 |
 |
|
Autor |
Wiadomość |
|
|
|
|
keram
SOGI: 16278
MASTER

Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lut 2016 Posty: 1127
|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2016 7:03 am 10 najbardziej niedocenianych i zapomnianych warzyw
|
|
|
1. Rukiew wodna
Rukiew wodna (rzeĹźucha wodna) uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw Ĺwiata i do tego do jednych z najmniej kalorycznych - tylko 11 kcal (kcal). Jego porcja dostarcza organizmowi dawkÄ mineraĹĂłw, witamin oraz izotiocyjanianĂłw hamujÄ
cych namnaĹźanie siÄ komĂłrek nowotworowych. Rukiew wodna zawiera duĹźe iloĹci takich witamin jak: C, A, K1, E i witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6). Ponadto, omawiane warzywo zawiera takĹźe duĹźe iloĹci skĹadnikĂłw mineralnych takich jak: wapĹ, magnez, fosfor, miedĹş, mangan oraz potas (330 mg w 100 g) oraz sĂłd i cynk.
2. Botwina
Botwina (zwana teĹź botwinkÄ
), czyli mĹode listki i korzenie burakĂłw ÄwikĹowych zawierajÄ
duĹźo Ĺźelaza, wiÄc wspomagajÄ
procesy krwiotwĂłrcze i zapobiegajÄ
anemii. Poza tym, omawiane warzywo jest teĹź wartoĹciowym ĹşrĂłdĹem antyoksydantĂłw zwalczajÄ
cych wolne rodniki. Botwina dostarcza organizmowi takie witaminy jak: A (ponad 250% dziennego zapotrzebowania), K1 (ponad 400% dziennego zapotrzebowania!), E z grupy B (B1, B2, B6), C oraz skĹadniki mineralne: wspomniane Ĺźelazo, ale teĹź magnez, wapĹ, fosfor, sĂłd, miedĹş, mangan i potas. ChcÄ
c uniknÄ
Ä strat odĹźywczych spoĹźywaj je w ĹwieĹźej postaci. Warzywo dostarcza okoĹo 22 kcal w 100 gramach.
3. Topinambur (sĹonecznik bulwiasty)
Warzywo znany teĹź jako sĹonecznik bulwiasty, naleĹźy do zapomnianych warzyw, jednak w ostatnim czasie wzrasta nim zainteresowanie. Topinambur ma pozytywny wpĹyw na gospodarkÄ wÄglowodanowÄ
i tĹuszczowÄ
organizmu. Warzywo usprawnia przemiany energetyczne cukrĂłw i tĹuszczĂłw. Systematyczne spoĹźywanie bulw przyczynia siÄ do obniĹźenia poziomu cholesterolu LDL we krwi oraz poprawy wynikĂłw krwi. Topinambur przeciwdziaĹa nadciĹnieniu i zbyt niskiemu ciĹnieniu. Bulwy sĹonecznika bulwiastego posiadajÄ
wĹaĹciwoĹci moczopÄdne oraz wywierajÄ
korzystnie na funkcjonowanie nerek. Regularne spoĹźywanie topinamburu pomaga zapobiegaÄ nefropatii i hipercholesterolemii. W Ĺwietle aktualnej wiedzy bulwy sĹonecznika bulwiastego mogÄ
peĹniÄ rĂłwnieĹź rolÄ immunostymulatora dziaĹajÄ
c osĹonowo na wÄ
trobÄ. Warzywo jest ĹşrĂłdĹem witaminy C i witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6); mineraĹĂłw: krzemu, magnezu, fosforu, Ĺźelaza, potasu i miedzi. Warto spoĹźywaÄ je w celu wzmocnienia ukĹadu odpornoĹciowego oraz przeciwdziaĹania stanom przewlekĹego zmÄczenia. Bulwy sĹonecznika bulwiastego zawierajÄ
jej duĹźe iloĹci inuliny. W trakcie pasaĹźu w jelitach substancja ta nie jest trawiona przez enzymy znajdujÄ
ce siÄ w ukĹadzie trawiennym. Inulina jest frakcjÄ
bĹonnika rozpuszczalnego w wodzie. Substancja zostaje umiejscowiona w jelitach, gdzie peĹni rolÄ poĹźywki dla dobroczynnych bakterii, jest wiÄc prebiotykiem. To wĹaĹnie inulina powoduje obniĹźenie poziomu cukru we krwi. Inulina sprzyja normalizowaniu glikemii w przypadku cukrzycy typu 2. Wspomniana frakcja bĹonnika zmniejsza takĹźe insulinoopornoĹÄ. 100 g warzywa dostarcza okoĹo 73 kcal.
