Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
myfał

SOGI: 562

świerzak

Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 127
  Wysłany: Sob Sty 08, 2011 3:47 pm   oliva vs olej rzepakowy  

Często sie zastanawiamy czy rzeczywiścei nie ma jakiegoś substytutu dla oliwy z oliwek, a tu sie okazuje że nasz rzepak jest bardzo interesujacy. Po co mamy przepłacać skoro można kupić coś równie dobrego czy nawet lepszego za dużo niższe pieniądze.

W załączniku mała tabelka ze składem

index.jpeg
Plik ściągnięto 384 raz(y) 27,6 KB

 
 
       
SpAiro_

SOGI: -8664

MASTER
OF HARDCORE


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 2891
Skąd: Obecnie IRL
  Wysłany: Sob Sty 08, 2011 4:06 pm     

Trafne spostrzeżenie :mrgreen:

Warto tylko dodać, że rzepak musi być nierafinowany tłoczony na zimno.
 
 
       
myfał

SOGI: 562

świerzak

Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 127
  Wysłany: Sob Sty 08, 2011 4:35 pm     

dokładnie
podobnie jak każdy olej w sensie roślinny :mrgreen: , głownie chodzi o przemiane izomeryczną cis-trans, powyżej pewnej temp. nastepuje ta przemiana która staje sie dla organizmu ludzkiego szkodliwa ...
 
 
       
666

SOGI: 592725

z piekła rodem

Pomógł: 69 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 8178
  Wysłany: Sob Sty 08, 2011 4:56 pm     

z tego ja wiem to tylko olej lniany.
_________________
Power X Sport Team
 
 
       
mały666 

SOGI: 1058

MASTER

Pomógł: 43 razy
Wiek: 46
Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 1130
Skąd: łódź
  Wysłany: Sob Sty 08, 2011 5:08 pm     

tez stosuje lniany.. nie wiem czy najlepszy, ale napewno b dobry, pozatym ma jeszcze jedna zajebista ceche.. mozna go dodac np do szejka bialkowego i nie zostawia zadnego skurwialego posmaku jak np olowa z oliwek. jedyny minus to cena okolo 60zl/litr
 
 
       
lg

SOGI: 589

zawodowiec

Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 289
  Wysłany: Sob Sty 08, 2011 5:32 pm     

ponoc rzepakowy nierafinowany najlepszy tylko ciezko go dostac, ja szamie z pestek winogron
 
 
       
donpitbull

SOGI: 3289

MASTER


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 1651
  Wysłany: Sob Sty 08, 2011 5:56 pm     

ja używam oleju z pestek winogron i oliwy z oliwek - nie narzekam
_________________
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
 
 
       
myfał

SOGI: 562

świerzak

Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 127
  Wysłany: Sob Sty 08, 2011 6:05 pm     

wcale nie neguje że lniany jest gorszy tylko kosztuje $$
każdy kupuje co może...

olej rzepakowy w biedronce 4pln za litr
oliwa 10pln za 0.5
 
 
       
olek7881 

SOGI: 30026

MASTER

Pomógł: 21 razy
Wiek: 38
Dołączył: 08 Sie 2010
Posty: 2730
  Wysłany: Sob Sty 08, 2011 6:35 pm     

myfał napisał/a:
dokładnie
podobnie jak każdy olej w sensie roślinny :mrgreen: , głownie chodzi o przemiane izomeryczną cis-trans, powyżej pewnej temp. nastepuje ta przemiana która staje sie dla organizmu ludzkiego szkodliwa ...


tylko,ze np olej ryzowy ma w chuj wieksza temp utleniania niz pozostale (ok 270'C),wiec do smazenia TYLKO olej ryzowy ;)
_________________
R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl
 
 
       
JOR5 

SOGI: 1698

MASTER
Trener Osobisty

Pomógł: 35 razy
Wiek: 35
Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 2625
Skąd: JG
  Wysłany: Sob Sty 08, 2011 6:43 pm     

na redukcji polecam oliwe z oliwek bo ma duzo omegi - 6 i 9 ktore to podwyzszaja termicznosc posilku...

na masie jem olej z pestek winogron... nie zostawia w ogole smaku i moge go lac nawet 50g do malej porcji ryzu i nie psuje smaku... sprobujcie...

niedlugo bede testowal olej z ryzu... dobra cena i dobra jakosc... zobaczymy jak z dzialaniem i smakiem... do tego tak jak napisano powyzej... wysoka temperatura dymienia...

pzdr!
 
