Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
JOR5 

SOGI: 1698

MASTER
Trener Osobisty

Pomógł: 35 razy
Wiek: 34
Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 2625
Skąd: JG
  Wysłany: Wto Lis 29, 2011 9:22 pm     

ksylitol świetna sprawa... kazdemu Polecam!
 
 
 
       
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 42
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Wto Lis 29, 2011 9:23 pm     

JOR5 napisał/a:
ksylitol świetna sprawa... kazdemu Polecam!


na sklepie jest rowniez z finski oryginalny Ksylitol
_________________
 
 
       
infernal20

SOGI: 53

świerzak

Dołączył: 28 Sie 2011
Posty: 47
  Wysłany: Śro Lis 30, 2011 1:30 pm     

Borkow66 napisał/a:


dla altrnatywy dla slodzacych majacych dolegliwosci bedzie KSYLITOL - CUKIER BRZOZOWY !


Ksylitol to cukier brązowy ?
Ja tam wole stary dobry aspartam ...
 
 
       
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 42
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Śro Lis 30, 2011 2:08 pm     

infernal20 napisał/a:
Borkow66 napisał/a:


dla altrnatywy dla slodzacych majacych dolegliwosci bedzie KSYLITOL - CUKIER BRZOZOWY !


Ksylitol to cukier brązowy ?
Ja tam wole stary dobry aspartam ...


czytaj ze zrozumieniem, CUKIER BRZOZOWY

ZANIM COS EKSTRA MADREGO NAPISZESZ TO NAJPIERW ZAPOZNAJ SIE Z TEMATEM
_________________
 
 
       
Litwin81 

SOGI: 509

MASTER


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 1752
Skąd: Gdynia
  Wysłany: Śro Lis 30, 2011 3:53 pm     

Brązowy jest z trzciny.
_________________
Marszałek Piłsudski:
Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.


..."Lepiej umrzeć na stojąco,niż żyć na kolanach"...
 
 
 
       
mały666 

SOGI: 1058

MASTER

Pomógł: 43 razy
Wiek: 46
Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 1130
Skąd: łódź
  Wysłany: Śro Lis 30, 2011 4:06 pm     

Litwin81 napisał/a:
Brązowy jest z trzciny.


a ja myslalem ze z maku o1yw3
 
 
       
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 42
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Śro Lis 30, 2011 4:16 pm     

mały666 napisał/a:
Litwin81 napisał/a:
Brązowy jest z trzciny.


a ja myslalem ze z maku o1yw3


niech bedzie ze z konopii :mrgreen:
_________________
 
 
       
vhailor

SOGI: 1851

MASTER
don Corleone


Pomógł: 5 razy
Wiek: 33
Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 1667
  Wysłany: Czw Gru 01, 2011 6:18 pm     

ja jak wypada porównanie ksylitol ze stevia ? bo ja się do stevi w sumie ju z przyzwyczaiłem i w 100% zastępuję nią cukier
_________________
Nie ma op*erdalania się !

dziennik:
http://forumsportowe.us/v...p?p=68862#68862
 
 
       
Levrone 

SOGI: 26

świerzak

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 16
Skąd: Łódź
  Wysłany: Wto Gru 20, 2011 2:58 pm     

wychodzilem z grypy i zjebki po antybiotykach, Miod 400+ i propolis BIO w kapsach MAnuki postawil mnie na nogi... tego najmocniejszego miodziku nie probowalem ale moz ebyc tylko lepszy :)
_________________
MADMAN
 
 
       
BigCityLover

SOGI: 7221

MASTER
Born sinner


Pomógł: 17 razy
Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 1957
  Wysłany: Śro Gru 21, 2011 8:00 am     

jak dawkowales i na ile Ci styklo tego miodu?
_________________
"Więcej warta jest wolność
każda, niż klatka w szmaragdach"
 
 
       
Levrone 

SOGI: 26

świerzak

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 16
Skąd: Łódź
  Wysłany: Czw Gru 22, 2011 12:55 pm     

BigCityLover napisał/a:
jak dawkowales i na ile Ci styklo tego miodu?


no kupowalem w Greenfarmie 400+ 500gr - wsyatrczylo mi na ponad 40 dni stosowania, capsupki z prpopolisem jadlem po 4 wiec na miesiac wystarczylo. dla mnie to mega zestaw na odpornosc, kazdemu polecam !
_________________
MADMAN
 
 
       
olek7881 

SOGI: 30026

MASTER

Pomógł: 21 razy
Wiek: 37
Dołączył: 08 Sie 2010
Posty: 2730
  Wysłany: Czw Gru 29, 2011 7:32 am     

