|
forumsportowe.us forumsportowe.us |
 |
Diety - oliva vs olej rzepakowy
myfał - Sob Sty 08, 2011 3:47 pm Temat postu: oliva vs olej rzepakowy Często sie zastanawiamy czy rzeczywiścei nie ma jakiegoś substytutu dla oliwy z oliwek, a tu sie okazuje że nasz rzepak jest bardzo interesujacy. Po co mamy przepłacać skoro można kupić coś równie dobrego czy nawet lepszego za dużo niższe pieniądze.
W załączniku mała tabelka ze składem
SpAiro_ - Sob Sty 08, 2011 4:06 pm
Trafne spostrzeżenie
Warto tylko dodać, że rzepak musi być nierafinowany tłoczony na zimno.
myfał - Sob Sty 08, 2011 4:35 pm
dokładnie
podobnie jak każdy olej w sensie roślinny , głownie chodzi o przemiane izomeryczną cis-trans, powyżej pewnej temp. nastepuje ta przemiana która staje sie dla organizmu ludzkiego szkodliwa ...
666 - Sob Sty 08, 2011 4:56 pm
z tego ja wiem to tylko olej lniany.
mały666 - Sob Sty 08, 2011 5:08 pm
tez stosuje lniany.. nie wiem czy najlepszy, ale napewno b dobry, pozatym ma jeszcze jedna zajebista ceche.. mozna go dodac np do szejka bialkowego i nie zostawia zadnego skurwialego posmaku jak np olowa z oliwek. jedyny minus to cena okolo 60zl/litr
lg - Sob Sty 08, 2011 5:32 pm
ponoc rzepakowy nierafinowany najlepszy tylko ciezko go dostac, ja szamie z pestek winogron
donpitbull - Sob Sty 08, 2011 5:56 pm
ja używam oleju z pestek winogron i oliwy z oliwek - nie narzekam
myfał - Sob Sty 08, 2011 6:05 pm
wcale nie neguje że lniany jest gorszy tylko kosztuje $$
każdy kupuje co może...
olej rzepakowy w biedronce 4pln za litr
oliwa 10pln za 0.5
olek7881 - Sob Sty 08, 2011 6:35 pm
myfał napisał/a: | dokładnie
podobnie jak każdy olej w sensie roślinny , głownie chodzi o przemiane izomeryczną cis-trans, powyżej pewnej temp. nastepuje ta przemiana która staje sie dla organizmu ludzkiego szkodliwa ... |
tylko,ze np olej ryzowy ma w chuj wieksza temp utleniania niz pozostale (ok 270'C),wiec do smazenia TYLKO olej ryzowy
JOR5 - Sob Sty 08, 2011 6:43 pm
na redukcji polecam oliwe z oliwek bo ma duzo omegi - 6 i 9 ktore to podwyzszaja termicznosc posilku...
na masie jem olej z pestek winogron... nie zostawia w ogole smaku i moge go lac nawet 50g do malej porcji ryzu i nie psuje smaku... sprobujcie...
niedlugo bede testowal olej z ryzu... dobra cena i dobra jakosc... zobaczymy jak z dzialaniem i smakiem... do tego tak jak napisano powyzej... wysoka temperatura dymienia...
pzdr!
olek7881 - Sob Sty 08, 2011 6:51 pm
imho najlepiej mieszac olive i olej lniany w posilkach ,a do smazenia polecam ryzowy zero dymienia
ps.dobrze byloby wyrwac olej z ryb/lososia z duza zawartoscia omegi-3,bo lniany niestety nie jest w tym wzgledzie kompletny
''Omega-3 znajduja sie tylko w niektorych olejach roslinnych - szczegolnie w oleju lnianym, jest to jednak tylko kwas alfa-linolenowy, potrzebujemy rowniez dwa inne kwasy - EPA i DHA, ktore wystepuja tylko i wylacznie w produktach morskich (ryby itp), organizm posiada mozliwosc konwersji kwasu ALA w kwasy EPA i DHA jednak jest to maloskuteczna metoda i polecam uzupelniac diete produktami z ryb morskich albo olejem rybim.
lniany nie jest dobry! mowie to po raz kolejny, nie zawiera tych kwasow tluszczowych ktorych potrzebujemy, a konwersja kwasu ALA ktory zawiera lniany do kwasow EPA i DHA ktorych potrzebujemy jest bardzo niska.
