forumsportowe.us
forumsportowe.us

Fakty ze świata nauki - Fasola Adzuki-Lek na nerki

gustavomr - Czw Lut 10, 2011 8:48 pm
Temat postu: Fasola Adzuki-Lek na nerki
Fasola Adzuki-Lek na nerki



Fasola Adzuki to małe, czerwonawo-brązowe ziarna. Gotowane, mają słodki, orzechowy smak. Zapoczątkowane w Chinach, jednak są także popularne w Japonii. Według starej medycyny chińskiej uważana była i jest nadal za wspaniałe lekarstwo dla osób z problemami nerek. Przede wszystkim ta odmiana fasoli leczy problemy związane z dysfunkcją i infekcjami pęcherza moczowego. Poza tym niektórzy eksperci wykazują obecność w składzie Adzuki fito estrogenów, które mogą przeciwdziałać tworzeniu komórek rakowych- rak piersi u kobiet. W Japonii ziarna Adzuki znane są ze swoich właściwości leczniczych, między innymi są wykorzystywane do wspierania czynności nerek i pęcherza moczowego. Gillian McKeith jest wielkim fanem tej odmiany fasoli i poleca ją szczególnie dla osób, które starają się o utratę wagi. Fasola jest niskokaloryczna i uboga w tłuszcze.

W 1997 roku Journal of Lipid Research przedstawił badania, które jednoznacznie ukazały wpływ Adzuki na hamowanie procesu miażdżycowego i detoks organizmu przez usuwanie zbędnego cholesterolu- LDL. Istnieją dwa rodzaje Fasoli Adzuki. Fasola Hokkaido jest okrągła, błyszcząca i w kolorze głęboko bordowym. Jest ona uprawiana na północy Japonii na glebach wulkanicznych. Podstawowe fasola Adzuki, uprawiana jest w Stanach Zjednoczonych, jak również i w Azji. Różnią się od Hokkaido przede wszystkim smakiem i wielkością- te podstawowe są mniejsze i słodzsze.

Fasola Adzuki jest bardzo dobrym dobrym źródłem magnezu, potasu, żelaza, miedzi, cynku, manganu i witamin z grupy B. Sód i potas mogą przyczynić się do zmniejszenia ciśnienia tętniczego krwi i działają, jako naturalny diuretyk. Fasola zawiera wysokiej, jakości białko, które stanowi zdrową alternatywę dla mięsa lub innych białek zwierzęcych.

Podobnie jak większość fasoli, ta odmiana jest bogata w rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Ten rodzaj błonnika pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu oraz jest idealnym rozwiązaniem dla osób borykających się z wysokim poziomem cholesterolu.

Zalecane spożycie- pół szklanki na tydzień. Dla osób, które są chore, zalecane jest jedzenie fasoli dwa razy w tygodniu.

Profil odżywczy:
Jedna filiżanka gotowanych ziaren Adzuki ma o wiele większą zawartość żelaza w sobie niż stek. Posiada więcej kwasu foliowego niż szpinak, i tyle samo białka, co 4-5 łyżek masła orzechowego.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group