Autor |
Wiadomość |
|
|
|
|
olek7881
SOGI: 30032
MASTER
|
Wysłany: Czw Lip 14, 2011 5:36 pm Kreatyna dobra dla mózgu
|
|
|
Wykazano, że suplementacja kreatyną zmniejsza utratę komórek nerwowych podczas leczonych eksperymentalnie chorób neurologicznych. W istocie, może ona chronić twój mózg przed pewnymi typami urazów. Oto fascynujące badanie naukowe. Otwarte, randomizowane badanie pilotażowe nad możliwymi neuroochronnymi efektami działania kreatyny objęło 39 dzieci i nastolatków (od roku do osiemnastu lat) z urazami czaszkowo-mózgowymi. Kreatyna była im podawana przez sześć miesięcy, codziennie w formie zawiesiny doustnej i dawce 0,4 g/kg. Odpowiada to 36 g dziennie podawanym osobie ważącej 90 kg. Naukowcy stwierdzili, że po zastosowaniu suplementacji stan chorych uległ poprawie. U wszystkich pacjentów zanotowano znaczące polepszenie, jeśli chodzi o bóle i zawroty głowy oraz poziom zmęczenia. Zdeklarowani przeciwnicy kreatyny – będziecie zawiedzeni, ale nie zaobserwowano efektów ubocznych jej podawania. O rany, to znaczy, że dzieci mogą to brać i nie eksplodują im nerki? Za nic nie mogę wykombinować czemu rodzice tak niechętnie zgadzają się, by ich szesnastoletnie dziecko brało kreatynę, jeśli jedynym celem jest polepszenie osiągów sportowych. Może wy coś wymyślicie.
dziwne,ze nie napisali,ze takie dawki szkodza na nerki |
_________________ R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
sikora
SOGI: 2041
MASTER aka 999

|
Wysłany: Czw Lip 14, 2011 7:36 pm Re: Kreatyna dobra dla mózgu
|
|
|
olek7881 napisał/a: | ? Za nic nie mogę wykombinować czemu rodzice tak niechętnie zgadzają się, by ich szesnastoletnie dziecko brało kreatynę, jeśli jedynym celem jest polepszenie osiągów sportowych. |
teraz na pewno rodzice nic nie powiedzą |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
olek7881
SOGI: 30032
MASTER
|
Wysłany: Czw Lip 14, 2011 8:21 pm Re: Kreatyna dobra dla mózgu
|
|
|
sikora napisał/a: | olek7881 napisał/a: | ? Za nic nie mogę wykombinować czemu rodzice tak niechętnie zgadzają się, by ich szesnastoletnie dziecko brało kreatynę, jeśli jedynym celem jest polepszenie osiągów sportowych. |
teraz na pewno rodzice nic nie powiedzą |
|
_________________ R.I.P VADIM BELIAEV
www.poomoc.pl |
|
|
|
|
|
|
|
 |