Autor |
Wiadomość |
|
|
|
|
Martainn
SOGI: 1021
zawodowiec
Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 367 Skąd: Piła
|
Wysłany: Pon Mar 14, 2011 7:48 am Jakie źródła węgli do śniadania?
|
|
|
Przez kilka tygodni męczyłem się z problemami trawiennymi. Próbowałem wszystkiego. Robiłem badania na żołądek, wątrobę, jelita i wszystko grało. Aż w końcu znalazłem winowajcę. Były to płatki owsiane oraz inne zboża. Gdy tylko wyeliminowałem je z diety problemy zniknęły jak ręką odjął. Nie dzieje się już nic złego. (Inna sprawa, że miałem też jakieś resztki białek z Dymatize i one też powodowały dyskomfort. Po Premium Pro tego nie było)
Sęk w tym, że teraz nie wiem jakie węgle mógłbym dać do śniadania i w ogóle jakie węgle mógłbym spożywać. Jadam ostatnio pieczone ziemniaki, ale nie wiem czy na dłuższą metę jest to dobre rozwiązanie bo jestem na redukcji aktualnie. |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
SpAiro_
SOGI: -8664
MASTER OF HARDCORE

Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Gru 2008 Posty: 2891 Skąd: Obecnie IRL
|
Wysłany: Pon Mar 14, 2011 8:24 am
|
|
|
Zmiksowany ryż z białkiem - próbowałeś z rana ? |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
JOR5
SOGI: 1698
MASTER Trener Osobisty
Pomógł: 35 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Kwi 2009 Posty: 2625 Skąd: JG
|
Wysłany: Pon Mar 14, 2011 8:31 am
|
|
|
moze maka zytnia razowa typ 2000... ja akurat jej nie moge jesc a platki moge:)
jezeli nie ta to maka orkiszowa razowa typ 2000...
i baze do sniadania masz jak znalazł... na redukcji jak znalazł... |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Martainn
SOGI: 1021
zawodowiec
Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 367 Skąd: Piła
|
Wysłany: Pon Mar 14, 2011 8:35 am
|
|
|
Hmm. A może by właśnie upiec taki chlebek własnej roboty i go wcinać? |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
JOR5
SOGI: 1698
MASTER Trener Osobisty
Pomógł: 35 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Kwi 2009 Posty: 2625 Skąd: JG
|
Wysłany: Pon Mar 14, 2011 8:39 am
|
|
|
jezeli mowisz o takiej mace jak napisalem to jasne!! i juz Ci zazdroszcze takich rarytasów |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
sunclub
SOGI: 182
profesjonalista
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Mar 2010 Posty: 772
|
Wysłany: Pon Mar 14, 2011 8:43 am
|
|
|
makaron razowy,orkiszowy
Dziwne ze masz problemy z platkami. W jakiej formie je jadasz? Kiedys znajomy jadl rano suche z jogurtem, i tez wlasnie mial problemy z zoladkiem.
Jednak bylbym przekonany, ze to cos innego niz platki. |
_________________
 |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Martainn
SOGI: 1021
zawodowiec
Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 367 Skąd: Piła
|
Wysłany: Pon Mar 14, 2011 8:49 am
|
|
|
100% płatki. Zawsze je zalewałem wrzątkiem aż zmiękną. Potem mieliłem razem z białkiem i wypijałem, bo rano wcześnie wstaję do pracy bo mam mało czasu.
Od momentu kiedy płatków nie spożywam problemy ustały. A białko z rana nadal wypijam. To już prawie 3 tygodnie i problemów nie mam najmniejszych, a jak tylko włączę płatki to zaraz sraczka. To samo mam po waxy maize. W ogóle tego nie trawię.
Chlebek będę piekł w breadmakerze. Dobry wychodzi. Kiedyś robiłem na zakwasie ale zakwas musi stać kilka dni. Ale plus breadmakera jest taki, że nastawiasz go na noc, a rano mam świeżutki chlebek. I wiesz, że ten chleb jest pełnowartościowy bo sam go "tworzysz".
Ja generalnie jestem alergikiem i jestem uczulony prawie na wszystko
Np. białko gdzie jest trochę więcej laktozy też zaraz powoduje problemy. |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
metro
SOGI: 5703
profesjonalista
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Sty 2010 Posty: 786
|
Wysłany: Pon Mar 14, 2011 8:50 am
|
|
|
Płatki owsiane często uczulają, to fakt. Ja mam swój sposób na szybkie śniadanie:
100g. ryżu
40g. białka
2 łyżki oleju lnianego
jakiś owoc (banan, truskawki, super są brzoskwinie z puchy)
mleko (tak, tak..., wiem, ale lubię)
W wersji hardcorowej jeszcze 2 surowe jajka
Całość miksujemy i wypijamy ze smakiem. Pycha! Teraz można jechać do roboty. |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
BigCityLover
SOGI: 7221
MASTER Born sinner

Pomógł: 17 razy Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 1957
|
Wysłany: Pon Mar 14, 2011 9:36 am
|
|
|
Sam pije rano taki mix z tym że nie ładuje tłuszczy w 1 posiłku. |
_________________ "Więcej warta jest wolność
każda, niż klatka w szmaragdach" |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
metro
SOGI: 5703
profesjonalista
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Sty 2010 Posty: 786
|
Wysłany: Pon Mar 14, 2011 10:23 am
|
|
|
Muszę dodać trochę tłuszczów bo następny posiłek mogę zjeść dopiero za 4-5 godzin. |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
grucha12
SOGI: 15
świerzak
Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 15
|
Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 9:48 am
|
|
|
Witam, mam pytanie co do platkow owsianych czy moge je mixowac surowe i pic?
kiedys pytalem sie na jakims forum to mwoili ze mozna i bez parzenia sa ok
co wy o tym myslicie
i czy tez was tak cisna baki po owsiance? |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
metro
SOGI: 5703
profesjonalista
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Sty 2010 Posty: 786
|
Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 10:58 am
|
|
|
Próbowałeś tzw. placków Brzózki? Mieszasz płatki owsiane z białkami lub całymi jajkami i smażysz na teflonie przesmarowanym olejem lub spryskanym PAMem. Można jeść np. z przecierem jabłkowym lub niskosłodzonym dżemem i jest naprawdę pycha! Dodatkową korzyścią jest to, że możesz je przyrządzić dzień wcześniej. Suche płatki owsiane smakują jak trociny więc jak chcesz się męczyć... |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
tom
SOGI: 8289
zawodowiec
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Wrz 2008 Posty: 420
|
Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 1:58 pm
|
|
|
ja wrzucam ostatnio owsiane, bialy ser, bialka/cale jaja (w zaleznosci od dni lc/hc) + wpc do smaku.
wszystko wybeltane i usmazone na pamie. |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
metro
SOGI: 5703
profesjonalista
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Sty 2010 Posty: 786
|
Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 3:37 pm
|
|
|
Spróbuj też innych płatków ( pełnoziarniste crunchy są super, smaczne i zdrowe).
tom- niepotrzebnie dodajesz wpc do placków, wysoka temperatura niszczy strukturę białek. Jeżeli koniecznie chcesz to są specjalne proszki proteinowe przeznaczone do obróbki cieplnej tyle, że dosyć kosztowne . |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
lysy
SOGI: 5104
MASTER
Pomógł: 15 razy Wiek: 48 Dołączył: 20 Sty 2010 Posty: 1534 Skąd: Poland
|
Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 5:52 pm
|
|
|
mnie też po owsiance zawsze na mega bąki sadzi... |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|