Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
keram 

SOGI: 16278

MASTER


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Lut 2016
Posty: 1127
  Wysłany: Pon Sie 29, 2016 8:22 pm   Olej ryĹźowy  

Troszeczke na temat oleju ryĹźowego.

Olej ryżowy - otrzymuje się go z nasion ryżu, a konkretnie z otrąb ryżowych (łusek), czyli odpadów stanowiących około 8 proc. nieprzetworzonych ziaren. Olej ryżowy, bo o nim mowa, to jeden ze zdrowszych olejów – zawiera jedynie 15-20 proc. tłuszczu.
Olej ryżowy ma charakterystyczny zapach i żółtawy kolor. Ocenia się, że jest to jeden z bezpieczniejszych i zdrowszych olejów w przemyśle spożywczym, a przemawia za tym bardzo wiele argumentów.
Dobroczynne właściwości
Zawiera dużo witaminy E, która odpowiada za gospodarkę wodną skóry, prawidłową mikrocyrkulację w naczyniach krwionośnych skóry właściwej, zmniejszenie wrażliwości na promieniowanie ultrafioletowe oraz skuteczność neutralizacji wolnych rodników. Chroni włókna kolagenu i elastyny, odmładza i regeneruje. W oleju ryżowym znajduje się także gamma oryzanol, który niszczy wolne rodniki, przyspiesza podziały komórek, powstrzymuje powstawanie komórek nowotworowych, a ponadto opóźnia procesy starzenia i łagodzi objawy klimakterium. Obecna w nim witamina B odgrywa kluczową rolę w procesie spalania tłuszczów. Fitosterole z kolei regulują gospodarkę wodną skóry – zapobiegają jej wysuszaniu. Kwasy omega-3 zawarte w tym oleju zmniejszają poziom triglicerydów we krwi, a co za tym idzie – ryzyko zawału serca.
Ma on wysoką temperaturę dymienia, tj. 230°C, co oznacza smażenie bez dymu i pryskania. Potrawy smażone na tym oleju są mniej kaloryczne, ponieważ jest on mniej absorbowany niż inne oleje. Ma bardzo delikatny smak, nie zmienia smaku potraw, a jedynie nadaje im lekko orzechowy posmak. Jako metodę ekstrakcji oleju stosuje się tłoczenie na zimno, co jest bardzo istotne, ponieważ większość olejów tłoczonych na ciepło traci swoje właściwości zdrowotne.



Odnośnik do oryginalengo tekstu:
http://www.nazdrowie...kul/olej-ryzowy
 
 
       
Pitbullshop_us

SOGI: 296

zawodowiec

Dołączył: 22 Lis 2011
Posty: 334
  Wysłany: Pon Sie 29, 2016 9:14 pm     

Odpisz mi na PW w sprawie zamowienia bo email Ci nie dziala.
 
 
       
ryba

SOGI: 642

MASTER

Dołączył: 24 Lip 2011
Posty: 1553
  Wysłany: Pon Sie 29, 2016 9:33 pm     

Nie chodzi chyba tylko o temp. dymienia ale ilosc tluszczy nasyconych ktore przy smazeniu sa wazne, kokosowy ma w 100gr ok 90 ryĹźowy ma malo a te nienasycone podczas smazenia utleniaja sie tworzac toksyne.
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=e9ake0ZxbiE
 
 
       
Alchemy

SOGI: 775

zawodowiec

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 471
  Wysłany: Pon Sie 29, 2016 9:40 pm     

ryba napisał/a:
Nie chodzi chyba tylko o temp. dymienia ale ilosc tluszczy nasyconych ktore przy smazeniu sa wazne, kokosowy ma w 100gr ok 90 ryĹźowy ma malo a te nienasycone podczas smazenia utleniaja sie tworzac toksyne.


Dokladnie. Zeby sie z izomeru cis zrobil ten toksyczny izomer - trans - to trzeba miec nienasycone wiazania miedzy atomami wegla. No ale stopien dymienia tez wazny jest. Bo to jest wlasnie ten punkt, w ktorym ta zmiana zachodzi. Smazy si ena tluszczach zwierzecych, ewentualnie kokosowym albo z orzechow makadamia.
 
 
       
666

SOGI: 592725

z piekła rodem

Pomógł: 69 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 8178
  Wysłany: Śro Sie 31, 2016 8:44 pm     

50sogow na zachete , a nie jest ten olej taki dobry. Kokos znacznie lepszy.
_________________
Power X Sport Team
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11