Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
nrw

SOGI: 2147479409

pitbullshop

Pomógł: 14 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 2571
  Wysłany: Nie Lis 16, 2008 7:15 pm   Resveratrol - Eliksir długiego życia  

Resveratrol


Innym znanym antyoksydantem zaliczanym do związków fenolowych jest RESVERATROL.

Należy do tzw. stilbenów – związków o charakterze polifenoli.Resveratrol wykazuje szereg działań biologicznych, m.in.:


chroni organizm przed kancerogenami,

zapobiega schorzeniom układu sercowo-naczyniowego,

wykazuje działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne (przyśpiesza powstawanie tzw. mediatorów procesów zapalnych),

neutralizuje szereg wolnych rodników,

działa antymutagennie,

silnie hamuje agregację (zlepianie się) płytek krwi,

zabezpiecza przed utlenianien cholesterolu LDL i odkładaniem się produktów jego utleniania w naczyniach krwionośnych,

hamuje wzrost i rozwój komórek nowotworowych.



Resveratrol występuje w ekstraktach rośliny Yucca Schidigera, ale w dużych ilościach występuje przede wszystkim w czerwonych winach.


Ciekawostką jest fakt, że wino umieszczono na sumeryjskiej tabliczce z 2100 r. p.n.e. w spisie leków. Biblia wspomina o nim w ponad 600 miejscach. Oczywiście, wino zawiera alkohol – w naszym dzisiejszym XXI-wiekowym pojęciu. Słowo to pochodzi z arabskiego: „al-kohol” – „istotna część sprawy” (?).


W starożytności pojęcie „wino” posiadało podwójne znaczenie, ponieważ dotyczyło zarówno sfermentowanego jak i niesfermentowanego napoju. Wino bezalkoholowe, niesfermentowane przygotowywało się warząc świeży sok winogronowy aż do gęstości miodu, co pozwalało na jego długie przechowywanie. Dopiero przed bezpośrednim spożyciem rozcieńczało się zagęszczony sok z wodą w proporcji 1:20. Zresztą taką postać słodkiego wina – niesfermentowanego – pije się do dziś na Bliskim Wschodzie. I najprawdopodobniej właśnie takie wino pił Jezus.


Hipokrates pisał o winie: „Jest rzeczą cudowną i przeznaczoną człowiekowi, jeśli zdrowy czy chory, będzie przyjmował je z umiarem”.

Już Ludwik Pasteur, twórca podstaw bakteriologii i immunologii, odkrywca szczepionki przeciw wściekliźnie, uznał wino za najzdrowszy i najbardziej higieniczny ze wszystkich napojów. Podkreślał zwłaszcza jego właściwości bakteriobójcze.


Dlaczego resveratrol jest zawarty w dużych ilościach w czerwonym winie, a nie np. białym?


Wiąże się to z technologią produkcji obu trunków. W produkcji białego wina bezpośrednio po zmiażdżeniu winogron oddziela się sok od miazgi. W przypadku wina czerwonego fermentacji poddaje się i sok, i zmiażdżone owoce razem ze skórkami i nasionami. Antyoksydanty zawarte w skórkach i nasionach przedostają się bez przeszkód do wina – czerwonego, oczywiście. Proces ten nie zachodzi podczas fermentacji wina białego.

Kolor obu win zależy przede wszystkim od obecności w masie poddanej fermentacji antocyjanidyn (kolor czerwony) oraz flawonów zawartych w skórkach winogron.

Dzisiaj dostępne są już wyciągi z czerwonego wina obfitujące w resveratrol w postaci kapsułek, z których każda zastępuje dwa kieliszki czerwonego wina i nie zawiera nawet grama alkoholu.


Resveratrol zawarty w czerwonych winach jest odpowiedzialny za tzw. „francuski paradoks”. Wiadomo, że Francuzi zjadają duże ilości serów twardych, które są koncentratami wapniowo-białkowo-tłuszczowymi, dużo palą i nie uprawiają sportów. Wiadomo również, jakie skutki w organizmie może spowodować taka jednostronna dieta o nadmiarze tłuszczu i białka i taki tryb życia.

Tymczasem zagrożenie nowotworami i chorobami sercowo-naczyniowymi we Francji jest niższe, niż w wielu innych krajach. Dlaczego? Ponieważ Francuzi piją wina gronowe – praktycznie do każdego posiłku (nie znaczy to, że się upijają).

Wina zawierają m.in. duże ilości resveratrolu i innych polifenoli, które obniżają ryzyko typowych chorób. Francuzi są również zdrowi dlatego, że delektują się winem. Piją je powoli i zawsze do posiłków. To jest najlepszy moment – wino neutralizuje szkodliwe kwasy tłuszczowe z niezdrowych produktów już w chwili, gdy usiłują one dostać się do organizmu. Powolne picie sprawia zaś, że działanie ochronne wina trwa dłużej.

Badania amerykańskie, kanadyjskie, duńskie i japońskie prowadzone na dużą skalę wykazały, że osoby pijące czerwone wina gronowe są o 60% mniej podatne na zawał i udar mózgu, a o 50% na choroby nowotworowe.

