Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
koksik844

SOGI: 1130

MASTER


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 1130
Skąd: Poznań
  Wysłany: Pią Lis 07, 2008 9:09 am   A MLEKO...  

Znalazłam artykuł o mleku, pochodzi z miesięcznika "Samo Zdrowie".Nie nalezy do najnowszych ale...

ps jeszcze czytałem kiedyś artykuł ale po angielsku ze przeprowadzono badania - czy mleko daje jakieś korzyści osoba ćwiczącym - udowodniono tam ze mleko wypite po treningu (ok kubka) wpływało bardzo korzystnie na regeneracje i cus tam jeszcze... lecz tego arta nie mogę odnaleźć :roll:
A poniżej artykuł:


Pora, by wyklinane przez lata mleko wróciło do łask i wypełniło lodówki Polaków. Macie wątpliwości, czy powinniście je pić? Odpowiadamy: po trzykroć TAK!

Polacy piją za mało mleka!

W ciągu ostatnich 10 lat spożycie tego napoju spadło w Polsce aż o 30%! Kto jest temu winien? Rozmaici domorośli samozwańczy "eksperci", w tym również (niestety) część goniących za sensacją dziennikarzy. Powołując się na mało wiarygodne badania, krytycy ci dowodzili, że mleko może wyrządzać wiele poważnych zdrowotnych szkód, z wywoływaniem nowotworów włącznie. Specjaliści od żywienia oraz lekarze nieodmiennie kwitują te rewelacje jednym słowem: bzdury! Mleko to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych! Pij je więc każdego dnia, do syta i bez grzechu.

biała magia

Gdybyś wyłowiła złotą rybkę i wypowiedziała życzenie: "chcę być zawsze zdrowa i w dobrej formie", odpowiedziałaby ci: "to proste, pij mleko". Znajdziesz w nim większość potrzebnych ci na co dzień witamin i minerałów, a jeśli będziesz pić je regularnie, zabezpieczysz się przed osteoporozą, otyłością i miażdżycą. Zamiast wydawać w aptece fortunę na wzmacniające preparaty, wypijaj codziennie karton mleka! Nie lubisz go? Pij jogurt, kefir lub maślankę albo wcinaj serki. Mleko i jego przetwory powinny codziennie gościć na twym stole!

a może by tak roślinne?

Definicja Międzynarodowej Federacji Mleka mówi, że "mleko jest wydzieliną gruczołu mlecznego ssaków". Tzw. mleko roślinne, np. sojowe, ryżowe czy kokosowe, nie spełnia tego warunku i jest mlekiem jedynie z nazwy, a jego wartość odżywcza jest niższa. Np. mleko sojowe (uzyskuje się je z namoczonych i rozdrobnionych ziaren soi) zawiera wprawdzie porównywalną z mlekiem krowim ilość białka (4%, podczas gdy w krowim jest go 2,5-3,5 %) oraz witamin z grupy B, ale ma minimalną ilość wapnia. Nie dość, że jest go tam mało, to organizm ludzki przyswaja go w niewielkim stopniu. W mleku krowim wapń występuje bowiem w idealnej proporcji z fosforem, który jest niezbędny, by wysycić wapniem kości. Dlatego przyswajalność wapnia z mleka krowiego wynosi aż 80%, podczas gdy z "mleka" sojowego (i innych produktów roślinnych) jedynie 13%.

byle bez przesady

Zdrowy dorosły człowiek może przyswoić nawet 2500 mg wapnia dziennie, co odpowiada mniej więcej 10 szklankom mleka krowiego. Nie znaczy to jednak, że można pić je cały czas bez ograniczeń! Picie hektolitrami mleka sprawia, że nadmiar zawartego w mleku wapnia obciąża nerki, co może przyczynić się do rozwoju kamicy. Duże dawki wapnia hamują także wchłanianie innych minerałów, np. żelaza oraz cynku, co zmniejsza odporność oraz zwalnia tempo przemiany materii.

