forumsportowe.us
forumsportowe.us

Diety - Ryż - jaki wybrać?

donpitbull - Pon Sty 10, 2011 9:42 pm
Temat postu: Ryż - jaki wybrać?
Ogólne informację

Dla milionów ludzi na świecie jest podstawą codziennego jadłospisu. Dietetycy nazywają go najzdrowszym zbożem świata. Nie bez racji: w porównaniu z innymi zbożami ryż ma najwięcej łatwo przyswajalnego białka.
Jak wszystkie ziarna zbóż zawiera też dużo skrobi. Ukryta w niej energia jest przyswajana przez organizm powoli, utrzymując poziom cukru we krwi na stałym poziomie. Białe ziarnka są także bogate w magnez, który zwiększa odporność na stres i poprawia kondycję mięśnia sercowego.
Ponadto ryż zawiera fosfor, żelazo, wapń i potas, witaminy z grupy B (m.in. witaminę B6, ułatwiającą przyswajanie magnezu) i kwas pantotenowy. Dzięki niskiej zawartości sodu i stosunkowo wysokiej - potasu ryż działa lekko odwadniająco, co kwalifikuje go jako dobry składnik diety nisko sodowej (korzystnej dla kobiet w ciąży i osób cierpiących na wysokie ciśnienie), a także dla tych, którzy dbają o linię.
Wysoka zawartość błonnika i łatwostrawnego białka sprawia, że doskonale reguluje pracę układu pokarmowego; dietetycy polecają go w zaburzeniach żołądka i jelit.
Warto wiedzieć, że większość cennych witamin i składników mineralnych znajduje się w osłonce ziarna, której zwykły biały ryż zostaje pozbawiony podczas oczyszczania i polerowania. Najlepiej więc jadać ryż brązowy albo tzw. parboiled. Ten ostatni jest poddawany obróbce pod ciśnieniem, dzięki czemu cenne składniki zawarte w łupinie zostają "wprasowane" w ziarno.

Rodzaje ryżu

Ryż długoziarnisty

Ta ceniona zwłaszcza w Chinach, uprawiana w całej południowo-wschodniej Azji odmiana ryżu popularna jest również w Europie i Ameryce. Jasne, podłużne ziarna zawierają stosunkowo niewiele skrobi, w związku z czym po ugotowaniu są sypkie i łatwe do oddzielenia. Czyni to z nich świetny dodatek do wielu dań, a także składnik zup i sałatek. Niepolerowane, brązowe ziarna ryżu długoziarnistego są również znakomitym dodatkiem do różnego rodzaju farszy.

Ryż jaśminowy

Pochodzi z Tajlandii i jest szczególnie ceniony w Chinach – za delikatny, lekko jaśminowy aromat. Wykorzystywane w wielu potrawach azjatyckich ziarna zawierają więcej skrobi niż ryż długoziarnisty, w związku z czym ich konsystencja po ugotowaniu jest nieco bardziej kleista – dzięki temu doskonale nadają się do deserów.

Ryż basmati


Odmiana ta występuje na pogórzu Himalajów, a obszar jej uprawy ciągnie się od Bangladeszu aż po Indie. Lekko orzechowy smak i specyficzna konsystencja czynią z ziaren ryżu basmati idealny składnik pilawów i biriani – tradycyjnych potraw o delikatnym aromacie i kolorze nadanym im przy pomocy szafranu.

Ryż krótko-ziarnisty

Małe, owalne ziarenka odmian krótko-ziarnistych zawierają wyjątkowo dużo skrobi, dzięki czemu po ugotowaniu ściśle przylegają do siebie. Są one wyjątkowo cenione w kuchni koreańskiej i japońskiej – łatwo nabiera się je pałeczkami, a kleista, zwarta konsystencja czyni z nich doskonały składnik sushi. Ryż krótko-ziarnisty powszechnie wykorzystywany jest także do zapiekanek czy deserów.

