|
forumsportowe.us forumsportowe.us |
 |
Suplementacja i odżywki - WPC - max % białka
Adramel - Śro Cze 08, 2011 3:27 pm Temat postu: WPC - max % białka Witam
Zastanawia mnie jeden techniczny aspekt. Dotychczas myślałem że WPC z uwagi na technologie produkcji może mieć max 80g białka na 100g produktu. Że powyżej to już WPI lub WPH...
Czy jest taka fizyczna możliwość, by przy produkcji WPC powstał proch o wyższej zawartości białka niż 80g w 100g? Np 88g na 100g i by dalej to było WPC?
Adramel - Czw Cze 09, 2011 8:25 pm
Nikt nie wie? Gdzieś obiło mi się o uszy że WPC to max 80% białka, ale teraz nie mogę nigdzie znaleźć źródeł...
nrw - Pią Cze 10, 2011 2:23 pm
Adramel napisał/a: | Nikt nie wie? Gdzieś obiło mi się o uszy że WPC to max 80% białka, ale teraz nie mogę nigdzie znaleźć źródeł... |
Tak max 80 %
Adramel - Pią Cze 10, 2011 3:39 pm
A wiesz gdzie można znaleźć jakieś pisemne potwierdzenie tego?
Bo sprawa wygląda tak że pewna znana i szanowana osoba na innym forum napisała że pewne lubiane i popularne WPC ma 110% deklarowanej wartości białka. Czyli WPC zamiast 80% ma ~88% białka...
Nie chce podawać więcej szczegółów bo i tak już dostałem bana na tamtym forum(ale za jechanie na jeszcze inną firmę;)
lysy - Pią Cze 10, 2011 3:52 pm
a ja ostatnio usłyszałem że jeśli białko się mocno pieni to surowiec był lipa.że marna jakość białka.ciekawe ile w tym prawdy
Adramel - Pią Cze 10, 2011 7:01 pm
Nie wiem gdzie to słyszałeś. To że się pieni o niczym nie świadczy. Wystarczy dosypać trochę lecytyny by się nie pieniło. Ostrowia się pieni a miała najpewniejszy surowiec bo z własnej mleczarni. A mleczarnie są kontrolowane przez Sanepid wiec "nie ma lipy".
Szkoda że Ostrowia zbankrutowała...
VSOP - Pią Cze 10, 2011 8:05 pm
ostrowia? ja slyszalem ze to nawet kolo bialka nie lezalo
olek7881 - Pią Cze 10, 2011 8:22 pm
Adramel napisał/a: | Nie wiem gdzie to słyszałeś. To że się pieni o niczym nie świadczy. Wystarczy dosypać trochę lecytyny by się nie pieniło. Ostrowia się pieni a miała najpewniejszy surowiec bo z własnej mleczarni. A mleczarnie są kontrolowane przez Sanepid wiec "nie ma lipy".
Szkoda że Ostrowia zbankrutowała... |
tak samo jak zarembski sie tlumaczyl,ze universal wpadl ,bo mleczarnia przyciela w chuja od ktorej brali bialko,universal nie robi wlasnego bialka bral od jakiejs mleczarni to spoko
Borkow66 - Pią Cze 10, 2011 9:00 pm
jak wam nie szkoda kasy to zdrowia oszczedzcie na pasze typu ostrowia !!!
darmo bym nie wzial
Tukoz - Sob Cze 11, 2011 7:28 am
Gościowi zapewne chodzi o białko WPC Protein plus SFD.
