forumsportowe.us
forumsportowe.us

Diety - Przepisy na kurczaka

kleju45 - Pią Paź 31, 2008 10:38 am
Temat postu: Przepisy na kurczaka
Panowie a moze jakies przepisy na kurczaka, bo ja juz niewiem jak mam go jestc od 2 lat dzien w dzien kurczak blee
kleju45 - Pią Paź 31, 2008 10:43 am

moze zaczne pierwszy co mi ostatni wychodzi
500g piersi z kurczaka
2 kostki bulionowe
brokul
kalafior
marchewka
zelatyna 50g
zielona pietruszka
wloszczyzna

goujemy wywar z piersi kurczaka i wloszczyzny dodoajemy kostke bulionowa, odcedzamy wszystko, marchewke i piers kroimi w kostke, jak ktos lubi to reszte wloszczyzny rowniez , pozniej kalafior i brokul kroimy w rozyczki, dodajemy po rowno w pojemniki,
do wywaru dodajemy zelatyne, jak troche ostygnie zalewamy piersi i warzywa, na noc do lodowki i galaretka gotowa :)
mozna jesc z octem winnym, nawet gladko wchodzi

nrw - Pią Paź 31, 2008 10:44 am

Nie jem kuraka to przepisow nie mam :lol:
kleju45 - Pią Paź 31, 2008 10:48 am

ech, 2 razy dziennie jem kuraka, i 2 razy zamiennie rybe, wolowine albo wieprza
nrw - Pią Paź 31, 2008 10:54 am

Wolowina jest najlepsza
koksik844 - Pią Paź 31, 2008 10:55 am

znam ten bol hehe
ja jem raz gotowne raz peieczone oraz dodaje rozne sosy z tuby, musztardy... sa tez ciekawe przyprawy w sklepach oraz specjalne sosy do przygotowania na bazie goracej wody...
a tak poza tym to chyba klania sie google i trzeba szukac..

nrw - Pią Paź 31, 2008 10:58 am

Google juz nie jest taka wyszukiwarka co kiedys
pelna komera

666 - Pią Paź 31, 2008 12:20 pm

Przepisy fajna sprawa. Ten tez wyglada ok.
Niestety nie jadam kurczaka za czesto. Wolowina RULEZ :-)

tomczer17 - Sob Lis 01, 2008 5:43 pm

a jakis przepisik na wołowine jak szamacie. po ile wogóle jest wołowina za kg?
nrw - Sob Lis 01, 2008 9:34 pm

Ja osobiscie gotuje

co do ceny to zalezy jak sie zakrecisz :wink:

standardowo ponad 20 zł

triple_ex - Sob Lis 01, 2008 10:31 pm

u mnie okolo 28zl, jadam tylko kurczaka, zawsze zapominam kupic wolowe;d ale trzeba to zmienic;d
tomczer17 - Nie Lis 02, 2008 9:28 am

ja mam najtaniej dostep do ryb. znajmomy pracuje w jakiejs wędzarni i i moze miec po 8zł za kg fileta z miruny. ale tyle ryby jesc to bym chyba nie dal rady. i tak 2 razy w tyg jak mam rybe to w zupelnosici starcza. na ogół kurczak leci
kleju45 - Nie Lis 02, 2008 10:09 am

omlet z kurczaka

skladniki:
2 jaja 130g
kurczak filet moze byc duszony ok 60-70g
dowolna papryka (ja wzialem mix, troche zoltej, zielonej i czerwonej)
cebula polowka
swieze ziola (bazylia, rukola, rozmaryn, oregano, lubczyk)

bierzemy kurczaka, wbijamy jajka - kroimy drobno papryke, cebule ,
siekamy zioła
wszystko dodajemy do masy jajeczno tunczykowej, doprawiamy sola i pieprzem do samku i dokladnie mieszmay
całosc przelaewamy na rozgrzana patelnie teflonowa i formujemy omlet, smazymy na malym ogniu, gdy omlet bedzie juz dobrze sciety, przewracamy na druga strone i jeszcze chwile smazymy
mniam mniam, palce lizac :))
białko - ok 35g
tluszcz ok 15 g
weglowodany ok 7-8g ( nie licze warzyw)

Smacznego

inferno03 - Nie Lis 02, 2008 5:52 pm

Pozwole sobie dac kilka wlasnych przepisow na bardzo smaczne potrawy.
Wieprzowina słodko-kwaśna

Skladniki:

* 370 g chudej wieprzowiny(mogą być też piersi z kurczaka), pokrojonej w kostkę
* szczypta soli
* 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
* 2 łyżki wytrawnego sherry
* 1 lekko roztrzepane jajko
* 4 łyżki mąki kukurydzianej
* olej roślinny do smażenia

Sos

* 1/2 marchewki pokrojonej w ukośne plasterki
* 1 mała zielona papryka
* 4 posiekane dymki
* 1 świeże chili, bez pestek, drobno posiekane
* 2 rozgniecione ząbki czosnku
* 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
* 3 łyżki soku pomidorowego lub 1 łyżka pasty pomidorowej
* 1 łyżka sosu sojowego
* 3 łyżki miodu
* 1 łyżka mąki kukurydzianej
* 1 mała puszka ananasów w kawałkach, odsączonych, sok zachowany olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

* Przygotować warzywa. Paprykę oczyścić z pestek, przekroić na pól i pokroić w cienkie paseczki.

Mięso włożyć do głębokiego naczynia, posypać solą i pieprzem, skropić sherry, wymieszać i odstawić do zamarynowania na 30 minut.


