forumsportowe.us
forumsportowe.us

Suplementacja i odżywki - WPC - max % białka

Adramel - Śro Cze 08, 2011 3:27 pm
Temat postu: WPC - max % białka
Witam

Zastanawia mnie jeden techniczny aspekt. Dotychczas myślałem że WPC z uwagi na technologie produkcji może mieć max 80g białka na 100g produktu. Że powyżej to już WPI lub WPH...
Czy jest taka fizyczna możliwość, by przy produkcji WPC powstał proch o wyższej zawartości białka niż 80g w 100g? Np 88g na 100g i by dalej to było WPC?

Adramel - Czw Cze 09, 2011 8:25 pm

Nikt nie wie? Gdzieś obiło mi się o uszy że WPC to max 80% białka, ale teraz nie mogę nigdzie znaleźć źródeł...
nrw - Pią Cze 10, 2011 2:23 pm

Adramel napisał/a:
Nikt nie wie? Gdzieś obiło mi się o uszy że WPC to max 80% białka, ale teraz nie mogę nigdzie znaleźć źródeł...


Tak max 80 %

Adramel - Pią Cze 10, 2011 3:39 pm

A wiesz gdzie można znaleźć jakieś pisemne potwierdzenie tego?
Bo sprawa wygląda tak że pewna znana i szanowana osoba na innym forum napisała że pewne lubiane i popularne WPC ma 110% deklarowanej wartości białka. Czyli WPC zamiast 80% ma ~88% białka...
Nie chce podawać więcej szczegółów bo i tak już dostałem bana na tamtym forum(ale za jechanie na jeszcze inną firmę;)

lysy - Pią Cze 10, 2011 3:52 pm

a ja ostatnio usłyszałem że jeśli białko się mocno pieni to surowiec był lipa.że marna jakość białka.ciekawe ile w tym prawdy :idea: :idea:
Adramel - Pią Cze 10, 2011 7:01 pm

Nie wiem gdzie to słyszałeś. To że się pieni o niczym nie świadczy. Wystarczy dosypać trochę lecytyny by się nie pieniło. Ostrowia się pieni a miała najpewniejszy surowiec bo z własnej mleczarni. A mleczarnie są kontrolowane przez Sanepid wiec "nie ma lipy".
Szkoda że Ostrowia zbankrutowała...

VSOP - Pią Cze 10, 2011 8:05 pm

ostrowia? ja slyszalem ze to nawet kolo bialka nie lezalo :lol:
olek7881 - Pią Cze 10, 2011 8:22 pm

Adramel napisał/a:
Nie wiem gdzie to słyszałeś. To że się pieni o niczym nie świadczy. Wystarczy dosypać trochę lecytyny by się nie pieniło. Ostrowia się pieni a miała najpewniejszy surowiec bo z własnej mleczarni. A mleczarnie są kontrolowane przez Sanepid wiec "nie ma lipy".
Szkoda że Ostrowia zbankrutowała...


tak samo jak zarembski sie tlumaczyl,ze universal wpadl ,bo mleczarnia przyciela w chuja od ktorej brali bialko,universal nie robi wlasnego bialka bral od jakiejs mleczarni to spoko :lol: lokurvaa lokurvaa lokurvaa

Borkow66 - Pią Cze 10, 2011 9:00 pm

jak wam nie szkoda kasy to zdrowia oszczedzcie na pasze typu ostrowia !!!
darmo bym nie wzial

Tukoz - Sob Cze 11, 2011 7:28 am

Gościowi zapewne chodzi o białko WPC Protein plus SFD.
Adramel - Sob Cze 11, 2011 7:34 am

Nie tylko o plusa. Ponoć takze econo ma 110% deklarowanej ilości białka, ale wyników badań nie może pokazać...
lysy - Sob Cze 11, 2011 9:51 am

no i właśnie ostrowia się pieniła a to mega gówno było :!:
ciekawe czy ma to związek z innymi białkami :?:

nrw - Sob Cze 11, 2011 10:42 am

Adramel napisał/a:
Nie tylko o plusa. Ponoć takze econo ma 110% deklarowanej ilości białka, ale wyników badań nie może pokazać...


