Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 42
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Śro Maj 02, 2012 10:35 am   Granat - cudowny owoc  

Granat uprawiano już 5 tysięcy lat p.n.e. W starożytnej Grecji i Egipcie roślinę tę czczono jako świętą, a starożytna medycyna Chin uznawała sok z granatu za "skoncentrowane życie" i symbol długowieczności. Z powodu dużej ilości nasion granat stał się symbolem płodności i siły rozrodu roślin.



Granaty pochodzą z Persji i Mezopotamii. Od wieków uprawiano je także w Indiach i na Kaukazie. Wiedza o nich dotarła do Europy za sprawą wschodnich baśni, bajek i legend. Do Syrii, Grecji i Hiszpanii przypłynęły wraz z fenickimi kupcami. Według greckiej mitologii, sprowadziła je na Cypr świadoma mocy granatów, bogini miłości - Afrodyta. Doceniło je także Cesarstwo Rzymskie - krzewy granatowca zdobiły ogrody możnych i patrycjuszy, a kuszące owoce dodawano do menu wykwintnych biesiad. W wiekach średnich granaty odkryto na nowo - sprowadzili je do Hiszpanii Arabowie. Warto tu dodać, że miasto Granada zawdzięcza swoją nazwę właśnie owocom granatu.

Granat był przedstawiany już w tak znanych dziełach jak Biblia, Sanskryt, Odyseja czy Tora. Dla przykładu, tradycja żydowska mówi, że granat zawiera w sobie 613 nasion na podobieństwo 613 przykazań Tory. Również lekarze opiekujący się Aleksandrem Wielkim używali tego owocu jako skutecznego medykamentu.

Soczyste owoce granatu budzą do życia niczym rześki, wiosenny poranek. W nich ponoć kryła się tajemnica królowej Kleopatry, która świadoma dobroczynnego wpływu owoców na urodę zajadała się nimi obficie. Nic zatem dziwnego, że w swoich czasach była wzorem kobiecej urody i podbijała męskie serca, nie wyłączając samego Cezara.

Hipokrates, ojciec wszystkich medyków, odkrył, że owoc ten może być użyteczny przy leczeniu bezpłodności oraz może znosić objawy przekwitania (granaty zawierają fitoestrogeny). Proponował, aby jego pacjenci spożywali 6 nasion dziennie dla podtrzymywania ogólnej kondycji. Starożytni Rzymianie spożywali granaty przywiezione z Afryki, jednak w przeważającej części Europy owoc nie był popularny.

Należy jednak zaznaczyć, że do czasów renesansu unikano w ogóle owoców i warzyw. Ich miejsce zajmowało głównie mięso. Granat do Ameryki sprowadzony został przez Hiszpanów i szybko rozpowszechnił się po kontynencie za sprawą misjonarzy. Owoc granatu był na przestrzeni dziejów zawsze kojarzony z kobietą, a niektórzy badacze Biblii twierdzą, że zakazanym owocem w ogrodzie rajskim nie było jabłko, lecz granat.



Symboliczny owoc

Granat czczony był jako roślina święta, odegrał wielką rolę w obrzędach na Bliskim Wschodzie. Uznawano go za symbol odradzania się i płodności, a kwiat uchodził za symbol miłości. W świecie antycznym związany był z kultem Demeter, Persefony, Hery i Afrodyty. Te boginie przedstawiano najczęściej z owocem granatu przy piersi. W Grecji do dzisiaj weselni goście sypią ziarna granatu pod nogi młodej parze, na znak szczęścia i pomyślności. Ponadto granat, ze względu na swój kształt, stał się pierwowzorem królewskiego berła oraz korony europejskich władców.

Wiemy, że granaty zawierają estron (folikulinę) - występującą naturalnie formę estrogenu, która jest dziś powszechnie używana w hormonalnej terapii zastępczej, w czasie menopauzy. Coraz więcej kobiet, które chcą uniknąć skutków ubocznych terapii hormonalnej, zwraca się ku naturalnym preparatom, jak np. sok z granatu.


Zainteresowanie owocem granatu wzrosło dopiero w ostatniej dekadzie, a badania nad jego użytecznością przeżywają obecnie swój rozkwit. PubMed ujawnił, że w latach 1975-1999 przeprowadzono jedynie 50 badań naukowych nad granatami, często wątpliwej wartości. Z kolei w ostatnim roku opublikowano ponad 250 wysokiej klasy doświadczeń wykonanych na tych smacznych owocach.

Granaty posiadają słodki i orzeźwiający aromat. Są wypełnione soczystymi nasionami, co może sprawiać nieco kłopotów podczas jedzenia. Z tego powodu mała liczba ludzi sięga właśnie po granat. Najsmaczniejsze granaty rosną na terenach, gdzie panuje gorący i suchy klimat. Najpopularniejsza odmiana tego wspaniałego owocu w Stanach Zjednoczonych nosi nazwę „Wonderful”. Wonderful jest odporny na pękanie, co jest najbardziej powszechnym problemem przy uprawie.

Sok z granatu powinny pijać nie tylko kobiety, lecz także mężczyźni. Odkryto, że granat obecny w diecie panów przeciwdziała w pewnym stopniu impotencji oraz może chronić przed rakiem prostaty. Owoce zawierają składnik, który obniża poziom antygenu gruczołu krokowego, dlatego mężczyźni, którzy są w trakcie terapii antyrakowej prostaty, mogą ją wspomóc, przyjmując dziennie ok. 0,24 l soku z granatu.

Sok z granatu działa także bardzo korzystnie na serce i cały układ krążenia. Antyutleniacze zawarte w soku mogą pomóc zredukować złogi cholesterolowe zgromadzone w naczyniach krwionośnych. Wykazano także, prowadząc badania na myszach, że stosowanie soku z granatów spowalnia rozwój arteriosklerozy u tych zwierząt. Myszom podawano wyciąg z owocu granatu przez trzy miesiące. Zaobserwowano, że podawanie ekstraktu zredukowało o 70% obszary zmienione przez arteriosklerozę. W porównaniu z placebo skuteczność działania soku wyniosła ok. 40%, a skórek z owocu – 39%. Ekstrakt z soku i skórki granatu zredukował także wchłanianie oksydowanego cholesterolu LDL u myszy oraz zmniejszył poziom lipidów i glukozy we krwi o 18-25%.

W innym przeprowadzonym badaniu 45 osobom cierpiącym na choroby wieńcowe i niedokrwienne serca podawano ok. 0,24 l soku przez trzy miesiące. Stwierdzono mniejsze niedokrwienie mięśnia sercowego podczas próby stresowej. Natomiast u tych, którzy nie przyjmowali soku, wykazano większe niedokrwienie, wzbudzone próbą stresową. Nie zaobserwowano tym samym żadnego negatywnego wpływu podawania soku na kształtowanie się poziomu cukrów we krwi oraz masy ciała. Jeden z badaczy, doktor medycyny Dean Ornish z University of California, uważa, że picie soku z granatu może zapobiec wystąpieniu chorób serca u zdrowych ludzi.





