|
keram
SOGI: 16278
MASTER
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lut 2016 Posty: 1127
|
Wysłany: Pon Wrz 26, 2016 5:54 pm Aronia-bomba witaminowa.
|
|
|
Owoce aronii i aroniowy sok zawierajÄ
pokaĹşne ĹşrĂłdĹo witamin, makro- i mikroelementĂłw, dziÄki czemu wielokierunkowo wspierajÄ
nasz organizm - pomagajÄ
w chorobach neurologicznych, cukrzycy, infekcjach bakteryjnych. Nie bez przyczyny miĹoĹnicy domowych przetworĂłw i trunkĂłw uwielbiajÄ
dĹźemy, nalewki i wina z aronii.
Pochodzenie i uprawa aronii
Aronia to rozgaĹÄziony krzew z rodziny róşowatych, osiÄ
gajÄ
cy wysokoĹÄ okoĹo 2,5 m. Pochodzi ze wschodnich rejonĂłw Ameryki PĂłĹnocnej. Aronia roĹnie na kaĹźdej glebie, choÄ najlepiej rozwija siÄ na ziemi gliniasto-piaszczystej, Ĺźyznej, prĂłchniczej, przepuszczalnej, lubi miejsca nasĹonecznione.
Owoce aronii sÄ
doskonaĹym skĹadnikiem herbat, sokĂłw, dĹźemĂłw i kompotĂłw. Dodaje siÄ je teĹź do zup i potraw miÄsnych. Wykorzystuje siÄ je rĂłwnieĹź do sporzÄ
dzania alkoholi - likierĂłw, win lub nalewek.
Z owocĂłw aronii czarnoowocowej korzysta teĹź medycyna i przemysĹ kosmetyczny. Preparaty zawierajÄ
ce wyciÄ
g z aronii chroniÄ
przed szkodliwym dziaĹaniem promieni UV i opóźniajÄ
proces starzenia.
WartoĹÄ odĹźywcza owocĂłw aronii, kalorycznoĹÄ
100 g ĹwieĹźych owocĂłw aronii zawiera okoĹo 45-50 kcal. Ze skĹadnikĂłw odĹźywczych sporÄ
czÄĹÄ zajmujÄ
wÄglowodany (9-10 g), czÄĹciowo w postaci naturalnie wystÄpujÄ
cych cukrĂłw (okoĹo 4 g). PozostaĹa czÄĹÄ to bĹonnik (okoĹo 5-6g), biaĹko (1,5-2g) i woda. NajwiÄkszÄ
jednak wartoĹÄ przynoszÄ
zawarte w niej antocyjany, witaminy (C, B2, B6, PP, prowitamina A), flawonoidy i mineraĹy (mangan, potas, magnez, cynk,wapĹ).
Lecznicze wĹaĹciwoĹci aronii
Owoce aronii majÄ
ogromny potencjaĹ przeciwutleniajÄ
cy. WartoĹÄ ta wynika z obecnoĹci flawonoidĂłw fenolowych zwanych antocyjanami. Aronia, jako jeden z nielicznych owocĂłw, zawiera ich ogromne iloĹci. Badania naukowe wykazaĹy, Ĺźe regularne spoĹźywanie tych owocĂłw, przynosi korzyĹci zdrowotne w chorobach neurologicznych, stanach zapalnych, cukrzycy i przy infekcjach bakteryjnych. Antocyjany to takĹźe wsparcie w usuwaniu z organizmu wolnych rodnikĂłw, ktĂłre przyspieszajÄ
starzenie siÄ komĂłrek i sprzyjajÄ
nowotworom.
Warto rĂłwnieĹź wspomnieÄ o obecnej w aronii zeaksantynie - karotenoidzie, ktĂłry ma wpĹyw na filtrowanie promieni UV. ZwiÄ
zek ten miÄdzy innymi chroni oczy przed zwyrodnieniami plamki şóĹtej, co jest waĹźne w profilaktyce zdrowia osĂłb starszych.
Aronia zawiera jeszcze jeden antyoksydant - witaminÄ C, (w 100 g owocĂłw jest jej okoĹo 20 mg, co daje 35 proc. dziennego zapotrzebowania w ten zwiÄ
zek). Powszechnie wiadomo, Ĺźe kwas askorbinowy oprĂłcz dziaĹania przeciwutleniajÄ
cego, peĹni funkcjÄ rĂłwnieĹź w innych procesach, miÄdzy innymi w stymulacji wytwarzania kolagenu, w syntezie hormonĂłw, w poprawie przyswajalnoĹci Ĺźelaza, czy metabolizmie tĹuszczĂłw.
W stosunkowo duĹźych iloĹciach wystÄpuje witamina K (aĹź 37 proc. dziennego zapotrzebowania w porcji 100g) oraz witamina B6 (10 proc. RDA). Witamina K jest znana przede wszystkim jako podstawowy czynnik odpowiadajÄ
cy za prawidĹowe krzepniÄcie krwi. Z kolei pirydoksyna (witamina B6) bierze udziaĹ w przemianach aminokwasĂłw i metabolizmie wÄglowodanĂłw zĹoĹźonych.
WĹrĂłd mineraĹĂłw w aronii znaleĹşÄ moĹźna mangan (10 proc. RDA) i potas (9 proc. RDA). Mangan rĂłwnieĹź zaliczany jest do przeciwutleniaczy. Dodatkowo wspomaga dziaĹanie magnezu i aktywuje enzymy biorÄ
ce udziaĹ w regeneracji tkanki ĹÄ
cznej. Potas zaĹ pozwala utrzymaÄ rĂłwnowagÄ kwasowo - zasadowÄ
, reguluje objÄtoĹÄ komĂłrek i ciĹnienie wewnÄ
trzkomĂłrkowe.
Zdrowotne wĹaĹciwoĹci nalewki z aronii
Warto wspomnieÄ, Ĺźe napoje alkoholowe na bazie surowych owocĂłw aronii (nalewka czy wino), pite oczywiĹcie z umiarem, mogÄ
przynieĹÄ zdrowiu wiÄksze korzyĹci niĹź przetwory. Dlaczego? Przy produkcji tych trunkĂłw nie stosuje siÄ obrĂłbki termicznej, stÄ
d teĹź nie dochodzi do utraty niektĂłrych witamin i mineraĹĂłw. AroniĂłwka zalecana jest miÄdzy innymi przy zwalczaniu nadciĹnienia i wysokiego poziomu cholesterolu.
Kiedy aronia moĹźe zaszkodziÄ
Aronia zawiera kwas szczawiowy, naturalnie wystÄpujÄ
cÄ
w niektĂłrych roĹlinach substancjÄ. Kwas szczawiowy utrudnia absorbcjÄ mineraĹĂłw, takich jak wapĹ i magnez. ZwiÄ
zek ten moĹźe ponadto krystalizowaÄ siÄ w drogach moczowych, powodujÄ
c kamienie u niektĂłrych osĂłb. Dlatego zaleca siÄ spoĹźywaÄ odpowiedniÄ
iloĹÄ wody, aby utrzymaÄ normalne wydalanie moczu. |
|
|