 |
 |
|
Autor |
Wiadomość |
|
|
|
|
keram
SOGI: 16278
MASTER

Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lut 2016 Posty: 1127
|
Wysłany: Nie Wrz 11, 2016 8:02 am Jakie ryby warto kupowaÄ, a jakich lepiej unikaÄ?
|
|
|
Najzdrowsze ryby, czyli kupuj ĹmiaĹo:
Makrela - to bardzo popularna ryba, ktĂłrÄ
Polacy chÄtnie przerabiajÄ
na róşnorodne dania. JeĹli pasta z makreli towarzyszy twojemu menu, z pewnoĹciÄ
ucieszy ciÄ fakt, Ĺźe to bardzo zdrowa ryba, ktĂłrÄ
kaĹźdy powinien czÄsto spoĹźywaÄ. Makrela zawiera duĹźo cennych kwasĂłw tĹuszczowych omega 3 - DHA i EPA (ktĂłrych czÄsto brakuje w naszej diecie, a sÄ
one kluczowe dla wielu aspektĂłw zdrowotnych), a ponadto moĹźna w niej znaleĹşÄ duĹźo selenu - pierwiastka istotnego np. przy leczeniu chorĂłb tarczycy, magnezu, jodu, fosforu, witamin grupy B: (B12, B2, PP, B6), witaminy D. W marketach najczÄĹciej moĹźna kupiÄ makrelÄ wÄdzonÄ
, ale gdzieniegdzie znajdziemy rĂłwnieĹź surowÄ
, do dalszej obrĂłbki. NiektĂłrzy zastanawiajÄ
siÄ, czy ryba wÄdzona jest zdrowa; naleĹźy pamiÄtaÄ o tym, Ĺźe wÄdzenie to rodzaj obrĂłbki, wiÄc zawsze czÄĹÄ skĹadnikĂłw âzniknieâ z ryby, ale na pewno to lepszy sposĂłb niĹź smaĹźenie w gĹÄbokim tĹuszczu (szczegĂłlnie, jeĹli to tĹuszcz z duĹźÄ
iloĹciÄ
kwasĂłw omega 6). Poza tym nie jemy codziennie olbrzymich iloĹci wÄdzonych ryb, a raczej raz na jakiĹ czas, w postaci pasty do kanapki czy nadzienia do faszerowanych jajek.
Dorsz - rĂłwnie popularny co makrela, jest chÄtnie wykorzystywany przez koncerny farmaceutyczne do tworzenia z niego tranu ze wzglÄdu na wysokie stÄĹźenie kwasu omega 3 (tran z wÄ
troby dorsza). Poza tym zawiera duĹźo selenu, fosforu, witamin z grupy B: (B12, PP, B6) - ktĂłre odpowiadajÄ
m.in. za wspieranie ukĹadu nerwowego i wzmacnianie systemu odpornoĹciowego. Dorsz jest bogaty w biaĹko, wiÄc Ĺwietnie nadaje siÄ rĂłwnieĹź dla osĂłb na diecie. MoĹźna go doprawiÄ zioĹami i cytrynÄ
, a nastÄpnie zapiec w piekarniku - tak podana ryba smakuje wyĹmienicie.
ĹledĹş - wydaje siÄ byÄ nie do koĹca doceniany. Cieszy siÄ popularnoĹciÄ
w okresach ĹwiÄ
tecznych, ale poza nimi? Zdecydowanie warto siÄgaÄ po ten gatunek. Ĺledzie sÄ
bogate w waĹźny dla funkcjonowania nerek potas, a takĹźe selen, cynk i fosfor, zawierajÄ
rĂłwnieĹź bardzo wysokÄ
dawkÄ witaminy B12, a takĹźe inne witaminy z grupy B: B2, PP, B5, B6). OczywiĹcie jako ryba morska zawiera kwasy omega 3 i jod. Nie warto jednak kupowaÄ Ĺledzi w gotowych marynatach lub sosach, poniewaĹź dostarczymy sobie niepotrzebnych konserwantĂłw i innych sztucznych dodatkĂłw do ĹźywnoĹci. Najlepiej kupiÄ ĹwieĹźe filety i samemu przyrzÄ
dziÄ je wedĹug wĹasnych upodobaĹ.