Olej rybi to jedyne wyjscie jezeli chodzi o omega-3. ''
cytaty VADIMA BEALIEV z animala
JOR5 - Sob Sty 08, 2011 7:03 pm
Vadim Bealiev mistrz!!
pokłony dla tego faceta!
ja do smażenia używam smalcu... ot taka nowość w mojej diecie od kiedy pomaga mi... ktoś ... w moich przygotowaniach do bycia, kiedys, zawodnikiem...
wysoka temperatura dymienia do tego super smak miesa... POLECAM!
lg - Sob Sty 08, 2011 7:07 pm
a tu nie chodzi o sama obecnosc kwasow omega ale ich stosunek do siebie.. i tutaj najlepiej wypada olej rzepakowy nierafinowany!! najlepszy jest.. tylko wszedize w marketach rafinowany stoi...
olek7881 - Sob Sty 08, 2011 7:10 pm
JOR5 napisał/a: | Vadim Bealiev mistrz!!
pokłony dla tego faceta!
ja do smażenia używam smalcu... ot taka nowość w mojej diecie od kiedy pomaga mi... ktoś ... w moich przygotowaniach do bycia, kiedys, zawodnikiem...
wysoka temperatura dymienia do tego super smak miesa... POLECAM! |
zajebista sprawa!!!!tylko jajka smazone lepiej wchodza na oleju zryzowym,do smazenia miesa nr.1,nie ma chociaz utleniania
wszystko lepiej smakuje
ps.chodzi wlasnie o obecnosc LG-bo jak bedzies zpolegal na olejach roslinnych i/lub nie bral supli np. z omega-3,to bedziesz mial niedobor omega-3,bo tak masz jakby niepelnowartosciowe omega-3,a rzepakowy do smazenia kompletnie sie nie nadaje!!!!!powoduje utlenianie,powstaja tluszcze trans
666 - Sob Sty 08, 2011 8:13 pm
Tu z p. Vadimem sie sprzeczac nie bede bo to nie moja dobra strona i nie znam sie na wszystkim.
Dlatego tez ja wybiore sobie w takim razie http://www.bestbodynutrit...duct&prod_id=51 + olej lniany. Poniewarz bede mial 100% pewnosci ze jest to olej z lososia a nie walki na polskich pulkach w marketach czy inne wyjebki z Olimpu , a logicznie myslec umiem.
lg - Sob Sty 08, 2011 8:25 pm
ja pisalem wyraznie o oleju rzapakowym nierafinowanym i pisalem ze chodzi o zwartosc omega, ale takze i o ich proporcje... ja rzadko na oleju smaze, czesto po prostu popije lyzke.. podtrzymuje swoje zdanie w tej materii
mały666 - Nie Sty 09, 2011 12:31 pm
chyba cos tu pokreciliscie.. kw omega3 to ostatnia rubryka, wiec olej lniany bije konkurencje na leb.. w tranie jest duzo omegi9... choc zawsze myslalem ze omegi3..
wychodzi wiec na to ze liczy sie TYLKO lniany, a smazymy od dzis na smalcu
olek7881 - Nie Sty 09, 2011 12:55 pm
mały666 napisał/a: | chyba cos tu pokreciliscie.. kw omega3 to ostatnia rubryka, wiec olej lniany bije konkurencje na leb.. w tranie jest duzo omegi9... choc zawsze myslalem ze omegi3..
wychodzi wiec na to ze liczy sie TYLKO lniany, a smazymy od dzis na smalcu |
...lub na oleju ryzowym,pozwole sobie zacytowac VADIMA BEALIEV znow
dlaczego nie smazyc na olejach roslinnych:)
''...zapominaja o wplywie wysokiej temperatury na tluszcze roslinne...