4. Pasternak
Pietruszka czy pasternak? - te warzywa sÄ
niemal bliĹşniaczo podobne. Pasternak jest jednak duĹźo sĹodszy i Ĺagodniejszy niĹź pietruszka, dziÄki czemu moĹźna go wykorzystaÄ do przyprawiania delikatnych potraw, jest rĂłwnieĹź znacznie wiÄkszy od pietruszki i bardziej zaokrÄ
glony u nasady, ksztaĹtem przypomina marchewkÄ. To zapomniane i niedoceniane warzywo ma wĹaĹciwoĹci moczopÄdne i odtruwajÄ
ce. Dobrze robi na nerki, pÄcherz i reumatyzm. Zawiera skĹadniki mineralne: fosfor, wapĹ, potas, magnez, cynk, miedĹş, mangan oraz witaminy: C, E, K1, z grupy B (kwas foliowy, B1, B2, B3, B5, B6), ale teĹź doĹÄ duĹźo kalorii - 100 gram warzywa dostarcza okoĹo 75 kcal. MoĹźna go przyrzÄ
dziÄ na jarzynÄ albo dodaÄ do zupy warzywnej. Pasternak przed erÄ
ziemniaka stanowiĹ jedno z podstawowych warzyw w polskiej kuchni.
5. JarmuĹź
Jedna z najstarszych roĹlin jedzonych przez czĹowieka. Warzywo to byĹo najbardziej popularne na naszym kontynencie w okresie Ĺredniowiecza, w dzisiejszych czasach jest rzadko wykorzystywany, a szkoda bo jest bardzo poĹźywny i dziaĹa przeciwzapalnie. JarmuĹź zawiera przeciwutleniacze, ktĂłre skutecznie zapobiegajÄ
powstawaniu wolnych rodnikĂłw. JarmuĹź to dobre ĹşrĂłdĹo witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B3, E, mineraĹĂłw: fosforu, Ĺźelaza, potasu, cynku, miedzi; bardzo dobre ĹşrĂłdĹo witaminy B6, mineraĹĂłw: wapnia, magnezu i manganu; kopalnia witamin: C, A i K a takĹźe miedzi. Podobnie jak brokuĹy jarmuĹź zawiera sulforafan, zwiÄ
zek o dziaĹaniu przeciwnowotworowym, Skutecznie zwalcza rĂłwnieĹź bakterie odpowiedzialne za wrzody ĹźoĹÄ
dka. JarmuĹź dostarcza Ĺrednio 49 kcal.
6. Buraki
Buraki moĹźna kupiÄ przez caĹy rok, zapewniajÄ
c nam sporych wartoĹci odĹźywczych. Niestety naleĹźÄ
do jednych z najmniej docenianych warzyw w naszej kuchni, a przecieĹź sÄ
bogatym ĹşrĂłdĹem witamin: C, B6, mineraĹĂłw: magnezu, potasu, miedzi, bardzo dobre ĹşrĂłdĹo kwasu foliowego i manganu. Potrawy przyrzÄ
dzane na bazie burakĂłw sÄ
zalecane w leczeniu anemii, przeziÄbieĹ, grypy, zapalenia nerwĂłw i wÄ
troby. DuĹźÄ
zaletÄ
burakĂłw jest ich wpĹyw na odkwaszanie naszego organizmu. Lekarze podkreĹlajÄ
, Ĺźe powinny byÄ jedzone zwĹaszcza w okresach spadku odpornoĹci oraz wzmoĹźonego wysiĹku fizycznego lub psychicznego. Buraki nie sÄ
zalecane dla osĂłb z chorobami trzustki. Warzywo dostarcza Ĺrednio okoĹo 43 kcal.