Możesz schudnąć

Coraz więcej Europejczyków i prawie 2/3 Amerykanów ma problemy z nadwagą, dlatego pomagające w odchudzaniu produkty cieszą się dużą popularnością. Czy produkty z owoców granatu mogą przyczynić się do zrzucenia zbędnych kilogramów?

Wzrastająca liczba dowodów naukowych sugeruje, że tak! Badacze wprowadzili do wysokotłuszczowej diety myszy cierpiących na otyłość 400 lub 800 mg ekstraktu z liści granatu na kilogram masy ciała. Ekstrakt dodawano codziennie przez 5 tygodni. Po tym okresie myszy schudły i zaobserwowano u nich również mniejszą podatność na wystąpienie chorób układu krążenia. Badacze odkryli, że sukcesywnie i długo podawany wyciąg z liści granatu redukuje wewnątrz jelitowe wchłanianie tłuszczu, co może powodować stałą jego redukcję. Ponadto, przypuszczają, że wyciąg może służyć jako nowoczesna forma tłumienia apetytu. Pamiętajmy jednak, że wnioski te wyciągnięto jedynie z badań przedwstępnych, prowadzonych na zwierzętach laboratoryjnych.


Granat a płód




Uszkodzenia mózgu u ludzkich płodów spowodowane ograniczonym transportem tlenu do tego organu są wciąż znaczącą przyczyną śmiertelności niemowląt. Lekarze niestety nie dysponują efektywnymi metodami zapobiegania i leczenia tych schorzeń. Ostatnie badania przeprowadzone na zwierzętach wykazują, że uzupełnianie diety produktami bogatymi w polifenole (np. borówki, wyciąg z zielonej herbaty) chroni mózg nienarodzonego płodu.

Naukowcy z Wydziału Neonatologii na University of Washington w Seattle postanowili ustalić, czy można zmniejszyć ryzyko niedotlenienia mózgu płodu zwierząt przez podawanie matce soku z granatów posiadającego wysoki udział polifenoli. Ciężarnym myszom rozpoczęto podawanie wody pitnej z domieszką soku z granatu, czystej wody, wody z cukrem i wody z witaminą C. Siódmego dnia po narodzeniu odcięto na krótko dopływ krwi do mózgu u narodzonych myszy poprzez jednostronne podwiązanie tętnicy szyjnej. Po tym zabiegu podano myszom tlen przez 45 minut. Stopień uszkodzenia mózgu oceniono po tygodniu. W grupie myszy, w której podawano sok z granatów, wykazano mniejszą utratę tkanki mózgowej we wszystkich badanych rejonach mózgu.

Bystrzejsi dzięki granatom

Nauce nie są jeszcze znane dobre sposoby spowolnienia postępowania choroby Alzheimera, jednak wyniki wielu badań sugerują, że odpowiednie diety lub suplementy mogą w jakiś sposób spowolnić ten proces. Jak już wspomniałem, granaty, w porównaniu z innymi owocami, mają znaczną zawartość substancji polifenolicznych, pomagających w zwalczaniu niektórych chorób.

Z kolei polifenole mogą być czynnikiem chroniącym układ nerwowy. Czy jest więc możliwe, że wyciąg z granatów może mieć wpływ na objawy towarzyszące chorobie Alzheimera? Aby odpowiedzieć na to pytanie, naukowcy z wydziału psychologii na Loma Linda University przeprowadzili eksperyment, w którym podawali myszom laboratoryjnym sok z granatu lub wodę z cukrem między 6 a 12.5 miesiącem życia. Myszy, którym podawano wyciąg z granatu, szybciej opanowywały sztukę wychodzenia z labiryntu oraz pływały sprawniej niż te, którym podawano jedynie wodę. Myszy otrzymujące sok miały znacząco niższy (ok. 50%) stopień nagromadzenia w mózgu zespołów białek kojarzonych z występowaniem choroby Alzheimera, w porównaniu do myszy, którym podawano czystą wodę.

Granaty oraz sok z nich uzyskany mogą stanowić część zdrowej diety śródziemnomorskiej, pod warunkiem, że konsumpcja soku nie będzie wyższa od zalecanej. Pamiętajmy, że sok ten zawiera dużo cukrów, które mogą podnieść poziom trójglicerydów we krwi. Badania wykazały, że ok. 56 ml soku może obniżać ciśnienie krwi.




Inne badania sugerują, że dzienna dawka soku powyżej 230 ml może wpływać na działanie niektórych leków, dlatego konieczna może okazać się konsultacja z lekarzem. Mimo że żaden produkt żywnościowy ani napój nie jest w stanie wyleczyć wszystkiego, to sok z granatów plasuje się na jednym z wyższych miejsc. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałaś granatów, koniecznie udaj się do najbliższego sklepu i zakup kilka ich sztuk. Być może zasmakujesz w nich, a tym samym poprawisz stan zdrowia.
Granat ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Sporządza się z niego soki, sałatki, galaretki. Z soku granatu (zwanego grenadiną) produkuje się napoje, galaretki. Używa się go także do produkcji wina i syropu. W krajach Środkowego Wschodu przygotowuje się sos, w którym granaty łączy się z orzechami. Garbniki zawarte w skórce granatu są surowcem przemysłowym w farmacji i garbarstwie, natomiast dzięki zawartym w korze granatowca alkaloidom owoc ma zastosowanie w weterynarii jako środek przeciw tasiemcowy. Granat ma także zastosowanie przy wyrobie kosmetyków. Z kwiatów granatowca uzyskuje się barwniki stosowane do jedwabiu.

Smaczny i zdrowy

Granat to wyśmienity owoc, ceniony szczególnie za swój sok. Pokrywa go twarda, skórzasta łupina o żółtej lub purpurowej barwie. Najlepsze są te owoce, które mają skórkę lśniąca i gładką. Wewnątrz znajduje się „galaretowaty" miąższ, który doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. To z niego wyrabia się syrop zwany grenadyną. W miąższu kryje się mnóstwo soczystych smakowitych ziaren. Po rozpołowieniu owocu, ziarna te skrzą się w słońcu na podobieństwo kosztownych kamieni.



