forumsportowe.us
forumsportowe.us

Greenfarm24.pl - MIODY MANUKA

Borkow66 - Nie Lis 27, 2011 9:13 pm
Temat postu: MIODY MANUKA




Miód Manuka produkowany jest przez pszczoły żywiące się nektarem z krzewu Manuka (Leptospermum scoparium). Roślina ta występującą tylko w Nowej Zelandi - jednym z najczystszych i najbliższych naturze miejsc na świecie.



Właściwości każdego miodu pochodzą od rośliny, której nektarem żywią się produkujące go pszczoły. Nektar z kwiatów krzewu Manuka zawiera substancje, które w procesie przetwarzania go przez pszczoły na miód i późniejszego dojrzewania, zmieniają się w methylglyoxal.



Methylglyoxal został naukowo zidentyfikowany jako główny aktywny składnik miodu Manuka. Najnowsze badania nad właściwościami i składem miodu Manuka przeprowadził prof. Thomas Henle z Politechniki w Dreźnie - jeden z czołowych na świecie naukowców zajmujących się badaniem żywności. Odkrył on, że wyłącznie methylglyoxal, który występuje w istotnych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka, jest odpowiedzialny za trwałą (nie wynikającą z zawartości nadtlenku wodoru) dobroczynną aktywność miodu



Wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem unikatowych właściwości miodów Manuka:

•Według prof. Thomasa Henle Miód Manuka MGO™ wykazuje wyjątkowo korzystny wpływ na poprawę i utrzymania dobrego stanu układu pokarmowego.
•Dobroczynne działanie dla układu odpornościowego – wg Crop & Food Research Institute, nowozelandzkiej badawczej agencji rządowej, wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie Manuka nie tylko wspiera mechanizmy obronne organizmu w jelitach, ale również pobudza wzrost liczby dobrych, probiotycznych bakterii jelitowych.
•Pomocny w dbaniu o zdrowie skóry.


METHYLGLYOXAL – NIE W KAŻDYM MIODZIE MANUKA


Za szczególne właściwości miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest jeden składnik - methylglyoxal. Nie występuje on w każdym nektarze z krzewu Manuka, a jego ilość może się wahać w zależności od partii czy zbioru. Manuka Health poddaje każdą partię miodu szczegółowym badaniom, które dają pełną gwarancję odpowiedniej ilości methylglyoxalu.





100% CZYSTEGO MIODU, NA 100%


Nowozelandzkie Miody Manuka MGO™ zanim trafią do Państwa domu są poddawane wielokrotnym i wielowymiarowym badaniom: w laboratorium producenta, w laboratorium zewnętrznym w Nowej Zelandii oraz w laboratoriach w Polsce. Proces produkcji i przetwarzania zorganizowany jest w taki sposób, aby na żadnym jego etapie temperatura miodu nie przekroczyła temperatury panującej w ulu. Miody są w 100% naturalne, pozbawione jakichkolwiek domieszek i dodatków

Borkow66 - Nie Lis 27, 2011 9:21 pm

Aktywny, nowozelandzki Miód Manuka MGO™ 400+ 500 g to najczęściej kupowany miód Manuka w Polsce. Charakteryzuje się bardzo wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu na poziomie 400 mg/kg (MGO™ 400+). Informacje o certyfikacie MGO™

Niezwykle wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem cennych właściwości miodu Manuka:

•wyjątkowo korzystny wpływ na poprawę i utrzymanie dobrego stanu układu pokarmowego
•dobroczynne działanie dla układu immunologicznego
•pomocny w dbaniu o zdrowy stan skóry
Zalecane spożycie: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem. Opakowanie 500g przy spożywaniu trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.



Naukowo potwierdzone właściwości


Unikalny Miód Manuka MGO™ powstaje dzięki roślinie o nazwie Leptospermum scoparium (Manuka), która rośnie tylko w Nowej Zelandii. Przez długi czas wyjątkowe właściwości miodu Manuka były rozpoznawane i mierzone z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach. Dokładne źródło aktywności miodu Manuka pozostawało niezbadane przez niemal 15 lat. Przełomu dokonała grupa naukowców kierowana Profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech.