Ale jak 110 % bo nie kumam jak mozna ze 100 % czegos uzyskac 110 %
moze chodzilo o bv ??Ale koncentrat ma 104 co tez jest zreszta bledem wiec ??

lysy - Sob Cze 11, 2011 11:03 am

dlaczego błędem jest że koncentrat ma bv 104? możesz nrw wyjaśnić coś więcej?

i jeśli ktoś ma jakieś info na temat tej piany to też chętnie poczytam...

nrw - Sob Cze 11, 2011 11:22 am

lysy napisał/a:
dlaczego błędem jest że koncentrat ma bv 104? możesz nrw wyjaśnić coś więcej?

i jeśli ktoś ma jakieś info na temat tej piany to też chętnie poczytam...


Poczytaj o bv to bedziesz wiedział w czym sprawa

Tukoz - Sob Cze 11, 2011 12:26 pm

Chodzi o to ze ma podobno 110% deklarowanej ilosci białka na etykiecie. Czyli zamiast 80g/100g ma 88g/100g
nrw - Sob Cze 11, 2011 12:33 pm

Tukoz napisał/a:
Chodzi o to ze ma podobno 110% deklarowanej ilosci białka na etykiecie. Czyli zamiast 80g/100g ma 88g/100g


daj linka

Tukoz - Sob Cze 11, 2011 12:37 pm

Cięzko bedzie mi to znależć teraz była taka wypowiedz na SFD, któryś z zielonych to pisał.


Dla Pana wyżej:
Przykładem takich sposobów jest mikrofiltracja, która obejmuje zastosowanie membran filtrujących z mikroskopijnymi otworami. Jeszcze inny proces, w którym zastosowano nawet mniejsze otwory w membranach filtrujących serwatkę, został nazwany nanofiltracją. Im mniejsze otwory w membranach filtrujących, tym bardziej kosztowny okazywał się proces. Dzisiaj zwykle przetwarzanie serwatki wykorzystuje początkową ultrafiltrację, która podnosi zawartość białek do 75-80 procent. Powstały płyn serwatkowy jest przepuszczany przez mikro lub nanofiltrację, która pozwala na zatrzymanie jeszcze większej ilości tłuszczów i laktozy. Dzięki tym procesom serwatka zawiera około 1 procent tłuszczu, podczas gdy zawartość białek podnosi się do 81-86,5 procent. Filtracja krzyżowa to raczej sztuczka marketingowa stosowna przez jedną z firm, niż nową technologią, jak sugeruje to reklama. W rzeczywistości ten rodzaj przetwarzania serwatki nie jest lepszy, niż pozostałe sposoby.

lysy - Sob Cze 11, 2011 12:47 pm

firma olimp też zachwala swoje białka jako najlepszy i najczystszy produkt w unii nawet.
cyt.: mając do wyboru utrzymanie cen na dotychczasowym poziomie a dać mega jakość wybraliśmy to drugie.takie też mieliśmy wyznaczniki od szefostwa,aby stać się firmą produkującą najlepszy produkt na rynku...

Tukoz - Sob Cze 11, 2011 12:52 pm

podsumowuąc moze byc wpc 88/100.

Lysy typowy bełkot marketingowy, jestem pewny ze jakość surowców wcale nie jest większa chociażby od jakosci surowców PXS, albo nawet fitmaxa czy BBN


edit: Olimp ma własny surowiec czy od chinczyków bierze? :572:

nrw - Sob Cze 11, 2011 12:54 pm

Tukoz napisał/a:
podsumowuąc moze byc wpc 88/100.