Ryż arborio i carnaroli

Owalne ziarna tych typowo włoskich gatunków w czasie gotowania wydzielają dużo skrobi, dzięki czemu nabierają kleistej konsystencji, zachowując przy tym wilgotność i soczystość. Właściwości te sprawiają, że szczególnie chętnie przygotowuje się z nich risotto, są także doskonałym składnikiem przystawek i sałatek.

Ryż kleisty

Jest on podstawą wyżywienia mieszkańców Laosu i północnej Tajlandii i stosuje się go wyjątkowo często jako dodatek do owijanych w liście wodorostów przekąsek oraz azjatyckich deserów. Krótkie ziarna podczas gotowania tracą dużo skrobi i stają się półprzezroczyste. Ryż kleisty czarny nie jest łuskany z ciemnych łupinek i stanowi świetny (razem z cukrem palmowym, mlekiem kokosowym i ziarnami sezamu) składnik deserów.

Ryż brązowy

Naturalny, bogaty w witaminy i związki mineralne, smak ma zbliżony do orzechów. Po ugotowaniu jest sypki i sprężysty. Warto wiedzieć, że w brązowej okrywie jest najwięcej wartości odżywczych.
Ugotowany ryż brązowy nie zawiera w swoim składzie glukozy, fruktozy, laktozy, maltozy ani galaktozy. Nieobecne są także: cholesterol, kofeina i teobromina.
W brązowym ryżu występują następujące witaminy: tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, foliany, witamina E i witamina K. Brązowy ryż nie zawiera witaminy C, B12, A ani karotenu, likopenu czy witaminy D.
Makroelementy znajdujące się w brązowym ryżu obejmują: wapń, magnez, fosfor, potas. Z mikroelementów występują: żelazo, cynk, miedź, mangan i selen.

Który wybrać

Ryż brązowy w porównaniu z ryżem białym jest dużo bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik, które znajdują się w zewnętrznej, nieusuniętej otoczce, np. posiada 349% więcej błonnika, 203% więcej witaminy E, 185% więcej witaminy B6, 219% więcej magnezu i 19% więcej białka. Jest on bardzo wolno trawiony przez organizm dając poczucie sytości przez długi czas. Ma niski indeks glikemiczny (55, podczas gdy dla ryżu białego wynosi on 70).

Generalnie zarówno biały jak i brązowy jest dobry! Jednak różnią się od siebie zawartością błonnika i to decyduje o ich specyficznych zastosowaniach. Brązowy ma nawet do 9% błonnika, biały 1-2% zależnie od wersji.
Ryż biały najlepszy będzie w okresie budowy masy oraz po treningu. Jak wiadomo na masie je się bardzo dużo węglowodanów - właściwie na granicy możliwości przyswajania - dlatego trzeba wybrać takie źródło, które trawi się w miarę szybko (lecz nie zbyt szybko). Te warunki spełnia właśnie ryż biały, idealnie nadając się również na posiłek jakiś czas po treningu.
Ryż brązowy ma tyle błonnika że właściwie bliżej mu do kaszy niż do tradycyjnego, białego ryżu. Trawi się on tak powoli, że nie ma sensu jeść go budując masę, nie zdążymy strawić wymaganej ilości węglowodanów w ciągu dnia.
Inaczej sprawa ma się przy odchudzaniu: spożyta niewielka ilość ryżu brązowego zapewni długotrwały i równomierny dopływ glukozy - a o to właśnie chodzi.



Przypisy:
1. http://www.kobieta.pl/zdr.../pochwala-ryzu/
2. http://www.foody.pl/strony/1/i/328.php
3. http://pl.wikipedia.org/wiki/
4. http://futurebody.com.pl/forum/viewtopic.php?t=215

SpAiro_ - Wto Sty 11, 2011 8:51 am

Biorąc pod uwagę walory smakowe to moim faworytem jest ryż BASMATI zaraz po nim JAŚMINOWY, a najgorzej 'wchodzi' BRĄZOWY :oops:
czikenus - Wto Sty 11, 2011 8:43 pm

ja jadlem kiedys naokraglo tylko brazowy ale tak mi bebech zaczelo wywalac od blonnika ze teraz musze tylko ryz bialy i platki gorskie/ blyskawiczne bo zwyklych tez nie moge;/
donpitbull - Wto Sty 11, 2011 9:31 pm

biały na masie dobry
Ale płatki błyskawiczne, bym wyrzucił.