„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za unikatowe właściwości miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008

Miód Manuka MGO™ jest jak dotąd jedynym produktem żywnościowym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach waha się od 1 do 10 mg/kg. W innych środkach spożywczych poziom methylglyoxalu waha się od 0 do 50 mg/kg, a największe jego stężenie określono w kakao i kawie.



Naukowcy badających właściwości Miodu Manuka MGO™ zalecają spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).



Produkt Methylglyoxal, mg/kg
Miód Manuka 30-800 +
Inne miody 0-10
Inne produkty żywnościowe 0-50





Nowozelandzki, Aktywny Miód Manuka MGO™ 250+ w 500 gramowym słoiku. Charakteryzuje się wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu na poziomie 250 mg/kg (MGO™ 250+). Stężenie methylglyoxalu w zwyczajnych miodach wynosi od 1 do 10 mg/kg, średnio 3,1 mg/kg






Kapsułki z Propolisem. Suplement diety.


Właściwości i działanie:
Kapsułki z Propolisem są preparatem stymulującym, podnoszącym odporność organizmu.

Skład:

Sproszkowany propolis, lecytyna sojowa, d-alfa tokoferol (Witamina E), wosk pszczeli, uwodorniony olej rośliny, olej sojowy. Składniki kapsułki: żelatyna, gliceryna USP/BP, tlenek żelaza III, tlenek żelaza, woda destylowana.

Nazwa BIO30 pochodzi od tego, że każdym gramie czystego propolisu znajduje się co najmniej 30 mg bioflawonoidów i estrów kwasu kawowego (CAPE). Jest to wyjątkowo wysokie stężenie - propolis z innych krajów zawiera co najwyżej 20 mg/g bioflawonoidów. Związki te działają zarówno na bakterie i wirusy, jak i na grzyby chorobotwórcze. CAPE jest ponadto bardzo dobrym źródłem antyoksydantów.


Zalecane przyjmowanie:
4 kapsułki dziennie.

1 kapsułka dostarcza 100mg sproszkowanego propolisu.

Przeciwwskazania:

Nie stosować u osób uczulonych na propolis, produkty pochodzenia pszczelego oraz na którykolwiek ze składników preparatu. Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Opakowanie zawiera: 120 kapsułek.






Syrop z Miodem Manuka MGO 400+, Propolisem BIO 30 i ziołami tradycyjnie stosowanymi przy problemach z układem oddechowym.


Propolis BIO30 ma bardzo wysoką zawartość bioflawonoidów i innych bioaktywnych składników takich jak kwas kawowy (CAPE), które, jak dowiedziono, wspierają układ odpornościowy i kondycję układu oddechowego. W opisywanym syropie został połączony z Miodem Manuka MGO 400+ oraz ekstraktami z mięty, dzikiej wiśni, lukrecji i tymianku.


Syrop miodowo propolisowy. Suplement diety

Skład: Miód z krzewu Manuka 400+ (25 ml), miód z krzewu Rewarewa (25 ml), ekstrakt mięty (15 ml), ekstrakt z dzikiej wiśni (13,3 ml), ekstrakt z lukrecji (10 ml), ekstrakt z tymianku (6,7 ml), ekstrakt z propolisu (3,4 ml), aromat czarnej porzeczki (1,6 ml), olejek miętowy (1 ml).


Właściwości i działanie: Syrop z propolisem jest preparatem stymulującym, podnoszącym odporność organizmu.



Zalecane przyjmowanie: Zaleca się wstrząsnąć butelką syropu przed każdym stosowaniem.

Dorośli: 10 ml (2 łyżeczki) 3 do 4 razy dziennie, nie przekraczając dawki 40ml na dzień.