Dr Serge Renaud, kardiolog i pracownik naukowy Uniwersytetu w Bordeaux podaje („Journal of Epidemiology”, 19.02.1998), że „…wypijanie 2-3 szklanek wina dziennie przynosi obniżenie śmiertelności spowodowanej:

chorobami sercowo-naczyniowymi – o 35%,

nowotworami – o 24%,

przez wszystkie przyczyny chorobowe – o 30%”.



Wytłumaczenie wydaje się proste. Bioflawonoidy zawarte w czerwonych winach obniżają poziom cholesterolu LDL („złego”), stanowiąc również doskonałą barierę antyoksydacyjną chronią przed miażdżycą.

Do tego zawartość kwasu salicylowego reguluje krzepliwość krwi (jeden litr wina zawiera ok. 60 ml kwasu salicylowego – tj. 2-krotną porcję polecaną przez lekarzy jako codzienn dawka zapobiegajaca chorobom serca).

Nie zapomnijmy również o witaminie A, C, E, witaminach z grupy B: B1, B3, B12, kwasie foliowym oraz związkach potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i innych.

Oczywiście, nie należy przesadzać z piciem wina. Wino w rozsądnych ilościach – ok. 200 ml dziennie, pogłębia oddech, dzięki czemu powietrze w większej ilości szybciej i lepiej dociera do organizmu, pobudzając krążenie krwi i dotleniając mózg. Dobrze działa również na nerki przeciwdziałając kamicy.

Przy czterech szklankach wina dziennie zmiana danych statystycznych była radykalna i wiązała się ze wzrostem śmiertelności i zachorowań na raka. Rosło również ciśnienie krwi, wzrastało zagrożenie zawałem, schorzeniami wątroby, osłabieniem pamieci, anemią, spadkiem odporności. Po prostu negatywne, utleniające działanie alkoholu przewyższyło stopień działania antyoksydantów. Alkohol może uszkodzić włókna mięśnia sercowego, wywołać zaburzenia rytmu serca. Obciąża wątrobę, która przestaje produkować glukozę – substancję stanowiącą źródło energii dla mózgu, niszczy komórki nerwowe oraz wypłukuje z organizmu minerały – łącznie z tymi, które sam dostarcza (w winie).


Bogatym źródłem resveratrolu jest również wspomniana Yucca Schidigera. Zawiera ona ponadto bardzo specyficzne związki polifenolowe określane jako juccaole.



Fragment książki z cyklu "Barwy Twojego Zdrowia" - "Tajemnice suplementacji odżywiania".

Autor: Janusz Dąbrowski
 
 
   
666

SOGI: 592725

z piekła rodem

Pomógł: 69 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 8178
  Wysłany: Nie Lis 16, 2008 7:46 pm     

Jest 6-oxo Extr. , zawiera Rosveltrol , Tbol i Cycle Assist.
 
 
   
siusiak

SOGI: 370

zawodowiec

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 370
  Wysłany: Pon Lis 17, 2008 8:54 pm     

preferuje codziennie lampke lepszego wina więc trochę tego "eliksiru" we mnie płynie i sobie to chwale prozdrowotnie.

poza tym jak duszę wołowine to też dolewa większą lampkę i jest elegancko.
 
 
   
vlk

SOGI: 314

zawodowiec


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 07 Sie 2008
Posty: 397
  Wysłany: Pon Lis 17, 2008 9:40 pm     

tylko lampke?


ja jak otwieram lepsze wino to ... na jutro nic nie zostaje


wino po odkorkowaniu ma krotki zywot
_________________
body-factory.pl
 
 
   
vhailor

SOGI: 1851

MASTER
don Corleone


Pomógł: 5 razy
Wiek: 33
Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 1667
  Wysłany: Pon Lis 17, 2008 9:51 pm     

jest lepsze wino i lepsze wino :P
lepszym winem można nazwać byle jakie lepsze od bełta albo lepszym winem możemy nazwać takie za kilka stów. Mój stary gustuje w tym winach różnych, ehh teraz jakąś piwniczkę na nie zrobił
:wink: ...
bzik
on ma wina ja mam siłkę :P
 
 
   
666

SOGI: 592725

z piekła rodem

Pomógł: 69 razy
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 8178
  Wysłany: Wto Lis 18, 2008 11:39 am     

tylko ze w winie sa sladowe ilosci Rosvelatrolu z tego co wiem.
 
 
   
Gurth

SOGI: 117

Moderator

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Gru 2007
Posty: 109
  Wysłany: Wto Lis 18, 2008 2:07 pm     

Beverage Total resveratrol (mg/L)[77]
Red Wines (Global) 1.98 - 7.13
Red Wines (Spanish) 1.92 - 12.59
Red grape juice (Spanish) 1.14 - 8.69
Rose Wines (Spanish) 0.43 - 3.52
Pinot Noir 0.40 - 2.0
White Wines (Spanish) 0.05 - 1.80

77.^ Roy, H., Lundy, S., Resveratrol, Pennington Nutrition Series, 2005 No. 7

Troche trudno dostarczyc 1200mg resveratrolu z wina. Oczywiście dla chcącego nic trudnego :D
 
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 10