Autor |
Wiadomość |
|
|
|
|
myfał
SOGI: 562
świerzak
Dołączył: 07 Gru 2008 Posty: 127
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 3:47 pm oliva vs olej rzepakowy
|
|
|
Często sie zastanawiamy czy rzeczywiścei nie ma jakiegoś substytutu dla oliwy z oliwek, a tu sie okazuje że nasz rzepak jest bardzo interesujacy. Po co mamy przepłacać skoro można kupić coś równie dobrego czy nawet lepszego za dużo niższe pieniądze.
W załączniku mała tabelka ze składem
index.jpeg
|
|
Plik ściągnięto 384 raz(y) 27,6 KB |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SpAiro_
SOGI: -8664
MASTER OF HARDCORE
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Gru 2008 Posty: 2891 Skąd: Obecnie IRL
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 4:06 pm
|
|
|
Trafne spostrzeżenie
Warto tylko dodać, że rzepak musi być nierafinowany tłoczony na zimno. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
myfał
SOGI: 562
świerzak
Dołączył: 07 Gru 2008 Posty: 127
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 4:35 pm
|
|
|
dokładnie
podobnie jak każdy olej w sensie roślinny , głownie chodzi o przemiane izomeryczną cis-trans, powyżej pewnej temp. nastepuje ta przemiana która staje sie dla organizmu ludzkiego szkodliwa ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
666
SOGI: 592725
z piekła rodem
Pomógł: 69 razy Dołączył: 16 Lip 2008 Posty: 8178
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 4:56 pm
|
|
|
z tego ja wiem to tylko olej lniany. |
_________________ Power X Sport Team |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mały666
SOGI: 1058
MASTER
Pomógł: 43 razy Wiek: 46 Dołączył: 17 Wrz 2008 Posty: 1130 Skąd: łódź
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 5:08 pm
|
|
|
tez stosuje lniany.. nie wiem czy najlepszy, ale napewno b dobry, pozatym ma jeszcze jedna zajebista ceche.. mozna go dodac np do szejka bialkowego i nie zostawia zadnego skurwialego posmaku jak np olowa z oliwek. jedyny minus to cena okolo 60zl/litr |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lg
SOGI: 589
zawodowiec
Dołączył: 10 Sty 2009 Posty: 289
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 5:32 pm
|
|
|
ponoc rzepakowy nierafinowany najlepszy tylko ciezko go dostac, ja szamie z pestek winogron |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donpitbull
SOGI: 3289
MASTER
Pomógł: 11 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Posty: 1651
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 5:56 pm
|
|
|
ja używam oleju z pestek winogron i oliwy z oliwek - nie narzekam |
_________________ Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
myfał
SOGI: 562
świerzak
Dołączył: 07 Gru 2008 Posty: 127
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 6:05 pm
|
|
|
wcale nie neguje że lniany jest gorszy tylko kosztuje $$
każdy kupuje co może...
olej rzepakowy w biedronce 4pln za litr
oliwa 10pln za 0.5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olek7881
SOGI: 30026
MASTER
Pomógł: 21 razy Wiek: 38 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 2730
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 6:35 pm
|
|
|
myfał napisał/a: | dokładnie
podobnie jak każdy olej w sensie roślinny , głownie chodzi o przemiane izomeryczną cis-trans, powyżej pewnej temp. nastepuje ta przemiana która staje sie dla organizmu ludzkiego szkodliwa ... |
tylko,ze np olej ryzowy ma w chuj wieksza temp utleniania niz pozostale (ok 270'C),wiec do smazenia TYLKO olej ryzowy |
_________________ R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JOR5
SOGI: 1698
MASTER Trener Osobisty
Pomógł: 35 razy Wiek: 35 Dołączył: 26 Kwi 2009 Posty: 2625 Skąd: JG
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 6:43 pm
|
|
|
na redukcji polecam oliwe z oliwek bo ma duzo omegi - 6 i 9 ktore to podwyzszaja termicznosc posilku...
na masie jem olej z pestek winogron... nie zostawia w ogole smaku i moge go lac nawet 50g do malej porcji ryzu i nie psuje smaku... sprobujcie...
niedlugo bede testowal olej z ryzu... dobra cena i dobra jakosc... zobaczymy jak z dzialaniem i smakiem... do tego tak jak napisano powyzej... wysoka temperatura dymienia...