Dzieci: 5 ml (1 łyżeczka) 3 do 4 razy dziennie, nie przekraczając dawki 20ml na dzień.

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Produkt nie jest wskazany dla dzieci poniżej dwunastego roku życia.



Przeciwwskazania: Nie stosować u osób uczulonych na miód bądź propolis, produkty pochodzenia pszczelego. Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Zawiera lukrecję. Nie może być spożywany w nadmiernych ilościach przez osoby cierpiące na nadciśnienie.




Opakowanie zawiera: 100 ml.



----------------------------------------------------------------------------------

PRODUKTY SPRAWDZONE, SMIALO POLECAM KAZDEMU AKURAT NA TA PORE ROKU.

DOSTEPNE W GREENFARM24

Litwin81 - Nie Lis 27, 2011 9:52 pm

Podobno na helicobakter jest genialny.
JOR5 - Nie Lis 27, 2011 9:58 pm

ooo to cos dla mnie :cry:
olek7881 - Pon Lis 28, 2011 2:48 pm

Litwin81 napisał/a:
Podobno na helicobakter jest genialny.


pepsi/cola tez lokurvaa

supron - Pon Lis 28, 2011 4:41 pm

prawda, ale nie na helicobacter tylko na wrzody ogólnie
Litwin81 - Wto Lis 29, 2011 2:00 am

Przy helicobakter powinno się unikać słodzonych napojów i białego cukru.
BigCityLover - Wto Lis 29, 2011 9:08 am

Ktory z tych miodow/produktow wychodzi najlepiej w stosunku cena/ilosc/jakos?
Litwin81 - Wto Lis 29, 2011 9:09 am

Podobno im wyższy"+"(np.550 +)tym więcej ma tych ważnych dla organizmu związków.
BigCityLover - Wto Lis 29, 2011 9:12 am

No bo tak jak patrze np na ten syrop wszytsko ladnie pieknie ale butla ma 100 ml a trzeba 40 ml ed wiec starzczy na dwa razy. I tu rodzi sie pytanie czy za 69 zl na 2 dni to taka rewelaja?
Borkow66 - Wto Lis 29, 2011 9:56 am

BigCityLover napisał/a:
Ktory z tych miodow/produktow wychodzi najlepiej w stosunku cena/ilosc/jakos?


najlepiej wychodzi cena , ilosc, jakosc MGO400+ 500gr

z capsulek dobrze wychodza te z propolisem.

ten syrop to bardziej dla dzieci bo malo wydajny jest ale wszystkie te produkty sprawdzalem od kilku lat na sobie i w 100% spelniaja swoja role.

Borkow66 - Wto Lis 29, 2011 9:57 am

Litwin81 napisał/a:
Podobno im wyższy"+"(np.550 +)tym więcej ma tych ważnych dla organizmu związków.


to najwieksze stezenie czyli 550+ to polecam w 250gr bo pol kilo cena zbija z nog jednak.

Borkow66 - Wto Lis 29, 2011 10:51 am

Nowość!



Unikalna pasta do zębów na bazie miodu Manuka i Propolisu


Pasta do zębów na bazie miodu Manuka MGO™ 400 i Propolisu BIO30™ łączy w sobie trzy naturalne, aktywne składniki . Nowozelandzki propolis BIO30™ pomaga w skutecznej higienie jamy ustnej, dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości BIOflawonoidów. Unikalne , antybakteryjne właściwości miodu Manuka MGO™ 400 i olejku Manuka pozwalają utrzymać zdrowe zęby i dziąsła. Olejki eteryczne i zioła nadają paście przyjemny smak oraz pozostawiają uczucie świeżości i czystości. Pasta nie zawiera fluorku ani konserwantów.