niektórym nie służy

Są ludzie, którym mleko nie idzie na zdrowie. Pierwsza grupa to osoby, których organizm nie produkuje (w wystarczającej ilości lub wcale) enzymu laktazy, koniecznego do strawienia zawartego w mleku cukru laktozy. Dotyczy to 10-15% Polaków, a objawia się wzdęciami, bólami brzucha, rozwolnieniem. Należy wtedy przerzucić się na przetwory mleczne (mają mniej laktozy albo nie zawierają jej wcale), a pijąc mleko trzeba zażywać brakujący enzym w tabletkach (np. Combizym 16 zł/20 tabl.; Laktaza 26 zł/60 tabl.; bez recepty). Zawarte w mleku białko działa czasem uczulająco (2-3% Polaków). Symptomem są problemy skórne (wysypka, egzema) lub żołądkowo- -jelitowe (ból, biegunka, mdłości). Nie znaczy to jednak, że trzeba wyeliminować mleko z jadłospisu. W większości wypadków wystarczy je przegotować lub przerzucić się na przetwory mleczne. Czemu? Bo zawarte w mleku białko po podgrzaniu albo przerobieniu na napoje i sery traci większość swych alergizujących właściwości.

DZIECI

chcę urosnąć, mieć zdrowe zęby i mocne kości

Mleko krowie zawiera najlepiej przyswajalny wapń i dobrze przyswajalne białko. W okresie wzrostu to właśnie tych dwóch składników mały człowiek potrzebuje najbardziej. Wapń buduje kości oraz zęby i utrzymuje je w dobrej formie. Jest też potrzebny mięśniom (odpowiada za skurcze włókien mięśniowych, w tym za pracę serca) oraz komórkom nerwowym (umożliwia przewodzenie impulsów nerwowych). W mleku znajduje się także fosfor i magnez, które oprócz wapnia,

są głównymi składnikami kości. Białko natomiast to podstawowy materiał budulcowy komórek i tkanek, bez którego ciało nie może normalnie funkcjonować.

będę zdrowy jak rydz

Białko odpowiada też za odporność organizmu. Wchodzi w skład przeciwciał, które tworzą "szwadrony śmierci" chroniące przed wirusami i bakteriami. W mleku znajduje się również cynk, który pomaga regenerować się organizmowi (m.in. przyspiesza gojenie się ran). Zawarta w mleku witamina A odpowiada za sprężystość zewnętrznej warstwy skóry, a ta dba, by zarazki z zewnątrz nie przedostały się dalej.

będę się lepiej uczyć

Mleko dobrze wpływa na sprawność umysłową, zwłaszcza na pamięć. Dzieje się tak za sprawą zawartych w nim łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukier mleczny, czyli laktoza stanowi od 4,8 do 5,2% składu mleka) oraz witamin z grupy B, które usprawniają pracę mózgu.

idealna dawka

dzieci do 12 roku życia powinny spożywać ok. 1000 mg wapnia dziennie = 3,5 szklanki mleka lub 1 mały kubek (150 g) jogurtu owocowego + 1 mały kubek (150 g) jogurtu naturalnego + 2 plastry (40 g) żółtego sera + 1 opakow. (200 g) serka homogenizowanego młodzież potrzebuje ok. 1200 mg wapnia dziennie = 4 szklanki mleka lub 2 kefiry (po 250 g) + 3 plastry (ok. 100 g) białego sera + 4 kulki lodów śmietankowych + 2 małe kubki (po 150 g) jogurtu owocowego

DOROŚLI

uniknę osteoporozy

Picie odpowiedniej ilości mleka chroni kości przed odwapnieniem w okresie przekwitania (osteoporoza). Jeśli we krwi jest zbyt mało wapnia, organizm "kradnie" go z kości, a te stają się kruche i podatne na urazy i groźne, skomplikowane i trudno gojące się złamania.

