forumsportowe.us
forumsportowe.us

Fakty ze świata nauki - Substancje bioaktywne

gustavomr - Czw Mar 31, 2011 1:18 pm
Temat postu: Substancje bioaktywne


Substancje bioaktywne są to składniki aktywne biologicznie wchodzące w skład żywności funkcjonalnej, mogą być pochodzenia roślinnego, mineralnego lub zwierzęcego. Spożywanie ich ma obecnie duże znaczenie. Wynika to z faktu, że coraz częściej spożywana jest przez nas żywność przetworzona, czyli taka która pozbawiona jest wielu cennych składników. W rezultacie wyjałowienia naszej żywności z wielu składników witaminowo-mineralnych, niezmiernie ważne jest wzbogacanie żywności i uzupełnianie deficytu powstałego w skutek konsumpcji produktów przetwarzanych.

Żywność przetworzona

Żywność przetworzona, to taka, która została wytworzona przemysłowo na wyższym stopniu przygotowania niż surowiec z którego powstała. W celu zwiększenia jej trwałość oraz przyspieszenia procesu jej przygotowywania. Aby osiągnąć te dwa cele, dodaje się do produktów tego rodzaju różnego typu substancji: słodzących, soli, sztucznych aromatów, tłuszczu, barwników, ulepszaczy, zagęszczaczy, polepszaczy smaku, konserwantów oraz substancji chemicznych, które zmieniają strukturę pożywienia. Obecnie produkty spożywcze znacznie różnią się od tych dawniejszych spożywanych w przeszłości. Producenci żywności używają już około 5000 substancji chemicznych do ich produkcji, z czego połowa ma właściwości rakotwórcze. Z jednej strony stosowanie tych substancji ma wpływ na poprawę efektu wizualnego, żywność przetworzona jest ładniejsza i smaczniejsza oraz bardziej kolorowa. Z drugiej jednak spożywanie tak spreparowanej fabrycznie żywności doprowadza do kumulowania się w organizmie niezliczonej ilości toksyn. Ma to również znaczący wpływ na zubożenie składu produktów spożywczych. Proces przetwarzania znacząco zmniejsza ilość cennych substancji takich jak witaminy, minerały czy enzymy. Powoduje do ich deficyt co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia różnych chorób. Nie od dziś wiadomo, że te pozornie nieszkodliwe dodatki znajdujące się w żywności mogą powodować alergie i różne inne skutki uboczne. Dlatego tak ważne jest aby spożywać zdrową żywność.

Żywność funkcjonalna

Zalety wynikające z systematycznego spożywania żywności funkcjonalnej uzyskujemy przez to, że ma ona podwyższoną wartość zdrowotną wywołaną obecnością substancji bioaktywnych. Oznacza to, że żywność której podstawowym zadaniem jest odżywianie, przypisuje się także korzystne walory mające pozytywny wpływ na ludzki organizm. Które mogą przyczyniać się do usprawniania niektórych funkcji organizmu oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia różnych dolegliwości. Najprościej mówiąc jest to taka żywność, która może służyć jako lekarstwo. Oczywiście nie mam tu na myśli antidotum na wszystkie choroby cywilizacyjne, ale na przykład takie produkty mogą regulować poziom cholesterolu lub zapobiec konkretnej chorobie takiej jak miażdżyca czy osteoporoza. Mogą także wzmacniać układ odpornościowy, przywracać równowagę mikrobiologiczną układu pokarmowego, wspomagać leczenie zespołu jelita drażliwego, działać przeciwzapalnie. Tak naprawdę tym co sprawia, że dany produkt jest funkcjonalny jest zawartość odpowiednich substancji bioaktywnych. Obecnie do grupy produktów spełniające kryteria żywności funkcjonalnej można zaliczyć produkty mające w swoim składzie. wielonienasycone kwasy tłuszczowe, stanole, błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne oraz probiotyki i prebiotyki. Żywność taka jest alternatywą dla produktów przetworzonych.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe na przykład omega 3, które zawsze wpływały bardzo korzystnie na poprawę zdrowia. Do największych zalet wynikających z działania wileonienasyconych kwasów tłuszczowych przede wszystkim należy wymienić zdolność do obniżania poziomu cholesterolu i udrażniania żył. Przy ich systematycznym spożywaniu chronią organizm człowieka przed chorobami układu krwionośnego takimi jak zawał czy udar mózgu. Mają korzystny wpływ na proces optymalnego spalania tłuszczu dodatkowo chronią mięśnie oraz stawy. Są niezbędne do prawidłowego rozwoju młodych organizmów i zachowania zdrowia u osób dorosłych. Poza funkcją budulcową wykorzystywane są do tworzenia prostaglandyn czyli hormonów tkankowych. Ponadto zapewniają one utrzymanie takich funkcji organizmu jak regeneracja skóry, włosów i paznokci. Te wielonienasycone kwasy tłuszczowe nie mogą być produkowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczone wraz z pokarmem. Najbardziej naturalnym i bogatym źródłem kwasów tłuszczowych są przede wszystkim tłuste ryby, takie jak makrela, dorsz, łosoś. Watro również uzupełnić codzienną dietę o oleje roślinne olej lniany, oliwę z oliwek i olej z orzechów włoskich. Można też użyć oleju rybiego. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe można stosować przy wielu schorzeniach takich jak choroba niedokrwienna serca, wysokie ciśnienie krwi, zapalenie stawów, stan zapalny skóry, cukrzyca oraz astma w celu poprawy i szybszego powrotu do zdrowia.

