Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
donpitbull

SOGI: 3289

MASTER


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 1651
  Wysłany: Pon Sty 10, 2011 9:42 pm   Ryż - jaki wybrać?  

Ogólne informację

Dla milionów ludzi na świecie jest podstawą codziennego jadłospisu. Dietetycy nazywają go najzdrowszym zbożem świata. Nie bez racji: w porównaniu z innymi zbożami ryż ma najwięcej łatwo przyswajalnego białka.
Jak wszystkie ziarna zbóż zawiera też dużo skrobi. Ukryta w niej energia jest przyswajana przez organizm powoli, utrzymując poziom cukru we krwi na stałym poziomie. Białe ziarnka są także bogate w magnez, który zwiększa odporność na stres i poprawia kondycję mięśnia sercowego.
Ponadto ryż zawiera fosfor, żelazo, wapń i potas, witaminy z grupy B (m.in. witaminę B6, ułatwiającą przyswajanie magnezu) i kwas pantotenowy. Dzięki niskiej zawartości sodu i stosunkowo wysokiej - potasu ryż działa lekko odwadniająco, co kwalifikuje go jako dobry składnik diety nisko sodowej (korzystnej dla kobiet w ciąży i osób cierpiących na wysokie ciśnienie), a także dla tych, którzy dbają o linię.
Wysoka zawartość błonnika i łatwostrawnego białka sprawia, że doskonale reguluje pracę układu pokarmowego; dietetycy polecają go w zaburzeniach żołądka i jelit.
Warto wiedzieć, że większość cennych witamin i składników mineralnych znajduje się w osłonce ziarna, której zwykły biały ryż zostaje pozbawiony podczas oczyszczania i polerowania. Najlepiej więc jadać ryż brązowy albo tzw. parboiled. Ten ostatni jest poddawany obróbce pod ciśnieniem, dzięki czemu cenne składniki zawarte w łupinie zostają "wprasowane" w ziarno.

Rodzaje ryżu

Ryż długoziarnisty

Ta ceniona zwłaszcza w Chinach, uprawiana w całej południowo-wschodniej Azji odmiana ryżu popularna jest również w Europie i Ameryce. Jasne, podłużne ziarna zawierają stosunkowo niewiele skrobi, w związku z czym po ugotowaniu są sypkie i łatwe do oddzielenia. Czyni to z nich świetny dodatek do wielu dań, a także składnik zup i sałatek. Niepolerowane, brązowe ziarna ryżu długoziarnistego są również znakomitym dodatkiem do różnego rodzaju farszy.

Ryż jaśminowy

Pochodzi z Tajlandii i jest szczególnie ceniony w Chinach – za delikatny, lekko jaśminowy aromat. Wykorzystywane w wielu potrawach azjatyckich ziarna zawierają więcej skrobi niż ryż długoziarnisty, w związku z czym ich konsystencja po ugotowaniu jest nieco bardziej kleista – dzięki temu doskonale nadają się do deserów.

Ryż basmati


Odmiana ta występuje na pogórzu Himalajów, a obszar jej uprawy ciągnie się od Bangladeszu aż po Indie. Lekko orzechowy smak i specyficzna konsystencja czynią z ziaren ryżu basmati idealny składnik pilawów i biriani – tradycyjnych potraw o delikatnym aromacie i kolorze nadanym im przy pomocy szafranu.

Ryż krótko-ziarnisty

Małe, owalne ziarenka odmian krótko-ziarnistych zawierają wyjątkowo dużo skrobi, dzięki czemu po ugotowaniu ściśle przylegają do siebie. Są one wyjątkowo cenione w kuchni koreańskiej i japońskiej – łatwo nabiera się je pałeczkami, a kleista, zwarta konsystencja czyni z nich doskonały składnik sushi. Ryż krótko-ziarnisty powszechnie wykorzystywany jest także do zapiekanek czy deserów.

Ryż arborio i carnaroli

Owalne ziarna tych typowo włoskich gatunków w czasie gotowania wydzielają dużo skrobi, dzięki czemu nabierają kleistej konsystencji, zachowując przy tym wilgotność i soczystość. Właściwości te sprawiają, że szczególnie chętnie przygotowuje się z nich risotto, są także doskonałym składnikiem przystawek i sałatek.

Ryż kleisty

Jest on podstawą wyżywienia mieszkańców Laosu i północnej Tajlandii i stosuje się go wyjątkowo często jako dodatek do owijanych w liście wodorostów przekąsek oraz azjatyckich deserów. Krótkie ziarna podczas gotowania tracą dużo skrobi i stają się półprzezroczyste. Ryż kleisty czarny nie jest łuskany z ciemnych łupinek i stanowi świetny (razem z cukrem palmowym, mlekiem kokosowym i ziarnami sezamu) składnik deserów.