Ale uwaga: rezerwy wapnia w kościach nie tworzą się z dnia na dzień. Na to, jakie będziesz miała kości w jesieni życia, wpływa twoja dieta z wcześniejszych lat, kiedy szkielet dopiero się formuje. Szczyt tzw. masy kostnej osiąga się ok. 20-30 roku życia, później wapń zaczyna z kości "uciekać" i proces ten niełatwo już zatrzymać.

nie utyję

Dieta bogata w produkty mleczne sprzyja zachowaniu zgrabnej figury. Wapń zwiększa bowiem wydzielanie tzw. syntazy kwasów tłuszczowych (enzymu odpowiadającego m.in. za spalanie tłuszczu), dzięki czemu sylwetka nie zaokrągla się tak łatwo. Nie życzysz sobie wydatnego brzuszka albo chcesz stracić ten, który już masz? Pij mleko (wybieraj jednak to z obniżoną zawartością tłuszczu).

nie dam się miażdżycy

Wapń obniża poziom cholesterolu we krwi (ogranicza jego wchłanianie z pożywienia). W mleku znajduje się też magnez, który w połączeniu z wapniem reguluje ciśnienie krwi. Dlatego właśnie picie mleka zapobiega nadciśnieniu tętniczemu i chroni przed chorobami układu krążenia: miażdżycą, udarem, zawałem.

idealna dawka

dorośli powinni spożywać ok. 900 mg wapnia dziennie = 3,5 szklanki mleka lub 2 plastry (ok. 100 g) sera Feta + 1 mały kubek (150 g) jogurtu naturalnego + 1 szklanka (250 g) kefiru + 50 g sera topionego

kobiety ciężarne i karmiące muszą zwiększyć dawkę wapnia do 1500 mg = 5 szklanek mleka lub 3 plasterki (60 g) żółtego sera + 1 opakow. (200 g) serka homogenizowanego+ dwa plastry (100 g) sera Feta + 1 szklanka (250 g) kefiru + 1 szklanka (250 g) maślanki

seniorzy potrzebują 1300 mg wapnia dziennie = 4,5 szklanki mleka lub 2 szklanki (500 g) kefiru lub maślanki + 1 mały kubek (150 g) jogurtu owocowego + 2 plastry (40 g) sera żółtego + 1 opakowanie (200 g) serka homogenizowanego + 50 sera topionego

dobre połączenia

mleko + owoce i warzywa w świeżych warzywach i owocach występują duże ilości witaminy C, której nie ma w mleku, oraz błonnik pokarmowy regulujący pracę przewodu pokarmowego; dlatego warto jeść owocowe jogurty, pić soki z dodatkiem mleka (np. Frutimil) i warzywne koktajle

mleko + produkty zbożowe np. mąka, pieczywo, kasze, ryż; białka zawarte w mleku i produktach zbożowych wzajemnie się uzupełniają; muesli z mlekiem na śniadanie to porcja energii w sam raz na rozpoczęcie dnia

mleko + kawa zawarta w kawie kofeina zwiększa wydalanie wapnia z moczem, dlatego dobrze jest dodać do kawy trochę mleka; mleko będzie też działać osłaniająco na przewód pokarmowy, który kawa może drażnić

złe połączenia

mleko +mięso wapń zawarty w mleku utrudnia wchłanianie żelaza obecnego w produktach mięsnych, więc lepiej ich razem nie łączyć

mleko + kiszone ogórki i kapusta i w napojach mlecznych (szczególnie fermentowanych), i w kiszonkach znajdują się pożyteczne bakterie kwasu mlekowego; podwojenie dawki kwasu mlekowego może jednak zaburzyć pracę żołądka i jelit (wzdęcia, ból, biegunka)

mleko + alkohol każdy rodzaj trunku z alkoholem zmniejsza przyswajanie składników odżywczych (głównie witamin z grupy B); łączenie mleka z alkoholem sprawi, że organizm nie pozyska z mleka takiej ilości witamin i minerałów, jaką inaczej mógłby przyswoić