Levrone napisał/a:
BigCityLover napisał/a:
jak dawkowales i na ile Ci styklo tego miodu?


no kupowalem w Greenfarmie 400+ 500gr - wsyatrczylo mi na ponad 40 dni stosowania, capsupki z prpopolisem jadlem po 4 wiec na miesiac wystarczylo. dla mnie to mega zestaw na odpornosc, kazdemu polecam !



badania ldl / ldl robiles tez powinno zajebiscie zadzialac na te bajery:)bole stawow miales wczesniej>a pozniej ustapily?
_________________
R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl
 
 
       
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 42
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Pon Sty 09, 2012 11:09 am     

Kapsułki z Mleczkiem Pszczelim Royal Jelly





Kapsułki z mleczkiem pszczelim. Suplement diety


Skład: olej sojowy, żelatyna, olej roślinny, mleczko pszczele, gliceryna, wosk pszczeli, lecytyna.



Opakowanie wystarcza na pol roku stosowania!



Właściwości i działanie: Mleczko pszczele firmy Manuka Health to skoncentrowana odżywcza substancja produkowana przez pszczoły by karmić królową matkę i młode pszczoły. Jako naturalny, zdrowy suplement, Kapsułki z mleczkiem pszczelim są bogate w proteiny, aminokwasy, lipidy, kwasy tłuszczowe, naturalne hormony, minerały, kwas foliowy i witaminę B. Bierz je regularnie i ciesz się korzyściami dostępnymi do niedawna tylko dla królewskiej pszczelej rodziny.





Zalecane przyjmowanie: Bierz raz dziennie jedną kapsułkę.



Przeciwwskazania: Nie stosować u osób uczulonych na miód bądź propolis, produkty pochodzenia pszczelego. Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Mleczko pszczele może wywołać reakcję alergiczną u astmatyków lub alergików.


Opakowanie zawiera: 180 kapsułek, waga 1000 mg netto.
_________________
 
 
       
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 42
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Wto Gru 25, 2012 2:33 pm     

Istnieje wiele powodów, dla których miód posiada terapeutyczne działanie, zwłaszcza w leczeniu niegojących się, zainfekowanych ran. Bardzo szczegółowa analiza na ten temat została przeprowadzony przez Molan’a (2001b).

JAK MIÓD DZIAŁA NA RANĘ?

Fizyczne właściwości miodu odgrywają rolę w efektywności stosowania go jako opatrunku na rany. Z powodu swojej rozpuszczalności miód zapewnia barierę ochronną zapobiegającą przenikaniu infekcji. Wykazuje także osmolarność prowokującą produkcję płynu z tkanek, co tworzy nawilżone środowisko potrzebne do prawidłowego gojenia się ran. Jest to optymalne leczenie, jako że odbudowa zdrowej tkanki nie jest spowolniona przez wysychanie gojącej się rany.

Fibroblast jest w stanie ściągnąć i zasklepić ranę, a komórki nabłonka zrównują się z wierzchnią warstwą skóry, co nie powoduje zbliznowacenia. Oznacza to również, iż opatrunek nie przykleja się do powierzchni rany, jako że jest założony na warstwę rozrzedzonego miodu. Co więcej, nie zachodzi zrastanie się nowej tkanki z opatrunkiem i zmiana opatrunków jest bezbolesna niepowodująca zerwania nowoutworzonej tkanki. Osmotycznie wywołane wypływanie płynu tworzy również naturalne ‘drenowanie’, wypłukując z tkanki w ranie jakiekolwiek szkodliwe substancje powstałe w wyniku zakażeń bakteryjnych.

Cukier zawarty w miodzie wspomaga także szybki zanik zaobserwowanych złych zapachów, gdyż bakterie wolą żywić się raczej glukozą niż aminokwasami i wówczas wydzielają kwas mlekowy zamiast brzydko pachnącej aminy czy merkaptany.

ZBAWCZE OCZYSZCZENIE

Niesamowicie szybki jest efekt oczyszczania ran w leczeniu miodem, usuwanie tkanki nowotworowej, gdzie przylegające martwe komórki i zwłóknienia zamykają dostęp tlenu tworząc doskonałe podłoże do rozmnażania się bakterii. Dzięki zastosowaniu miodu zostają one przetrawione przez działanie proteazyjne w tkance rany i dają się łatwo oddzielić. Jest to zasługą kombinacji wypływania płynu osmotycznego i bioaktywności miodu. Miód zawiera enzymową oksydazę glukozy, która uaktywnia się przy rozrzedzaniu miodu i tworzy nadtlenek wodoru (Molan 1992a). Zmiana w strukturze molekularnej białka spowodowane oksydazą i niskim poziomem zawartości nadtlenku wodoru jest fizjologicznym mechanizmem przestawnym pomiędzy aktywnymi a nieaktywnymi formami niektórych białek.