Ryż brązowy

Naturalny, bogaty w witaminy i związki mineralne, smak ma zbliżony do orzechów. Po ugotowaniu jest sypki i sprężysty. Warto wiedzieć, że w brązowej okrywie jest najwięcej wartości odżywczych.
Ugotowany ryż brązowy nie zawiera w swoim składzie glukozy, fruktozy, laktozy, maltozy ani galaktozy. Nieobecne są także: cholesterol, kofeina i teobromina.
W brązowym ryżu występują następujące witaminy: tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, foliany, witamina E i witamina K. Brązowy ryż nie zawiera witaminy C, B12, A ani karotenu, likopenu czy witaminy D.
Makroelementy znajdujące się w brązowym ryżu obejmują: wapń, magnez, fosfor, potas. Z mikroelementów występują: żelazo, cynk, miedź, mangan i selen.

Który wybrać

Ryż brązowy w porównaniu z ryżem białym jest dużo bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik, które znajdują się w zewnętrznej, nieusuniętej otoczce, np. posiada 349% więcej błonnika, 203% więcej witaminy E, 185% więcej witaminy B6, 219% więcej magnezu i 19% więcej białka. Jest on bardzo wolno trawiony przez organizm dając poczucie sytości przez długi czas. Ma niski indeks glikemiczny (55, podczas gdy dla ryżu białego wynosi on 70).

Generalnie zarówno biały jak i brązowy jest dobry! Jednak różnią się od siebie zawartością błonnika i to decyduje o ich specyficznych zastosowaniach. Brązowy ma nawet do 9% błonnika, biały 1-2% zależnie od wersji.
Ryż biały najlepszy będzie w okresie budowy masy oraz po treningu. Jak wiadomo na masie je się bardzo dużo węglowodanów - właściwie na granicy możliwości przyswajania - dlatego trzeba wybrać takie źródło, które trawi się w miarę szybko (lecz nie zbyt szybko). Te warunki spełnia właśnie ryż biały, idealnie nadając się również na posiłek jakiś czas po treningu.
Ryż brązowy ma tyle błonnika że właściwie bliżej mu do kaszy niż do tradycyjnego, białego ryżu. Trawi się on tak powoli, że nie ma sensu jeść go budując masę, nie zdążymy strawić wymaganej ilości węglowodanów w ciągu dnia.
Inaczej sprawa ma się przy odchudzaniu: spożyta niewielka ilość ryżu brązowego zapewni długotrwały i równomierny dopływ glukozy - a o to właśnie chodzi.



Przypisy:
1. http://www.kobieta.pl/zdr.../pochwala-ryzu/
2. http://www.foody.pl/strony/1/i/328.php
3. http://pl.wikipedia.org/wiki/
4. http://futurebody.com.pl/forum/viewtopic.php?t=215
_________________
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
 
 
       
SpAiro_

SOGI: -8664

MASTER
OF HARDCORE


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 2891
Skąd: Obecnie IRL
  Wysłany: Wto Sty 11, 2011 8:51 am     

Biorąc pod uwagę walory smakowe to moim faworytem jest ryż BASMATI zaraz po nim JAŚMINOWY, a najgorzej 'wchodzi' BRĄZOWY :oops:
 
 
       
czikenus 

SOGI: 2288

profesjonalista

Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Dołączył: 23 Lis 2009
Posty: 773
  Wysłany: Wto Sty 11, 2011 8:43 pm     

ja jadlem kiedys naokraglo tylko brazowy ale tak mi bebech zaczelo wywalac od blonnika ze teraz musze tylko ryz bialy i platki gorskie/ blyskawiczne bo zwyklych tez nie moge;/
 
 
       
donpitbull

SOGI: 3289

MASTER


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 1651
  Wysłany: Wto Sty 11, 2011 9:31 pm     

biały na masie dobry
Ale płatki błyskawiczne, bym wyrzucił.
_________________
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
 
 
       
Huno

SOGI: -664

zawodowiec


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Wrz 2010
Posty: 445
  Wysłany: Wto Sty 11, 2011 9:34 pm     

A biały nie będzie zalewać?
 
 
       
JOR5 

SOGI: 1698

MASTER
Trener Osobisty

Pomógł: 35 razy
Wiek: 35
Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 2625
Skąd: JG
  Wysłany: Wto Sty 11, 2011 9:37 pm     

zalewac bedzie wszystko jezeli tylko masz kcal na plus... na masie nie ma takiej sily aby nie podlalo...

ja jade bialym ryzem do tego laczonym z 50g oleju w porcji i wiekszego zalewania jak przy brazowym ryzu i lyzce stolowej oliwy z oliwek nie zauwazylem...

z tego co mi wiadomo na redukcji tez juz mam zapomniec o brazowym ryzu... choc to jeszcze nie jest przesadzone...
 
 
 
       
donpitbull

SOGI: 3289

MASTER


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 1651
  Wysłany: Wto Sty 11, 2011 9:39 pm     

Zależy od twojej genetyki, ilości kcal na plus jakich dostarczysz.