Stanole

Stanole to grupa związków chemicznych pochodzenia roślinnego mogąca obniżyć cholesterol do właściwego poziomu we krwi. Badania kliniczne dowiodły, że spożycie 2 g na dzień pozwala obniżyć poziom LDL we krwi o około 10%. Oznacza to, że stanole roślinne aktywnie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, ich działanie polega na zmniejszaniu resorpcji cholesterolu. W stanie naturalnym stanole występują w owocach, orzechach, zbożach i olejach roślinnych. Mogą być także syntetyzowane ze steroli roślinnych.

Probiotyki i prebiotyki

Probiotyki i prebiotyki ich zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym. Ich synergistyczne działanie określane jest mianem synbiotyku w tym procesie składnik prebiotyczny zazwyczaj promuje składnik probiotyczny. Probiotyki to żywe drobnoustroje kultury bakteryjne lub drożdże, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Prebiotykiem jest naturalny składnik diety i w odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych żywych mikroorganizmów, a jedynie substancje stymulujące na przykład skrobia lub błonnik pokarmowy. Prebiotyki wpływają pozytywnie na poziom cholesterolu, poprawę funkcji układu odpornościowego. Najczęściej występują w warzywach cebuli, roślinach strączkowych, szparagach.

Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy nie jest trawiony i wchłaniany w przewodzie pokarmowym człowieka. Jednak odgrywa on ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, przyczyniając się do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Przyspieszenia perystaltyki jelit, pobudza ich ruchy i przyspiesza przesuwanie treści przez przewód pokarmowy zapobiegając zaparciom. Jest Również odpowiedzialny za obniżanie poziomu złej frakcji cholesterolu LDL wpływając na zmniejszenie jego wchłaniania . Pozytywnym aspektem jego działania jest korzystny wpływ na profil lipidowy organizmu. Obniża poziom pH, przez co zapobiega rozprzestrzeniania się bakterii chorobotwórczych. Wspomaga w walce z otyłością przyczyniając się do spowalniania rozkładu węglowodanów, zapobiegając skokom stężenia glukozy we krwi. Dodatkowo zmniejszając uczucie głodu. Błonnik jest również pomocny w oczyszczaniu organizmu z toksyn i metali ciężkich. Największym jego źródłem są między innymi warzywa, owoce, produkty zbożowe jak otręby zbożowe, kasze, płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i pełnoziarniste oraz nasiona roślin strączkowych soi oraz grochu.