Podsumowując…

Spektrum działania (Punica Granatum)
- profilaktyka układu krążenia i serca (miażdżyca, nadciśnienie, redukcja złogów i zwapnień)
- wysoki poziom antyoksydantów (ochrona serca i mózgu)
- cukrzyca (nie podnosi poziomu cukru w krwi)
- profilaktyka nowotworu: hamuje rozwój nowotworu nie dopuszcza do rozwoju nowych komórek nowotworowych (np. rak prostaty, rak piersi, rak jelit, rak płuc)
- nie dopuszcza do rozwoju procesów zapalnych
- pozytywne działanie enzymów (reumatoidalne zapalenie stawów)
- równowaga hormonalna (zaburzenia miesiączkowe, meno-pauza, andropauza)
- działanie ochronne na płód
- likwidacja zaburzeń erekcji
- spowolnienie demencji i objawów choroby Alzheimera
_________________
 
 
       
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 42
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Czw Maj 03, 2012 2:18 am     

GRANAT - OWOC DRZEWA ŻYCIA

Tom Storey

Odkrycie w granacie dużej ilości rzadkich przeciwutleniaczy i czynników odżywczych mających dobroczynny wpływ na zdrowie potwierdza związane z nim historyczne przekazy i mity.


OGRÓD GRANATÓW
Moje pierwsze wspomnienia związane z granatami (owocami granatowca właściwego) sięgają czasów, gdy byłem jeszcze małym chłopcem, i wiążą się z drzewem sąsiadów. Co roku czekaliśmy z niecierpliwością, kiedy wreszcie dojrzeją, ponieważ służyły nam jako atrapa granatów bojowych do rzucania w chłopaków z innej dzielnicy. Taki dobrze rzucony granat rozrywał się i setki czerwono-purpurowych nasion obryzgiwało przeciwnika prawie niemożliwymi do usunięcia plamami gwarantującymi mu duże kłopoty po powrocie do domu.

Poza tym mało istotnym zastosowaniem wykorzystanie granatów w Australii w tamtych czasach było niewielkie i ta ignorancja trwa do dzisiaj. Nie wiedzieliśmy wtedy, że, jak się później okazało, czerwono-purpurowy sok granatu zawiera znacznie więcej niż tylko ten niespieralny składnik. Obecnie wiadomo, że zawiera wartościowe fitofenole w formie super przeciwutleniaczy - ma ich znacznie więcej niż czerwone wino i zielona herbata razem wzięte. Wgląd w historię, symbolizm i ostatnie odkrycia medyczne związane z tym tajemniczym owocem stawia go w zupełnie innym świetle, zwłaszcza jeśli chodzi o jego wpływ na zdrowie.

Myszkując pewnego dnia po antykwariacie natknąłem się na rzadki egzemplarz książki dr Israela Regardie „A Garden of Pomegranates” (Ogród granatów). Zmarły w roku 1985 dr Regardie był cenionym okultystą i historykiem zachodnich filozofii hermetycznych oraz autorem serii książek opisujących tradycje okultystyczne, głównie Kabałę. Naczelnym motywem lub symboliczną strukturą tego starożytnego systemu filozoficznych dociekań jest Drzewo Życia - zdaniem dr Regardie "najcenniejszy klejnot ludzkiej myśli, geometryczna konfiguracja Imion, Liczb, Symboli i Idei..."
Jak pokazują mity, szczególnie Stary Testament, istnieje wiele symbolicznych związków z oryginalnym Drzewem Wiedzy. Dr Regardie przykładał duże znaczenie do wielokrotnie podkreślanego na przestrzeni wieków związku między owocem granatowca a najstarszymi mitami i symbolami filozofii i ezoterycznej religii. W tym względzie odwoływał się do szesnastowiecznej księgi autorstwa rabina Mosesa ben Jacoba Cordovero, która w dawnym języku nosi nazwę Pardes Rimonim (Gaj granatów). Jej tytuł rabin zaczerpnął z wersu Pieśni nad pieśniami Starego Testamentu (4,13): "Pędy twe - granatów gaj".

Traktowany przez niektórych jako jeden z najwybitniejszych interpretatorów Kabały, dr Regardie pisał, że "...istny ogród duszy można zbudować; ...w którym każdy z nas może odkryć wszelkie rodzaje i gatunki egzotycznych owoców i przyjemnych kwiatów o pięknych kolorach. Granat, mogę dodać, zawsze i wszędzie był dla mistyków ulubionym obiektem abstrakcyjnego symbolizmu".
Znaczna część tego symbolizmu, jak się zaraz przekonamy, odnosi się do głębokiego respektu, jakim wiele kultur żyjących w różnych czasach obdarzało tę roślinę, w tym i nasza własna, jako że coraz większa liczba badań ujawnia zdrowotne własności jej bogatych w nasiona oraz pełnych życia i potencji owoców.


KRÓTKA HISTORIA GRANATOWCA

Cofając się w czasie odkrywamy, że granat był sławiony w egipskich papirusach, cytowany w Starym Testamencie jako rimmon, występuje także w greckiej mitologii, w historii Rzymu i w Koranie. Na długo przed pojawieniem się chrześcijaństwa granatowce sprowadzano z Samarkandy do Chin. Granat pojawia się na przestrzeni dziejów w najdonioślejszych dokumentach, dziełach sztuki i architektury, od Homera poczynając, przez Rafaela, Szekspira i Chaucera, po Cezanne'a.
Panuje powszechna zgoda, że granatowiec wywodzi się z Persji, skąd powoli rozprzestrzenił się na teren Indii, północnej Afryki, Europy, Chin i obu Ameryk. Jest jednym z pierwszych uprawianych owoców - w roku 3000 p.n.e., a być może i wcześniej, w dolinach Tygrysu i Eufratu, Nilu i Indusu znajdowały się sady winorośli, oliwek, fig, migdałów i granatów.

GRANATOWIEC I SYMBOLIKA DRZEWA ŻYCIA

O tym owocu wspomina się w różnych kulturach i religiach. Mówi się, że w rajskim ogrodzie rósł granatowiec i jest bardzo prawdopodobne, ze "jabłko" z historii o Adamie i Ewie pochodziło z tajemniczego Drzewa Życia.
Owoc ten zawsze był symbolem wielu cnót, w tym zdrowia i obfitości, a w szczególności miłości i płodności. Te zalety, jak również wymiar duchowy, sugerowała znaczna liczba nasion (w optymistycznych ocenach do 800 na owoc). Sok był porównywany do krwi, kształt owocu do kobiecej piersi, a "korona" (kielich) przywodziła ma myśl królewskie koneksje.
W jednym z cudów świata, wiszących ogrodach Babilonu, który leżał tam, gdzie obecnie znajduje się rozdzierany wewnętrznymi konfliktami Irak, granaty traktowano jako jeden ze skarbów. W regionie tym, znanym niegdyś jako Mezopotamia, granaty są nadal cenione jako lekarstwo oraz symbol piękna, długowieczności, płodności i mądrości.
Greckie i perskie mity traktują ten owoc jako symbol życia, regeneracji i małżeństwa. Ze względu na swoją rolę w greckim micie o Persefonie granat stał się symbolem płodności, śmierci i wieczności i pełnił rolę godła misteriów eluzyńskich. Starożytni Chińczycy uważali, ze nasiona granatu symbolizują długowieczność i nieśmiertelność.
W tradycji hebrajskiej granaty występują w wielu kontekstach kulturowych i religijnych. Granat wykorzystano jako motyw dekoracyjny w Świątyni Salomona.
Jak czytamy na stronie JewishJournal.com: "Talmud powiada, że jeśli mędrzec śni o granacie, to jest to znakiem mądrości; jeśli ignorant śni o granacie, to jest to oznaką dobrych uczynków. Żydowscy mędrcy uważali, że granat jest znaczący, ponieważ w odróżnieniu od innych owoców czerwony miąższ, który jest głównym przedmiotem zainteresowania człowieka, niewiele obchodzi samo drzewo, gdyż służy mu on wyłącznie jako osłona nasion podobnie jak jego nasiona, które niewiele znaczą dla człowieka i są przez niego wyrzucane. Pierwotna i wtórna, przyszła i bieżąca część owocu są zjednoczone. To reprezentuje, zdaniem mędrców wysoki poziom błogosławieństwa, znak całości i doskonałości, doskonały symbol nowego roku".
Owoc granatowca jest symbolem odrodzenia i życia w chrześcijaństwie i w jego sztuce symbolizuje nadzieję. Jest też jednym z "błogosławionych owoców" buddyzmu.