Na redukcji zmieszamy przeważnie ilość węgli, wtedy brązowy nie będzie zapychał i będzie stopniowo uwalniał węgle.
_________________
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
 
 
       
olek7881 

SOGI: 30026

MASTER

Pomógł: 21 razy
Wiek: 37
Dołączył: 08 Sie 2010
Posty: 2730
  Wysłany: Wto Sty 11, 2011 10:03 pm     

JOR5 napisał/a:
zalewac bedzie wszystko jezeli tylko masz kcal na plus... na masie nie ma takiej sily aby nie podlalo...

ja jade bialym ryzem do tego laczonym z 50g oleju w porcji i wiekszego zalewania jak przy brazowym ryzu i lyzce stolowej oliwy z oliwek nie zauwazylem...

z tego co mi wiadomo na redukcji tez juz mam zapomniec o brazowym ryzu... choc to jeszcze nie jest przesadzone...


dokaldnie ;)


Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny posiłków nie wpływa na przyrost wagi


Indeks glikemiczny to stopień, w jaki spożywany pokarm zwiększa poziom cukru we krwi. Natomiast ładunek glikemiczny odzwierciedla całkowitą zawartość węglowodanów w danym pokarmie i opisuje jego potencjał do zwiększania poziomu cukru we krwi. Kilka popularnych diet promuje Spożywanie posiłków charakteryzujących się niskimi wartościami indeksu glikemicznego. Ogólnie przyjmuje się, że gwałtowne zwiększenie poziomu cukru we krwi stymuluje uwalnianie insuliny, co powoduje drastyczny spadek stężenia cukru we krwi i zwiększa uczucie głodu. W zakrojonym na szeroką skalę europejskim badaniu, w którym wzięło udział prawie 90 tys. osób w wieku od 20 do 78 lat, wykazano, iż zarówno indeks glikemiczny, jak i wartość ładunku glikemicznego typowych pokarmów nie mają związku ze zwiększaniem wagi ciała. Obserwacje osób biorących udział w badaniu trwały od 2 do 12,5 lat. Zanotowano niewielki związek miedzy wartościami indeksu glikemicznego pokarmów a zwiększaniem się obwodu brzucha. Zwiększona ilość brzusznej tkanki tłuszczowej została powiązana z zachorowalnością na chorobę wieńcową i przedwczesną śmiercią, tak więc wartości indeksu glikemicznego posiłków mogą mieć marginalne znaczenie.
(International Journal of Obesity, w druku, opublikowano w Internecie 25 sierpnia 2009)
_________________
R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl
 
 
       
kubakuba

SOGI: 102

świerzak

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Gru 2009
Posty: 102
  Wysłany: Wto Sty 11, 2011 11:10 pm     

JOR5 napisał/a:
z tego co mi wiadomo na redukcji tez juz mam zapomniec o brazowym ryzu... choc to jeszcze nie jest przesadzone...



JOR a byś mógł coś więcej na skrobać na ten temat?
 
 
       
JOR5 

SOGI: 1698

MASTER
Trener Osobisty

Pomógł: 35 razy
Wiek: 35
Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 2625
Skąd: JG
  Wysłany: Śro Sty 12, 2011 5:50 am     

powiedziano mi, ze ryz biaały to weglowodany złożone i nie powoduja duzego wyrzutu insuliny... i mam zapomniec o tych bzdurach... nie widze roznicy jak zmienilem ryz na bialy, a do tego lepiej sie czuje, lepiej lezy na zoladku, lepiej smakuje i jest o wiele tanszy..
 
 
 
       
Huno

SOGI: -664

zawodowiec


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Wrz 2010
Posty: 445
  Wysłany: Śro Sty 12, 2011 12:43 pm     

Białego jest więcej po ugotowaniu niż brązowego, ale przed jest raczej tyle samo.
 
 
       
nrw

SOGI: 2147479409

pitbullshop

Pomógł: 14 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 2571
  Wysłany: Śro Sty 12, 2011 12:45 pm     

Najlepysz bialy jak dla mnie.Brazowy o kant dupy rozbic.
_________________
Оптовий гендель якнайменші ціни в Європі
 
 
       
Huno

SOGI: -664

zawodowiec


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Wrz 2010
Posty: 445
  Wysłany: Śro Sty 12, 2011 1:01 pm     

Nie lubię białego, bo w papkę się lepi.
A paraboliczny przy budowaniu masy może być?
 
 
       
JOR5 

SOGI: 1698

MASTER
Trener Osobisty

Pomógł: 35 razy
Wiek: 35
Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 2625
Skąd: JG
  Wysłany: Śro Sty 12, 2011 1:12 pm     

jak najbardziej!!
 
 
 
       
olek7881 

SOGI: 30026

MASTER

Pomógł: 21 razy
Wiek: 37
Dołączył: 08 Sie 2010
Posty: 2730
  Wysłany: Śro Sty 12, 2011 1:36 pm     

Huno napisał/a:
Nie lubię białego, bo w papkę się lepi.
A paraboliczny przy budowaniu masy może być?


zajebista sprawa,mniam ;) a w dodatku ma nizsze ig,jak ktos w to wierzy hehehe lokurvaa
_________________
R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 10