7. Kalarepa
Kalarepa jest wspaniaĹym ĹşrĂłdĹem witaminy C, jest rĂłwnieĹź dobrym ĹşrĂłdĹem kwasu foliowego, witaminy B1, witaminy B6, magnezu, fosforu, potasu, miedzi oraz manganu. To smakowite ale niedoceniane warzywo ma dziaĹania antyoksydacyjne, alkalizujÄ
ce (odkwasza organizm), dziaĹa moczopÄdnie, wspomaga detoksykacjÄ organizmu, chroni nerki, stymuluje procesy metaboliczne zachodzÄ
ce w komĂłrkach, stabilizuje poziom cukru we krwi, obniĹźa nadciĹnienie, usuwa nadmiar wody z organizmu, wspomaga ukĹad nerwowy, dba o zdrowie dziÄ
seĹ, poprawia stan cery trÄ
dzikowej, zapobiega zaparciom, kalarepa ma wĹaĹciwoĹci antynowotworowe, zapobiega rozwojowi raka okrÄĹźnicy, piersi i ukĹadu moczowo-pĹciowego. Kalarepa dostarcza okoĹo 27 kalorii (kcal).
8. Rzepa
Rzepa uchodzi za symbol krzepkoĹci. Jest dobrym ĹşrĂłdĹem witamin: C, B6 oraz skĹadnikĂłw mineralnych: miedzi, wapnia, magnezu i fosforu. DziaĹa moczopÄdnie, bakteriobĂłjczo i wzmacniajÄ
co. Wspomaga leczenie zakaĹźeĹ ukĹadu moczowego, trÄ
dziku i ropni. Ponadto wywar z liĹci sĹuĹźy jako odĹźywka do przetĹuszczajÄ
cych siÄ wĹosĂłw z ĹupieĹźem. 100 g warzywa dostarcza okoĹo 28 kcal.
9. Dynia
Dynia rĂłwnieĹź naleĹźy do niedocenianych warzyw, a jest bardzo bogata w prowitaminÄ A (beta karoten) i bogata w witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6), E i C. Poza tym, dostarcza wielu skĹadnikĂłw mineralnych, takich jak: magnez, miedĹş, mangan, potas i fosfor. Ze wzglÄdu na zawartoĹÄ skĹadnikĂłw odĹźywczych, dynia zapobiega oraz pomaga walczyÄ z: nadciĹnieniem tÄtniczym, chorobami serca, chorobami nerek, zaburzeniami pracy wÄ
troby, zaparciami (jest dobrym ĹşrĂłdĹem bĹonnika pokarmowego). Poza tym: dynia pomaga zachowaÄ rĂłwnowagÄ kwasowo-zasadowÄ
, reguluje gospodarkÄ wodno-elektrolitowÄ
, dba o wzrok, poprawia stan wĹosĂłw, skĂłry i paznokci, zmniejsza ryzyko osteoporozy. 100 gramĂłw warzywa dostarcza Ĺrednio 26 kalorii (kcal).
