Autor |
Wiadomość |
|
|
|
|
kleju45
SOGI: 1796
MASTER mistrz patelni :D
Pomógł: 11 razy Wiek: 39 Dołączył: 01 Paź 2008 Posty: 1801 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 9:53 am Kwas cynamonowy poprawia regulację cukru we krwi
|
|
|
Najprostsze potrawy są czasami najzdrowsze. Cynamon jest popularną przyprawą kuchenną stosowaną, aby nadać smaku owsiance, deserom, kawie i gorącej czekoladzie. Poprawia on również metabolizm insuliny oraz regulację cukru we krwi. Aktywnym składnikiem cynamonu jest kwas cynamonowy, który znajduje się także w owocach, warzywach i kwiatach. Tajscy badacze odkryli, że dodając kwas cynamonowy do hodowanych komórek trzustkowych (trzustka wydziela insulinę), zwiększyli uwalnianie insuliny aż do 300%. Szwedzcy naukowcy odkryli, że u ludzi po dodaniu 6 g cynamonu do puddingu ryżowego poziom cukru we krwi został zredukowany, a pudding wolno opuszczał żołądek, co przedłużyło uczucie sytości. Cynamon zawiera antyoksydanty zwane fenolami, które przeciwdziałają zapaleniom i poprawiają zdrowie naczyń krwionośnych. Nawet mała ilość cynamonu działała korzystnie. Ludzie spożywający 1 g cynamonu dziennie (około pół łyżeczki) przez czterdzieści dni mieli obniżony poziomu cukru we krwi, trójglicerydów (tłuszcze we krwi), cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i całkowitego cholesterolu. Włączenie cynamonu do diety może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy. Kulturyści mogą czerpać korzyści, dodając łyżeczkę cynamonu do swojej śniadaniowej owsianki.
Autor: Steve Blechman i dr Thomas Fahey |
_________________ "Trenuj ponad ból,
śmierć będzie twoim jedynym wybawieniem."
J. Weider |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomczer17 [Usunięty]
SOGI: 52
|
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 10:09 am
|
|
|
Blechman spec pierwszej klasy. głownie jemu zawdzięczamy nasza dzisiejsza wiedze o suplementacji |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
koksik844
SOGI: 1130
MASTER
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Posty: 1130 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 1:06 pm
|
|
|
a to dopiero nowina..
chyba przetestuje to -zwlaszcza jezeli chodzi o LDL |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|