Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
keram 

SOGI: 20396

profesjonalista


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Lut 2016
Posty: 960
  Wysłany: Pon Wrz 26, 2016 5:54 pm   Aronia-bomba witaminowa.  

Owoce aronii i aroniowy sok zawierają pokaźne źródło witamin, makro- i mikroelementów, dzięki czemu wielokierunkowo wspierają nasz organizm - pomagają w chorobach neurologicznych, cukrzycy, infekcjach bakteryjnych. Nie bez przyczyny miłośnicy domowych przetworów i trunków uwielbiają dżemy, nalewki i wina z aronii.

Pochodzenie i uprawa aronii

Aronia to rozgałęziony krzew z rodziny różowatych, osiągający wysokość około 2,5 m. Pochodzi ze wschodnich rejonów Ameryki Północnej. Aronia rośnie na każdej glebie, choć najlepiej rozwija się na ziemi gliniasto-piaszczystej, żyznej, próchniczej, przepuszczalnej, lubi miejsca nasłonecznione.
Owoce aronii są doskonałym składnikiem herbat, soków, dżemów i kompotów. Dodaje się je też do zup i potraw mięsnych. Wykorzystuje się je również do sporządzania alkoholi - likierów, win lub nalewek.
Z owoców aronii czarnoowocowej korzysta też medycyna i przemysł kosmetyczny. Preparaty zawierające wyciąg z aronii chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV i opóźniają proces starzenia.

Wartość odżywcza owoców aronii, kaloryczność

100 g świeżych owoców aronii zawiera około 45-50 kcal. Ze składników odżywczych sporą część zajmują węglowodany (9-10 g), częściowo w postaci naturalnie występujących cukrów (około 4 g). Pozostała część to błonnik (około 5-6g), białko (1,5-2g) i woda. Największą jednak wartość przynoszą zawarte w niej antocyjany, witaminy (C, B2, B6, PP, prowitamina A), flawonoidy i minerały (mangan, potas, magnez, cynk,wapń).

Lecznicze właściwości aronii

Owoce aronii mają ogromny potencjał przeciwutleniający. Wartość ta wynika z obecności flawonoidów fenolowych zwanych antocyjanami. Aronia, jako jeden z nielicznych owoców, zawiera ich ogromne ilości. Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie tych owoców, przynosi korzyści zdrowotne w chorobach neurologicznych, stanach zapalnych, cukrzycy i przy infekcjach bakteryjnych. Antocyjany to także wsparcie w usuwaniu z organizmu wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się komórek i sprzyjają nowotworom.

Warto również wspomnieć o obecnej w aronii zeaksantynie - karotenoidzie, który ma wpływ na filtrowanie promieni UV. Związek ten między innymi chroni oczy przed zwyrodnieniami plamki żółtej, co jest ważne w profilaktyce zdrowia osób starszych.
Aronia zawiera jeszcze jeden antyoksydant - witaminę C, (w 100 g owoców jest jej około 20 mg, co daje 35 proc. dziennego zapotrzebowania w ten związek). Powszechnie wiadomo, że kwas askorbinowy oprócz działania przeciwutleniającego, pełni funkcję również w innych procesach, między innymi w stymulacji wytwarzania kolagenu, w syntezie hormonów, w poprawie przyswajalności żelaza, czy metabolizmie tłuszczów.

W stosunkowo dużych ilościach występuje witamina K (aż 37 proc. dziennego zapotrzebowania w porcji 100g) oraz witamina B6 (10 proc. RDA). Witamina K jest znana przede wszystkim jako podstawowy czynnik odpowiadający za prawidłowe krzepnięcie krwi. Z kolei pirydoksyna (witamina B6) bierze udział w przemianach aminokwasów i metabolizmie węglowodanów złożonych.
Wśród minerałów w aronii znaleźć można mangan (10 proc. RDA) i potas (9 proc. RDA). Mangan również zaliczany jest do przeciwutleniaczy. Dodatkowo wspomaga działanie magnezu i aktywuje enzymy biorące udział w regeneracji tkanki łącznej. Potas zaś pozwala utrzymać równowagę kwasowo - zasadową, reguluje objętość komórek i ciśnienie wewnątrzkomórkowe.

Zdrowotne właściwości nalewki z aronii

Warto wspomnieć, że napoje alkoholowe na bazie surowych owoców aronii (nalewka czy wino), pite oczywiście z umiarem, mogą przynieść zdrowiu większe korzyści niż przetwory. Dlaczego? Przy produkcji tych trunków nie stosuje się obróbki termicznej, stąd też nie dochodzi do utraty niektórych witamin i minerałów. Aroniówka zalecana jest między innymi przy zwalczaniu nadciśnienia i wysokiego poziomu cholesterolu.

Kiedy aronia może zaszkodzić

Aronia zawiera kwas szczawiowy, naturalnie występującą w niektórych roślinach substancję. Kwas szczawiowy utrudnia absorbcję minerałów, takich jak wapń i magnez. Związek ten może ponadto krystalizować się w drogach moczowych, powodując kamienie u niektórych osób. Dlatego zaleca się spożywać odpowiednią ilość wody, aby utrzymać normalne wydalanie moczu.
 
 
       
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

theme by chariot.pl
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 10