Lysy typowy bełkot marketingowy, jestem pewny ze jakość surowców wcale nie jest większa chociażby od jakosci surowców PXS, albo nawet fitmaxa czy BBN


edit: Olimp ma własny surowiec czy od chinczyków bierze? :572:


Własny od chinoli :mrgreen:

lysy - Sob Cze 11, 2011 1:15 pm

ja ich nigdy nie zachwalałem,wręcz przeciwnie.
dałem do wglądu to co mi znajomy,ich przedstawiciel nagadał i tyle.

dodam jeszcze np: nie możemy dodawać enzymów trawiennych,mimo że wiemy że polepszyło by to jakość i przyswajalność odżywki bo w pl jest to zabronione...

jeśli mam się takimi wiadomościami nie wynurzać i nie pisać o tym bełkocie marketingowym to ja wymiękam...
nie dlatego że i tak nic ich nie biore i mam o ich jakości złe zdanie ale ton mi się tu nie podoba co do mnie :evil: o coś Wam chodzi konkretnego :?: bo nie wiem :idea:

Tukoz - Sob Cze 11, 2011 2:57 pm

Ja tylko dałem komentarz do tego co kopiowałeś skądś. Nie wiem o jaki ton Ci chodzi.
mały666 - Sob Cze 11, 2011 2:59 pm

Tukoz napisał/a:
Chodzi o to ze ma podobno 110% deklarowanej ilosci białka na etykiecie. Czyli zamiast 80g/100g ma 88g/100g


nie wazne czy ma 70, 80, czy 90% bialka.. wazna jest jakosc surowca, co glownie przeklada sie na przyswajalnosc..

mały666 - Sob Cze 11, 2011 3:03 pm

Tukoz napisał/a:
podsumowuąc moze byc wpc 88/100.

Lysy typowy bełkot marketingowy, jestem pewny ze jakość surowców wcale nie jest większa chociażby od jakosci surowców PXS, albo nawet fitmaxa czy BBN


edit: Olimp ma własny surowiec czy od chinczyków bierze? :572:


dokladnie.. typowy belkot marketingowy ;-)
.. bazuja na tym ze przecietny trenujacy, zwlaszcza poczatkujacy, nie jest w stanie wyczuc jakiejs duzej roznicy.. smaczne, tanie to najwazniejsze, a ze troche rewolucji zoladkowych to nie wazne.. widocznie organizm musi sie przyzwyczaic do "zarcia w proszku" :roll:

Adramel - Sob Cze 11, 2011 6:52 pm

nrw napisał/a:
Tukoz napisał/a:
Chodzi o to ze ma podobno 110% deklarowanej ilosci białka na etykiecie. Czyli zamiast 80g/100g ma 88g/100g


daj linka


http://www.sfd.pl/Kolejne...t747451-s7.html

"badanie na własną rękę, jedynie do wglądu moderatorów.
vitafit było badane kilkukrotnie, nie tylko przeze mnie ale przez dwie inne osoby, bo wynik prawdę mówiąc był zaskakujący - 109-110% deklarowanej zawartości.
"

mały666 napisał/a:
Tukoz napisał/a:
Chodzi o to ze ma podobno 110% deklarowanej ilosci białka na etykiecie. Czyli zamiast 80g/100g ma 88g/100g


nie wazne czy ma 70, 80, czy 90% bialka.. wazna jest jakosc surowca, co glownie przeklada sie na przyswajalnosc..


Przyswajalność, czyli BV? Ponoć BV to ściema. Przyswajalność nie może być większa niż 100%. Stąd niektóre produkty posiadające 159 BV to... magia.
Wg artykułu zacytowanego przez Tukoz wyżej. Link:
http://www.sfd.pl/Prawda_i_mity_o_BV-t482793.html
"Faktyczna wartość biologiczna wynosząca 159 dla białka nie jest po prostu możliwa, gdyż maksymalne BV wynosi około 100 punktów."

kleju45 - Nie Cze 12, 2011 9:46 pm

z tego co wiem BV to szybkośc przyswajania
666 - Nie Cze 12, 2011 10:14 pm

Mozna zrobic badania na zawarotsc porecntowa tylko co ma to wspolnego z jego jakoscia ? nic.
Vtafit / SFD to marka skierowana do konkurencji z Megabole czy Vitalmaxem czyli ten sam szrot za podobna kase i nie jest tu mozliwa mowa o zadnej jokosci bo jej tu zwyczjanie brak.

