacie tkwi tajemnica długiego życia. Zawarte w niej składniki wpływają bowiem hamująco na procesy starzenia się organizmu
 
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 11