CZYM WIĘC JEST TEN NIEZWYKŁY OWOC?

Botaniczna nazwa granatowca brzmi Punica granatum, gdzie Punica to nazwa dawnego miasta położonego w północnej Afryce, w pobliżu którego rzymscy żołnierze idący na pierwszą wojnę punicką w III wieku p.n.e. po raz pierwszy natknęli się na granatowce, zaś granatum znaczy "uziarniony". Granat (w języku angielskim "pomegranate") nazywa się tak dlatego, że przypomina jabłko (pomum) i podobnie jak ono ma wiele nasion. Jak głosi hebrajska legenda, każdy owoc ma 613 pestek - każda pestka ma jadno z żydowskich przykazań. W rzeczywistości jednak w jednym owocu znajdujemy około 200 pestek, a w dużym do 800. Botanicznie Punica granatum należy do jednej rodziny wspólnie ze swoim rzadkim genetyczny, przodkiem Punica protopunica, który występuje wyłącznie na wyspie Socotra w Jemenie.
Drzewo lub krzew granatowca osiąga wysokość od 3 do 5 metrów i wyróżnia się owalnymi lub lancetowatymi liśćmi koloru żywej zieleni, które w zimie opadają. Owoc, który na północnej półkuli dojrzewa około września (a na południowej w marcu, gdzie jest bardzo rzadki) ma kształt jabłka oraz żółtobrązowy kolor z czerwonym rumieńcem i jest zwieńczony twardym, przypominającym koronę kielichem. Wewnątrz twardej skórzastej łupiny znajdują się ciasno upakowane białe, różowawe lub szkarłatne półprzezroczyste owoce. Nasiona otoczone są osnówkami (arillus), które mają zwykle czerwony kolor, rzadziej różowy lub żółty. Soczyste nasiona są w zależności od odmiany słodkie lub kwaskowate i mogą wymagać osłodzenia przed spożyciem. Wyciśnięty z nasion sok jest przetwarzany na syrop, którym doprawia się drinki. W czasach starożytnych robiono z niego wino.
Owoc granatowca składa się z trzech głównych części, z których każda ma swój własny metafizyczny, botaniczny i chemiczny charakter. Części te to nasiona, czyli "arillus", sok i skórka. Co więcej, kora drzewa, korzenie, liście i kwiaty zawierają szczególne i unikalne elementy, z których każdy ma złożony wpływ, kiedy zostanie przygotowany jako lekarstwo przeznaczone dla człowieka lub zwierzęcia.

WŁASNOŚCI DRZEW I OWOCÓW
Granaty dobrze znosiły podróże w arabskich karawanach, które dostarczały kosztowności i korzenie ze Wschodu i aromatyczne substancje z Afryki. Ten otoczony i zamknięty wewnątrz impregnowanej taniną łupinie owoc jest dobrze chroniony przed trudnymi warunkami ciężkiej podróży i utrzymuje świeżość przez bardzo długi czas. Pełen soli mineralnych owoc i witaminowy sok stanowiły doskonałą strawę w czasie uciążliwych podróży, dzięki czemu jego ziarna rozsiewały się wzdłuż traktów handlowych i poza nimi.
Granatowiec bardzo łatwo przystosowuje się do różnych gleb i toleruje bardzo surowe warunki temperaturowe, utratę wilgoci i zaniedbanie. Nie należy więc się dziwić, że starożytny świat był dosłownie usiany zagajnikami granatowców, zaś dzikie drzewa rosły w wielu krajach, gdzie popadło. Do dziś w wielu miejscach można spotkać bardzo stare drzewa.
W pewnej wsi położonej na należącej do Balearów Minorce rósł jeden bardzo stary granatowiec, który co roku wciąż rodził jeden lub dwa owoce. Musiał przebyć z Fenicjanami, niestrudzonymi podróżnikami i kupcami, którzy przecierali lądowe i morskie szlaki handlowe i kontrolowali w starożytności większą część interesów w rejonie Morza Śródziemnego. Sądzi się, że granatowiec może rosnąć 200 lat i więcej, przeto nie ma absolutnej pewności co do wieku tego drzewa na Minorce.

SIŁA ŻYCIOWA GRANATU
Rodzi się pytanie: "Dlaczego granat jest tak sławiony w mitach, religiach i przekazach historycznych tak wielu kultur?" Biorąc pod uwagę wzmianki sięgające początku czasu i ludzkiej egzystencji zawarte w naszych mitach o stworzeniu oraz ogromne obecnie zainteresowanie naukowców i lekarzy, trudno oprzeć się wrażeniu, że ten owoc musi się czymś wyróżniać spośród pozostałych, że jest szczególnym darem danym człowiekowi.
Rodzą się też kolejne pytania. Granatowiec żyje bardzo długo i podobnie jak jego owoc prawie wcale nie choruje ani nie poddaje się szkodnikom. Czy to potężne antytoksyny utrzymują to drzewo w zdrowiu? Dlaczego to właśnie granaty wiele kultur i religii wybrało na symbol płodności, dobrego zdrowia i pomyślności?
Przez wiele lat praktykowania naturalnych terapii doskonaliłem umiejętności kinestezji i różdżkarstwa, co pozwoliło mi przekonać się, że wysokiej jakości wolny od chemikaliów gruziński sok z dziko rosnących granatów charakteryzuje się szczególną "siłą życiową". To oczywiście nie potwierdzone z naukowego punktu widzenia dane, ale ci, którzy pracują z energiami, wiedzą, jak wiarygodny może być taki test, jeśli chodzi o ustalanie "energetycznego" aspektu substancji.
Ostatecznie, zawsze mamy do czynienia z systemem człowieka, postrzeganym jako "biopole", pole informacyjne lub pole energii, który na najbardziej podstawowym poziomie operuje na różnego rodzaju energiach. W ostatecznej konsekwencji wszelkie lekarstwa i pokarmy spożywamy po to, by wchłaniać ich energię i przekazywać ją do naszych pól energetycznych. I to właśnie jakość ich energii stanowi o ich wartości.
Według mnie granat zawsze był traktowany jako owoc zawierający szczególnie wartościowy ładunek energetyczny. Objawia się to w wyglądzie owocu, smaku jego soku i kolorze osłonki. Każdy, kto zwróci uwagę na to, co mówią mu jego zmysły (w tym te bardziej subtelne), bardzo szybko zorientuje się, czy dana substancja wzmocni jego system energetyczny, czy też nie. Występujące w przyrodzie granaty i ich sok plasują się wysoko na liście substancji wzmacniających nasz system energetyczny.

