|
forumsportowe.us forumsportowe.us |
 |
Diety - Przepisy na kurczaka
kleju45 - Pią Paź 31, 2008 10:38 am Temat postu: Przepisy na kurczaka Panowie a moze jakies przepisy na kurczaka, bo ja juz niewiem jak mam go jestc od 2 lat dzien w dzien kurczak blee
kleju45 - Pią Paź 31, 2008 10:43 am
moze zaczne pierwszy co mi ostatni wychodzi
500g piersi z kurczaka
2 kostki bulionowe
brokul
kalafior
marchewka
zelatyna 50g
zielona pietruszka
wloszczyzna
goujemy wywar z piersi kurczaka i wloszczyzny dodoajemy kostke bulionowa, odcedzamy wszystko, marchewke i piers kroimi w kostke, jak ktos lubi to reszte wloszczyzny rowniez , pozniej kalafior i brokul kroimy w rozyczki, dodajemy po rowno w pojemniki,
do wywaru dodajemy zelatyne, jak troche ostygnie zalewamy piersi i warzywa, na noc do lodowki i galaretka gotowa
mozna jesc z octem winnym, nawet gladko wchodzi
nrw - Pią Paź 31, 2008 10:44 am
Nie jem kuraka to przepisow nie mam
kleju45 - Pią Paź 31, 2008 10:48 am
ech, 2 razy dziennie jem kuraka, i 2 razy zamiennie rybe, wolowine albo wieprza
nrw - Pią Paź 31, 2008 10:54 am
Wolowina jest najlepsza
koksik844 - Pią Paź 31, 2008 10:55 am
znam ten bol hehe
ja jem raz gotowne raz peieczone oraz dodaje rozne sosy z tuby, musztardy... sa tez ciekawe przyprawy w sklepach oraz specjalne sosy do przygotowania na bazie goracej wody...
a tak poza tym to chyba klania sie google i trzeba szukac..
nrw - Pią Paź 31, 2008 10:58 am
Google juz nie jest taka wyszukiwarka co kiedys
pelna komera
666 - Pią Paź 31, 2008 12:20 pm
Przepisy fajna sprawa. Ten tez wyglada ok.
Niestety nie jadam kurczaka za czesto. Wolowina RULEZ
tomczer17 - Sob Lis 01, 2008 5:43 pm
a jakis przepisik na wołowine jak szamacie. po ile wogóle jest wołowina za kg?
nrw - Sob Lis 01, 2008 9:34 pm
Ja osobiscie gotuje
co do ceny to zalezy jak sie zakrecisz
standardowo ponad 20 zł
triple_ex - Sob Lis 01, 2008 10:31 pm
u mnie okolo 28zl, jadam tylko kurczaka, zawsze zapominam kupic wolowe;d ale trzeba to zmienic;d
tomczer17 - Nie Lis 02, 2008 9:28 am
ja mam najtaniej dostep do ryb. znajmomy pracuje w jakiejs wędzarni i i moze miec po 8zł za kg fileta z miruny. ale tyle ryby jesc to bym chyba nie dal rady. i tak 2 razy w tyg jak mam rybe to w zupelnosici starcza. na ogół kurczak leci
kleju45 - Nie Lis 02, 2008 10:09 am
omlet z kurczaka
skladniki:
2 jaja 130g
kurczak filet moze byc duszony ok 60-70g
dowolna papryka (ja wzialem mix, troche zoltej, zielonej i czerwonej)
cebula polowka
swieze ziola (bazylia, rukola, rozmaryn, oregano, lubczyk)
bierzemy kurczaka, wbijamy jajka - kroimy drobno papryke, cebule ,
siekamy zioła
wszystko dodajemy do masy jajeczno tunczykowej, doprawiamy sola i pieprzem do samku i dokladnie mieszmay
całosc przelaewamy na rozgrzana patelnie teflonowa i formujemy omlet, smazymy na malym ogniu, gdy omlet bedzie juz dobrze sciety, przewracamy na druga strone i jeszcze chwile smazymy
mniam mniam, palce lizac
białko - ok 35g
tluszcz ok 15 g
weglowodany ok 7-8g ( nie licze warzyw)
Smacznego
inferno03 - Nie Lis 02, 2008 5:52 pm
Pozwole sobie dac kilka wlasnych przepisow na bardzo smaczne potrawy.
Wieprzowina słodko-kwaśna
Skladniki:
* 370 g chudej wieprzowiny(mogą być też piersi z kurczaka), pokrojonej w kostkę
* szczypta soli
* 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
* 2 łyżki wytrawnego sherry
* 1 lekko roztrzepane jajko
* 4 łyżki mąki kukurydzianej
* olej roślinny do smażenia
Sos
* 1/2 marchewki pokrojonej w ukośne plasterki
* 1 mała zielona papryka
* 4 posiekane dymki
* 1 świeże chili, bez pestek, drobno posiekane
* 2 rozgniecione ząbki czosnku
* 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
* 3 łyżki soku pomidorowego lub 1 łyżka pasty pomidorowej
* 1 łyżka sosu sojowego
* 3 łyżki miodu
* 1 łyżka mąki kukurydzianej
* 1 mała puszka ananasów w kawałkach, odsączonych, sok zachowany olej roślinny do smażenia.
Sposób przygotowania:
* Przygotować warzywa. Paprykę oczyścić z pestek, przekroić na pól i pokroić w cienkie paseczki.
Mięso włożyć do głębokiego naczynia, posypać solą i pieprzem, skropić sherry, wymieszać i odstawić do zamarynowania na 30 minut.
