Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
lg

SOGI: 589

zawodowiec

Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 289
  Wysłany: Sob Sty 08, 2011 8:25 pm     

ja pisalem wyraznie o oleju rzapakowym nierafinowanym i pisalem ze chodzi o zwartosc omega, ale takze i o ich proporcje... ja rzadko na oleju smaze, czesto po prostu popije lyzke.. podtrzymuje swoje zdanie w tej materii
 
 
       
mały666 

SOGI: 1058

MASTER

Pomógł: 43 razy
Wiek: 46
Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 1130
Skąd: łódź
  Wysłany: Nie Sty 09, 2011 12:31 pm     

chyba cos tu pokreciliscie.. kw omega3 to ostatnia rubryka, wiec olej lniany bije konkurencje na leb.. w tranie jest duzo omegi9... choc zawsze myslalem ze omegi3..

wychodzi wiec na to ze liczy sie TYLKO lniany, a smazymy od dzis na smalcu :razz:
 
 
       
olek7881 

SOGI: 30026

MASTER

Pomógł: 21 razy
Wiek: 37
Dołączył: 08 Sie 2010
Posty: 2730
  Wysłany: Nie Sty 09, 2011 12:55 pm     

mały666 napisał/a:
chyba cos tu pokreciliscie.. kw omega3 to ostatnia rubryka, wiec olej lniany bije konkurencje na leb.. w tranie jest duzo omegi9... choc zawsze myslalem ze omegi3..

wychodzi wiec na to ze liczy sie TYLKO lniany, a smazymy od dzis na smalcu :razz:


...lub na oleju ryzowym,pozwole sobie zacytowac VADIMA BEALIEV znow :)

dlaczego nie smazyc na olejach roslinnych:)

''...zapominaja o wplywie wysokiej temperatury na tluszcze roslinne...
co prawda niektore oleje sa bardziej oporne niz inne ale i tak utlenianie bedzie mialo miejsce
tluszcze nasycone sa jednak najbardziej oporne ze wzgledu na brak wiazan podwojnych pomiedzy atomami wegla w lancuchu kwasu tluszczowego (to wyglada w ten sposob - wiazanie pojedyncze C-C ma po kazdym boku wiazanie z wodorem jak pewnie pamietasz z chemii organicznej wiec jak powstaja wolne rodniki, lancuch jest jak by ochroniony przed nimi, wiazanie C=C jednak nie ma tych wodorow po bokach wiec moze byc rozbite, po czym powstaje utleniony lancuch kwasu tluszczowego, albo gorzej, zwiazek kwasu tluszczowego z metalem, jezeli smazymy na patelni metalowej, najlepszy przyklad utlenionego kwasu tluszczowego to zepsuty smierdzacy tluszcz. Nie zjadlbys czegos takiego a przy smazeniu na olejach roslinnych wlasnie te rzeczy powstaja''

to nie tluszcze nasycone zwiekszaja ryzyko miazdzycy a wlasnie tluszcze utlenione, tluszcze utwardzane i inne tluszcze trans, ktore powoduja stany zapalne w tetnicach, rowniez reaktywne wolne rodniki ktore powstaja przy utlenianiu tluszczow roslinnych, jak i nadmiar kwasow omega-6, poziom cholesterolu to tylko odpowiedz organizmu na te stany zapalne i odkladanie cholesterolu na scianach tetnic to procesy naprawcze ktore powstaja jako odpowiedz na te stany zapalne.
Tluszcze nasycone sa zdrowe! Tluszcze nasycone sa potrzebne do budowy wszystkich hormonow sterydowych w organizmie, rowniez sa latwym zrodlem energii bez ryzyka utleniania!

Tyle klamstw powstaje na temat "zdrowych" tluszczow, niestety wiekszosc nie wie co naprawde sie dzieje w organizmie.
Nasi przodkowie jedli prawie wylacznie tluszcze nasycone, rowniez w tych czasach niektore narodowosci konsumuja prawie wylacznie tluszcze nasycone (eskimosi - jedza tluszcze z morsow) i maja najnizsza ilosc chorob serca i ukladu krazenia na swiecie!
Tluszcze nasycone to tluszcze naturalne, czlowiek pierwotny nigdy nie byl w stanie zjesc duzo tluszczow nienasyconych, poprostu tluszcze nasycone spotykaja sie naturalnie w duzo wiekszych ilosciach.''