co prawda niektore oleje sa bardziej oporne niz inne ale i tak utlenianie bedzie mialo miejsce
tluszcze nasycone sa jednak najbardziej oporne ze wzgledu na brak wiazan podwojnych pomiedzy atomami wegla w lancuchu kwasu tluszczowego (to wyglada w ten sposob - wiazanie pojedyncze C-C ma po kazdym boku wiazanie z wodorem jak pewnie pamietasz z chemii organicznej wiec jak powstaja wolne rodniki, lancuch jest jak by ochroniony przed nimi, wiazanie C=C jednak nie ma tych wodorow po bokach wiec moze byc rozbite, po czym powstaje utleniony lancuch kwasu tluszczowego, albo gorzej, zwiazek kwasu tluszczowego z metalem, jezeli smazymy na patelni metalowej, najlepszy przyklad utlenionego kwasu tluszczowego to zepsuty smierdzacy tluszcz. Nie zjadlbys czegos takiego a przy smazeniu na olejach roslinnych wlasnie te rzeczy powstaja''
to nie tluszcze nasycone zwiekszaja ryzyko miazdzycy a wlasnie tluszcze utlenione, tluszcze utwardzane i inne tluszcze trans, ktore powoduja stany zapalne w tetnicach, rowniez reaktywne wolne rodniki ktore powstaja przy utlenianiu tluszczow roslinnych, jak i nadmiar kwasow omega-6, poziom cholesterolu to tylko odpowiedz organizmu na te stany zapalne i odkladanie cholesterolu na scianach tetnic to procesy naprawcze ktore powstaja jako odpowiedz na te stany zapalne.
Tluszcze nasycone sa zdrowe! Tluszcze nasycone sa potrzebne do budowy wszystkich hormonow sterydowych w organizmie, rowniez sa latwym zrodlem energii bez ryzyka utleniania!
Tyle klamstw powstaje na temat "zdrowych" tluszczow, niestety wiekszosc nie wie co naprawde sie dzieje w organizmie.
Nasi przodkowie jedli prawie wylacznie tluszcze nasycone, rowniez w tych czasach niektore narodowosci konsumuja prawie wylacznie tluszcze nasycone (eskimosi - jedza tluszcze z morsow) i maja najnizsza ilosc chorob serca i ukladu krazenia na swiecie!
Tluszcze nasycone to tluszcze naturalne, czlowiek pierwotny nigdy nie byl w stanie zjesc duzo tluszczow nienasyconych, poprostu tluszcze nasycone spotykaja sie naturalnie w duzo wiekszych ilosciach.''
''olej z oliwek jest to doskonale rozwiazanie bo zawiera duzo kwasow omega-9, ktore niby jestesmy w stanie samodzielnie wytworzyc ale stala podaz dziala przeciwzapalnie i korzystnie wplywa na uklad krazenia. Tzn olej z oliwek moze pomoc zlagodzic bole stawow i miesni po ciezkim treningu. ''
ps,fajnie byloby zaprosic go na forum
SpAiro_ - Nie Sty 09, 2011 1:10 pm
Ja kiedyś robiłem tak jak ktoś wspominał wyżej mieszanki olei, do jednej butli wlewałem 300 ml lnianego, 300 ml oliwy i 300 ml rzepakowego i chyba do tego powrócę
A co do smażenia na smalcu to jakoś nie mogę się przekonać, chociaż coraz częściej się o tym słyszy..
olek7881 - Nie Sty 09, 2011 1:47 pm
maly666 olkiwa tez jest wazna:)
Oliwa z oliwek powiększa spoczynkowe wydatkowanie energetyczne
Jeśli do kurczaka czy sałatek nie dodajesz oliwy z oliwek, to tracisz okazję na przyspieszone spalanie tłuszczu. Oliwa jest metabolizowana w odmienny sposób niż inne tłuszcze – w porównaniu z innymi olejami roślinnymi jest szybciej przerabiana na energię. Naukowcy z McGill University w Kanadzie podawali badanym do śniadania 3 rodzaje tłuszczów i monitorowali wydatkowanie energii oraz spalanie tłuszczu. Śniadanie składało się w 60% z tłuszczu, w 30% z węglowodanów i w 10% z białka. Badani jedli babeczki polewane oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym lub olejem z siemienia lnianego. Pod koniec badania stwierdzono, że w porównaniu z innymi tłuszczami oliwa z oliwek podnosi spoczynkowe wydatkowanie energetyczne. Wiarygodnym biologicznym mechanizmem tłumaczącym odmienne działanie biologiczne olejów oraz inne metabolizowanie oliwy z oliwek jest fakt, że jest ona w preferencyjny sposób przyłączana do trójglicerydów, które są gotowym źródłem energii. Co więcej, badania na zwierzętach wskazują na inny możliwy mechanizm komórkowy. U szczurów, których dieta bogata była w oliwę z oliwek, w porównaniu do gryzoni spożywających duże ilości oleju słonecznikowego, stwierdzono stymulację białek rozprzęgających – białek umożliwiających produkcję ciepła przez rozprężenie oddychania od syntezy trójfosforanu adenozyny, co jest ważnym czynnikiem wydatkowania energetycznego. Podsumowując, rezultatem dodawania oliwy z oliwek do posiłku będzie przyspieszone spalanie kalorii.
