forumsportowe.us
forumsportowe.us

Diety - batony białkowe

tomczer17 - Pią Wrz 18, 2009 10:44 am
Temat postu: batony białkowe
przepis zapozyczony z innego forum lecz troche zmodyfikowany. pierwsza próba dopiero byla wiec zapewne jesczez 4-5 opcji wypróbuje zeby osiagnac najlepszy smak. jak dla mnie miec 12takich batonów ok 50g ok 12zł to lepsza opcja niz kupowac. jesli oczywiscie ktos potrzebuje takiego dodatku np do szkoly czy pracy.
ogólnie jest to okolo 200g białka pochodzącego głównie z twarogu, białek jaj, i WPC.
ok 200g ww pochodzacych głownie z owsianki
i zdrowe tłuszcze z orzechów włoskich
wszystko oczywiscie podzielone na 12porcji.

skład:
- 9 białek z jaj, 1 cale jajko
- 500g twarogu chudego (ja kupuje zawsze ten taki w pojemniczkachz odklejanym wiekiem, a nie te w kostce bo to smierdzi)
- 200g płatków owsianych
- 40g orzechów włoskich posiekanych (na oko)
- 50 gr rodzynek (na oko)
- 30g slonecznika łuskanego (na oko)
- 60-70g WPC (ja akurat mialem elite dymatize czekolade)
- 50-70ml mleka chudego
- troche mąki jesli bedzie za rzadkie
- 3lyzeczki miodu dla smaku

180stopni piekarnik za 30-35min

ja nie ubijałem białek tylko normalnego mieszalem w misce wszystko. płatków nie namaczalem ani nie mielilem. ale mozna tez tak sporbowac tzn ubic piane z bialek (ale wtedy mieszamy z reszta na koncu i powoli), zmielic owsianke, orzechy itp,
ja mieszalem taka pałką do ciasta ale chyba lepiej mikserem.

jak naraize jest cieplawe, podobno smakuje lepiej jak pozadnei wystygnie. wydaje mi sie ze mozna dac wiecej twarogu, albo dodac troche takiego sernikoweo, wtedy do lodówki i bedze lepiej smakowc.l mozna tez pokombinowac zamiast słonecznika wiorki kokosowe.
jesli zrobi wam sie taka góra w piekarniku to nie martwcie sie jak zacznie stygnac to opadnie. smaczenego. rewelacja to to napewno nie jest, ale skład dobry i dobra odskocznia jak ktos szama ciagle matrixy np (bo u nas to najczesciej matrixy mozna spotkac w sklepach z suplami)

SpAiro_ - Pią Wrz 18, 2009 11:25 am

Kiedyś też się bawiłem w te batoniki, fajna sprawa :-) jak się użyje smacznego, słodkiego białeczka to są pycha!

Btw: jest temat od przepisów jakby co :razz:

vhailor - Pią Wrz 18, 2009 12:00 pm

dojdzie białko to zrobię takie czeko batony
Russell - Nie Wrz 20, 2009 10:33 am

troche mąki jesli bedzie za geste

chyba za rzadkie :wink:

SpAiro_ - Pon Wrz 21, 2009 8:07 am

Czepialski lokurvaa
tomczer17 - Pon Wrz 21, 2009 12:04 pm

racja. juz poprawilem
BULDOGER - Wto Wrz 22, 2009 11:24 am

najlepiej zrobić w foremkach na małe babeczki, wtedy mamy poporcjowane i odpada krojenie, które czasami jest upierdliwe. A najlepiej w małych jednorazowych foremkach aluminiowych, wtedy odpada nam krojenie i mycie. Ale nie zdziwiajmy;-)
tomczer17 - Wto Wrz 22, 2009 9:23 pm

e tam raz 2 i pokrojone. mysle ze mniej roboty niz rozlewanie do kazdej foremki osobno

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group