* Mięso obtoczyć w mące, jajku i ponownie w mące, smażyć na jasnobrązowy kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu, w woku lub na patelni o grubym dnie. Odsączyć tłuszcz na papierowym ręczniku i odstawić.



* Podgrzać pozostały olej, dodać dymkę, paprykę, chili, imbir i czosnek, smażyć 2 minuty. Zmieszać dokładnie sok pomidorowy, sos sojowy, miód, sok z ananasów i mąkę. Następnie dodać do smażonych warzyw, mieszając, aż zgęstnieje. Jeśli warzywa są za gęste, można dolać nieco wody.


Następnie dodać mięso i kawałki ananasa, przesmażyć przez chwilę. Podawać na gorąco.




SMACZNEGO życzy Inferno!!!

kleju45 - Pon Lis 03, 2008 9:02 am

dardzo smaczny posilek , ja uzylem wolowiny <mniam>
tomczer17 - Pon Lis 03, 2008 9:17 am

smacznie to wyglada. musze spróbowac
kleju45 - Pon Lis 03, 2008 12:07 pm

Placki z piersia
Składniki:
* 2 jajka
* 2 łyżki oliwy
* 2 duże łyżki mąki kukurydzianej
* ser żółty
* natka pietruszki
* 1 duża cebula
* łyżka oliwy, sól, pieprz i wegeta

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroic w kostkę, ser żółty utrzec na tarce, cebulę pokroic w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszac i smażyc jak placki ziemniaczane

Kozak danie palce lizac, usmazylem na 2 dni :)

vhailor - Pon Lis 03, 2008 2:40 pm

ja ostatnio jem jakiegoś kurczaka w sosie ziołowym takim białym. Będę miał trochę czasu to wrzucę przepis dokładny :)
koksik844 - Pon Lis 03, 2008 2:51 pm

podaj nazwe tego sosu ja mozesz bo tez kiedys mi kobieta zrobila w takim lecz nie pamietam nazwy :(
kleju45 - Pon Lis 03, 2008 3:10 pm

chyba chodzi o smietanowo-ziolowy
koksik844 - Pon Lis 03, 2008 3:26 pm

jakis taki byl.. lecz chodzi mi tu o prducenta, nazwe.. bo nie moge tego na polkach znalezc .. help..
kleju45 - Pon Lis 03, 2008 3:29 pm

winiary sposob na kurczaka
koksik844 - Pon Lis 03, 2008 3:42 pm

eee to wole juz z sosem czekoladowym to zjec - zeszta polecam na slodko ... kwestia gustu ale mi pasuje :)
kleju45 - Pon Lis 03, 2008 3:46 pm

tak z ananasem i czerwona fasola jest gut
koksik844 - Pon Lis 03, 2008 5:34 pm

Udka kurczaka po cygańsku
SKŁADNIKI :

* 4 udka kurczaka
* duża cebula
* 2 duże ząbki czosnku
* 2 marchewki
* 2 białe części pora(nie koniecznie)
* 1/2 selera średniej wielkośći
* korzeń pietruszki
* szklanka rosołu
* musztarda
* masło
* sól
* pieprz
* "Warzywko"
Wytarte wilogtną,skropioną octem ściereczką udka dzielimy na 2 częśći( pałki oddziedzlnie i reszta oddzielnie),posypujemy dość obficie przyprawami,smarujemy ze wszystkich stron musztardą i układamy na spodzie brytfanny.Na udka rozkładamy rozdrobnione masło,utarte na jarzynowej tarce warzywa oraz drobno pokrojone cebulę i czosnek.Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza.Brytfannę wyciągamy z piekarnika,całość podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem aż składniki będą miękkie(ok.15 min.) . Podajemy z grubym makaronem lub ryżem (według uznania).

kleju45 - Pon Lis 03, 2008 10:25 pm

na mase jak znalazl, bo na wycinke to raczej odpada ;)
inferno03 - Śro Lis 05, 2008 6:42 pm

Paella z kurczakiem i owocami morza

Składniki:

500 g małży,
6 udek kurczaka,
3 ząbki czosnku,
2 cebule,
2 czerwone papryki,
4 łyżki oleju,
8 krewetek,
300 g filetów rybnych,
300 g ryżu,
3/4 l bulionu warzywnego, szczypta szafranu,
1 liść laurowy,
1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przepis:

Małże umyć, udka opłukać i osuszyć. Czosnek i cebule oczyścić i pokroić. Papryki umyć, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Udka smażyć 10 minut na 2 łyżkach oleju, wyjąć i odstawić w cieple miejsce. Na tym samym oleju podsmażać malże, aż skorupki się otworzą. Dodać krewetki, cebulę, czosnek i paprykę, całość krótko podsmażyć. Wlać 2 łyżki oleju, włożyć rybę i krótko dusić. Wszystkie składniki wyjąć z patelni. Na tę samą patelnię wsypać ryż, dodać bulion, szafran, liść laurowy, słodką paprykę i dusić na wolnym ogniu 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 150°C. Podsmażone wcześniej składniki dodać do ryżu i doprawić do smaku. Patelnię przykryć folią aluminiową, potrawę piec 15 minut. Paellę posypać pietruszką.




Tak mniej więcej wyglada po ugotowaniu :) Zdjecia nie robilem :D
Bardzo polecam to danie sam potrafie to zrobic i jest naprawde bardzo łatwe w przyrzadzeniu, i naprawde jest bardzo pyszne :)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group