Huno - Wto Sty 11, 2011 9:34 pm

A biały nie będzie zalewać?
JOR5 - Wto Sty 11, 2011 9:37 pm

zalewac bedzie wszystko jezeli tylko masz kcal na plus... na masie nie ma takiej sily aby nie podlalo...

ja jade bialym ryzem do tego laczonym z 50g oleju w porcji i wiekszego zalewania jak przy brazowym ryzu i lyzce stolowej oliwy z oliwek nie zauwazylem...

z tego co mi wiadomo na redukcji tez juz mam zapomniec o brazowym ryzu... choc to jeszcze nie jest przesadzone...

donpitbull - Wto Sty 11, 2011 9:39 pm

Zależy od twojej genetyki, ilości kcal na plus jakich dostarczysz.

Na redukcji zmieszamy przeważnie ilość węgli, wtedy brązowy nie będzie zapychał i będzie stopniowo uwalniał węgle.

olek7881 - Wto Sty 11, 2011 10:03 pm

JOR5 napisał/a:
zalewac bedzie wszystko jezeli tylko masz kcal na plus... na masie nie ma takiej sily aby nie podlalo...

ja jade bialym ryzem do tego laczonym z 50g oleju w porcji i wiekszego zalewania jak przy brazowym ryzu i lyzce stolowej oliwy z oliwek nie zauwazylem...

z tego co mi wiadomo na redukcji tez juz mam zapomniec o brazowym ryzu... choc to jeszcze nie jest przesadzone...


dokaldnie ;)


Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny posiłków nie wpływa na przyrost wagi


Indeks glikemiczny to stopień, w jaki spożywany pokarm zwiększa poziom cukru we krwi. Natomiast ładunek glikemiczny odzwierciedla całkowitą zawartość węglowodanów w danym pokarmie i opisuje jego potencjał do zwiększania poziomu cukru we krwi. Kilka popularnych diet promuje Spożywanie posiłków charakteryzujących się niskimi wartościami indeksu glikemicznego. Ogólnie przyjmuje się, że gwałtowne zwiększenie poziomu cukru we krwi stymuluje uwalnianie insuliny, co powoduje drastyczny spadek stężenia cukru we krwi i zwiększa uczucie głodu. W zakrojonym na szeroką skalę europejskim badaniu, w którym wzięło udział prawie 90 tys. osób w wieku od 20 do 78 lat, wykazano, iż zarówno indeks glikemiczny, jak i wartość ładunku glikemicznego typowych pokarmów nie mają związku ze zwiększaniem wagi ciała. Obserwacje osób biorących udział w badaniu trwały od 2 do 12,5 lat. Zanotowano niewielki związek miedzy wartościami indeksu glikemicznego pokarmów a zwiększaniem się obwodu brzucha. Zwiększona ilość brzusznej tkanki tłuszczowej została powiązana z zachorowalnością na chorobę wieńcową i przedwczesną śmiercią, tak więc wartości indeksu glikemicznego posiłków mogą mieć marginalne znaczenie.
(International Journal of Obesity, w druku, opublikowano w Internecie 25 sierpnia 2009)

kubakuba - Wto Sty 11, 2011 11:10 pm

JOR5 napisał/a:
z tego co mi wiadomo na redukcji tez juz mam zapomniec o brazowym ryzu... choc to jeszcze nie jest przesadzone...



JOR a byś mógł coś więcej na skrobać na ten temat?

JOR5 - Śro Sty 12, 2011 5:50 am

powiedziano mi, ze ryz biaały to weglowodany złożone i nie powoduja duzego wyrzutu insuliny... i mam zapomniec o tych bzdurach... nie widze roznicy jak zmienilem ryz na bialy, a do tego lepiej sie czuje, lepiej lezy na zoladku, lepiej smakuje i jest o wiele tanszy..
Huno - Śro Sty 12, 2011 12:43 pm

Białego jest więcej po ugotowaniu niż brązowego, ale przed jest raczej tyle samo.
nrw - Śro Sty 12, 2011 12:45 pm

Najlepysz bialy jak dla mnie.Brazowy o kant dupy rozbic.
Huno - Śro Sty 12, 2011 1:01 pm

Nie lubię białego, bo w papkę się lepi.
A paraboliczny przy budowaniu masy może być?