Jones P.J., Jew S., AbuMinrets S., The effect of dietary oleic, linoleic, and linolenic acids on fat oxidation and energy expenditure in healthy men. Metabolism, Sep, 1198-203 (2008).
SpAiro_ - Nie Sty 09, 2011 2:07 pm
Ja uważam, że wszystkiego po trochę trzeba spożywać, z niczym nie przesadzać i niczego (no prawie) zupełnie (ZUPEŁNIE!) nie odrzucać.
Litwin81 - Nie Sty 09, 2011 2:59 pm
Jak ostatnio usmażyłem na smalcu to przez 4 godziny mi zalegało na żołądku
bezimienny - Nie Sty 09, 2011 3:06 pm
jak smażyć to na oleju kokosowym tłoczonym na zimno
mały666 - Nie Sty 09, 2011 3:18 pm
bezimienny napisał/a: | jak smażyć to na oleju kokosowym tłoczonym na zimno |
a jak to wyglada w praktyce, bo prawde mowiac nigdy nie probowalem? smazone miecho nie smakuje jak 'rafaello'??
moglby ktos wkleic tabele z wieksza iloscia oleii.. moze pojawi sie kilka alternatyw dla juz wyzej wymienionych..
SpAiro_ - Nie Sty 09, 2011 4:07 pm
mały666 napisał/a: | smazone miecho nie smakuje jak 'rafaello'?? |
Mi by to pasowało
A właśnie też miałem zakupić w końcu ten olej, a dokładniej smalec kokosowy, bo taką ma konsystencję.
bezimienny - Nie Sty 09, 2011 4:46 pm
potrawa może mieć lekki "słodkawy" posmak
ale mi to nie przeszkadza, właśnie wręcz odwrotnie
Z tego co kiedyś czytałem to właśnie najlepsze do smażenia to olej kokosowy i smalec
Odporny na dużą temperaturę, nie zawiera kwasów wielonienasyconych które szybko utleniają się w wysokiej temperaturze
Oprócz tego oczywiście ważnym aspektem jest dobra patelnia teflonowa, czas i "intensywność" przygotowanej potrawy
mały666 - Nie Sty 09, 2011 5:25 pm
zmowilem sobie wlasnie na sprobowanie kokosowy do podsmazenia makaronu z serem i cynamonem, czy omletow chyba sie nada, bo miesa nihuja na slodko nie przelkne..
jeszcze interesuje mnie jedna kwestia.. czy smalec i inne typowe oleje ''do smazenia'' nie traca omegi3/6/9 w wysokiej temperaturze
SpAiro_ - Nie Sty 09, 2011 5:44 pm
mały666, Na necie zamawiałes ? Jak tak to podaj link.
mały666 - Nie Sty 09, 2011 6:00 pm
SpAiro_ napisał/a: | mały666, Na necie zamawiałes ? Jak tak to podaj link. |
http://allegro.pl/listing...okosowy&order=d
olek7881 - Nie Sty 09, 2011 7:39 pm
mały666 napisał/a: | bezimienny napisał/a: | jak smażyć to na oleju kokosowym tłoczonym na zimno |
a jak to wyglada w praktyce, bo prawde mowiac nigdy nie probowalem? smazone miecho nie smakuje jak 'rafaello'??
moglby ktos wkleic tabele z wieksza iloscia oleii.. moze pojawi sie kilka alternatyw dla juz wyzej wymienionych.. |
http://www.musculardevelo...e-w-diecie.html
+olej rydzowy/z pestek winogron:)))
tu masz tabele z jakimis chujowymi opisami heheheh
PS. LITWIN pewnie dlatego zalegalo,ze nie miales tego w diecie,a organizm zawsze ma tak,ze lepiej trawi cos co wpierdalasz dluzszy czas:)daj mu sie przestawic :)obczaj olej ryzowy,polecam,ma w chuj gamma-orynazanolu ==>
http://www.biochemiaurody...c-oryzanol.html
ps.ja stestuje od lutego olej z lososia dla psow,bo jest w chuj tanszy,niz dla ludzi,jak przezyje dam znac hehehehe
http://www.zdrowazywnosc....ct&prod_id=3043
ten jest fajna mieszanka,szkoda,ze nie ma ciemnej butli i dodanej wit E (przeciwutleniacza)
JOR5 - Nie Sty 09, 2011 8:17 pm
olej z pestek winogron i olej ryzowy the best na masie... jak na rzezbie dowiem sie za dwa miesiace...