''olej z oliwek jest to doskonale rozwiazanie bo zawiera duzo kwasow omega-9, ktore niby jestesmy w stanie samodzielnie wytworzyc ale stala podaz dziala przeciwzapalnie i korzystnie wplywa na uklad krazenia. Tzn olej z oliwek moze pomoc zlagodzic bole stawow i miesni po ciezkim treningu. ''



ps,fajnie byloby zaprosic go na forum :oops: :roll:
_________________
R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl
 
 
       
SpAiro_

SOGI: -8664

MASTER
OF HARDCORE


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 2891
Skąd: Obecnie IRL
  Wysłany: Nie Sty 09, 2011 1:10 pm     

Ja kiedyś robiłem tak jak ktoś wspominał wyżej mieszanki olei, do jednej butli wlewałem 300 ml lnianego, 300 ml oliwy i 300 ml rzepakowego i chyba do tego powrócę :mrgreen:

A co do smażenia na smalcu to jakoś nie mogę się przekonać, chociaż coraz częściej się o tym słyszy..
 
 
       
olek7881 

SOGI: 30026

MASTER

Pomógł: 21 razy
Wiek: 37
Dołączył: 08 Sie 2010
Posty: 2730
  Wysłany: Nie Sty 09, 2011 1:47 pm     

maly666 olkiwa tez jest wazna:)

Oliwa z oliwek powiększa spoczynkowe wydatkowanie energetyczne


Jeśli do kurczaka czy sałatek nie dodajesz oliwy z oliwek, to tracisz okazję na przyspieszone spalanie tłuszczu. Oliwa jest metabolizowana w odmienny sposób niż inne tłuszcze – w porównaniu z innymi olejami roślinnymi jest szybciej przerabiana na energię. Naukowcy z McGill University w Kanadzie podawali badanym do śniadania 3 rodzaje tłuszczów i monitorowali wydatkowanie energii oraz spalanie tłuszczu. Śniadanie składało się w 60% z tłuszczu, w 30% z węglowodanów i w 10% z białka. Badani jedli babeczki polewane oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym lub olejem z siemienia lnianego. Pod koniec badania stwierdzono, że w porównaniu z innymi tłuszczami oliwa z oliwek podnosi spoczynkowe wydatkowanie energetyczne. Wiarygodnym biologicznym mechanizmem tłumaczącym odmienne działanie biologiczne olejów oraz inne metabolizowanie oliwy z oliwek jest fakt, że jest ona w preferencyjny sposób przyłączana do trójglicerydów, które są gotowym źródłem energii. Co więcej, badania na zwierzętach wskazują na inny możliwy mechanizm komórkowy. U szczurów, których dieta bogata była w oliwę z oliwek, w porównaniu do gryzoni spożywających duże ilości oleju słonecznikowego, stwierdzono stymulację białek rozprzęgających – białek umożliwiających produkcję ciepła przez rozprężenie oddychania od syntezy trójfosforanu adenozyny, co jest ważnym czynnikiem wydatkowania energetycznego. Podsumowując, rezultatem dodawania oliwy z oliwek do posiłku będzie przyspieszone spalanie kalorii.
Jones P.J., Jew S., AbuMinrets S., The effect of dietary oleic, linoleic, and linolenic acids on fat oxidation and energy expenditure in healthy men. Metabolism, Sep, 1198-203 (2008).
_________________
R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl
 
 
       
SpAiro_

SOGI: -8664

MASTER
OF HARDCORE


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 2891
Skąd: Obecnie IRL
  Wysłany: Nie Sty 09, 2011 2:07 pm     

Ja uważam, że wszystkiego po trochę trzeba spożywać, z niczym nie przesadzać i niczego (no prawie) zupełnie (ZUPEŁNIE!) nie odrzucać.
 
 
       
Litwin81 

SOGI: 509

MASTER


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 1752
Skąd: Gdynia
  Wysłany: Nie Sty 09, 2011 2:59 pm     

Jak ostatnio usmażyłem na smalcu to przez 4 godziny mi zalegało na żołądku :P
_________________
Marszałek Piłsudski:
Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.


..."Lepiej umrzeć na stojąco,niż żyć na kolanach"...
 