Miód Manuka MGO™ 400: Posiada bardzo wysokie właściwości przeciwbakteryjne i lecznicze . MGO™ 400 – skrót od słowa Methylglyoxal , który jest odpowiedzialny za procesy antybakteryjne i antyseptyczne występujące w miodach Manuka. Firma Manuka Health bada zawartość metyloglyoxalu bazując na normach Politechniki Drezdeńskiej, na przykład MGOTM 400+ Manuka Honey został dokładnie przebadany i potwierdzono, że zawiera co najmniej 400 mg/kg dietetycznego metyloglyoxalu czyli wykazuje silne właściwości lecznicze .



Propolis BIO 30: Propolis znany jest ze swoich właściwości przeciwutleniających, antybakteryjnych i antyseptycznych, które zawdzięcza wysokiemu stężeniu flawonoidów. Flawonoidy są naturalnymi substancjami ochronnymi roślin. Posiadają wiele funkcji biologicznych, w tym właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pszczeli Propolis pochodzący z Nowej Zelandii, będącej krajem o najwyższej czystości ekologicznej, jest szczególnie bogaty we flawonoidy. Zawartość flawonoidów utrzymuje się na poziomie 30mg/1gram propolisu. Propolis znany jest także z zawartości ponad 250 zidentyfikowanych związków aktywnych biologicznie.



Właściwości:


•Stymuluje gojenie się dziąseł oraz zapobiega powstawaniu próchnicy
•Posiada łagodzące właściwości ściągające
•Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia
•Regularne stosowanie pasty Manuka Health zapobiega chorobom zębów i przyzębia oraz łagodzi owrzodzenia jamy ustnej






Sposób stosowania: Dla uzyskania najlepszych rezultatów, należy szczotkować zęby pastą Manuka Health NZ na bazie miodu Manuka MGO™ 400 i Propolisu BIO30™ po każdym posiłku.



Przeciwskazania: Propolis może wywoływać reakcje alergiczne. W przypadku wystąpienia opuchlizny w jamie ustnej lub gardle należy zaprzestać używania pasty.



Dostępna pojemność: 100ml


Borkow66 - Wto Lis 29, 2011 10:53 am

Miód Manuka MGO™ 550+ 250 g to produkt wybierany przez klientów, którzy chcą kupić najlepszy z dostępnych na rynku miód Manuka. Charakteryzuje się bardzo wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu na poziomie 550+ mg/kg (MGO™ 550+).




to juz jest najmocniejszy rarytas !

Borkow66 - Wto Lis 29, 2011 10:55 am

Litwin81 napisał/a:
Przy helicobakter powinno się unikać słodzonych napojów i białego cukru.


dla altrnatywy dla slodzacych majacych dolegliwosci bedzie KSYLITOL - CUKIER BRZOZOWY !

JOR5 - Wto Lis 29, 2011 9:22 pm

ksylitol świetna sprawa... kazdemu Polecam!
Borkow66 - Wto Lis 29, 2011 9:23 pm

JOR5 napisał/a:
ksylitol świetna sprawa... kazdemu Polecam!


na sklepie jest rowniez z finski oryginalny Ksylitol

infernal20 - Śro Lis 30, 2011 1:30 pm

Borkow66 napisał/a:


dla altrnatywy dla slodzacych majacych dolegliwosci bedzie KSYLITOL - CUKIER BRZOZOWY !


Ksylitol to cukier brązowy ?
Ja tam wole stary dobry aspartam ...

Borkow66 - Śro Lis 30, 2011 2:08 pm

infernal20 napisał/a:
Borkow66 napisał/a:


dla altrnatywy dla slodzacych majacych dolegliwosci bedzie KSYLITOL - CUKIER BRZOZOWY !