Znane są dwa typy enzymów żywiących się białkiem w tkankach ran: matrix metalloproteases tkanki łącznej (Murphy et al. 1982), i serine proteases wytwarzany przez neutrophils (Tonnesen et al. 1988). Enzymy Serine proteases są zwykle nieaktywne z powodu obecności inhibitora, jednak nadtlenek wodoru uruchamia ihibitor, i enzymy uaktywniają się (Ossanna et al. 1986). Metalloproteases są zwykle obecne w nieaktywnej strukturze, ale nadtlenek wodoru wpływa na zmianę struktury i uaktywnia te enzymy (Weiss et al. 1985, Peppin i Weiss 1986).

TAJEMNICA KONTROLI NADTLENKU

Podobny mechanizm przestawia jądrowe zapisy czynników wewnątrz komórek na ich aktywne formy. Istnieje wiele dowodów na to, że nadtlenek wodoru jest zaangażowany jako stymulant w powielaniu wielu typów komórek (Burdon 1995). Jest normalną częścią procesu gojenia się ran, gdzie odpowiedzią na uraz czy infekcję jest stan zapalny przynoszący wydzielanie się nadtlenku wodoru, co służy stymulowaniu narastania komórek fibroblastów i nabłonka przy odbudowywaniu uszkodzeń tkanek (Burdon 1995). Burdon (1995) zaproponował zastosowanie niskich koncentracji nadtlenku wodoru jako stymulacji gojenia się ran jako alternatywę dla stosowania raczej drogich czynników odtwarzania zniszczonych tkanek osiągniętych w tym celu drogą biotechnologią. Z drugiej strony Chung et al. (1993) wykazuje, iż jest to osiągalne tylko wtedy, gdy poziom zagęszczenia nadtlenku wodoru jest pod ścisła kontrolą.

Miód umożliwia takie kontrolowane dostarczanie nadtlenku wodoru poprzez działanie enzymów dające możliwość osiągnięcia wolnego uwalniania zrównoważonego skupienia od 20 do 95 µmol/l (Buntting 2001). Tłumaczyłoby to tak raptowny start procesu gojenia przy aplikowaniu miodu do ran, które miały historię długiego niegojenia się. Nadtlenek wodoru produkowany przez miód byłby również czynnikiem odpowiedzialnym za szybkie tempo gojenia się zaobserwowane przy stosowaniu opatrunków z miodu.

Poza reakcjami wymienionymi powyżej, należy powiedzieć, że niskie stężenie nadtlenku wodoru uruchamia kompleksy receptorów insulinowych (Czech et al. 1974, Helm i Gunn 1986, Koshio et al. 1988). Taka aktywacja pociąga za sobą łańcuch zajść molekularnych w komórce, które stymulują pobieranie glukozy i aminokwasów i promuje metabolizm anaboliczny, przynosząc odrastanie tkanki. Okazuje się, że istnieje jeszcze jeden dodatkowy czynnik zaangażowany w proces gojenia. Jak twierdzi Tonks et al. (2001), miód stymuluje również wydzielanie cytokin z monocytów (początek normalnej sekwencji dającej początek aktywacji naprawiania tkanek). Ta większa stymulacja spowodowana jest podawaniem miodu z mniejszą produkcją nadtlenku wodoru.

Oprócz efektów przynoszących przyrost zdrowej tkanki, miód dostarcza również witamin, minerałów, aminokwasów i cukier potrzebny w odbudowie tkanek.

GLUKOZA I INNE NIEZBĘDNE ZWIĄZKI


Bardzo ważne jest też dostarczanie glukozy do tkanek ran. Pozwala to na maksymalną aktywność fagocytów usuwających bakterie. Glukoza jest niezbędna dla procesu oddychania u makrofagów z powodu reakcji, która przyczynia się do wydzielania się nadtlenku wodoru - dominującego składnika w zwalczaniu bakterii w komórkach zainfekowanych ran (Ryan and Majno 1977).

Miód zapewnia również odpowiednie środowisko do glikolizy - głównego mechanizmu odpowiedzialnego za wytwarzanie energii u makrofagów. To pozwala im funkcjonować w uszkodzonej tkance i w wydzielinach, gdzie dostęp do tlenu jest słaby (Ryan i Majno 1977). Oprócz takiej optymalizacji odżywiania systemu immunologicznego, miód zwiększa odporność poprzez bioaktywne oddziaływanie. Abuharfeil et al. (1999) odkrył, iż nawet niska gęstość miodu 0.1% stymuluje namnażanie limfocytów w kulturze komórki i uruchamia fagocyty obecne we krwi, podczas gdy Tonks et al. (2001) odkrył, że miód o gęstości 1% stymuluje monocyty w kulturze komórki, co wyzwala produkcję cytokin, które z kolei uruchamiają wiele innych narzędzi w odpowiedzi systemu immunologicznego na infekcję.