 
 
       
bezimienny 

SOGI: 1394

MASTER


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 2101
  Wysłany: Nie Sty 09, 2011 3:06 pm     

jak smażyć to na oleju kokosowym tłoczonym na zimno
 
 
       
mały666 

SOGI: 1058

MASTER

Pomógł: 43 razy
Wiek: 46
Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 1130
Skąd: łódź
  Wysłany: Nie Sty 09, 2011 3:18 pm     

bezimienny napisał/a:
jak smażyć to na oleju kokosowym tłoczonym na zimno


a jak to wyglada w praktyce, bo prawde mowiac nigdy nie probowalem? smazone miecho nie smakuje jak 'rafaello'??

moglby ktos wkleic tabele z wieksza iloscia oleii.. moze pojawi sie kilka alternatyw dla juz wyzej wymienionych..
 
 
       
SpAiro_

SOGI: -8664

MASTER
OF HARDCORE


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 2891
Skąd: Obecnie IRL
  Wysłany: Nie Sty 09, 2011 4:07 pm     

mały666 napisał/a:
smazone miecho nie smakuje jak 'rafaello'??


Mi by to pasowało lokurvaa

A właśnie też miałem zakupić w końcu ten olej, a dokładniej smalec kokosowy, bo taką ma konsystencję.
 
 
       
bezimienny 

SOGI: 1394

MASTER


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 2101
  Wysłany: Nie Sty 09, 2011 4:46 pm     

potrawa może mieć lekki "słodkawy" posmak
ale mi to nie przeszkadza, właśnie wręcz odwrotnie
Z tego co kiedyś czytałem to właśnie najlepsze do smażenia to olej kokosowy i smalec
Odporny na dużą temperaturę, nie zawiera kwasów wielonienasyconych które szybko utleniają się w wysokiej temperaturze
Oprócz tego oczywiście ważnym aspektem jest dobra patelnia teflonowa, czas i "intensywność" przygotowanej potrawy
 
 
       
mały666 

SOGI: 1058

MASTER

Pomógł: 43 razy
Wiek: 46
Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 1130
Skąd: łódź
  Wysłany: Nie Sty 09, 2011 5:25 pm     

zmowilem sobie wlasnie na sprobowanie kokosowy ;-) do podsmazenia makaronu z serem i cynamonem, czy omletow chyba sie nada, bo miesa nihuja na slodko nie przelkne..

jeszcze interesuje mnie jedna kwestia.. czy smalec i inne typowe oleje ''do smazenia'' nie traca omegi3/6/9 w wysokiej temperaturze :?:
 
 
       
SpAiro_

SOGI: -8664

MASTER
OF HARDCORE


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 2891
Skąd: Obecnie IRL
  Wysłany: Nie Sty 09, 2011 5:44 pm     

mały666, Na necie zamawiałes ? Jak tak to podaj link.
 
 
       
mały666 

SOGI: 1058

MASTER

Pomógł: 43 razy
Wiek: 46
Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 1130
Skąd: łódź
  Wysłany: Nie Sty 09, 2011 6:00 pm     

SpAiro_ napisał/a:
mały666, Na necie zamawiałes ? Jak tak to podaj link.


http://allegro.pl/listing...okosowy&order=d :wink:
 
 
       
olek7881 

SOGI: 30026

MASTER

Pomógł: 21 razy
Wiek: 37
Dołączył: 08 Sie 2010
Posty: 2730
  Wysłany: Nie Sty 09, 2011 7:39 pm     

mały666 napisał/a:
bezimienny napisał/a:
jak smażyć to na oleju kokosowym tłoczonym na zimno


a jak to wyglada w praktyce, bo prawde mowiac nigdy nie probowalem? smazone miecho nie smakuje jak 'rafaello'??

moglby ktos wkleic tabele z wieksza iloscia oleii.. moze pojawi sie kilka alternatyw dla juz wyzej wymienionych..



http://www.musculardevelo...e-w-diecie.html

+olej rydzowy/z pestek winogron:)))

tu masz tabele z jakimis chujowymi opisami heheheh

PS. LITWIN pewnie dlatego zalegalo,ze nie miales tego w diecie,a organizm zawsze ma tak,ze lepiej trawi cos co wpierdalasz dluzszy czas:)daj mu sie przestawic :)obczaj olej ryzowy,polecam,ma w chuj gamma-orynazanolu ==>

http://www.biochemiaurody...c-oryzanol.html

ps.ja stestuje od lutego olej z lososia dla psow,bo jest w chuj tanszy,niz dla ludzi,jak przezyje dam znac hehehehe ;) lokurvaa

http://www.zdrowazywnosc....ct&prod_id=3043

ten jest fajna mieszanka,szkoda,ze nie ma ciemnej butli i dodanej wit E (przeciwutleniacza)
_________________
R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 11