 
 
       
olek7881 

SOGI: 30026

MASTER

Pomógł: 21 razy
Wiek: 38
Dołączył: 08 Sie 2010
Posty: 2730
  Wysłany: Sob Sty 08, 2011 6:51 pm     

imho najlepiej mieszac olive i olej lniany w posilkach ,a do smazenia polecam ryzowy zero dymienia :-P

ps.dobrze byloby wyrwac olej z ryb/lososia z duza zawartoscia omegi-3,bo lniany niestety nie jest w tym wzgledzie kompletny ;)

''Omega-3 znajduja sie tylko w niektorych olejach roslinnych - szczegolnie w oleju lnianym, jest to jednak tylko kwas alfa-linolenowy, potrzebujemy rowniez dwa inne kwasy - EPA i DHA, ktore wystepuja tylko i wylacznie w produktach morskich (ryby itp), organizm posiada mozliwosc konwersji kwasu ALA w kwasy EPA i DHA jednak jest to maloskuteczna metoda i polecam uzupelniac diete produktami z ryb morskich albo olejem rybim.

lniany nie jest dobry! mowie to po raz kolejny, nie zawiera tych kwasow tluszczowych ktorych potrzebujemy, a konwersja kwasu ALA ktory zawiera lniany do kwasow EPA i DHA ktorych potrzebujemy jest bardzo niska.
Olej rybi to jedyne wyjscie jezeli chodzi o omega-3. ''

cytaty VADIMA BEALIEV z animala
_________________
R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl
Ostatnio zmieniony przez olek7881 Sob Sty 08, 2011 7:07 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
       
JOR5 

SOGI: 1698

MASTER
Trener Osobisty

Pomógł: 35 razy
Wiek: 35
Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 2625
Skąd: JG
  Wysłany: Sob Sty 08, 2011 7:03 pm     

Vadim Bealiev mistrz!!

pokłony dla tego faceta!

ja do smażenia używam smalcu... ot taka nowość w mojej diecie od kiedy pomaga mi... ktoś :-P ... w moich przygotowaniach do bycia, kiedys, zawodnikiem...

wysoka temperatura dymienia do tego super smak miesa... POLECAM!
 
 
 
       
lg

SOGI: 589

zawodowiec

Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 289
  Wysłany: Sob Sty 08, 2011 7:07 pm     

a tu nie chodzi o sama obecnosc kwasow omega ale ich stosunek do siebie.. i tutaj najlepiej wypada olej rzepakowy nierafinowany!! najlepszy jest.. tylko wszedize w marketach rafinowany stoi...
 
 
       
olek7881 

SOGI: 30026

MASTER

Pomógł: 21 razy
Wiek: 38
Dołączył: 08 Sie 2010
Posty: 2730
  Wysłany: Sob Sty 08, 2011 7:10 pm     

JOR5 napisał/a:
Vadim Bealiev mistrz!!

pokłony dla tego faceta!

ja do smażenia używam smalcu... ot taka nowość w mojej diecie od kiedy pomaga mi... ktoś :-P ... w moich przygotowaniach do bycia, kiedys, zawodnikiem...

wysoka temperatura dymienia do tego super smak miesa... POLECAM!


zajebista sprawa!!!!tylko jajka smazone lepiej wchodza na oleju zryzowym,do smazenia miesa nr.1,nie ma chociaz utleniania :wink:

wszystko lepiej smakuje

ps.chodzi wlasnie o obecnosc LG-bo jak bedzies zpolegal na olejach roslinnych i/lub nie bral supli np. z omega-3,to bedziesz mial niedobor omega-3,bo tak masz jakby niepelnowartosciowe omega-3,a rzepakowy do smazenia kompletnie sie nie nadaje!!!!!powoduje utlenianie,powstaja tluszcze trans :wink:
_________________
R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl
 
 
       
666

SOGI: 592725

z piekła rodem

Pomógł: 69 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 8178
  Wysłany: Sob Sty 08, 2011 8:13 pm     

Tu z p. Vadimem sie sprzeczac nie bede bo to nie moja dobra strona i nie znam sie na wszystkim.
Dlatego tez ja wybiore sobie w takim razie http://www.bestbodynutrit...duct&prod_id=51 + olej lniany. Poniewarz bede mial 100% pewnosci ze jest to olej z lososia a nie walki na polskich pulkach w marketach czy inne wyjebki z Olimpu :idea: , a logicznie myslec umiem.
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 12