Adramel - Sob Cze 11, 2011 7:34 am
Nie tylko o plusa. Ponoć takze econo ma 110% deklarowanej ilości białka, ale wyników badań nie może pokazać...
lysy - Sob Cze 11, 2011 9:51 am
no i właśnie ostrowia się pieniła a to mega gówno było
ciekawe czy ma to związek z innymi białkami
nrw - Sob Cze 11, 2011 10:42 am
Adramel napisał/a: | Nie tylko o plusa. Ponoć takze econo ma 110% deklarowanej ilości białka, ale wyników badań nie może pokazać... |
Ale jak 110 % bo nie kumam jak mozna ze 100 % czegos uzyskac 110 %
moze chodzilo o bv ??Ale koncentrat ma 104 co tez jest zreszta bledem wiec ??
lysy - Sob Cze 11, 2011 11:03 am
dlaczego błędem jest że koncentrat ma bv 104? możesz nrw wyjaśnić coś więcej?
i jeśli ktoś ma jakieś info na temat tej piany to też chętnie poczytam...
nrw - Sob Cze 11, 2011 11:22 am
lysy napisał/a: | dlaczego błędem jest że koncentrat ma bv 104? możesz nrw wyjaśnić coś więcej?
i jeśli ktoś ma jakieś info na temat tej piany to też chętnie poczytam... |
Poczytaj o bv to bedziesz wiedział w czym sprawa
Tukoz - Sob Cze 11, 2011 12:26 pm
Chodzi o to ze ma podobno 110% deklarowanej ilosci białka na etykiecie. Czyli zamiast 80g/100g ma 88g/100g
nrw - Sob Cze 11, 2011 12:33 pm
Tukoz napisał/a: | Chodzi o to ze ma podobno 110% deklarowanej ilosci białka na etykiecie. Czyli zamiast 80g/100g ma 88g/100g |
daj linka
Tukoz - Sob Cze 11, 2011 12:37 pm
Cięzko bedzie mi to znależć teraz była taka wypowiedz na SFD, któryś z zielonych to pisał.
Dla Pana wyżej:
Przykładem takich sposobów jest mikrofiltracja, która obejmuje zastosowanie membran filtrujących z mikroskopijnymi otworami. Jeszcze inny proces, w którym zastosowano nawet mniejsze otwory w membranach filtrujących serwatkę, został nazwany nanofiltracją. Im mniejsze otwory w membranach filtrujących, tym bardziej kosztowny okazywał się proces. Dzisiaj zwykle przetwarzanie serwatki wykorzystuje początkową ultrafiltrację, która podnosi zawartość białek do 75-80 procent. Powstały płyn serwatkowy jest przepuszczany przez mikro lub nanofiltrację, która pozwala na zatrzymanie jeszcze większej ilości tłuszczów i laktozy. Dzięki tym procesom serwatka zawiera około 1 procent tłuszczu, podczas gdy zawartość białek podnosi się do 81-86,5 procent. Filtracja krzyżowa to raczej sztuczka marketingowa stosowna przez jedną z firm, niż nową technologią, jak sugeruje to reklama. W rzeczywistości ten rodzaj przetwarzania serwatki nie jest lepszy, niż pozostałe sposoby.
lysy - Sob Cze 11, 2011 12:47 pm
firma olimp też zachwala swoje białka jako najlepszy i najczystszy produkt w unii nawet.
cyt.: mając do wyboru utrzymanie cen na dotychczasowym poziomie a dać mega jakość wybraliśmy to drugie.takie też mieliśmy wyznaczniki od szefostwa,aby stać się firmą produkującą najlepszy produkt na rynku...
Tukoz - Sob Cze 11, 2011 12:52 pm
podsumowuąc moze byc wpc 88/100.
Lysy typowy bełkot marketingowy, jestem pewny ze jakość surowców wcale nie jest większa chociażby od jakosci surowców PXS, albo nawet fitmaxa czy BBN
edit: Olimp ma własny surowiec czy od chinczyków bierze?
nrw - Sob Cze 11, 2011 12:54 pm
Tukoz napisał/a: | podsumowuąc moze byc wpc 88/100.