Witaminy i składniki mineralne

Witaminy i składniki mineralne to substancje niezbędne do prawidłowego rozwoju i wzrostu organizmu. Są bardzo ważnym składnikiem diety. Organizm niestety nie jest w stanie sam ich wytworzyć, w konsekwencji czego zmuszony jest do pozyskiwania ich z innych źródeł. Dlatego są to substancje egzogenne. Źródłem witamin i składników mineralnych są przede wszystkim świeże produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Ważne jest aby dieta była bogata i urozmaicona w produkty nieprzetworzone. Ponieważ takie są bogate w witaminy i minerały. Jedząc każdego dnia różne produkty spożywcze, zwłaszcza warzywa, owoce produkty zbożowe i mięsne, możemy dostateczną niezbędną ilość witamin i składników mineralnych do organizmu. Należy unikać produktów przetworzonych, ponieważ proces obróbki znacząco zmniejsza ich ilość w żywności. Niedostateczna ilość witamin i soli mineralnych w diecie może prowadzić do powstania różnych zaburzeń w organizmie człowieka, które mogą przerodzić się w poważne choroby. Aby zapewnić sobie odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych warto trzymać się zalecanej dziennej dawki tych składników RDA (Recommended Dietary Allowances).

W obecnym czasie ważne jest aby podnieść swoją świadomość. Większość ludzi nie zastanawia się co kupuje i co je. Kupuje produkty dostosowane do szybkiego tempa życiowego. Przede wszystkim liczy się cena, smak i wygląd. Walory zdrowotne schodzą na drugi plan. Niestety po czasie może okazać się, że nasza niedbałość w przeszłości może w efekcie poskutkować wystąpieniem chorób lub innych zaburzeń. Dlatego im szybciej zaczniemy stosować dietę bogata w zdrowe i nieprzetworzone produkty bogate w substancje bioaktywne tym lepiej dla naszego zdrowia. Zmniejszymy tym samym ryzyko wystąpienia przykrych powikłań w przyszłości. Spożywanie pokarmów obfitujących w substancje bioaktywne znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych dolegliwości. Ważne jest aby w codziennej diecie znajdowały się produkty bogate w substancje bioaktywne. Które zapewnią nam znacznie lepszy stan naszego zdrowia. Dobra, zdrowa i przemyślana dieta sprawi, że poczujemy się lepiej i będziemy wieść zdrowsze i szczęśliwsze życie.

Autor:Bartosz D.

Huno - Czw Mar 31, 2011 2:34 pm

Dodajmy, że 3/4 produktów z marketów jest pełna tych świństw.
napek - Czw Mar 31, 2011 9:55 pm

Czego? Witamin, błonnika i probiotyków?
Huno - Pią Kwi 01, 2011 6:00 am

Spulchniaczy, emulgatorów, słodzików, glutaminianów itd...
Litwin81 - Pią Kwi 01, 2011 8:37 am

napek napisał/a:
Czego? Witamin, błonnika i probiotyków?

Ja nie wierze że to co napisałeś jest w środku tych produktów :P Np.promocja na polędwice Sopocką,1 kg za 9,99.Mam znajomego z masarnią i mówi ze to nie realne,on z 1 kg mięsa może wyprodukować ok.0,8 kg wędliny,a w przypadku polędwicy koszt produkcji to ok.12 złotych za 1 kg,pomyślcie co oni tam wrzucają.

kleju45 - Nie Kwi 03, 2011 9:00 am

dlatego trzeba kupowac poledwice za 20zl/kg w promocji :)
napek - Nie Kwi 03, 2011 9:17 pm

Litwin81 napisał/a:
napek napisał/a:
Czego? Witamin, błonnika i probiotyków?

Ja nie wierze że to co napisałeś jest w środku tych produktów :P Np.promocja na polędwice Sopocką,1 kg za 9,99.Mam znajomego z masarnią i mówi ze to nie realne,on z 1 kg mięsa może wyprodukować ok.0,8 kg wędliny,a w przypadku polędwicy koszt produkcji to ok.12 złotych za 1 kg,pomyślcie co oni tam wrzucają.