* Mięso obtoczyć w mące, jajku i ponownie w mące, smażyć na jasnobrązowy kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu, w woku lub na patelni o grubym dnie. Odsączyć tłuszcz na papierowym ręczniku i odstawić.
* Podgrzać pozostały olej, dodać dymkę, paprykę, chili, imbir i czosnek, smażyć 2 minuty. Zmieszać dokładnie sok pomidorowy, sos sojowy, miód, sok z ananasów i mąkę. Następnie dodać do smażonych warzyw, mieszając, aż zgęstnieje. Jeśli warzywa są za gęste, można dolać nieco wody.
Następnie dodać mięso i kawałki ananasa, przesmażyć przez chwilę. Podawać na gorąco.
SMACZNEGO życzy Inferno!!!
kleju45 - Pon Lis 03, 2008 9:02 am
dardzo smaczny posilek , ja uzylem wolowiny <mniam>
tomczer17 - Pon Lis 03, 2008 9:17 am
smacznie to wyglada. musze spróbowac
kleju45 - Pon Lis 03, 2008 12:07 pm
Placki z piersia
Składniki:
* 2 jajka
* 2 łyżki oliwy
* 2 duże łyżki mąki kukurydzianej
* ser żółty
* natka pietruszki
* 1 duża cebula
* łyżka oliwy, sól, pieprz i wegeta
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroic w kostkę, ser żółty utrzec na tarce, cebulę pokroic w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszac i smażyc jak placki ziemniaczane
Kozak danie palce lizac, usmazylem na 2 dni
vhailor - Pon Lis 03, 2008 2:40 pm
ja ostatnio jem jakiegoś kurczaka w sosie ziołowym takim białym. Będę miał trochę czasu to wrzucę przepis dokładny
koksik844 - Pon Lis 03, 2008 2:51 pm
podaj nazwe tego sosu ja mozesz bo tez kiedys mi kobieta zrobila w takim lecz nie pamietam nazwy
kleju45 - Pon Lis 03, 2008 3:10 pm
chyba chodzi o smietanowo-ziolowy
koksik844 - Pon Lis 03, 2008 3:26 pm
jakis taki byl.. lecz chodzi mi tu o prducenta, nazwe.. bo nie moge tego na polkach znalezc .. help..
kleju45 - Pon Lis 03, 2008 3:29 pm
winiary sposob na kurczaka
koksik844 - Pon Lis 03, 2008 3:42 pm
eee to wole juz z sosem czekoladowym to zjec - zeszta polecam na slodko ... kwestia gustu ale mi pasuje
kleju45 - Pon Lis 03, 2008 3:46 pm
tak z ananasem i czerwona fasola jest gut
koksik844 - Pon Lis 03, 2008 5:34 pm
Udka kurczaka po cygańsku
SKŁADNIKI :
* 4 udka kurczaka
* duża cebula
* 2 duże ząbki czosnku
* 2 marchewki
* 2 białe części pora(nie koniecznie)
* 1/2 selera średniej wielkośći
* korzeń pietruszki
* szklanka rosołu
* musztarda
* masło
* sól
* pieprz
* "Warzywko"
Wytarte wilogtną,skropioną octem ściereczką udka dzielimy na 2 częśći( pałki oddziedzlnie i reszta oddzielnie),posypujemy dość obficie przyprawami,smarujemy ze wszystkich stron musztardą i układamy na spodzie brytfanny.Na udka rozkładamy rozdrobnione masło,utarte na jarzynowej tarce warzywa oraz drobno pokrojone cebulę i czosnek.Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza.Brytfannę wyciągamy z piekarnika,całość podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem aż składniki będą miękkie(ok.15 min.) . Podajemy z grubym makaronem lub ryżem (według uznania).
kleju45 - Pon Lis 03, 2008 10:25 pm
na mase jak znalazl, bo na wycinke to raczej odpada
inferno03 - Śro Lis 05, 2008 6:42 pm
Paella z kurczakiem i owocami morza
Składniki:
500 g małży,
6 udek kurczaka,
3 ząbki czosnku,
2 cebule,
2 czerwone papryki,
4 łyżki oleju,
8 krewetek,
300 g filetów rybnych,
300 g ryżu,
3/4 l bulionu warzywnego, szczypta szafranu,
1 liść laurowy,
1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przepis:
Małże umyć, udka opłukać i osuszyć. Czosnek i cebule oczyścić i pokroić. Papryki umyć, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Udka smażyć 10 minut na 2 łyżkach oleju, wyjąć i odstawić w cieple miejsce. Na tym samym oleju podsmażać malże, aż skorupki się otworzą. Dodać krewetki, cebulę, czosnek i paprykę, całość krótko podsmażyć. Wlać 2 łyżki oleju, włożyć rybę i krótko dusić. Wszystkie składniki wyjąć z patelni. Na tę samą patelnię wsypać ryż, dodać bulion, szafran, liść laurowy, słodką paprykę i dusić na wolnym ogniu 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 150°C. Podsmażone wcześniej składniki dodać do ryżu i doprawić do smaku. Patelnię przykryć folią aluminiową, potrawę piec 15 minut. Paellę posypać pietruszką.
Tak mniej więcej wyglada po ugotowaniu Zdjecia nie robilem
Bardzo polecam to danie sam potrafie to zrobic i jest naprawde bardzo łatwe w przyrzadzeniu, i naprawde jest bardzo pyszne
|
|