JOR5 - Śro Sty 12, 2011 1:12 pm

jak najbardziej!!
olek7881 - Śro Sty 12, 2011 1:36 pm

Huno napisał/a:
Nie lubię białego, bo w papkę się lepi.
A paraboliczny przy budowaniu masy może być?


zajebista sprawa,mniam ;) a w dodatku ma nizsze ig,jak ktos w to wierzy hehehe lokurvaa

olek7881 - Śro Sty 12, 2011 1:38 pm

nrw napisał/a:
Najlepysz bialy jak dla mnie.Brazowy o kant dupy rozbic.


ja uwielbiam brazowy i basmati :razz:

mialem taki kozacki kiedys brazowy kupiec chyba,taki we w chooj czarnym opakowaniu heh,mniam ze schabowym to moglbym jesc tonami :mrgreen:

edit
pojebaly mi sie ryze :oops:

donpitbull - Śro Sty 12, 2011 1:39 pm

Huno
Białego ryżu jest dużo rodzai. Znajdziesz sypkie, papki(np. do risotto), średnio sypkie.
Ja osobiście chwale sobie basmati i paraboliczny.

Huno - Śro Sty 12, 2011 3:03 pm

Ja zazwyczaj kupuje w biedronce w takim czerwonym opakowaniu, a paraboliczny taki zielony:P
gustavomr - Śro Sty 12, 2011 3:09 pm

Huno napisał/a:
Nie lubię białego, bo w papkę się lepi.


Jak jadam biały to gotowana wode wlewam i 15 min (-/+ pare min) i palnik musi byc odpowiednio ustawiony i wtedy papki nie bedziesz miał musisz to wyczuc spróbuj :mrgreen:

donpitbull - Śro Sty 12, 2011 4:01 pm

Tak jak z makaronem- odejmuję 2-3 minuty czasu podanego na opakowaniu.
lg - Śro Sty 12, 2011 6:13 pm

ja jadlem przez dlugi czas bialy, teraz sie przerzucilem na brazowy i wg mnie lepiej mi lezy braz.. nie mam takich problemow ze wzdeciami, lepiej lezy na zoladku.. tylko musze go dobrze ugotowac bo dluzej trwa jego gotowanie niz bialego.. i smiem tez twierdzic ze po brazowym nie czuje tak szybko glodu jak po bialym...
olek7881 - Śro Sty 12, 2011 11:17 pm

lg napisał/a:
ja jadlem przez dlugi czas bialy, teraz sie przerzucilem na brazowy i wg mnie lepiej mi lezy braz.. nie mam takich problemow ze wzdeciami, lepiej lezy na zoladku.. tylko musze go dobrze ugotowac ,bo dluzej trwa jego gotowanie niz bialego.. i smiem tez twierdzic ze po brazowym nie czuje tak szybko glodu jak po bialym...


przez to,ze w brazowym masz wiecej blonnika :idea: ;) smacznego :grin:

napek - Czw Sty 13, 2011 11:01 am

Ale weź go kurwy (brązowego ryżu w sensie) nie dogotuj, zjedz i zobacz, co się stanie :twisted:
olek7881 - Czw Sty 13, 2011 11:53 am

napek napisał/a:
Ale weź go kurwy (brązowego ryżu w sensie) nie dogotuj, zjedz i zobacz, co się stanie :twisted:


przeciez nie jestem wiewiorka czy chuj wie jakim gryzoniem,by jesc twardy suroewy ryz hehehehe

daa-dziala? ;) :mrgreen:

supron - Czw Sty 13, 2011 11:58 am

jak dla mnie to basmati debeściak ale drogi
koso - Czw Sty 13, 2011 1:41 pm

Paraboliczny wymiata wszystko ;)
napek - Czw Sty 13, 2011 1:56 pm

olek7881 napisał/a:
napek napisał/a:
Ale weź go kurwy (brązowego ryżu w sensie) nie dogotuj, zjedz i zobacz, co się stanie :twisted:


przeciez nie jestem wiewiorka czy chuj wie jakim gryzoniem,by jesc twardy suroewy ryz hehehehe

daa-dziala? ;) :mrgreen:


coś jakby się rozkręcało, zobaczymy.