PONOWNE ZAINTERESOWANIE GRANATAMI W USA
Czcigodny granat staje się ostatnimi czasy zdecydowanie trendy (na fali). W Stanach Zjednoczonych w ostatnich 18 miesiącach wprowadzono, jak podaje dyrektor Datamonitor's Productscan Online, 475 nowych potraw i napojów wytworzonych na bazie granatów. To wręcz eksplozja zainteresowania.
Niedawno wydana książka Pomegranates: Ancient Roots to Modern Medicine (Granaty - starożytne korzenie współczesnej medycyny) przedstawia badania N. Seerama i jego współpracowników z Ośrodka Żywienia Człowieka Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles, które wyjaśniają powód ponownego zainteresowania tym owocem. Badania tej grupy dowodzą, że picie szklanki soku dziennie może ulżyć efektom raka prostaty, pozwalając dotkniętemu tą chorobą człowiekowi na dłuższe życie. Sugerują również, że przy pomocy zawartych w nasionach fitoestrogenów można znacznie złagodzić objawy menopauzy i pomenopauzalne, klimakteryczne czasowe zaczerwienienia twarzy. Granat jest jednym z niewielu owoców zawierających związki typu estrogenowego.
Ten sam zespół naukowców podkreśla, ze z uwagi na to, iż 70 procent przeciwutleniaczy owocu pochodzi ze skórki, którą poddaje się wyciskaniu razem z całym owocem, znacznie zdrowsze jest picie właściwie przygotowanego soku niż jedzenie samego owocu.
Być może bardziej interesujące dla niektórych są badania, które głoszą, że granat działa jak "naturalna viagra". W prowadzonych w tym zakresie badaniach zmierzono zdolność do erekcji królików, dowodząc, że regularne picie soku z granatów podnosi poziom tlenku azotu i zwiększa przepływ krwi podobnie do tego, jak robi to viagra. Dowód na takie działanie z pewnością dodałby wagi przekonaniu, że granatowiec jest Drzewem Życia!
Zainteresowanie granatem jest jednak znacznie głębsze. Obecnie w USA można kupić gumę do żucia o nazwie Pomegranate Power (Siła Granatu) oraz granatowe kiełbaski z kurczaka firmy Jody Maroni's Sausage Kingdom z Los Angeles. Na uroczystości wręczania Oskarów w roku 2006 można było zaobserwować znakomitości popijające martini zrobione z soku z granatu (były w nim oczywiście i inne składniki). Granat jest stosowany także jako przeciwutleniacz w zestawie kosmetyków o nazwie Archipelago. Wiceprezes produkującej je firmy twierdzi, że jest to najbardziej udany produkt.
W ostatnich trzech latach Kalifornia stała się największym producentem granatów w USA za sprawą starań mieszkających w Beverly Hills Stewarta i Lyndy Resnicków, którzy założyli firmę Pom Wonderful zajmującą się uprawą i promocją granatów (wyłącznie odmiany Wonderful). Obecnie jest to największa w Ameryce firma zajmująca się hodowlą i dystrybucją granatów.

ZAWARTOŚĆ FITOCHEMICZNA
Fitozwiązki to, po prostu, związki chemiczne ekstrahowane z roślin. W ostatniej dekadzie zrodziło się duże zainteresowanie nimi, zwłaszcza przeciwutleniaczami, dzięki badaniom, które ujawniły ich ochronne i uzdrawiające działanie. Warto zauważyć, że rośliny, tak jak zwierzęta i ludzie, wykształciły metody ochrony swojego zdrowia przed zagrożeniami płynącymi ze środowiska. ponieważ rośliny nie są mobilne, ich obrona poszła w kierunku wytwarzania potężnych związków chemicznych, które nadają im także kolor, smak, zapach i teksturę. To właśnie te środki obronne dały początek potężnym związkom chemicznym, które okazały się bardzo użyteczne dla ludzkości i które obiecują jeszcze więcej ponad to, co już odkryto.
Potężna roślina, jaką jest granatowiec, oferuje do konsumpcji owoc, który stanowi zrównoważoną kombinację wielu korzystnych dla zdrowia substancji. To właśnie sama kombinacja tych związków może kryć w sobie tajemnicę wywołanych przezeń efektów, a nie ekstrakty sporządzane z określonych związków, takie jak kwas elagowy - aczkolwiek akurat ten ekstrakt daje wielce obiecujące rezultaty w próbach klinicznych.
Około 75 procent wszystkich lekarstw ma pochodzenie roślinne, co oznacza, ze królestwo roślin kryje ogrom związków chemicznych i ich działań. jest wiele kategorii korzystnych fitozwiązków. jedna z podklas nosi nazwę fenolików i obejmuje flawanoidy, flawanale, katechiny, izoflawony i kwasy fenolowe. Każdy z 5000 fitozwiązków z samej tylko podklasy flawanoidów jest przeciwutleniaczem, który wzmacnia układ odpornościowy człowieka, uzdrawia układ sercowo naczyniowy i spowalnia proces starzenia się.
W byłej republice ZSRR, Gruzji, fitoleki (leki pochodzenia roślinnego) doczekały się w ostatnich dekadach dużego szacunku, dzięki temu, że pochodzą z "dzikich" źródeł, to znaczy dziko rosnących roślin. Rośliny te rosły kiedyś na rozrzuconych po całym kraju plantacjach i w sadach. W rezultacie znaczna część badań skoncentrowała się na tych medycznych roślinach, szczególnie na granatowcu. Powoli rozwija się niezwykła, która zwraca dużą uwagę na jakość zbiorów i właściwy proces przetwarzania. znaczna część prezentowanych poniżej informacji jest efektem zainteresowania gruzińskimi fitozwiązkami pochodzącymi z dziko rosnących roślin.
Dalsze informacje na ten temat oraz dodatkowych badań, o których będzie dalej mowa, zaleźć można w książce W. Shaffera Foxa 100 & Healthy Longer with Phytomedicines from the Republic of Georgia (100 lat i w zdrowiu - dłuższe życie z fitolekami z Gruzji).

