Autor |
Wiadomość |
|
|
|
|
kleju45
SOGI: 1796
MASTER mistrz patelni :D
Pomógł: 11 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Paź 2008 Posty: 1801 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 8:39 pm Kapusta kiszona
|
|
|
Zawiera bakterie kwasu mlekowego, które przywracając równowagę kwasowo-zasadową, korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Kapusta usuwa też trujące produkty przemiany materii.
Od stuleci znane są jej właściwości przeciwzapalne. Sok ze świeżej kapusty do dziś jest stosowany w medycynie ludowej jako lek przy owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy, a także przy stanach zapalnych jelit i żylakach odbytu. Nie ma natomiast lepszego środka zapobiegającego przeziębieniom niż kiszona kapusta. To wpływ fitocydów, które potrafią niszczyć nawet groźne wirusy i bakterie, jak gronkowiec złocisty czy prątki gruźlicy. Równie cenna jest witamina C, obficie występująca zarówno w słodkiej, jak i kiszonej kapuście (ćwiartka główki zjedzona dziennie zaspokaja nasze zapotrzebowanie na tę witaminę). Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, zawiera jej 30-60 mg, tyle samo co cytryna. W związku z tym nie powinna być gotowana dłużej niż 15 minut, wtedy bowiem zachowuje tę cenną witaminę. Oprócz witaminy C w kapuście występują takie witaminy, jak: B1 w ilości 0,04-0,05 mg, B2 - w ilości 0,04 mg, B3 w ilości 0,26-0,30 mg, B6 - w ilości 0,11 mg, E w ilości 2-3 mg, K w ilości 0,008-3,0 mg i betakaroten, którego jest w kapuście 0,030-0,042 mg, a także witamina P i U. Oprócz niezbędnych do życia witamin jest kapusta bogatym źródłem soli mineralnych. Niezbędnego do budowy kości wapnia zajduje się w kapuście 35-46 mg, potasu 227-266 mg, sodu 4-13 mg, fosforu 27,5, magnezu - 18-23 mg, żelaza 0,5 mg, manganu 0,1 mg, miedzi około 0,006 mg, cynku 0,16-1,50 mg, kobaltu 0,007-0,024 mg. Lecznicze właściwości kapusty kiszonej:
· odświeża umysł, daje uczucie radości
· uodparnia na sytuacje stresowe
· pobudza przemianę materii w komórkach mózgu i nerwów
· przyspiesza wykorzystanie żelaza
· pobudza wzrost komórek i działa odmładzająco
· pomaga w budowie tkanki kostnej
· reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu
· wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy)
· działa witalizująco dzięki lepszemu wykorzystaniu białek
· wzmacnia układ odpornościowy i zwiększa wydolność mięśni
· przyczynia się do odbudowy zużytej tkanki łącznej
Jest tania i dostępna przez cały rok. Być może dlatego często pozostaje niedoceniona. Tymczasem dostarcza wielu cennych substancji. Ma właściwości zbliżone do naturalnego jogurtu. Kapusta kiszona zawiera znaczną ilość witaminy B12, niezbędnej dla komórek organizmu. W ciągu całego życia organizm potrzebuje niewiele tej witaminy, ale jest ona potrzebna do zachowania świeżości umysłu, dobrego nastroju, odporności na stres, dobrego funkcjonowania mózgu i nerwów, wchłaniania żelaza, budowy czerwonych ciałek krwi, do wzrostu komórek oraz budowy tkanki kostnej. Kiszona kapusta jest też bogatym źródłem pridoksyny (witaminy B6), bez której nie może odbywać się przemiana białek. W kapuście znajdziemy też niacynę (witaminę PP, ważną do pozyskiwania energii komórek, ogólnej przemiany materii, zapewnienia dobrego nastroju) oraz dużą ilość kwasu pantotenowego (witamina B6).
Kapusta kiszona dostarcza dużo witaminy C (układ odpornościowy i produkcja hormonów) oraz potasu (działanie moczopędne i odkwaszające), dostarcza nam żelaza (procesy krwiotwórcze), magnezu (siła mięśni i serca), oraz cynku (tkanka łączna, wydolność umysłowa). Warto pamiętać, że tylko wtedy będziemy zdrowi jeśli dostarczymy naszym komórkom wszystkich niezbędnych, biologicznie aktywnych składników w odpowiedniej ilości.
Kapusta kiszona doskonale nadaje się jako pełnowartościowa żywność.
myśle ,że to wystarczy,jest to zlepek informacji znaleźonych w necie ogólnie kapuste poleca się jeść na surowo ,gdyby ktoś cierpiał na wzdęcie najlepszym dodatkiem jest kilka ziarenek kminku dodać |
_________________ "Trenuj ponad ból,
śmierć będzie twoim jedynym wybawieniem."
J. Weider |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kleju45
SOGI: 1796
MASTER mistrz patelni :D
Pomógł: 11 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Paź 2008 Posty: 1801 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 8:40 pm
|
|
|
zródlo net |
_________________ "Trenuj ponad ból,
śmierć będzie twoim jedynym wybawieniem."
J. Weider |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bezimienny
SOGI: 1394
MASTER
Pomógł: 13 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 2101
|
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 8:55 pm
|
|
|
też czytałem o tej kapuście kiedyś
dzięki przyda się na pewno |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SpAiro_
SOGI: -8664
MASTER OF HARDCORE
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Gru 2008 Posty: 2891 Skąd: Obecnie IRL
|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 7:30 am
|
|
|
Muszę się właśnie wziąć za te warzywa intensywniej, kapustę lubię, więc teraz po tym artykule częściej będzie gościła u mnie na talerzu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomczer17 [Usunięty]
SOGI: 52
|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 8:12 am
|
|
|
nie wiem jak kiszona ale surowa ma bardzo zdrwoe własciwosci, szczególnie przy duzych ilosciach miesa, do kazdego posilku zdrowo podjadac |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donpitbull
SOGI: 3289
MASTER
Pomógł: 11 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Posty: 1651
|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 8:50 am
|
|
|
kiszona nie ma za dużo soli? |
_________________ Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kleju45
SOGI: 1796
MASTER mistrz patelni :D
Pomógł: 11 razy Wiek: 40 Dołączył: 01 Paź 2008 Posty: 1801 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 9:30 pm
|
|
|
donpitbull napisał/a: | kiszona nie ma za dużo soli? |
az tak źle to nie jest, ja od kilku dni dorzucam 150g kapusty kiszonej, troche szczypiorku i jedna marchewke do posilku i za 3-4 tyg powiem wam jakie sa odczucia co do kapusty kiszonej, bo szczerze to jadlem ja tylko od swieta i najczescie w postaci bigosu |
_________________ "Trenuj ponad ból,
śmierć będzie twoim jedynym wybawieniem."
J. Weider |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|