Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
koksik844

SOGI: 1130

MASTER


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 1130
Skąd: Poznań
  Wysłany: Wto Gru 23, 2008 1:48 pm   Cynamon  

Cynamon na cukrzycę?


Pomimo przeprowadzonych jakiś czas temu badań, popierających teorię, że cynamon może wspierać kontrolę cukru we krwi, jest wciąż zbyt wcześnie, by polecić tę przyprawę osobom chorym na cukrzycę. Najnowsze badania przeprowadzone na 43 osobach dorosłych z cukrzycą typu drugiego, pokazują, że cynamon, przyjmowany przez trzy miesiące, nie wpłynął na zmianę ilości cukru we krwi, insulinę, ani poziom cholesterolu.


Wyniki te, opublikowane w czasopiśmie Diabetes Care, są sprzeczne z wynikami poprzednich badań, które sugerowały, że cynamon może pomóc osobom chorym na cukrzycę.

Poprzednio przodowała teoria, że cynamon wpływa na zmianę poziomu cukru we krwi.

W badaniach, w których wzięły udział osoby z cukrzycą typu drugiego, udowodniono, że u tych, którzy włączyli cynamon do swojej codziennej diety, wystąpił spadek cukru we krwi oraz obniżył się poziom cholesterolu.

Badania laboratoryjne sugerują, że cynamon może komórki ciała uczynić bardziej wrażliwymi na insulinę – hormon, który oddziela cukier od krwi i transportuje go do komórek w celu przetworzenia go na energię. Cukrzyca typu drugiego rozwija się, gdy komórki tracą swoją wrażliwość na insulinę.

W nowych badaniach, które zostały przeprowadzone na Uniwersytecie w Oklahomie, udział wzięły dwie grupy osób, również z cukrzycą typu drugiego. Jedna grupa zażywała specjalne cynamonowe tabletki, druga natomiast przyjmowała placebo, każdego dnia przez trzy miesiące.

Pierwsza grupa brała dwie tabletki dziennie, z których każda zawierała 500 mg przyprawy. Grupie przyjmującej placebo, podawano tabletki zawierające mąkę pszenną.

Na koniec doświadczenia nie odnotowano różnicy w średnim poziomie cukru we krwi, insuliny, czy cholesterolu u osób z obu grup.
Badania te jednak nie dają ostatecznej odpowiedzi. Powodem sprzecznych wyników tych i poprzednich badań mogą być różnice badanych grup.

Większość pacjentów w ostatnich badaniach przyjmowało różnego rodzaju leki.

W badaniach wcześniejszych, gdzie cynamon okazał się mieć wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi, żaden z pacjentów nie przyjmował dodatkowych leków.

Badacze podsumowując twierdzą, że potrzebne są kolejne badania by ocenić wpływ różnych czynników jak ogólna dieta i zażywanie leków oraz określić plusy i minusy spożywania cynamonu przez diabetyków. Na chwilę obecną cynamonu nie rekomenduje się jako suplementu diety cukrzyków.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


CYNAMON





Drzewo Cynamonowiec (Cinnamomum) stanowi około 50 gatunków drzew z rodziny wawrzynowatych, występujących w południowo-wschodniej Azji i Australii. Cynamon jest korą cynamonowca. Wiecznie zielone drzewo cynamonowe osiąga wysokość do 10 metrów. Rośnie na suchych tropikalnych obszarach leśnych. Jego duże, podłużne, skórzaste i mocno żyłkowane młode liście są często czerwone, lśniące. Kwiaty i małe owoce są niepozorne. Wszystkie części rośliny wydają charakterystyczną woń cynamonu. W hodowli w celu pozyskania kory cynamonowej ścina się rózgi długości laski. Ściąga się z nich korę, która ususzona trafia do międzynarodowego handlu. Największymi producentami cynamonu są: Sri Lanka, Indie, Brazylia, Indonezja, kraje Karaibskie i kraje leżące na Oceanie Indyjskim. Najwyższą jakość ma cynamon ze Sri Lanki.
Właściwości
Najważniejszym składnikiem cynamonu są olejki lotne, garbniki, żywice, śluzy, skrobia.
Zastosowanie
Cynamon ma przyjemny, słodkawy, korzenny zapach i smak. W kuchni znakomicie nadaje się do dań słodkich jak również pikantnych. Stosuje się do jagnięciny, do dań z ryżu, kompotów, zwłaszcza z gruszek, do deserów, kołaczy miodowych, szarlotek, ciast orzechowych, biszkoptów, pączków smażonych w tłuszczu, herbaty, ponczu, wina grzanego, piwa grzanego. Przyprawa ta jest lubiana i powszechnie wykorzystywana w gastronomii. Cynamonem w laskach przyprawia się kompoty, soki owocowe, wina grzane oraz inne napoje. Znajduje zastosowanie także w kuchni indyjskiej i chińskiej. Zapach cynamonu pochodzi od olejku cynamonowego, którego ilość w surowcu waha się od 1 do 4%. Z liści i gałęzi cynamonowca destyluje się gęsty, płynny, ostro pachnący olejek cynamonowy, stosowany w przemyśle perfumeryjnym. W medycynie ludowej jest stosowany przy przeziębieniach, w stanach ogólnego osłabienia, bólach mięśni, biegunce, impotencji, chorobach skóry, zakłóceniach rytmu serca oraz w chorobach kobiecych. Wchodzi w skład curry. Cynamon to prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Roślina ta pochodzi z Chin i już 2700 lat p.n.e. znalazła się wzmianka o niej w chińskiej księdze zielarskiej.Egipcjanie importowali cynamon z Chin 2000 lat p.n.e..
 
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10