SKŁAD CHEMICZNY
Większość chemicznych analiz granatów ogniskowała się na soku, skórce/owocniku i oleju z nasion. Sok/owoc zawierają duże ilości hydrolizowanych tanin, szczególnie elagotanin (kwas galusowy i kwas elagowy), antocyjanów (cyjanidyn, delfinidyn, pelargonidyn), a także kwasów fenolowych (kwas elagowy, kwas kawowy i kwas chlorogenowy). Dużo hydrolizowanych tanin zwiera również owocnik. (Uwaga: owocnik to właściwie skóra otaczająca nasiona, czyli "otoczka". Nasieniem jest białe twarde wewnętrzne ziarenko, natomiast czerwone jadalne woreczki, łącznie z nasionami są nazywane osnówkami). Dzięki sprasowaniu całego owocu uzyskuje się sok wzbogacony polifenolami owocni.
Łupina zawiera także luteolinę, kwercetynę, kamferol i naringeninę. Olej z nasion zawiera około 63,5 procent kwasu punicynowego - rzadki osiemnastowęglowy kwas transtłuszczowy (strukturalnie pokrewny do kwasu linolenowego). Według jednego ze źródeł nasiona zawierają również bardzo wysokie w świecie roślin stężenie estronu - w przybliżeniu 17 mg.kg suchego ziarna.
Rośnie zainteresowanie olejem z granatów jako silnym fitoestrogenem oraz ze względu na jego przeciwrakowe własności, szczególnie w przypadkach raka piersi.

HISTORIA MEDYCZNYCH ZASTOSOWAŃ I BADAŃ
Sok z granatu jest od dawna stosowany w wielu schorzeniach. Starożytni greccy lekarze stosowali go jako środek przeciwzapalny i robakobójczy (na robaki jelit) oraz jako inhibitor kaszlu. Był również stosowany w leczeniu chronicznej biegunki i dyzenterii. W Gruzji stosuje się go w leczeniu wydalania śluzu, krwotoków, nocnego pocenia i biegunki. Jest wykorzystywany do wzmacniania naczyń włosowatych i w zapobieganiu miażdżycy tętnic, astmie oraz w zapaleniu migdałków oraz oskrzeli. Ekstrakt z granatu jest stosowany do aktywowania regeneracji kości. Ostatnio prowadzone są prace nad zastosowaniem go w leczeniu oparzeń.

KWAS ELAGOWY KONTRA RAK
Tym, co najbardziej ostatnio ekscytuje, jest odkrycie w granatach bardzo dużych ilości przeciwrakowego fenolowego kwasu elagowego, potężnego fitochemicznego przeciwutleniacza i środka przeciwrakowego, który opisano w ponad 500 pracach opublikowanych w okresie ostatnich 40 lat. Owoc granatu jest jednym z najobfitszych na świecie jego źródeł.
Dr Gary Stoner z Uniwersytetu Stanowego w Ohio przeprowadził wiele badań, które wykazały terapeutyczne własności kwasu elagowego w odniesieniu do raka. Wielu uczonych zgłasza obecnie pozytywne czynniki badań opisujących działanie tego kwasu w odniesieniu do raka, zarówno u gryzoni, jak i ludzi. Przeprowadzano wiele badań z zakresu raka szyjki macicy i piersi. Dr Wendy Smith i jej zespół z Uniwersytetu Stanowego w Kentucky wykazali, że kwas elagowy zapobiega wczesnym reakcjom chemicznym prowadzącym do raka piersi. Dr Kim z Krajowego Uniwersytetu Pusan w Południowej Korei kierował pracami zespołu naukowców ze Stanów Zjednoczonych, Kanady, Wielkiej Brytanii i Izraela, który dokonał bardzo ważnych odkryć w zakresie hamowania formowania się i rozrostu zmian rakowych przez zawarte w granacie fitozwiązki. jest wiele zakończonych już oraz wciąż realizowanych badań dotyczących leczenia raka, w tym raka piersi, prostaty i płuc, obszar zastosowań granatu w tym zakresie bardzo szybko się rozszerza. Dużo danych na temat tych badań znaleźć można w książce Shaffera Foxa.

Własności przeciwutleniające
Przeciwutleniające własności granatu są użyteczne również w zwalczaniu innych chorób, takich jak arterioskleroza, stany zapalne arterii i serca oraz nadciśnienie krwi. Własności te są również użyteczne w ochronie wątroby i nerek przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki oraz w zwalczaniu bakterii i wspomaganiu akcji innych przeciwutleniaczy.
Przez ostatnie kilka lat izraelscy naukowcy kierowani przez dra Michaela Avirama (Laboloratorium Badań Lipidów, Instytut Badawczy Nauk Medycznych Rodziny Rappaport, Ośrodek Medyczny Rambam w Hajfie) skupili uwagę na przeciwutleniających własnościach soku z granatów oraz płynących z jego stosowania potencjalnych korzyściach dla układu sercowo-naczyniowego. W rezultacie jednego z badań okazało się, że sok z granatów redukuje wielkość arteriosklerotycznych zmian u myszy z deficytem apolipoproteiny E. W badaniach ex vivo na zdrowych ochotnikach płci męskiej ustalono, że dzienna konsumpcja 50 ml skoncentrowanego soku z granatów (równoważna 8 uncjom - 236 ml - stuprocentowego soku dziennie) zredukowała podatność na utlenienie LDL ("złego cholesterolu") i zwiększyła aktywność paroksenazy (genu PON1). Ostatecznie w wyniku prób klinicznych ustalono, ze dzienna konsumpcja 50 ml skoncentrowanego soku z granatów (równoważna 236 ml stuprocentowego soku dziennie) przez dwa tygodnie zmniejszyła się o 36 procent ilość enzymu konwertującego aktywność angiotensyny (ACE) w serum i o 5 procent skurczowe ciśnienie krwi u 10 pacjentów z nadciśnieniem (w wieku 62-77 lat). Omawiane badania soku z granatów są kontynuacją ich prac i, miejmy nadzieję, początkiem nowych interesujących odkryć z korzyścią dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Granaty kontra płytki w arteriach i miażdżyca tętnic
Pilotowymi badaniami objęto 19 osób w podeszłym wieku z miażdżycą tętnic lub stwardnieniem arterii, u których płytki narosły już w niebezpiecznym stopniu. dziesięciu pacjentów piło codziennie przez rok 8 uncji (236 ml) soku z granatów, po czym zaobserwowano u nich zmniejszenie grubości nabłonka arterii szyjnej do 30 procent, podczas gdy w grupie kontrolnej składającej się z 9 pacjentów, którzy nie pili soku, wystąpiło zwiększenie jego grubości o 9 procent. Dodatkowo u tych, którzy pili sok z granatów, wystąpił dwudziestojednoprocentowy spadek skurczowego ciśnienia krwi.
W sierpniowym numerze magazynu Atherosclerosis z roku 2006 podano: "Sok z granatów może zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu cukrzycy, jako że ten stan prowadzi do pogrubienia ścianek arterii i ich stwardnienia, co jest przyczyną 80 procent zgonów pacjentów chorych na cukrzycę. Zmniejsza on również absorpcję złego cholesterolu, co wynika z badań przeprowadzonych w Izraelskim Instytucie technologii Technion...