Ksylitol to cukier brązowy ?
Ja tam wole stary dobry aspartam ...


czytaj ze zrozumieniem, CUKIER BRZOZOWY

ZANIM COS EKSTRA MADREGO NAPISZESZ TO NAJPIERW ZAPOZNAJ SIE Z TEMATEM

Litwin81 - Śro Lis 30, 2011 3:53 pm

Brązowy jest z trzciny.
mały666 - Śro Lis 30, 2011 4:06 pm

Litwin81 napisał/a:
Brązowy jest z trzciny.


a ja myslalem ze z maku o1yw3

Borkow66 - Śro Lis 30, 2011 4:16 pm

mały666 napisał/a:
Litwin81 napisał/a:
Brązowy jest z trzciny.


a ja myslalem ze z maku o1yw3


niech bedzie ze z konopii :mrgreen:

vhailor - Czw Gru 01, 2011 6:18 pm

ja jak wypada porównanie ksylitol ze stevia ? bo ja się do stevi w sumie ju z przyzwyczaiłem i w 100% zastępuję nią cukier
Levrone - Wto Gru 20, 2011 2:58 pm

wychodzilem z grypy i zjebki po antybiotykach, Miod 400+ i propolis BIO w kapsach MAnuki postawil mnie na nogi... tego najmocniejszego miodziku nie probowalem ale moz ebyc tylko lepszy :)
BigCityLover - Śro Gru 21, 2011 8:00 am

jak dawkowales i na ile Ci styklo tego miodu?
Levrone - Czw Gru 22, 2011 12:55 pm

BigCityLover napisał/a:
jak dawkowales i na ile Ci styklo tego miodu?


no kupowalem w Greenfarmie 400+ 500gr - wsyatrczylo mi na ponad 40 dni stosowania, capsupki z prpopolisem jadlem po 4 wiec na miesiac wystarczylo. dla mnie to mega zestaw na odpornosc, kazdemu polecam !

olek7881 - Czw Gru 29, 2011 7:32 am

Levrone napisał/a:
BigCityLover napisał/a:
jak dawkowales i na ile Ci styklo tego miodu?


no kupowalem w Greenfarmie 400+ 500gr - wsyatrczylo mi na ponad 40 dni stosowania, capsupki z prpopolisem jadlem po 4 wiec na miesiac wystarczylo. dla mnie to mega zestaw na odpornosc, kazdemu polecam !



badania ldl / ldl robiles tez powinno zajebiscie zadzialac na te bajery:)bole stawow miales wczesniej>a pozniej ustapily?

Borkow66 - Pon Sty 09, 2012 11:09 am

Kapsułki z Mleczkiem Pszczelim Royal Jelly





Kapsułki z mleczkiem pszczelim. Suplement diety


Skład: olej sojowy, żelatyna, olej roślinny, mleczko pszczele, gliceryna, wosk pszczeli, lecytyna.



Opakowanie wystarcza na pol roku stosowania!



Właściwości i działanie: Mleczko pszczele firmy Manuka Health to skoncentrowana odżywcza substancja produkowana przez pszczoły by karmić królową matkę i młode pszczoły. Jako naturalny, zdrowy suplement, Kapsułki z mleczkiem pszczelim są bogate w proteiny, aminokwasy, lipidy, kwasy tłuszczowe, naturalne hormony, minerały, kwas foliowy i witaminę B. Bierz je regularnie i ciesz się korzyściami dostępnymi do niedawna tylko dla królewskiej pszczelej rodziny.





Zalecane przyjmowanie: Bierz raz dziennie jedną kapsułkę.



Przeciwwskazania: Nie stosować u osób uczulonych na miód bądź propolis, produkty pochodzenia pszczelego. Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Mleczko pszczele może wywołać reakcję alergiczną u astmatyków lub alergików.


Opakowanie zawiera: 180 kapsułek, waga 1000 mg netto.

Borkow66 - Wto Gru 25, 2012 2:33 pm

Istnieje wiele powodów, dla których miód posiada terapeutyczne działanie, zwłaszcza w leczeniu niegojących się, zainfekowanych ran. Bardzo szczegółowa analiza na ten temat została przeprowadzony przez Molan’a (2001b).

JAK MIÓD DZIAŁA NA RANĘ?