Martainn - Pon Cze 13, 2011 8:54 am

olek7881 napisał/a:

tak samo jak zarembski sie tlumaczyl,ze universal wpadl ,bo mleczarnia przyciela w chuja od ktorej brali bialko,universal nie robi wlasnego bialka bral od jakiejs mleczarni to spoko :lol: lokurvaa lokurvaa lokurvaa

A która firma odżywkowa produkuje sama WPC? Chyba tylko ON. Choć i to nie jest pewne w 100%. Wszystkie firmy biorą to od "mleczarni". Są jednak mleczarnie, które się skupiają głównie na tym, a są takie dla których jest to odpadem i sprzedają jako odpad.
To, że białko się pieni nie do końca świadczy o tym, że jest kiepski surowiec. Niektóre smaki BBN się pienią, a surowiec jest pierwsza klasa. Zależy też w czym białko przygotowujesz. W shakerze czasem się potrafi nawet dobre białko mocno spienić.
Nie wiem po co się zastanawiać, jak w świetnej cenie są białka BBN i można szamać kilka smaków na raz.

metro - Pon Cze 13, 2011 10:47 am

Dokładnie, Premium Pro smak orzechowy pieni się niczym Ostrowia.
tom - Pon Cze 13, 2011 1:16 pm

wiekszosc smakow premium pro sie ostro pieni - najlepsze ze mieszajac mix premium pro+owsiane zero piany ;)
VSOP - Pon Cze 13, 2011 1:22 pm

ja mialem pp ruskie ciastko i kokos, mieszalem w shakerze i piany prawie nic za to smak bardzo dobry :)
sunclub - Pon Cze 13, 2011 3:12 pm

no premium pro sie troszke pieni , ale nic nie przebije gęstej papki z pistacjowego pp, deserek wypas :razz:
olek7881 - Pon Cze 13, 2011 6:51 pm

Martainn napisał/a:
olek7881 napisał/a:

tak samo jak zarembski sie tlumaczyl,ze universal wpadl ,bo mleczarnia przyciela w chuja od ktorej brali bialko,universal nie robi wlasnego bialka bral od jakiejs mleczarni to spoko :lol: lokurvaa lokurvaa lokurvaa

A która firma odżywkowa produkuje sama WPC? Chyba tylko ON. Choć i to nie jest pewne w 100%. Wszystkie firmy biorą to od "mleczarni". Są jednak mleczarnie, które się skupiają głównie na tym, a są takie dla których jest to odpadem i sprzedają jako odpad.
To, że białko się pieni nie do końca świadczy o tym, że jest kiepski surowiec. Niektóre smaki BBN się pienią, a surowiec jest pierwsza klasa. Zależy też w czym białko przygotowujesz. W shakerze czasem się potrafi nawet dobre białko mocno spienić.
Nie wiem po co się zastanawiać, jak w świetnej cenie są białka BBN i można szamać kilka smaków na raz.


tylko nie wszytskie firmy maja takie akcje jak universal min z bialkiem ;) lapiesz o co mi chodzilo :cool:

Adramel - Wto Cze 14, 2011 9:01 pm

Być może tylko Universal się przyznał. Inne firmy które brały surowiec od tego dostawcy wzorem Appla nabrały wody w usta i nie przyznawały się do niczego? Jakby ktoś się pochorował to użyli by jakiejś mutacji "źle trzymacie".
olek7881 - Śro Cze 15, 2011 3:45 pm

Adramel napisał/a:
Być może tylko Universal się przyznał. Inne firmy które brały surowiec od tego dostawcy wzorem Appla nabrały wody w usta i nie przyznawały się do niczego? Jakby ktoś się pochorował to użyli by jakiejś mutacji "źle trzymacie".


to dobry nawyk ma ta appla,zero pucy heheh :cool:


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group