Ale to, że w produkcji przemysłowej 90% produktów spożywczych to syf to inna sprawa :P

Niestety, stare dobre czasy się skończyły - teraz też w Polsce zdrowe znaczy drogie. A coraz częściej niezdrowe też znaczy drogie. Podziękujcie UE i wszystkim, którzy głosowali za akcesem :)

Litwin81 - Nie Kwi 03, 2011 11:24 pm

Mimo wszystko mamy sporo kasy z Unii(szczególnie tutaj dobrze sobie radzi Gdynia)ale brakuje mi czasów gdy piersi z kuraka były po 6 zeta za kg a dorsz był jedną z najtańszych ryb.
vhailor - Pon Kwi 04, 2011 9:18 am

kur 6 zł za kg pięknie , mogłoby i teraz tak być
lysy - Pon Kwi 04, 2011 11:26 am

ja dorsza w hurtowni kupuje po prawie 17zł...
napek - Pon Kwi 04, 2011 3:36 pm

Litwin81 napisał/a:
Mimo wszystko mamy sporo kasy z Unii(szczególnie tutaj dobrze sobie radzi Gdynia)ale brakuje mi czasów gdy piersi z kuraka były po 6 zeta za kg a dorsz był jedną z najtańszych ryb.


Ale co te pieniądze Unia magicznie wyczarowuje? Skąd one się biorą? Oddajesz je w podatkach.

Litwin81 - Pon Kwi 04, 2011 4:01 pm

Na razie ich nie oddajesz,bo więcej wyciągamy niż wpłacamy,to jest raczej pożyczka na szybszy rozwój,do tego jest wiele pakietów strukturalnych z bezzwrotną kasą.
Huno - Pon Kwi 04, 2011 4:35 pm

Unia to zuo, a zwłaszcza Traktat Lizboński, który sprawił, że Polska straciła niepodległość i przestała być suwerennym państwem.
No i cukier...

metro - Pon Kwi 04, 2011 6:29 pm

No tak, Polska dla Polaków, ha ha! Za cukier to podziękuj rodzimym spekulantom. Nie wiem czy pamiętasz ale kilka lat temu podobna sytuacja z mąką. Jak to się skończyło? Ano tak, że banda pojebów zrobiła takie zapasy mąki jakby mieli otworzyć w mieszkaniach piekarnie. Ceny zaczeły spadać i powróciły prawie do pierwotnego poziomu. Podobna akcja była z materiałami budowlanymi. No cóż, niektórzy nie potrafią wyciągać wniosków...
napek - Pon Kwi 04, 2011 6:32 pm

Litwin81 napisał/a:
Na razie ich nie oddajesz,bo więcej wyciągamy niż wpłacamy,to jest raczej pożyczka na szybszy rozwój,do tego jest wiele pakietów strukturalnych z bezzwrotną kasą.


Nie chodzi tylko o to, co widać - wpłaty i wpływy z budżetu UE (bo te na razie mogą być in plus - pod warunkiem, że wykorzystamy sto procent funduszy) - ale także to, czego nie widać. Polska gospodarka jest coraz bardziej niekonkurencyjna; przedsiębiorcy coraz bardziej opodatkowani; praca opodatkowana jest na poziomie akcyzowym (tak, tak, jak wódka) - a w coraz większym stopniu ogranicza ustawodawcę w możliwości naprawy tego stanu rzeczy prawo europejskie.

Inna sprawa, że UE się rozpadnie, a tu dalej będzie tak samo, jak jest, bo króluje pazerność, głupota i lenistwo.

Litwin81 - Pon Kwi 04, 2011 6:58 pm

Akurat ceny cukru to wina Unii,nałożyli limity,nasi pozamykali cukrownie i zaczęliśmy go importować,na świecie było ostatnio kilka kataklizmów więc i surowca jest mniej.Ja co do Unii jestem neutralny,podoba mi się tylko jedno,że trzymają trochę tych naszych krzykaczy na wodzy,chociaż niektóre ich przepisy są durne ponad miarę,za dużo urzędników.
olek7881 - Śro Kwi 06, 2011 8:54 am

napek napisał/a:
Czego? Witamin, błonnika i probiotyków?


hahahah fajnie by bylo :mrgreen:

ps.napek przechuju masz wiecej sogow od 666 o1yw3


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group