Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
keram 

SOGI: 16278

MASTER


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Lut 2016
Posty: 1127
  Wysłany: Czw Wrz 01, 2016 4:36 pm   Orkisz (mąka orkiszowa)  

Orkisz – stara odmiana pszenicy, wyjątkowo zdrowa i niedoceniona. Jej wspaniałe właściwości są odkrywane na nowo! Orkisz spożywany był już w starożytności. W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk.
Pszenica orkisz (Triticum spelta L.), zwyczajowo nazwana orkiszem - gatunek zboża należący do rodziny wiechlinowatych. Już w dawnych czasach na Bliskim Wschodzie Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie, szczególnie cenili sobie wysokowartościowe zboże - orkisz jako pokarm, który dawał im zdrowie, sprawność fizyczną i siłę, a nawet inteligencję.
Ziarno orkiszu ma duże właściwości zdrowotne, wzmacnia odporność, usuwa toksyny, ma dobry wpływ na krew, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii. Ma też właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne. Ponadto obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę, wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Pomaga przy problemach z sercem i układem krążenia oraz wzmożonej podatności na infekcje, w chorobach wątroby i nerek. Działa rozgrzewająco, więc wspomaga krążenie, jest tłusty, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego. Dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej.
Orkisz zawiera duże ilości lekkostrawnego białka (więcej niż ziarno pszenicy zwyczajnej), błonnika pokarmowego, węglowodanów, witamin, biopierwiastków a także lepiej przyswajalny gluten. Ta stara odmiana pszenicy jest bogata w kwasy nienasycone, przede wszystkim kwas linolenowy. Ponadto zawiera witaminy A, D i E i z grupy B oraz cynk, miedź, selen, żelazo, fosfor, magnez i wapno.
Orkisz z upraw ekologicznych spożywany trzy razy dziennie w połączeniu z określonym sposobem odżywiania pomaga leczyć m.in. alergie, cukrzycę, otyłość, stwardnienie rozsiane, AIDS, chorobę Alzhaimera, chorobę Parkinsona, anginę, reumatyzm, raka, zatrucie lekami. Jest doskonały dla osób osłabionych, wyczerpanych, niedożywionych. Bardzo ważne jest, by produkty orkiszowe stosowane w celach leczniczych nie zawierały w swoim składzie domieszek innych zbóż, ziaren, barwników, sztucznych konserwantach i polepszaczy.
Orkisz jest poważną alternatywą żywieniową dla wszystkich, którym leży na sercu własne zdrowie jak i zdrowie najbliższych.
Oprócz wszystkich powyższych właściwości zdrowotnych orkisz jest po prostu smaczny - ma delikatny orzechowy smak i jest łatwostrawny. Można go spożywać w formie ziarna, mąki, płatków, kaszy, makaronów czy kawy. Z orkiszu można przyrządzić chleb, oraz pozostałe wypieki, ponieważ są bardzo dobre w smaku i zdrowe. Wszelkie produkty orkiszowe sprzyjają dobremu trawieniu i utrzymują w zdrowiu żołądek i jelita.
Warto również dodać, że orkisz nie poddaje się modyfikacjom genetycznym, co pozwoliło mu przetrwać w niezmienionej formie. Nadaje się do uprawy ekologicznej, ponieważ nie wymaga stosowania nawozów sztucznych. Zaobserwowano nawet, że przy wysokim nawożeniu wyrasta wysoko, wylęga i daje bardzo mały plon. Od kilku lat przywraca się go do upraw również w Polsce.
 
 
       
666

SOGI: 592725

z piekła rodem

Pomógł: 69 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 8178
  Wysłany: Pon Wrz 05, 2016 7:21 pm     

200sog.
Dobrz jak sie ja je obecnie bo nie ma tyle glutenu a ten co jest organizm sobie w 100% radzie. Polecam od siebie na orkiszu chleb.
_________________
Power X Sport Team
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 12