Lysy typowy bełkot marketingowy, jestem pewny ze jakość surowców wcale nie jest większa chociażby od jakosci surowców PXS, albo nawet fitmaxa czy BBN
edit: Olimp ma własny surowiec czy od chinczyków bierze? |
Własny od chinoli
lysy - Sob Cze 11, 2011 1:15 pm
ja ich nigdy nie zachwalałem,wręcz przeciwnie.
dałem do wglądu to co mi znajomy,ich przedstawiciel nagadał i tyle.
dodam jeszcze np: nie możemy dodawać enzymów trawiennych,mimo że wiemy że polepszyło by to jakość i przyswajalność odżywki bo w pl jest to zabronione...
jeśli mam się takimi wiadomościami nie wynurzać i nie pisać o tym bełkocie marketingowym to ja wymiękam...
nie dlatego że i tak nic ich nie biore i mam o ich jakości złe zdanie ale ton mi się tu nie podoba co do mnie o coś Wam chodzi konkretnego bo nie wiem
Tukoz - Sob Cze 11, 2011 2:57 pm
Ja tylko dałem komentarz do tego co kopiowałeś skądś. Nie wiem o jaki ton Ci chodzi.
mały666 - Sob Cze 11, 2011 2:59 pm
Tukoz napisał/a: | Chodzi o to ze ma podobno 110% deklarowanej ilosci białka na etykiecie. Czyli zamiast 80g/100g ma 88g/100g |
nie wazne czy ma 70, 80, czy 90% bialka.. wazna jest jakosc surowca, co glownie przeklada sie na przyswajalnosc..
mały666 - Sob Cze 11, 2011 3:03 pm
Tukoz napisał/a: | podsumowuąc moze byc wpc 88/100.
Lysy typowy bełkot marketingowy, jestem pewny ze jakość surowców wcale nie jest większa chociażby od jakosci surowców PXS, albo nawet fitmaxa czy BBN
edit: Olimp ma własny surowiec czy od chinczyków bierze? |
dokladnie.. typowy belkot marketingowy
.. bazuja na tym ze przecietny trenujacy, zwlaszcza poczatkujacy, nie jest w stanie wyczuc jakiejs duzej roznicy.. smaczne, tanie to najwazniejsze, a ze troche rewolucji zoladkowych to nie wazne.. widocznie organizm musi sie przyzwyczaic do "zarcia w proszku"
Adramel - Sob Cze 11, 2011 6:52 pm
nrw napisał/a: | Tukoz napisał/a: | Chodzi o to ze ma podobno 110% deklarowanej ilosci białka na etykiecie. Czyli zamiast 80g/100g ma 88g/100g |
daj linka |
http://www.sfd.pl/Kolejne...t747451-s7.html
"badanie na własną rękę, jedynie do wglądu moderatorów.
vitafit było badane kilkukrotnie, nie tylko przeze mnie ale przez dwie inne osoby, bo wynik prawdę mówiąc był zaskakujący - 109-110% deklarowanej zawartości.
"
mały666 napisał/a: | Tukoz napisał/a: | Chodzi o to ze ma podobno 110% deklarowanej ilosci białka na etykiecie. Czyli zamiast 80g/100g ma 88g/100g |
nie wazne czy ma 70, 80, czy 90% bialka.. wazna jest jakosc surowca, co glownie przeklada sie na przyswajalnosc.. |
Przyswajalność, czyli BV? Ponoć BV to ściema. Przyswajalność nie może być większa niż 100%. Stąd niektóre produkty posiadające 159 BV to... magia.
Wg artykułu zacytowanego przez Tukoz wyżej. Link:
http://www.sfd.pl/Prawda_i_mity_o_BV-t482793.html
"Faktyczna wartość biologiczna wynosząca 159 dla białka nie jest po prostu możliwa, gdyż maksymalne BV wynosi około 100 punktów."
kleju45 - Nie Cze 12, 2011 9:46 pm
z tego co wiem BV to szybkośc przyswajania
666 - Nie Cze 12, 2011 10:14 pm
Mozna zrobic badania na zawarotsc porecntowa tylko co ma to wspolnego z jego jakoscia ? nic.