poki co na rzezbie oliwa z oliwek mnie nie zawiodla jednak jak powiedzialem, o tym na pierwszej konsultacji uslyszalem tylko: "wywal to gówno"
do smazenia smalec...
takie moge polecic!
vhailor - Nie Sty 09, 2011 9:02 pm
olej ryżowy słyszałem że szkodliwy może być i ogarnięta osoba poradziła mi go wywalić jeżeli zdrowie miłe
napek - Nie Sty 09, 2011 9:04 pm
olek7881 napisał/a: |
ps.ja stestuje od lutego olej z lososia dla psow,bo jest w chuj tanszy,niz dla ludzi,jak przezyje dam znac hehehehe
|
A jesteś pewien, że to będzie olej z łososia? Bo może tylko się tak nazywa i jakiś cwaniaczek korzysta z tego, że UE jeszcze nie wydała 32323232 tysięcy ustaw opisujących wymogi, które musi spełniać tłuszcz spożywczy dla zwierząt.
Żebyś sobie krzywdy nie zrobił, albo po prostu jakiegoś gówna nie pił.
mały666 - Nie Sty 09, 2011 9:19 pm
kurna olek.. juz lepiej kupuj brzuszki z lososia..ze2kg na miesiac to jakies 35zl rezultat taki sam a moze szczekac nie bedziesz
olek7881 - Nie Sty 09, 2011 9:31 pm
mały666 napisał/a: | kurna olek.. juz lepiej kupuj brzuszki z lososia..ze2kg na miesiac to jakies 35zl rezultat taki sam a moze szczekac nie bedziesz |
chce stososwac wieksze daweczki omegi-3 na cere i stawy:)
moge szczekac ju now animal hehehehe
ps/napek VADIM mi to podeslal,weic chyba ok
ps2/vhailor=> moglbys podac jakies dokladniejsze info dlaczego niby szkodliwy olek ryzowy?
to ten olej stestuje:)
http://www.zooplus.pl/sho...ersc/olej/60917
tani olej z lososia, w sklepach dla zwierzat, sprzedaja jako uzupelnienie diety w kwasy omega-3, sklad jest 100% olej z lososia wiec tak samo jak ten apteczny odpowiednik a jest duzo tanszy,bo jest niby weterynaryjny
na hardzie polece
napek - Nie Sty 09, 2011 10:31 pm
A propos zdrowych/dobrych tłuszczy, co sądzicie o MCT?
Repro - Nie Sty 09, 2011 11:24 pm
bardzo dobrze nadaje sie na redukcje
dodaje energi
na masie reczej bezuzyteczny
lepiej zapic oliwa
bezimienny - Nie Sty 09, 2011 11:27 pm
olej MCT jest wytwarzany z oleju kokosowego/
czemu na masie jest bezużyteczny ?
olek7881 - Nie Sty 09, 2011 11:54 pm
bezimienny napisał/a: | olej MCT jest wytwarzany z oleju kokosowego/
czemu na masie jest bezużyteczny ? |
Olej MCT nie zawiera zadnych nienasyconych kwasow tluszczowych, glownie sklada sie z kwasow tluszczowych o sredniej dlugosci lancucha, przez co organizm moze ich szybko metabolizowac i pozyskiwac energie. Niektore osoby jednak posiadaja nietolerancje na kwasy MCT co powoduje biegunke i inne rewolucje zoladkowe.
autor VADIM bealiev hehehe
oliwa z oliwek jest przemieniana na mct
Dieta redukcyjna uwzględniająca konsumpcję triacylogliceroli o średnich łańcuchach prowadzi do większej utraty wagi oraz tkanki tłuszczowej niż oliwa z oliwek.
http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=342
ciekawe
http://www.italmex.pl/pl/oferta/oleje-roslinne/
oleje roslinne/opis kliku
ps.dodam,ze w smaku olej ryzowy jest zajebisty,nie zmienia smaku potraw,jest neutralny,do smazenia,tymbardziej jak komus smalec nie odpowiada
http://zlotopolskie.pl/oleje/
niektore bardzo ekstrawagandzkie heheh
bezimienny - Pon Sty 10, 2011 1:20 pm
no i ?