pzdr! |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olek7881
SOGI: 30026
MASTER
Pomógł: 21 razy Wiek: 38 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 2730
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 6:51 pm
|
|
|
imho najlepiej mieszac olive i olej lniany w posilkach ,a do smazenia polecam ryzowy zero dymienia
ps.dobrze byloby wyrwac olej z ryb/lososia z duza zawartoscia omegi-3,bo lniany niestety nie jest w tym wzgledzie kompletny
''Omega-3 znajduja sie tylko w niektorych olejach roslinnych - szczegolnie w oleju lnianym, jest to jednak tylko kwas alfa-linolenowy, potrzebujemy rowniez dwa inne kwasy - EPA i DHA, ktore wystepuja tylko i wylacznie w produktach morskich (ryby itp), organizm posiada mozliwosc konwersji kwasu ALA w kwasy EPA i DHA jednak jest to maloskuteczna metoda i polecam uzupelniac diete produktami z ryb morskich albo olejem rybim.
lniany nie jest dobry! mowie to po raz kolejny, nie zawiera tych kwasow tluszczowych ktorych potrzebujemy, a konwersja kwasu ALA ktory zawiera lniany do kwasow EPA i DHA ktorych potrzebujemy jest bardzo niska.
Olej rybi to jedyne wyjscie jezeli chodzi o omega-3. ''
cytaty VADIMA BEALIEV z animala |
_________________ R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl |
Ostatnio zmieniony przez olek7881 Sob Sty 08, 2011 7:07 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JOR5
SOGI: 1698
MASTER Trener Osobisty
Pomógł: 35 razy Wiek: 35 Dołączył: 26 Kwi 2009 Posty: 2625 Skąd: JG
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 7:03 pm
|
|
|
Vadim Bealiev mistrz!!
pokłony dla tego faceta!
ja do smażenia używam smalcu... ot taka nowość w mojej diecie od kiedy pomaga mi... ktoś ... w moich przygotowaniach do bycia, kiedys, zawodnikiem...
wysoka temperatura dymienia do tego super smak miesa... POLECAM! |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lg
SOGI: 589
zawodowiec
Dołączył: 10 Sty 2009 Posty: 289
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 7:07 pm
|
|
|
a tu nie chodzi o sama obecnosc kwasow omega ale ich stosunek do siebie.. i tutaj najlepiej wypada olej rzepakowy nierafinowany!! najlepszy jest.. tylko wszedize w marketach rafinowany stoi... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olek7881
SOGI: 30026
MASTER
Pomógł: 21 razy Wiek: 38 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 2730
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 7:10 pm
|
|
|
JOR5 napisał/a: | Vadim Bealiev mistrz!!
pokłony dla tego faceta!
ja do smażenia używam smalcu... ot taka nowość w mojej diecie od kiedy pomaga mi... ktoś ... w moich przygotowaniach do bycia, kiedys, zawodnikiem...
wysoka temperatura dymienia do tego super smak miesa... POLECAM! |
zajebista sprawa!!!!tylko jajka smazone lepiej wchodza na oleju zryzowym,do smazenia miesa nr.1,nie ma chociaz utleniania
wszystko lepiej smakuje
ps.chodzi wlasnie o obecnosc LG-bo jak bedzies zpolegal na olejach roslinnych i/lub nie bral supli np. z omega-3,to bedziesz mial niedobor omega-3,bo tak masz jakby niepelnowartosciowe omega-3,a rzepakowy do smazenia kompletnie sie nie nadaje!!!!!powoduje utlenianie,powstaja tluszcze trans |
_________________ R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
666
SOGI: 592725
z piekła rodem
Pomógł: 69 razy Dołączył: 16 Lip 2008 Posty: 8178
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 8:13 pm
|
|
|
Tu z p. Vadimem sie sprzeczac nie bede bo to nie moja dobra strona i nie znam sie na wszystkim.
Dlatego tez ja wybiore sobie w takim razie http://www.bestbodynutrit...duct&prod_id=51 + olej lniany. Poniewarz bede mial 100% pewnosci ze jest to olej z lososia a nie walki na polskich pulkach w marketach czy inne wyjebki z Olimpu , a logicznie myslec umiem. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|