Fizyczne właściwości miodu odgrywają rolę w efektywności stosowania go jako opatrunku na rany. Z powodu swojej rozpuszczalności miód zapewnia barierę ochronną zapobiegającą przenikaniu infekcji. Wykazuje także osmolarność prowokującą produkcję płynu z tkanek, co tworzy nawilżone środowisko potrzebne do prawidłowego gojenia się ran. Jest to optymalne leczenie, jako że odbudowa zdrowej tkanki nie jest spowolniona przez wysychanie gojącej się rany.

Fibroblast jest w stanie ściągnąć i zasklepić ranę, a komórki nabłonka zrównują się z wierzchnią warstwą skóry, co nie powoduje zbliznowacenia. Oznacza to również, iż opatrunek nie przykleja się do powierzchni rany, jako że jest założony na warstwę rozrzedzonego miodu. Co więcej, nie zachodzi zrastanie się nowej tkanki z opatrunkiem i zmiana opatrunków jest bezbolesna niepowodująca zerwania nowoutworzonej tkanki. Osmotycznie wywołane wypływanie płynu tworzy również naturalne ‘drenowanie’, wypłukując z tkanki w ranie jakiekolwiek szkodliwe substancje powstałe w wyniku zakażeń bakteryjnych.

Cukier zawarty w miodzie wspomaga także szybki zanik zaobserwowanych złych zapachów, gdyż bakterie wolą żywić się raczej glukozą niż aminokwasami i wówczas wydzielają kwas mlekowy zamiast brzydko pachnącej aminy czy merkaptany.

ZBAWCZE OCZYSZCZENIE

Niesamowicie szybki jest efekt oczyszczania ran w leczeniu miodem, usuwanie tkanki nowotworowej, gdzie przylegające martwe komórki i zwłóknienia zamykają dostęp tlenu tworząc doskonałe podłoże do rozmnażania się bakterii. Dzięki zastosowaniu miodu zostają one przetrawione przez działanie proteazyjne w tkance rany i dają się łatwo oddzielić. Jest to zasługą kombinacji wypływania płynu osmotycznego i bioaktywności miodu. Miód zawiera enzymową oksydazę glukozy, która uaktywnia się przy rozrzedzaniu miodu i tworzy nadtlenek wodoru (Molan 1992a). Zmiana w strukturze molekularnej białka spowodowane oksydazą i niskim poziomem zawartości nadtlenku wodoru jest fizjologicznym mechanizmem przestawnym pomiędzy aktywnymi a nieaktywnymi formami niektórych białek.

Znane są dwa typy enzymów żywiących się białkiem w tkankach ran: matrix metalloproteases tkanki łącznej (Murphy et al. 1982), i serine proteases wytwarzany przez neutrophils (Tonnesen et al. 1988). Enzymy Serine proteases są zwykle nieaktywne z powodu obecności inhibitora, jednak nadtlenek wodoru uruchamia ihibitor, i enzymy uaktywniają się (Ossanna et al. 1986). Metalloproteases są zwykle obecne w nieaktywnej strukturze, ale nadtlenek wodoru wpływa na zmianę struktury i uaktywnia te enzymy (Weiss et al. 1985, Peppin i Weiss 1986).

TAJEMNICA KONTROLI NADTLENKU

Podobny mechanizm przestawia jądrowe zapisy czynników wewnątrz komórek na ich aktywne formy. Istnieje wiele dowodów na to, że nadtlenek wodoru jest zaangażowany jako stymulant w powielaniu wielu typów komórek (Burdon 1995). Jest normalną częścią procesu gojenia się ran, gdzie odpowiedzią na uraz czy infekcję jest stan zapalny przynoszący wydzielanie się nadtlenku wodoru, co służy stymulowaniu narastania komórek fibroblastów i nabłonka przy odbudowywaniu uszkodzeń tkanek (Burdon 1995). Burdon (1995) zaproponował zastosowanie niskich koncentracji nadtlenku wodoru jako stymulacji gojenia się ran jako alternatywę dla stosowania raczej drogich czynników odtwarzania zniszczonych tkanek osiągniętych w tym celu drogą biotechnologią. Z drugiej strony Chung et al. (1993) wykazuje, iż jest to osiągalne tylko wtedy, gdy poziom zagęszczenia nadtlenku wodoru jest pod ścisła kontrolą.