PstrÄ
g (tÄczowy) - to smaczna i wartoĹciowa pod wzglÄdem odĹźywczym ryba, pomimo tego, iĹź jest to ryba sĹodkowodna. Jako, Ĺźe wymaga czystej, dobrze dotlenionej, wartko pĹynÄ
cej wody przekĹada siÄ to na walory odĹźywcze tej ryby - jest plasowana w czoĹĂłwce najwartoĹciowszych ryb rekomendowanych do spoĹźycia ze wzglÄdu na wysokÄ
zawartoĹÄ skĹadnikĂłw odĹźywczych oraz niskie zanieczyszczenie takimi zwiÄ
zkami jak antybiotyki, pestycydy, dioksyny czy metale ciÄĹźkie. Pomimo, iĹź nie jest rybÄ
morskÄ
zawiera caĹkiem przyzwoitÄ
iloĹÄ kwasĂłw omega 3, ponadto witaminÄ D, witaminy z grupy B (zwĹaszcza B12), selen, fosfor i cynk. PstrÄ
ga warto gotowaÄ na parze, grillowaÄ, dusiÄ, piec - najlepiej w towarzystwie warzyw i ziĂłĹ.
ĹosoĹ - ostatnimi czasy nieco spadĹ w rankingu zdrowych ryb, a to za sprawÄ
Ĺososi hodowlanych, ktĂłrych jakoĹÄ zdrowotna stawia wiele do Ĺźyczenia i nigdy nie wiadomo na jakÄ
rybÄ trafimy. ZupeĹnym przeciwieĹstwem jest ĹosoĹ dziko ĹźyjÄ
cy. Taki ĹosoĹ oprĂłcz maĹej iloĹci potencjalnych zanieczyszczeĹ jest dobrym, czy nawet bardzo dobrym ĹşrĂłdĹem skĹadnikĂłw mineralnych takich jak: jod, potas, magnez, Ĺźelazo, cynk, miedĹş, fosfor, selen, witamin: z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9, B12), D, E i duĹźe iloĹci kwasĂłw omega 3. Ĺososia zaleca siÄ piec i grillowaÄ.
Jakich ryb nie jeĹÄ ?
Tilapia - jest doĹÄ kontrowersyjnym gatunkiem z uwagi na sposĂłb jej hodowania. Ryby sÄ
zazwyczaj karmione paszÄ
z antybiotykami. Ich spoĹźywanie jest niebezpieczne dla zdrowia, poniewaĹź zamiast zdrowego miÄsa, dostarczamy sobie chemii. Ponadto tilapia jest rybÄ
sĹodkowodnÄ
i nie zawiera wielu kwasĂłw omega 3. Lepiej z niej zrezygnowaÄ i wybraÄ bardziej wartoĹciowe gatunki.
Panga - to ryba, ktĂłrÄ
najczÄĹciej sprowadza siÄ z Wietnamu. Hodowla pangi pozostawia wiele do Ĺźyczenia - ryby dostajÄ
paszÄ wypeĹnionÄ
hormonami, by szybciej siÄ rozmnaĹźaĹy, mogÄ
zawieraÄ rĂłwnieĹź inne zanieczyszczenia (np. pestycydy) poniewaĹź pĹywajÄ
w bardzo zanieczyszczonej wodzie. Pod wzglÄdem wartoĹci odĹźywczym teĹź siÄ nie wyróşniajÄ
. Hodowcy czÄsto wstrzykujÄ
w nie Ĺrodki chemiczne przed eksportem. Takie âzdroweâ ryby trafiajÄ
później na nasze stoĹy.
Ryba maĹlana - popularna w nadmorskich smaĹźalniach, jest wprawdzie smaczna (to bardzo tĹusty gatunek), ale⌠prawie nietrawiona przez nasz organizm. NiektĂłre ryby maĹlane zawierajÄ
wosk (!), ktĂłry moĹźe spowodowaÄ zatrucie pokarmowe, a wiÄc w cenie ryby dostajemy potencjalnie bĂłle brzucha, czy nawet wymioty i biegunkÄ.
TuĹczyk - rĂłwnieĹź doczekaĹ siÄ wielu artykuĹĂłw, a to wszystko za sprawÄ
duĹźego stÄĹźenia metali ciÄĹźkich w jego skĹadzie. TuĹczyk Ĺźyje stosunkowo dĹugo i dlatego w ciÄ
gu Ĺźycia potrafi w sobie nagromadziÄ duĹźo metali ciÄĹźkich. Na pewno nie powinniĹmy go spoĹźywaÄ regularnie. JeĹli naprawdÄ lubmy tuĹczyki, wybierajmy ĹwieĹźe kawaĹki, o nieduĹźych wymiarach i nie te z puszki. SurowÄ
rybÄ moĹźna przyrzÄ
dziÄ w piekarniku z zioĹami. |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
666
SOGI: 592725
z piekła rodem
Pomógł: 70 razy Dołączył: 16 Lip 2008 Posty: 8178
|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2016 1:01 pm
|
|
|
W tej chwili ryby z rzek jak cos bo nie maja metali ciezkich . Tez z morza huja sie nadaja i coby o nich nie pisac sa trucizna.
Jak lososia to tylko z hodowli EKO podobnie jak inne ryby morskie.
Lap 50sogow. |
_________________ Power X Sport Team |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|