Korzyści w leczeniu raka prostaty
Według badań starszych ludzi opublikowanych w magazynie Clinical Cancer Research z 1 lipca 2006 roku sok z granatów zadaje cios rakowi prostaty, powodując dwukrotne wydłużenie czasu pojawienia się pooperacyjnego PSA (Prostate Specific ANtugen - specyficzny antygen prostaty) i wyhamowując rozwój komórek rakowych, wręcz zabijając komórki raka prostaty.
Jak wynika z laboratoryjnych eksperymentów przeprowadzonych na Uniwersytecie Wisconsin w Madison w USA, ekstrakt z granatu może zapobiec rakowi prostaty lub spowolnić jego rozrost, po wstrzyknięciu myszom komórek ludzkiego raka prostaty karmienie ich ekstraktem z granatów poważnie opóźniło pojawienie się guzów. Wzrost guzów został znacznie spowolniony, a czas przeżycia wydłużony. U mężczyzn z nawrotami raka prostaty picie dziennie 8 uncji (236 ml) soku z granatów znacząco wydłuża czas do chwili pojawienia się przyrostu poziomu PSA, który jest wskaźnikiem raka prostaty.

Wsparcie tlenku azotu
Sok granatu testowano pod względem jego zdolności do ochrony tlenku azotu (NO) przed destrukcją oksydacyjną. Okazało się, że jest on silnie działającym inhibitorem nadtlenkowego anionowego zanikania NO. Sok granatów okazał się znacznie efektywniejszy od soku winogronowego Concorde, soku czarnej borówki, czerwonego wina, kwasu askorbinowego i dl-alfatokoferolu. powyższe obserwacje sugerują, ze sok z granatów posiada silne własności przeciwutleniające, które dają znaczną ochronę tlenku azotu przed destrukcją oksydacyjną, i w ten sposób, przyczyniania się do wydłużenia biologicznych oddziaływań NO.

Dalsze badania granatu
W uzupełnieniu wyżej opisanych badań charakteryzujących się pozytywnymi wynikami na stronie dr Raya Saheliana zamieszczonej pod adresem www.raysahelian.com/pomegranate.html można zapoznać się ze szczegółami następujących eksperymentów:
- Ekstrakty z owocu granatu mogą blokować enzymy, które przyczyniają się do zapalenia kości i stawów, spowalnianie stanu chrząstek.
- Picie soku z granatów w czasie ciąży może zmniejszać ryzyko uszkodzeń mózgu dziecka.
- Ekstrakt soku z granatów potrafi zablokować formowanie guza skóry, przynajmniej u myszy wystawionej na czynniki rakotwórcze. Co więcej, u myszy, którym podawano granaty rozwinęło się mniej guzów skóry niż u tych, którym go nie dawano.
- Skoncentrowany sok granatu poprawia profil lipidów diabetyków z hiperglikemią, a także może modyfikować czynniki ryzyka zawału serca.
- Spożywanie przez trzy lata soku z granatów przez pacjentów ze zwężeniem arterii szyjnej zmniejsza pospolite zgrubienie warstwy środkowej ściany naczynia, ciśnienie krwi i utlenienie LDL.
- Sok z granatów może dawać pozytywne skutki w leczeniu choroby Alzheimera.
Jest wiele doniesień na temat badań świadczących o dodatnim pływie pochodnych granatu na wysokie ciśnienie krwi, stany zapalne arterii i serca, ochronę nerek i wątroby oraz zwalczanie chorób wywołanych przez bakterie.

NA CO ZWRACAĆ UWAGĘ W PRZYPADKU PRODUKTÓW Z GRANATÓW?
Najważniejszą sprawą przy wybieraniu produktów z granatów, podobnie jak wszelkich innych roślinnych ekstraktów, jest zwracanie uwagi na to, czy w trakcie uprawy lub procesu ekstrakcji produktu stosowano toksyczne chemikalia, takie jak herbicydy, pestycydy i chemiczne rozpuszczalniki. Osady tych związków często utrzymują się w roślinnym materiale, wytwarzając w nim potężne wolne rodniki. Jako przykład godnego zaufania źródła mogą służyć gruzińskie granatowce rosnące zazwyczaj dziko na pozbawionej takich zanieczyszczeń glebie. Również kalifornijska firma Pom Wonderful zasługuje na zaufanie, jeśli chodzi o metody uprawy i ekstrakcji. Większość substancji odżywczych produkowanych na bazie roślinnej jest uzyskiwana przy wykorzystaniu toksycznych organicznych rozpuszczalników, których resztki pozostają w produkcie finalnym. Zatem należy uważać, co się kupuje.

JAK TO JEST, KIEDY SIĘ JE GRANATY?
Teraz już wiemy, dlaczego w starożytności granaty zabierano na długie wyprawy i dlaczego nazywa się je "najbardziej pracochłonnym owocem natury". Są wytrzymałe, nie trapione przez szkodniki, nie poddają się łatwo gniciu i dosyć trudno szybko je jeść...
Aby się o tym przekonać, kupcie pełny, dojrzały owoc i otwórzcie go. Pod łupiną ukaże się labirynt białych woreczków wokół skupisk nasion, a właściwie gęsto upakowanych i kuszących głębią szkarłatu osnówek (arillus). Już na sam ten widok z ust pocieknie wam ślinka... Łupina jest mocna i trzeba włożyć trochę siły, aby ją rozerwać, a potem należy delikatnie odłupywać białawe otoczki, w których tkwią nasiona. W końcu osnówki zostają odsłonięte i można się do nich dobrać, przy czym będzie wam ciekł sok po brodzie w związku z czym trzeba uważać, żeby nie poplamić ubioru, zwłaszcza białego. Jednak na śniadanie, zwłaszcza w drodze do pracy, wygodniejsze może być picie soku z butelki, który wyekstrahowali nieznani robotnicy, zakochani w tych dziko rosnących na zboczach gór owocach. Zachęcam wszystkich do picia tego soku w dużych ilościach i spożywania owocu w weekendy!

Autor: Tom Storey
_________________
 
 
       
Litwin81 

SOGI: 509

MASTER


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 1752
Skąd: Gdynia
  Wysłany: Czw Maj 03, 2012 6:52 am     

Uwielbiam granat,jeszcze kilka lat temu chodził po zeta to na Święta kupiłem sobie 40 sztuk :P W tym roku dało radę kupić za 2 zeta,nadal ekonomicznie,zawsze łączyłem je z sharonem.Nie polecam duzych owoców,są na ogół kwaśne,małe,żółtawe,z czerwoną popękaną skórką są najsłodsze.
_________________
Marszałek Piłsudski:
Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.