10. Skorzonera
Skorzonera to inaczej wÄĹźymord - nazwa ta pochodzi z czasĂłw, gdy w medycynie ludowej uĹźywano tego warzywa jako leku na jad Ĺźmij. W przypadku tej roĹliny jadalne sÄ
korzenie, stÄ
d rĂłwnieĹź kolejna jej nazwa, czyli "czarne korzonki", jednak gdy oskrobie siÄ skĂłrkÄ, pod spodem jest biaĹy miÄ
Ĺźsz. Skorzonera przypomina w smaku szparagi, jednak jej smak jest mniej delikatny. Warzywo to jest ĹşrĂłdĹem skĹadnikĂłw mineralnych, takich jak: potas, magnez, mangan, miedĹş i cynk. W korzeniu skorzonery znajdujÄ
siÄ teĹź witaminy: B1, B2, B5, B6, kwas foliowy i C. Skorzonera sĹynie m.in. z wĹaĹciwoĹci przeciwkaszlowych i wspomaga ukĹad immunologiczny. Regularnie jego spoĹźywanie wÄĹźymordu zaleca siÄ osobom z depresjÄ
, osĹabionym lub przemÄczonym. SpoĹźywanie gotowanych korzeni kojÄ
co wpĹywa na stany zapalne skĂłry, przyĹpieszajÄ
c ich gojenie. Skorzonera zapobiega takĹźe starzeniu siÄ skĂłry, leczy trÄ
dzik i liszaja. 100 gramĂłw warzywa dostarcza Ĺrednio 82 kalorii (kcal). |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
666
SOGI: 592725
z piekła rodem
Pomógł: 70 razy Dołączył: 16 Lip 2008 Posty: 8178
|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2016 5:19 pm
|
|
|
100sog |
_________________ Power X Sport Team |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Mechanik
SOGI: 1517
MASTER Chess player
Pomógł: 6 razy Wiek: 48 Dołączył: 05 Cze 2013 Posty: 1156 Skąd: North
|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2016 7:42 pm
|
|
|
Zdziwisz siÄ ale z tej listy 7 pozycji doĹÄ regularnie uĹźywamy i to z wĹasnego pola. Nie sÄ
tak zapomniane Np. buraki teraz kisimy jak ogĂłrki - super prozdrowotne. JarmuĹź ma taki oryginalny, ostrawy smak. Na ĹwieĹźe saĹatki jak znalazĹ. Natomiast w naszych stronach sporo fajnych rzeczy robi siÄ z dyni do jedzenia oczywiĹcie |
_________________ Make your body your machine! |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
keram
SOGI: 16278
MASTER

Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lut 2016 Posty: 1127
|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2016 7:56 pm
|
|
|
Tylko pozazdroĹciÄ |
_________________ "Fight to the end" |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
ryba
SOGI: 642
MASTER
Dołączył: 24 Lip 2011 Posty: 1553
|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2016 9:46 pm
|
|
|
Zakwas robiony z burakow uwielbiam z czosnkiem. A kalarepa to jedno z ulubionych warzyw, przypominaja mi sie haby z dzieciĹstwa |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=e9ake0ZxbiE |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Alchemy
SOGI: 775
zawodowiec
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Mar 2010 Posty: 471
|
Wysłany: Śro Wrz 07, 2016 4:25 am
|
|
|
Wszystkie wedzis z listy na propsie Hehe, ja ostatnio odpierdalam i robie frytki z czego sie da. Rzepa, brukiew, dobra odmiana. |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Mechanik
SOGI: 1517
MASTER Chess player
Pomógł: 6 razy Wiek: 48 Dołączył: 05 Cze 2013 Posty: 1156 Skąd: North
|
Wysłany: Śro Wrz 07, 2016 7:25 am
|
|
|
W tym roku idzie kabaczek, fakt, Ĺźe w tym roku wszystkiego daĹo - owocĂłw i warzyw - taka pogoda. Kabaczek nadaje siÄ praktycznie do wszystkiego. Na grilla po prostu krojÄ go w plastry i na ogieĹ. W tygodniu robiliĹmy z farszem z miÄsem z dzika - no to mogÄ poleciÄ
No i zaczÄ
Ĺem robiÄ nalewki - z jeĹźyn, miÄty, bursztynu - w przygotowaniu bez i róşa. |
_________________ Make your body your machine! |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|