|
keram
SOGI: 16278
MASTER

Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lut 2016 Posty: 1127
|
Wysłany: Czw Wrz 01, 2016 5:36 pm Orkisz (mÄ
ka orkiszowa)
|
|
|
Orkisz â stara odmiana pszenicy, wyjÄ
tkowo zdrowa i niedoceniona. Jej wspaniaĹe wĹaĹciwoĹci sÄ
odkrywane na nowo! Orkisz spoĹźywany byĹ juĹź w staroĹźytnoĹci. W czasach rzymskich byĹ posiĹkiem gladiatorĂłw i zawodnikĂłw igrzysk.
Pszenica orkisz (Triticum spelta L.), zwyczajowo nazwana orkiszem - gatunek zboĹźa naleĹźÄ
cy do rodziny wiechlinowatych. JuĹź w dawnych czasach na Bliskim Wschodzie Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie, szczegĂłlnie cenili sobie wysokowartoĹciowe zboĹźe - orkisz jako pokarm, ktĂłry dawaĹ im zdrowie, sprawnoĹÄ fizycznÄ
i siĹÄ, a nawet inteligencjÄ.
Ziarno orkiszu ma duĹźe wĹaĹciwoĹci zdrowotne, wzmacnia odpornoĹÄ, usuwa toksyny, ma dobry wpĹyw na krew, pomaga przy zmÄczeniu i spadku energii. Ma teĹź wĹaĹciwoĹci przeciwzapalne i antyalergiczne. Ponadto obniĹźa poziom cholesterolu, zapobiega kamicy şóĹciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinÄ, wzmacnia narzÄ
dy zmysĹĂłw, spowalnia procesy starzenia siÄ organizmu. Pomaga przy problemach z sercem i ukĹadem krÄ
Ĺźenia oraz wzmoĹźonej podatnoĹci na infekcje, w chorobach wÄ
troby i nerek. DziaĹa rozgrzewajÄ
co, wiÄc wspomaga krÄ
Ĺźenie, jest tĹusty, wiÄc przyczynia siÄ do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego. DziÄki zawartoĹci podstawowych aminokwasĂłw jest wysokowartoĹciowy, powoduje prawidĹowe trawienie i lepszÄ
budowÄ tkanki miÄĹniowej.
Orkisz zawiera duĹźe iloĹci lekkostrawnego biaĹka (wiÄcej niĹź ziarno pszenicy zwyczajnej), bĹonnika pokarmowego, wÄglowodanĂłw, witamin, biopierwiastkĂłw a takĹźe lepiej przyswajalny gluten. Ta stara odmiana pszenicy jest bogata w kwasy nienasycone, przede wszystkim kwas linolenowy. Ponadto zawiera witaminy A, D i E i z grupy B oraz cynk, miedĹş, selen, Ĺźelazo, fosfor, magnez i wapno.
Orkisz z upraw ekologicznych spoĹźywany trzy razy dziennie w poĹÄ
czeniu z okreĹlonym sposobem odĹźywiania pomaga leczyÄ m.in. alergie, cukrzycÄ, otyĹoĹÄ, stwardnienie rozsiane, AIDS, chorobÄ Alzhaimera, chorobÄ Parkinsona, anginÄ, reumatyzm, raka, zatrucie lekami. Jest doskonaĹy dla osĂłb osĹabionych, wyczerpanych, niedoĹźywionych. Bardzo waĹźne jest, by produkty orkiszowe stosowane w celach leczniczych nie zawieraĹy w swoim skĹadzie domieszek innych zbóş, ziaren, barwnikĂłw, sztucznych konserwantach i polepszaczy.
Orkisz jest powaĹźnÄ
alternatywÄ
ĹźywieniowÄ
dla wszystkich, ktĂłrym leĹźy na sercu wĹasne zdrowie jak i zdrowie najbliĹźszych.
OprĂłcz wszystkich powyĹźszych wĹaĹciwoĹci zdrowotnych orkisz jest po prostu smaczny - ma delikatny orzechowy smak i jest Ĺatwostrawny. MoĹźna go spoĹźywaÄ w formie ziarna, mÄ
ki, pĹatkĂłw, kaszy, makaronĂłw czy kawy. Z orkiszu moĹźna przyrzÄ
dziÄ chleb, oraz pozostaĹe wypieki, poniewaĹź sÄ
bardzo dobre w smaku i zdrowe. Wszelkie produkty orkiszowe sprzyjajÄ
dobremu trawieniu i utrzymujÄ
w zdrowiu ĹźoĹÄ
dek i jelita.
Warto rĂłwnieĹź dodaÄ, Ĺźe orkisz nie poddaje siÄ modyfikacjom genetycznym, co pozwoliĹo mu przetrwaÄ w niezmienionej formie. Nadaje siÄ do uprawy ekologicznej, poniewaĹź nie wymaga stosowania nawozĂłw sztucznych. Zaobserwowano nawet, Ĺźe przy wysokim nawoĹźeniu wyrasta wysoko, wylÄga i daje bardzo maĹy plon. Od kilku lat przywraca siÄ go do upraw rĂłwnieĹź w Polsce. |
|
|