olek7881 - Pon Sty 10, 2011 1:22 pm
bezimienny napisał/a: | no i ? |
..ze niby stracisz mase na masie na MCT
czy chodzi CI o te podzialy?ktos chcial to poznajdowalem
bezimienny - Pon Sty 10, 2011 1:28 pm
przy dobrze skomponowanej diecie
i włączeniu MCT jako dodatku
nie widzę problemu by na masie go używać
Jest dobrym szybkim źródłem energii co może sie przydać
po za tym mógłby pomóc w budowie bardziej "czystej" masy
olej MCT ma pewne właściwości w pozbywaniu się tkanki tłuszczowej
ale znów bez przesady
olek7881 - Pon Sty 10, 2011 1:31 pm
bezimienny napisał/a: | przy dobrze skomponowanej diecie
i włączeniu MCT jako dodatku
nie widzę problemu by na masie go używać
Jest dobrym szybkim źródłem energii co może sie przydać
po za tym mógłby pomóc w budowie bardziej "czystej" masy
olej MCT ma pewne właściwości w pozbywaniu się tkanki tłuszczowej
ale znów bez przesady |
wg mnie to dobra opcja,ja zartowalem
chyba,ze ktos ma nietolerancje,jak pomaga dawac czystsza mase,to jak najbardziej jest si,a stosowac mozna nawet w posilku POtreningowym
bezimienny - Pon Sty 10, 2011 1:34 pm
nom tolerancja druga sprawa
dużo osób odstawia MCT po szybkim czasie
z powodu sporych sensacji żołądkowych
olek7881 - Pon Sty 10, 2011 1:41 pm
bezimienny napisał/a: | nom tolerancja druga sprawa
dużo osób odstawia MCT po szybkim czasie
z powodu sporych sensacji żołądkowych |
miales jakies problemy gastryczne po MCT?jakie jets etraz najpewniejsze MCT na rynku?
znalazlem:)
http://www.bestbodynutrit...duct&prod_id=19
lysy - Pon Sty 10, 2011 8:03 pm
ja robiłem kilka podchodów pod mct i zawsze skucha - szybka wizyta w kiblu
olek7881 - Pon Sty 10, 2011 8:40 pm
lysy napisał/a: | ja robiłem kilka podchodów pod mct i zawsze skucha - szybka wizyta w kiblu |
albo masz nietolerancje albo miales MCT z olimpu
nic to oliwa z oliwek w pierwszej kolejnosci jest rozkladana na MCT,efektu tez sa ok w termogenezie poposilkowej,ale powera nie daje
czikenus - Pon Sty 10, 2011 9:12 pm
jako szybkie zrodlo energii to sobie zapodajcie wegle jakies i juz
olek7881 - Pon Sty 10, 2011 9:19 pm
czikenus napisał/a: | jako szybkie zrodlo energii to sobie zapodajcie wegle jakies i juz |
nie chodzi i energie tylko spalanie fatu
lysy - Pon Sty 10, 2011 9:56 pm
po żadnym innym oleju ani tłuszczu nie mam czyszczenia jelit a po mct w mniejszym lub większym stopniu ale zawsze...
i nie tylko z olimp-u
bezimienny - Pon Sty 10, 2011 10:27 pm
jeżeli w diecie jest mało błonnika to może to być przy MCT jakiś plus
napek - Pon Sty 10, 2011 11:09 pm
lysy napisał/a: | po żadnym innym oleju ani tłuszczu nie mam czyszczenia jelit a po mct w mniejszym lub większym stopniu ale zawsze...
i nie tylko z olimp-u |
Miałem dokładnie to samo, zawsze, gdy piłem czyste mct.
Natomiast problem nie istnieje przy mleku kokosowym - gorąco polecam kurczaka w kokosie i curry, wspaniała potrawa, moja ulubiona. Może być ostry, a może być łagodny, można kupić droższe, a można i tańsze składniki, jest uniwersalna i rewelacyjna - a jeśli ktoś zwróci uwagę na gramaturę i składniki, to nada się również na redukcji jako oddech od zwykłej kury z ryżem.
bezimienny - Pon Sty 10, 2011 11:44 pm
Zapodaj przepisem
napek - Wto Sty 11, 2011 12:08 am
Panie, sam Ci napiszę, jak ja robię na masie, bo taki najlepszy.
Bierzesz garnek, bierzesz patelnię teflonową, bierzesz głęboki talerz.