NIEBEZPIECZEŃSTWA STANÓW ZAPALNYCH

Tonks et al. (2001) również udowodnił, że poprzez wystawienie monocytów na działanie mitogenów spowodowało redukcję rozmnażania się bakterii zależnych od tlenu przy podawaniu miodu. Jest to bardzo ważna działalność bioaktywna miodu, ponieważ pętla zwrotna (patrz Figure 1) pozwala, bakteriom wytwarzanym w tej reakcji na kontakt z tlenem w wyniku powstania stanu zapalnego.

Prowokuje to jeszcze silniejszą reakcję zapalną, co może być bardzo szkodliwe w procesie gojenia. Poza faktem, że stanowi zapalnemu towarzyszy ból, powoduje to otwarcie krążenia i prowadzi do wydzielania się płynów z limfy z otwartej rany. Trudno jest później opanować to zjawisko. W okolicznej tkance powstaje obrzęk przeszkadzający w prawidłowym obiegu krwi w naczyniach włoskowatych, a przez to zwiększa się niedokrwienie komórek tkanki. Osłabia to również dostęp tlenu i składników odżywczych dostarczanych do komórek powodując zatrzymanie odpowiedniego narastania komórek tkanki w celu jej naprawienia w powstałej ranie. Co więcej, bakterie reagujące na tlen, będąc lub umożliwiając rozmnażanie się wolnych rodników bardzo szkodliwych dla otaczających ranę tkanek, spowodują, iż przy rozległym stanie zapalnym rana nie będzie się goić.

Kolejny problem, który wynika z przedłużających się stanów zapalnych, o ile nie są one dość poważne, aby zatrzymać gojenie się rany, to fakt, że mogą one przyczynić się do przerostu fibroblastów takich jak bliznowiec, przykurcze mięśniowe lub zwłóknienia. Takie reakcje to prawdopodobnie efekt przeciwzapalnego działania miodu, który ponosi odpowiedzialność za minimalizację powstawania blizn przy stosowaniu go jako opatrunku rany. Jednocześnie mogą to być obecne w miodzie przeciwutleniacze usuwające wolne rodniki.

Miód ma bezpośrednie działanie przeciwzapalne. Nie jest ono tylko drugorzędnym efektem pochodzącym z działania przeciwbakteryjnego usuwającego bakterie wywołujące stany zapalne. Przeciwzapalne działanie miodu było zademonstrowane w badaniach histologicznych eksperymentalnych ran na zwierzętach (Burlando 1978, Kandil et al. 1987, El-Banby et al. 1989, Gupta et al. 1992, Postmes et al. 1997, Oryan i Zaker 1998). Zaobserwowano też demonstrację przeciwzapalnych właściwości miodu - miód zmniejszył sztywność stanu zapalnego stawów nadgarstkowych u świnki morskiej (Church 1954).

WOLNE RODNIKI

Miód zawiera składniki przeciwutleniające mające szczególne znaczenie (Frankel et al. 1998). Są one mierzone jako zdolności miodu w pochłanianiu wolnych rodników. Przeciwutleniające właściwości miodu były równie pokazane jako zatrzymujące chemiluminescencję w xanthinexanthine oksydazie luminolu - systemu, który działa poprzez powstawanie superutleniających się rodników (Ali and Al-Swayeh 1997). Reakcja ta powoduje oddzielanie się żelaza, co zatrzymuje formowanie się wolnych rodników z nadtlenku wodoru poprzez reakcję Fenton’a (Buntting 2001). Przeciwbakteryjne działanie w szybkim usuwaniu bakterii infekcyjnych, które wywołują stan zapalny, również ma ogromne znaczenie w lecznictwie.

P. C. Molan, Zespół Badania Miodu, Uniwersytet Waikato, Hamilton, New Zealand
_________________
 
 
       
Litwin81 

SOGI: 509

MASTER


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 1752
Skąd: Gdynia
  Wysłany: Śro Gru 26, 2012 7:18 am     

Mnie ciekawi jego wpływ na helicobacter,ale na razie kasy brak.
_________________
Marszałek Piłsudski:
Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.


..."Lepiej umrzeć na stojąco,niż żyć na kolanach"...
 
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,3 sekundy. Zapytań do SQL: 11