PRAWDY I MITY

wiele obiegowych opinii na temat mleka mija się z prawdą; sprawdź, które są słuszne, a które wyssane z palca

nie każdy może je pić

Pewna (na szczęście, nieliczna) część ludzi cierpi na alergię na zawarte w mleku zwięrzecym białko. To tzw. skaza białkowa, objawiająca się zwykle zmianami skórnymi lub dolegliwościami trawiennymi. Pocieszające jest to, że alergia na białko mleka krowiego najczęściej pojawia się w dzieciństwie, ale z czasem zwykle mija i w dorosłym życiumożna już pić mleko bez obaw. Odwrotnie jest w wypadku nietolerancji laktozy, czyli zawartego w mleku cukru. Objawia się ona zaburzeniami trawienia: biegunką, mdłościami, bólami żołądka. W większości wypadków dotyczy ona osób dorosłych i z czasem się pogłębia. Zarówno w wypadku alergii, jak i nietolerancji laktozy lekarze oferują dziś skuteczną pomoc. Jest jednak grupa ludzi,

które pod żadnym pozorem nie powinny pić mleka. To osoby zażywające leki, a zwłaszcza przeczyszczające, antybiotyki oraz te zawierające żelazo. Zawarty w mleku wapń zmniejsza wchłanianie substancji leczniczych i połykane tabletki przestają działać!

tłuste mleko jest lepsze od chudego

Zależy dla kogo. Ze względu na zawartość tłuszczu, mleko dzieli się na odtłuszczone (0,05-0,5% tłuszczu), częściowo odtłuszczone (0,6-2% tłuszczu) i pełne (powyżej 2% tłuszczu). Zawartość tłuszczu wpływa na wartość odżywczą mleka: im mniej w nim tłuszczu, tym mniej jest również rozpuszczalnych w nim witamin, np. wit. A). Większa ilość tłuszczu podnosi kaloryczność tego napoju i poprawia jego walory smakowe. Dzieciom i młodzieży zaleca się spożywanie mleka pełnego, pod warunkiem, że nie mają problemów z otyłością. Potrzebują go, by prawidłowo wykształcił się u nich cały układ nerwowy. Natomiast dorośli, szczególnie ci z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, powinni pić mleko z obniżoną zawartością tłuszczu (chudsze zawiera mniej cholesterolu).

to z folii i kartonu nie jest pełnowartościowe

Nieprawda! Ani pasteryzacja (poddane jest jej "zwykłe" mleko w folii), ani obróbka termiczna UHT (mleko w kartonie) nie wpływają znacząco na wartość odżywczą mleka: podczas obu tych procesów traci ono tylko ok. 10% zawartych w nim witamin. Mleko po obróbce termicznej jest jak najbardziej wartościowe! Jest też bezpieczniejsze, bo podwyższona temperatura zabija znajdujące się w nim szkodliwe drobnoustroje. Mniejszą wartość odżywczą ma surowe mleko,

które zostało zagotowane w domu, traci ono bowiem 20-30% witamin. Zamiast gotować mleko, lepiej je odstawić na parę dni: zsiadłe ma większą wartość odżywczą, gdyż zawarty w nim wapń jest łatwiej przyswajalny.



Jowita Hakobert

konsultacja dr Anna Berthold, biotechnolog z Zakładu Biotechnologii Mleka SGGW
 
 
   
siusiak

SOGI: 370

zawodowiec

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 370
  Wysłany: Pią Lis 07, 2008 2:46 pm     

Mleko od krowy nadaje się do picia dla krów i może innych zwierząt. A wapń z tego mleka minimalnie się przyswaja. Poza tym duża większość populacji nie trawi mleka głównie z powodu laktozy. Mleko to lipa. A odżywki i tak najlepiej wchodzą pod wodę i tyle. Takie moje zdanie.
 
 
   
kleju45 

SOGI: 1796

MASTER
mistrz patelni :D


Pomógł: 11 razy
Wiek: 39
Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 1801
Skąd: Podkarpacie
  Wysłany: Sob Lis 08, 2008 9:21 am     

siusiak, ma racje tylko ok 25-30% populacji toleruje laktoze, wapn z mleka jest slabo przyswajalny,
bialko ma jednak dobry sklad,
mnie osobiscie bialko lepiej wchodzi z mlekiem niz z woda ;)
jesli chodzi o picie mleka po treningu, jak koksik napisal to zostalo naukowo udowodnione, ze osoby pijace mleko po treningu silowym, zwiekszyly srednio o ok12% szybkosc przyrostu miesni ;)
_________________
"Trenuj ponad ból,
śmierć będzie twoim jedynym wybawieniem."
J. Weider
 