..."Lepiej umrzeć na stojąco,niż żyć na kolanach"...
 
 
 
       
Borkow66 

SOGI: 15558

MASTER
NO PAIN - NO GAME

Pomógł: 30 razy
Wiek: 42
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 2206
Skąd: Poland
  Wysłany: Czw Gru 20, 2012 1:05 pm     

Smaczny sposób na zapobieganie i walkę z rakiem prostaty

Przez ostatnie 70 lat lekarze uważali, że zbyt wysoki poziom testosteronu jest istotnym czynnikiem w rozwoju raka prostaty. Jednak aktualne badania wykazują, że jest wręcz odwrotnie. Wraz z wiekiem poziom testosteronu naturalnie spada. Coraz więcej lekarzy uważa, że jest to obecnie jedna z głównych przyczyn chorób prostaty.

Jednak nie tylko niższy poziom testosteronu przyczynia się do problemów z prostatą u mężczyzn w starszym wieku. Aktualne badania wykazują, że ich przyczyną jest również wyższy poziom estrogenów. To odkrycie przyczyniło się do powstania nowej formy leczenia, która jest bezpieczna, skuteczna i tania. Jest ona dostępna prawie w każdym sklepie spożywczym.

Dr Mark Rubin, profesor z Harvard Medical School, jest uznanym ekspertem w dziedzinie chorób prostaty. Jest autorem 170 zrecenzowanych prac na ten temat. Przeprowadza również badania dla National Institutes of Health oraz National Cancer Institute. Dr Rubin jako jeden z pierwszych badaczy odkrył związek między estrogenem i rakiem prostaty. Wraz z dr Kirsten Mertz z Harwardu, opracował badanie mające znaleźć genetyczny odcisk palca nowotworu prostaty.

Badania genów
Naukowcy zbadali DNA ponad 2 500 mężczyzn z rakiem prostaty. Odkryli, że u ponad połowy z nich występował wysoki poziom estrogenu. Następnie opracowali nową metodą badania profili genowych.

Przeprowadziliśmy największą analizę ekspresji genów z mikromacierzy przeprowadzoną do tej pory w zakresie badań nad rakiem prostaty, mówi dr Rubin.

Zbadali ponad 6000 typów genów. Odkryli, że podwyższony poziom estrogenu nie jest tylko czynnikiem w rozwoju raka prostaty. Tak naprawdę wywołuje jedną z najbardziej agresywnych form tego rodzaju nowotworu. Estrogen może przyczynić się do łączenia się genów, a takie geny mogą wywołać agresywną formę raka prostaty.

Wyniki tego badania opublikowano w piśmie Journal of the National Cancer Institute. Naukowcy podsumowali, że zahamowanie estrogenu może pomóc w walce z rakiem prostaty. Nowe badanie kliniczne wykazuje, że można obniżyć poziom estrogenu i spowolnić postępy rozwoju raka prostaty dodając pewien produkt do diety.

Ponad 200g soku może spowolnić rozwój raka
Dr Allan Pantuck spowalnia rozwój raka prostaty blokując estrogen. Wykorzystuje do tego pewien naturalny lek.

Dr Pantuck jest dyrektorem ds. badań nad nowotworami na UCLA. Specjalizuje się w tej dziedzinie od ponad 10 lat. National Institutes of Health i armia USA uhonorowały go za przeprowadzone badania nad prostatą. Jest również autorem ponad 150 recenzowanych pism na ten temat. W jednym z aktualnych badań badał 50 mężczyzn przez 5 lat. Przed przystąpieniem do badania, każdy z nich był leczony na raka prostaty. Byli operowani lub poddani radioterapii. We wszystkich przypadkach leczenie nie powiodło się i nastąpił nawrót choroby oraz szybko postępowała.

Stężenie PSA (antygen prostaty) u każdego z mężczyzn szybko wzrastało. U mężczyzn, którzy nie chorowali na raka prostaty stężenie PSA nie wskazywało na raka. Jednak u tych, u których zdiagnozowano chorobę i przeprowadzono leczenie, stężenie PSA może wskazywać nawrót choroby. Jeśli stężenie PSA szybko wzrasta oznacza to, że nowotwór powraca. Tak było w przypadku każdego mężczyzny w badaniu.

Dr Pantuck podawał każdemu z nich tylko 200 g soku z granatu codziennie, bez żadnych leków. W ciągu kilku tygodni sok unormował stężenie PSA i spowolnił czas podwojenia stężenia tego antygenu. Czas ten jest bardzo ważny przy raku prostaty. U pacjentów z krótkim tego rodzaju czasem występuje większe prawdopodobieństwo zgonu w wyniku choroby.

Jednak sok z granatu miał duży wpływ na wyniki. Odnotowano czterokrotne wydłużenie czasu podwojenia stężenia. Czas podwojenia nie wynosił 15 miesięcy ale 54 miesiące u 82% mężczyzn biorących udział w badaniu.

Jest to znaczne wydłużenie czasu, mówi dr Pantuck. Można podawać (mężczyznom w starszym wieku) sok z grantu, co może zmniejszyć ryzyko zgonu w wyniku raka. Liczymy na to, że możemy ograniczyć potrzebę innych terapii, które przynoszą szkodliwe skutki uboczne.

Wyniki badania wykazały także 12% spadek wzrostu komórek rakowych oraz 17% wzrost śmierci tych komórek.

Wiele substancji zawartych w tym soku może przyczyniać się do tego, mówi dr Pantuck.

Jedną z nich jest kwas elagowy, który może być kluczowy dla skuteczności soku.

National Cancer Institute opublikował ostatnio badanie, które wykazało, że kwas elagowy może hamować aromatazę tj. enzym, który produkuje estrogen. Badanie podaje, że pokarmy zawierające kwas elagowy np. sok z grantu mogą blokować estrogen.

Inne badanie przeprowadzone na University of Quebec w Kanadzie wykazało również, że granaty mogą hamować produkcję estrogenu. W tym badaniu naukowcy poddali komórki raka prostaty działaniu kwasu punikowego, występującego w nasionach granatu. Podobnie jak kwas elagowy, kwas punikowy blokuje produkcję estrogenów hamując aromatazę.

Komórki rakowe zmniejszyły się i ich liczba zmalała. Wnioski tych trzech niezależnych badań są takie same: granat hamuje produkcję estrogenów, a to zwalcza raka prostaty. Nie jest to lekarstwo, mówi dr Pantuck. Ale sok z grantu może opóźnić zachorowanie na raka prostaty i stosowanie dodatkowych metod leczenia.
_________________
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,46 sekundy. Zapytań do SQL: 10