Autor |
Wiadomość |
|
|
|
|
keram
SOGI: 16278
MASTER

Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lut 2016 Posty: 1127
|
Wysłany: Pon Sie 29, 2016 9:22 pm Olej ryĹźowy
|
|
|
Troszeczke na temat oleju ryĹźowego.
Olej ryĹźowy - otrzymuje siÄ go z nasion ryĹźu, a konkretnie z otrÄ
b ryĹźowych (Ĺusek), czyli odpadĂłw stanowiÄ
cych okoĹo 8 proc. nieprzetworzonych ziaren. Olej ryĹźowy, bo o nim mowa, to jeden ze zdrowszych olejĂłw â zawiera jedynie 15-20 proc. tĹuszczu.
Olej ryĹźowy ma charakterystyczny zapach i şóĹtawy kolor. Ocenia siÄ, Ĺźe jest to jeden z bezpieczniejszych i zdrowszych olejĂłw w przemyĹle spoĹźywczym, a przemawia za tym bardzo wiele argumentĂłw.
Dobroczynne wĹaĹciwoĹci
Zawiera duĹźo witaminy E, ktĂłra odpowiada za gospodarkÄ wodnÄ
skĂłry, prawidĹowÄ
mikrocyrkulacjÄ w naczyniach krwionoĹnych skĂłry wĹaĹciwej, zmniejszenie wraĹźliwoĹci na promieniowanie ultrafioletowe oraz skutecznoĹÄ neutralizacji wolnych rodnikĂłw. Chroni wĹĂłkna kolagenu i elastyny, odmĹadza i regeneruje. W oleju ryĹźowym znajduje siÄ takĹźe gamma oryzanol, ktĂłry niszczy wolne rodniki, przyspiesza podziaĹy komĂłrek, powstrzymuje powstawanie komĂłrek nowotworowych, a ponadto opóźnia procesy starzenia i Ĺagodzi objawy klimakterium. Obecna w nim witamina B odgrywa kluczowÄ
rolÄ w procesie spalania tĹuszczĂłw. Fitosterole z kolei regulujÄ
gospodarkÄ wodnÄ
skĂłry â zapobiegajÄ
jej wysuszaniu. Kwasy omega-3 zawarte w tym oleju zmniejszajÄ
poziom triglicerydĂłw we krwi, a co za tym idzie â ryzyko zawaĹu serca.
Ma on wysokÄ
temperaturÄ dymienia, tj. 230°C, co oznacza smaĹźenie bez dymu i pryskania. Potrawy smaĹźone na tym oleju sÄ
mniej kaloryczne, poniewaĹź jest on mniej absorbowany niĹź inne oleje. Ma bardzo delikatny smak, nie zmienia smaku potraw, a jedynie nadaje im lekko orzechowy posmak. Jako metodÄ ekstrakcji oleju stosuje siÄ tĹoczenie na zimno, co jest bardzo istotne, poniewaĹź wiÄkszoĹÄ olejĂłw tĹoczonych na ciepĹo traci swoje wĹaĹciwoĹci zdrowotne.
OdnoĹnik do oryginalengo tekstu:
http://www.nazdrowie...kul/olej-ryzowy |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Pitbullshop_us
SOGI: 296
zawodowiec
Dołączył: 22 Lis 2011 Posty: 334
|
Wysłany: Pon Sie 29, 2016 10:14 pm
|
|
|
Odpisz mi na PW w sprawie zamowienia bo email Ci nie dziala. |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
ryba
SOGI: 642
MASTER
Dołączył: 24 Lip 2011 Posty: 1553
|
Wysłany: Pon Sie 29, 2016 10:33 pm
|
|
|
Nie chodzi chyba tylko o temp. dymienia ale ilosc tluszczy nasyconych ktore przy smazeniu sa wazne, kokosowy ma w 100gr ok 90 ryĹźowy ma malo a te nienasycone podczas smazenia utleniaja sie tworzac toksyne. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=e9ake0ZxbiE |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Alchemy
SOGI: 775
zawodowiec
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Mar 2010 Posty: 471
|
Wysłany: Pon Sie 29, 2016 10:40 pm
|
|
|
ryba napisał/a: | Nie chodzi chyba tylko o temp. dymienia ale ilosc tluszczy nasyconych ktore przy smazeniu sa wazne, kokosowy ma w 100gr ok 90 ryĹźowy ma malo a te nienasycone podczas smazenia utleniaja sie tworzac toksyne. |
Dokladnie. Zeby sie z izomeru cis zrobil ten toksyczny izomer - trans - to trzeba miec nienasycone wiazania miedzy atomami wegla. No ale stopien dymienia tez wazny jest. Bo to jest wlasnie ten punkt, w ktorym ta zmiana zachodzi. Smazy si ena tluszczach zwierzecych, ewentualnie kokosowym albo z orzechow makadamia. |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
666
SOGI: 592725
z piekła rodem
Pomógł: 70 razy Dołączył: 16 Lip 2008 Posty: 8178
|
Wysłany: Śro Sie 31, 2016 9:44 pm
|
|
|
50sogow na zachete , a nie jest ten olej taki dobry. Kokos znacznie lepszy. |
_________________ Power X Sport Team |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|