ogólnie jakoś dziwny zmęczony kondycyjnie jestem odkąd wróciłem z tego jebanego związku radzieckiego po nowym roku, na bieżni na rozgrzewce, to powłóczę nogami. dobrze, że ten hst na początku lekki, najwyżej potraktuję to jako roztrenowanie, jak to takie lajtowe dalej będzie.

supron - Czw Sty 13, 2011 4:37 pm

Bardzo ciekawe ale co to ma wspólnego z ryżem ?
ripahza - Czw Sty 13, 2011 10:45 pm

najlepszy basmati i tylko firmy SONKO
SpAiro_ - Pią Sty 14, 2011 3:34 pm

Kiedyś w tesco był w worku 500gr basmati cena była najkorzystniejsza ze wszystkich dostępnych w supermarketach i jakościowo się niczym nie różnił, ale od jakiegoś roku brak tego :cry:
tomczer17 - Pią Sty 14, 2011 4:21 pm

ja sie przerzucielem na brązowy ale nie z racji walorów smakowych tylko IG. bialy i paraboliczny nie dla mojego typu budowy. czyli endo
SpAiro_ - Pią Sty 14, 2011 5:17 pm

Z tego co pamiętam to basmati ma zbliżone IG do brązowego, a walorami smakowymi miecie brązowym :wink: Tylko ta cena..
tomczer17 - Pią Sty 14, 2011 7:22 pm

no wlasnie. ja brazowy w biedronie za ok 2zł 4x100g mam
czarny232 - Nie Sty 16, 2011 1:53 pm

Ig mam najwiksze znaczenie tylko wtedy gdy posiłek jest spożywany tylko na pusty żoładek lub jakiś produkt bedzie spozywany osobno tzn bez białka,tłuszczy itd
tomczer17 - Nie Sty 16, 2011 4:46 pm

dla mnie to pierdolenie jakies. skoro tak to ja bede wchrzanial 4x dziennie drozdzówki na zamiane z pączkami i ciastkami zaraz po posilku z bialka i tluszczy i zobaczymy czy IG nie ma wtedy znaczenia
napek - Nie Sty 16, 2011 6:27 pm

tomczer17 napisał/a:
dla mnie to pierdolenie jakies. skoro tak to ja bede wchrzanial 4x dziennie drozdzówki na zamiane z pączkami i ciastkami zaraz po posilku z bialka i tluszczy i zobaczymy czy IG nie ma wtedy znaczenia


Oczywiście, że nie ma - dopóki kcal pasuje i jakość źródeł też.

I to całe elaboraty naukowe udowadniające tę tezę na portalach kult. znajdziesz. A już jak piszesz o tłuszczu, to on tam coś zajebiście zmienia z IG i niektórzy wręcz specjalnie dodają go więcej do posiłku kosztem ww, żeby coś osiągnąć, ale nie pamiętam, co bo mi to akurat nie potrzebne było, jak czytałem o tym.

czarny232 - Nie Sty 16, 2011 9:31 pm

tomczers za przeproszeniem (wpierdalaj te drożdzowki i pączki z białkiem i tłuszczem) tylko pierwszy psiłek niech składa sie z wegli o niskim Ig i pod koniec dnia wiadomo Ig Niskie tez dajesz.Tomczers Arnold,Dorian,Oliva itd nie jadli zadnych wegli o niskim IG bo nawet nie wiedział ze cos takiego jest i ze niby ma taki wpływ na ich sylwetke, a jak wygladali,sam sobie odp

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group