Miód umożliwia takie kontrolowane dostarczanie nadtlenku wodoru poprzez działanie enzymów dające możliwość osiągnięcia wolnego uwalniania zrównoważonego skupienia od 20 do 95 µmol/l (Buntting 2001). Tłumaczyłoby to tak raptowny start procesu gojenia przy aplikowaniu miodu do ran, które miały historię długiego niegojenia się. Nadtlenek wodoru produkowany przez miód byłby również czynnikiem odpowiedzialnym za szybkie tempo gojenia się zaobserwowane przy stosowaniu opatrunków z miodu.

Poza reakcjami wymienionymi powyżej, należy powiedzieć, że niskie stężenie nadtlenku wodoru uruchamia kompleksy receptorów insulinowych (Czech et al. 1974, Helm i Gunn 1986, Koshio et al. 1988). Taka aktywacja pociąga za sobą łańcuch zajść molekularnych w komórce, które stymulują pobieranie glukozy i aminokwasów i promuje metabolizm anaboliczny, przynosząc odrastanie tkanki. Okazuje się, że istnieje jeszcze jeden dodatkowy czynnik zaangażowany w proces gojenia. Jak twierdzi Tonks et al. (2001), miód stymuluje również wydzielanie cytokin z monocytów (początek normalnej sekwencji dającej początek aktywacji naprawiania tkanek). Ta większa stymulacja spowodowana jest podawaniem miodu z mniejszą produkcją nadtlenku wodoru.

Oprócz efektów przynoszących przyrost zdrowej tkanki, miód dostarcza również witamin, minerałów, aminokwasów i cukier potrzebny w odbudowie tkanek.

GLUKOZA I INNE NIEZBĘDNE ZWIĄZKI


Bardzo ważne jest też dostarczanie glukozy do tkanek ran. Pozwala to na maksymalną aktywność fagocytów usuwających bakterie. Glukoza jest niezbędna dla procesu oddychania u makrofagów z powodu reakcji, która przyczynia się do wydzielania się nadtlenku wodoru - dominującego składnika w zwalczaniu bakterii w komórkach zainfekowanych ran (Ryan and Majno 1977).

Miód zapewnia również odpowiednie środowisko do glikolizy - głównego mechanizmu odpowiedzialnego za wytwarzanie energii u makrofagów. To pozwala im funkcjonować w uszkodzonej tkance i w wydzielinach, gdzie dostęp do tlenu jest słaby (Ryan i Majno 1977). Oprócz takiej optymalizacji odżywiania systemu immunologicznego, miód zwiększa odporność poprzez bioaktywne oddziaływanie. Abuharfeil et al. (1999) odkrył, iż nawet niska gęstość miodu 0.1% stymuluje namnażanie limfocytów w kulturze komórki i uruchamia fagocyty obecne we krwi, podczas gdy Tonks et al. (2001) odkrył, że miód o gęstości 1% stymuluje monocyty w kulturze komórki, co wyzwala produkcję cytokin, które z kolei uruchamiają wiele innych narzędzi w odpowiedzi systemu immunologicznego na infekcję.

NIEBEZPIECZEŃSTWA STANÓW ZAPALNYCH

Tonks et al. (2001) również udowodnił, że poprzez wystawienie monocytów na działanie mitogenów spowodowało redukcję rozmnażania się bakterii zależnych od tlenu przy podawaniu miodu. Jest to bardzo ważna działalność bioaktywna miodu, ponieważ pętla zwrotna (patrz Figure 1) pozwala, bakteriom wytwarzanym w tej reakcji na kontakt z tlenem w wyniku powstania stanu zapalnego.