 
   
Russell 

SOGI: 6868

MASTER
aka Niedźwiedź


Pomógł: 4 razy
Wiek: 36
Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 1412
  Wysłany: Sob Lis 08, 2008 10:06 am     

zgadzam się z klejem

poza tym też pije białko czy gainera z mlekiem, bo przede wszystkim są wtedy lepsze w smaku, raz piłem białko i gainera z wodą i wiecej nie mam zamiaru

poza tym pij mleko będziesz większy :twisted:
 
 
   
nrw

SOGI: 2147479409

pitbullshop

Pomógł: 14 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 2571
  Wysłany: Wto Lis 11, 2008 10:30 pm     

mleko jest dla krow a nie dla sportowcow
 
 
   
siusiak

SOGI: 370

zawodowiec

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 370
  Wysłany: Pią Lis 14, 2008 4:00 pm     

Kupiłem w sklepie mleko "lekkostrawne" producent Warmia jest tam o 80% mniej laktozy niż w innych - tak rekomenduje producent. Kupiłem, bo chciałem spróbować odżywek "ze smakiem mleka" i ogólnie zobaczyć czym różni się to mleko "lekkostrawne" od normalnego i czy może faktycznie jest po nim lekko. Efekt? po 200ml tego mleka o 6 rano do teraz gazownik ze mnie na cały etat jest. U mnie mleko stanowczo odpada. Zastanawiam się nad enzymami z Nowa tak by sprawdzić czy przy piciu mleka enzymy poradzą sobie z problemami - może jakiś mały sponsorowany test na to badanie? :roll:
 
 
   
koksik844

SOGI: 1130

MASTER


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 1130
Skąd: Poznań
  Wysłany: Wto Sty 06, 2009 2:43 pm     

Co najlepiej pić po treningu?

Dosyć powszechną tradycją jest wyjście z kumplami na piwo. Lepszym rozwiązaniem jest jednak kufel mleka. W Kanadzie porównano osoby, które po treningu siłowym piły odtłuszczone mleko, napój węglowodanowy oraz beztłuszczowy napój z soi.

Mleczarze nie tylko zyskali o 10 proc. więcej suchej masy mięśniowej, ale stracili też o 20 proc. więcej tłuszczu w porównaniu z resztą. Mleko zawiera niezbędne do odbudowania mięśni białka, a wapno, fosfor i węglowodany docierają dokładnie tam, gdzie są do tej odbudowy najbardziej potrzebne.


http://facet.interia.pl/f...yc,1235365,2631

ale szczescie ze trafiolem na ten art. mniejsza o zrodlo, wazniejszy jest sam wynik badania
 
 
   
PAKO

SOGI: 370

zawodowiec


Dołączył: 13 Sie 2008
Posty: 370
Skąd: CK
  Wysłany: Wto Sty 06, 2009 2:53 pm     

Ciekawe, ale cos nie chce mi sie w to wiezyc :roll:
_________________
"Shut the fuck up and train"
 
 
   
koksik844

SOGI: 1130

MASTER


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 1130
Skąd: Poznań
  Wysłany: Wto Sty 06, 2009 6:12 pm     

z palca wyssane nie jest.. wiec czemus badania naukowe musza sluzyc i bydz potwierdzeniem badz odzyceniem jakiejs tezy..
tak czy siak ja pije od dluzszego czasu mleko po silowni - i sobie chwale, bez problemu dobilem do 85kg gdzie wczesniej przchodizlo mi to z trudem.. lecz nie wiem czy to sam wplyw bialka, diety badz treningow..
lecz mysle ze mleko moglo w jakims stopniu wplynac na to..

heh za to nrw jest wielkim przeciwnikiem mleka :) coz - nalezy szanowac kazda opinie i nie narzucac wlasnej.
zdrowia
 