Do głębokiego talerza wrzucasz pokrojonego w kwadraciki, paseczki, pokemony, czy w co tam chcesz kurczaka. Posypujesz go kurkumą, białym pieprzem, papryką. Możesz lekko polać sosem sojowym, niech sobie nim nasiąknie.
Do garnka woda; jeśli solisz możesz lekko posolić jak się zagotuje, zrobisz w niej ryż jaśminowy.
Patelnia
Na patelnię dajesz zieloną (łagodna) lub czerwoną (ostra) pastę curry. Ona jest tłustawa, więc tylko trochę oliwy, mieszasz tę breję, lekko podgrzewasz.
Otwierasz puszkę z mlekiem kokosowym, najlepiej takim, które ma te fajne bełty. Wyciągasz łyżką kokosowe bełty (ale nie za dużo, bo będziemy w tym smażyć) i wrzucasz na patelnię, zagrzewasz, mieszasz.
Jak tylko zaczyna się powoli smażyć, wrzucasz tam pokrojonego w kwadraciki, paseczki, pokemony, czy w co tam chcesz kurczaka. Jeżeli lubisz - możesz go posypać sezamem, albo wiórkami - ale to już jest wersja opcjonalna.
Podsmażasz kurczaka na patelni, gdy jest już si z zewnątrz, mieszając wlewasz więcej mleka kokosowego, zmniejszasz ogień. Dodajesz sos sojowy. Jeżeli lubisz pikantnie, to jeszcze łyżkę pasty curry, jakąś kurkumę, chilli. Niech się porobi na ostro.
Czekasz, wrzucasz tam pokrojony bakłażan, świeżą kolendrę i bazylię dla złagodzenia smaku. Mieszasz i zostawiasz na wolnym ogniu.
No i to tyle, cała filozofia, a smakuje zajebiście. Fajnie wypada też wersja z krewetkami zamiast kurczakiem, też zajebiście smakuje. Próbowałem dodawać pędy bambusa, ale one są chińskie, a nie tajskie, także mi nie pasowały.
bezimienny - Wto Sty 11, 2011 1:59 pm
Dzięki
jutro wypróbuje
jakaś odmiana się przyda
olek7881 - Wto Sty 11, 2011 4:20 pm
testowal ktos olej konopny? pomaga cos na problemy z cera?
lysy - Wto Sty 11, 2011 8:55 pm
z konopi to ja co innego testowałem
i pomagał zawsze ale na ...
ale to były konopie ... hehe
olek7881 - Wto Sty 11, 2011 9:25 pm
lysy napisał/a: | z konopi to ja co innego testowałem
i pomagał zawsze ale na ...
ale to były konopie ... hehe |
nie pytalem narkusow heheheheh,ja juz jestem na OFF od jarania,wiec szukam alternatyw
napek - Wto Sty 11, 2011 11:21 pm
Mam coś dla was, dzisiaj zrobiłem w sklepie, chyba wszystkie odmiany oleju macie do omówienia oprócz z pestek winogron, oliwy, rzepaku i awokado:
Możecie teraz poomawiać, który najlepszy. Te niektóre ceny kosmiczne.
Widziałem też jakieś cudo: miks różnych olejów z pierwszego tłoczenia dla najlepszej równowagi kwasów omega
olek7881 - Pią Sty 14, 2011 9:37 am
mały666 napisał/a: | zmowilem sobie wlasnie na sprobowanie kokosowy do podsmazenia makaronu z serem i cynamonem, czy omletow chyba sie nada, bo miesa nihuja na slodko nie przelkne..
jeszcze interesuje mnie jedna kwestia.. czy smalec i inne typowe oleje ''do smazenia'' nie traca omegi3/6/9 w wysokiej temperaturze |
zdrowe tluszcze w obrobce termicznej traca swoje "specjalne" wlasciwosci i w efekcie nie ma roznicy slonecznikowy czy oliwa z oliwek
PS. Napek-do smazenia olej ryzwowy/smalec/olej kokosowy
do potraw:
oliwa z oliwek(omega-9)
olej lniany(omega 3 wiecej,kwas alfa-linolenowy bez EPA i DHA:)
olej z lososia(w chuj omega3)
najlepiej zmixowac,wtedy dostarczysz wszystkiego:)ewentualnie oliwa z oliwek+lniany+omega-3 w kapsach
olej z konopii(ponoc dobry na problemy z cera:)tylko nie probuj podpalac hehehe
|
|