Prowokuje to jeszcze silniejszą reakcję zapalną, co może być bardzo szkodliwe w procesie gojenia. Poza faktem, że stanowi zapalnemu towarzyszy ból, powoduje to otwarcie krążenia i prowadzi do wydzielania się płynów z limfy z otwartej rany. Trudno jest później opanować to zjawisko. W okolicznej tkance powstaje obrzęk przeszkadzający w prawidłowym obiegu krwi w naczyniach włoskowatych, a przez to zwiększa się niedokrwienie komórek tkanki. Osłabia to również dostęp tlenu i składników odżywczych dostarczanych do komórek powodując zatrzymanie odpowiedniego narastania komórek tkanki w celu jej naprawienia w powstałej ranie. Co więcej, bakterie reagujące na tlen, będąc lub umożliwiając rozmnażanie się wolnych rodników bardzo szkodliwych dla otaczających ranę tkanek, spowodują, iż przy rozległym stanie zapalnym rana nie będzie się goić.

Kolejny problem, który wynika z przedłużających się stanów zapalnych, o ile nie są one dość poważne, aby zatrzymać gojenie się rany, to fakt, że mogą one przyczynić się do przerostu fibroblastów takich jak bliznowiec, przykurcze mięśniowe lub zwłóknienia. Takie reakcje to prawdopodobnie efekt przeciwzapalnego działania miodu, który ponosi odpowiedzialność za minimalizację powstawania blizn przy stosowaniu go jako opatrunku rany. Jednocześnie mogą to być obecne w miodzie przeciwutleniacze usuwające wolne rodniki.

Miód ma bezpośrednie działanie przeciwzapalne. Nie jest ono tylko drugorzędnym efektem pochodzącym z działania przeciwbakteryjnego usuwającego bakterie wywołujące stany zapalne. Przeciwzapalne działanie miodu było zademonstrowane w badaniach histologicznych eksperymentalnych ran na zwierzętach (Burlando 1978, Kandil et al. 1987, El-Banby et al. 1989, Gupta et al. 1992, Postmes et al. 1997, Oryan i Zaker 1998). Zaobserwowano też demonstrację przeciwzapalnych właściwości miodu - miód zmniejszył sztywność stanu zapalnego stawów nadgarstkowych u świnki morskiej (Church 1954).

WOLNE RODNIKI

Miód zawiera składniki przeciwutleniające mające szczególne znaczenie (Frankel et al. 1998). Są one mierzone jako zdolności miodu w pochłanianiu wolnych rodników. Przeciwutleniające właściwości miodu były równie pokazane jako zatrzymujące chemiluminescencję w xanthinexanthine oksydazie luminolu - systemu, który działa poprzez powstawanie superutleniających się rodników (Ali and Al-Swayeh 1997). Reakcja ta powoduje oddzielanie się żelaza, co zatrzymuje formowanie się wolnych rodników z nadtlenku wodoru poprzez reakcję Fenton’a (Buntting 2001). Przeciwbakteryjne działanie w szybkim usuwaniu bakterii infekcyjnych, które wywołują stan zapalny, również ma ogromne znaczenie w lecznictwie.

P. C. Molan, Zespół Badania Miodu, Uniwersytet Waikato, Hamilton, New Zealand

Litwin81 - Śro Gru 26, 2012 7:18 am

Mnie ciekawi jego wpływ na helicobacter,ale na razie kasy brak.
vhailor - Czw Gru 27, 2012 9:55 am

A mnie na cholesterol i trójglicerydy podczas cyklu na trenie
Borkow66 - Czw Gru 27, 2012 10:32 am

vhailor napisał/a:
A mnie na cholesterol i trójglicerydy podczas cyklu na trenie


policasonol + czosnek niedzwiedzi, + omega3 daje rade ...

Miod jednak reguluje wiekszosdc czynnosci w ukladzie pokarmowym i ma mega wplyw na ogolne zdroiwie a ze mozna dobrac odpowiednie stezenie do konkretnych dolegliwosci to nie trzeba go jesc takich ilosci jak miodu pospolitego. 2-4 lyzeczek dzienie daje naprawde dobre rezultaty...


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group