Vtafit / SFD to marka skierowana do konkurencji z Megabole czy Vitalmaxem czyli ten sam szrot za podobna kase i nie jest tu mozliwa mowa o zadnej jokosci bo jej tu zwyczjanie brak.
Martainn - Pon Cze 13, 2011 8:54 am
olek7881 napisał/a: |
tak samo jak zarembski sie tlumaczyl,ze universal wpadl ,bo mleczarnia przyciela w chuja od ktorej brali bialko,universal nie robi wlasnego bialka bral od jakiejs mleczarni to spoko |
A która firma odżywkowa produkuje sama WPC? Chyba tylko ON. Choć i to nie jest pewne w 100%. Wszystkie firmy biorą to od "mleczarni". Są jednak mleczarnie, które się skupiają głównie na tym, a są takie dla których jest to odpadem i sprzedają jako odpad.
To, że białko się pieni nie do końca świadczy o tym, że jest kiepski surowiec. Niektóre smaki BBN się pienią, a surowiec jest pierwsza klasa. Zależy też w czym białko przygotowujesz. W shakerze czasem się potrafi nawet dobre białko mocno spienić.
Nie wiem po co się zastanawiać, jak w świetnej cenie są białka BBN i można szamać kilka smaków na raz.
metro - Pon Cze 13, 2011 10:47 am
Dokładnie, Premium Pro smak orzechowy pieni się niczym Ostrowia.
tom - Pon Cze 13, 2011 1:16 pm
wiekszosc smakow premium pro sie ostro pieni - najlepsze ze mieszajac mix premium pro+owsiane zero piany
VSOP - Pon Cze 13, 2011 1:22 pm
ja mialem pp ruskie ciastko i kokos, mieszalem w shakerze i piany prawie nic za to smak bardzo dobry
sunclub - Pon Cze 13, 2011 3:12 pm
no premium pro sie troszke pieni , ale nic nie przebije gęstej papki z pistacjowego pp, deserek wypas
olek7881 - Pon Cze 13, 2011 6:51 pm
Martainn napisał/a: | olek7881 napisał/a: |
tak samo jak zarembski sie tlumaczyl,ze universal wpadl ,bo mleczarnia przyciela w chuja od ktorej brali bialko,universal nie robi wlasnego bialka bral od jakiejs mleczarni to spoko |
A która firma odżywkowa produkuje sama WPC? Chyba tylko ON. Choć i to nie jest pewne w 100%. Wszystkie firmy biorą to od "mleczarni". Są jednak mleczarnie, które się skupiają głównie na tym, a są takie dla których jest to odpadem i sprzedają jako odpad.
To, że białko się pieni nie do końca świadczy o tym, że jest kiepski surowiec. Niektóre smaki BBN się pienią, a surowiec jest pierwsza klasa. Zależy też w czym białko przygotowujesz. W shakerze czasem się potrafi nawet dobre białko mocno spienić.
Nie wiem po co się zastanawiać, jak w świetnej cenie są białka BBN i można szamać kilka smaków na raz. |
tylko nie wszytskie firmy maja takie akcje jak universal min z bialkiem lapiesz o co mi chodzilo
Adramel - Wto Cze 14, 2011 9:01 pm
Być może tylko Universal się przyznał. Inne firmy które brały surowiec od tego dostawcy wzorem Appla nabrały wody w usta i nie przyznawały się do niczego? Jakby ktoś się pochorował to użyli by jakiejś mutacji "źle trzymacie".
olek7881 - Śro Cze 15, 2011 3:45 pm
Adramel napisał/a: | Być może tylko Universal się przyznał. Inne firmy które brały surowiec od tego dostawcy wzorem Appla nabrały wody w usta i nie przyznawały się do niczego? Jakby ktoś się pochorował to użyli by jakiejś mutacji "źle trzymacie". |
to dobry nawyk ma ta appla,zero pucy heheh
|
|