 
   
donpitbull

SOGI: 3289

MASTER


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 1651
  Wysłany: Wto Sty 06, 2009 8:30 pm     

ostatnio pokazuję się bardzo dużo badań na temat szkodliwości mleka krowiego dla człowieka.
Jak będę miał czasu trochę to znajdę i wrzucę je.
_________________
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
 
 
   
koksik844

SOGI: 1130

MASTER


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 1130
Skąd: Poznań
  Wysłany: Wto Sty 06, 2009 9:25 pm     

kuran cos namieszalem z poprzednim postem...

ok wiec licze iz jakies wyniki badan (info) znajdziesz bo interesuje mnie to
thx
 
 
   
Huno

SOGI: -664

zawodowiec


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Wrz 2010
Posty: 445
  Wysłany: Pon Paź 04, 2010 11:13 pm     

http://www.youtube.com/watch?v=ttQLNryp3JQ
 
 
       
myfał

SOGI: 562

świerzak

Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 127
  Wysłany: Wto Paź 05, 2010 5:23 pm     

co do trawienia mleka to wiąże sie to z wystepowaniem enzymu laktaza, który wraz z wiekiem jakby "zanika", wiąże sie to także z "regionem"np. ludzie żyjący w okolicach usa gorzej przyswajają jak ludzie wschodniej europy (usa jak dobrze pamietam 5-10% a ws europa jak chłopaki pisali ok30%), no i przedewszystkim jest to uwarunkowane genetycznie, krótko mówiąc jedni mogą wypić 1l mleka i 0wzdęć itp a drugi wypije szklanke i ....

...ale jak już wspomnieliście krowie mleko dla krów...

trzeba szukać odpowiednika madczynego mleka
 
 
       
olek7881 

SOGI: 30026

MASTER

Pomógł: 21 razy
Wiek: 37
Dołączył: 08 Sie 2010
Posty: 2730
  Wysłany: Wto Paź 05, 2010 7:23 pm     

Duże spożycie mleka jest związane z rakiem prostaty


Obszerne badania populacji wykazały związek między dużym spożyciem mleka i zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka prostaty. Brytyjscy badacze wnioskują, że korzyści z picia mleka, takie jak zmniejszenie ryzyka ataku serca, udaru czy raka jelita grubego rekompensują zwiększenie ryzyka raka prostaty. W Finlandii ryzyko raka prostaty zwiększyło się o 63% u mężczyzn z najwyższym wskaźnikiem spożycia produktów mlecznych. Duże spożycie mleka zmniejszyło ryzyko otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Mleko i inne produkty mleczne zmniejszają ilość enzymu konwertazy angiotensyny, (który podnosi ciśnienie krwi), hamują krzepnięcie krwi, co jest przyczyną araku serca i zwiększają aktywność endorfiny w mózgu (naturalnie koi ból). Korzyści płynące z picia mleka przewyższają niewielkie podwyższenie ryzyka raka prostaty. Beztłuszczowe mleko jest świetnym napojem po treningu, ponieważ dostarcza wody i wysokiej jakości białek oraz węglowodanów, które wspierają regenerację i wzrost mięśni.
(British Nutrition Bulletin, 33: 279-286, 2008)

Beztłuszczowe mleko jest doskonałym napojem po treningu, ponieważ dostarcza wodę i wysokiej jakości białka i węglowodany, które wspierają regenerację i wzrost mięśni.
(Science News, 28 marca 2009)


http://forum.animalpak.pl...er=asc&start=30

sory,ze z innego forum ale za duzo wklejania jest mega dlugi art o mleku,ciekawy :shock:

ps,mam nadziej,ze NRW/666 mnie nei zajebia za ten link :oops:
_________________
R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl
 
 
       
tomczer17
[Usunięty]

SOGI: 52


  Wysłany: Wto Paź 05, 2010 9:01 pm     

he. ciekawe czy niedlugo zbadaja czy np sranie z gaćmi opuszczonymi do kostek powoduje ucisk na zyluy w tamtym rejonie co potem skutkuje problemami z krazeniem i wczesnymi zawałami u mezczyzn rasy białej w przedziale wiekowym 50-60 i z niska samoocena. hehe
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 11